TomTom: integratie in BMW’s, vanaf oktober op Android

Auteur: , 47 Reacties

De Nederlandse navigatieboer is weer een stukje verder met de uitrol van zijn diensten. Met BMW hebben ze namelijk een deal gesloten om de nu nog navigatieloze BMW-rijders van een semi-geïntegreerde Tomtom HD te voorzien. Liever navigatsie op je Android-telefoon? Dat kan vanaf oktober.

Voor de BMW 1 Series, 3 Series, X1- en X3-modellen wordt in Europa een speciale ingebouwde dock aangeboden waar het 5-inch navigatiehulpje ingeklikt kan worden. Het voordeel? Hiermee werkt je TomTom naadloos samen met het BMW Car Entertainment System. Dus audio-onderbreking als er een verkeersaanwijzing wordt gegeven en dat soort zaken. Ook zit er TomTom HD Traffic op (abonnementskosten zullen er nog wel bijkomen) om files mee uit te lachen. Al met al een aardige optie voor Bimmerfanaten die vergeten zijn een navi aan te kruisen bij de aankoop en geen lelijke zuignap op de voorruit blieven.

Maar we weten allemaal dat het losse navigatiekastje een uitstervend ras is. TomTom merkt dat natuurlijk als geen ander en richt zich daarom op andere diensten, zoals het verkopen van kaarten aan Apple voor iOS-devices en door samenwerkingen aan te gaan met geriatrische verkeersdiensten. En eerder deze week maakten ze eindelijk bekend voor Android een navigatie-app te zullen lanceren. De planning was deze zomer, maar dat wordt nu oktober. Alle kaarten zullen offline beschikbaar zijn in de app. Met een internetverbinding kunnen live verkeersgegevens getoond worden. Denk hierbij aan TomTom HD Traffic en TomTom Speed Cameras, beiden in-app aankopen.

Je vraagt je dan toch af waarom TomTom nu pas met een Android-oplossing komt. Apple-toestellen kunnen als sinds 2009 gebruik maken van een TomTom navigatie-app.47 reacties

Altijd handig die vaginatiesystemen
Wellicht het schrijven van de app? Ook zal er wel een hoop verschil in de GPS zitten, in goedkopere modellen zal die fix misschien niet zo accuraat zijn oid? In de 2009 iPhone 3GS verloor die wel vaak signaal, of vond ie geen signaal terwijl ik al halverwege mijn bestemming was. Tegenwoordig gebruiken steeds meer telefoon GLONASS als extra netwerk, veel accurater (bijna altijd goed), waaronder de iPhone 4S maar ook de Galaxy S3
@jzaero: En omdat het peanuts is om de app gratis te installeren… Bij iOS ook mogelijk, maar toch al een stukje moeilijker!
Vergeet niet dat met een uitneembare TomTom, je geen last hebt van navigatie diefstallen als bij de VAG groep ;)
@RobertJ: Haha echt té gefrustreerd om zelfs bij een BMW TomTom topic VAG-afkeer te krijgen.
@eklasse: Nee zeker niet, eerder VAGfan(audi), maar bij ons voor de deur is een A3 van navi en airbags ontdaan, in een normale woonwijk… Het is dus slecht dat het zo een universele kit is dat dat mogelijk is.

Bij andere merken lijkt het veel minder voor te komen.
@RobertJ: ja, de vag navi is eenmaal gestolen makkelijk aan de man te brengen. Dat is het verschil. Maar het BMW Tom Tom schermpje kan dus ook in een punto gebruikt worden. Als je die dus laat zitten is het ook een gewilde prooi.
waarom het pas zo laat uitkomt is toch logisch, voor Android willen ze het in 1x goed doen omdat dat ook een goed OS is, bij apple mag je gerust fouten maken en testen. Binnen 5jaar is apple toch ingehaald door Windows Phone en Android Phone
@Jantje_555: Ik weet niet waarom je zo negatief bent over iOS, maar ik denk dat het er voornamelijk mee te maken heeft dat er binnen Android veel verschillende hardware gebruikt wordt, als ook verschillende schermresoluties. Dat maakt het gewoon een stuk lastiger om een applicatie goed te programmeren dan dat je een vaststaande set gegevens hebt als bij de iPhone. Volgens mij is daarnaast Android al groter qua marktpenetratie dan iOS, Windows Phone valt nog te bezien of die dat gaan halen binnen 5 jaar. Wat dat betreft heb ik echt het idee dat ze de boot gemist hebben.
@astra:

Microsoft vind telefoons en tablets niet zo bijzonder. En eerlijk gezegd geef ik ze daar groot gelijk in. Het is leuk een tablet te hebben als je zit te schijten, maar ik speel liever op me xbox met kinectgames op een groot 55 inch scherm in hd kwaliteit.
Maar goed dat is dan weer een persoonlijke keuze van mij en de reden dat ik geen nutteloze tablet heb, maar wel kan betalen overigens.
@bempi: Veel mensen zagen het niet in een tablet, maar het is eigenlijk best handig om te browsen als je geen laptop wilt pakken. Ook heerlijk om videos te bekijken op dat ding van youtube af of zo. Het hoeft natuurlijk niet, is wel echt een luxe product.
@jzaero:

Het is zo nu en dan een leuke gadget dat geef ik toe ( op reis of op de wc ), maar bij ons thuis hebben we 3 tv’s staan met wifi ? Kortom ik kan op elk gewenst moment films streamen en kijken op een veel groter scherm :)
Daarbij staat mijn laptop 15,6 inch de hele dag aan ook verbonden met wifi in en rondom het huis. Ik kan op elk gewenst moment veel meer doen dan alleen films kijken met een tablet.
Het is maar waar je keuze naar toe gaat en of je bereid bent om zomaar geld te verspillen aan b kwaliteit producten die beperkte snelheid hebben en relatief in alle opzichten veel minder bieden ( kleiner scherm, snelheid, functionaliteit, sensatie ). Nee voor mij moet de tablet nog echt een flinke inhaalslag maken wil ik overtuigd zijn van de kwaliteit die het zogenaamd probeert aan te bieden.
@bempi: Mja dat is het dus niet, we hebben ook TV’s aangesloten op mediacenters en mijn laptop staat ook dag en nacht aan, maar wanneer ik beneden op de bank ligt, is een laptop niet comfortabel vasthouden en een telefoon te klein. Een 10″ tablet is dan precies genoeg voor wat je op dat moment wil doen. Qua snelheid (browsen, foto’s, video’s) mis je niks, maar ik kan wel met je meegaan dat het functionaliteit mist, maar daar issie niet voor bedoeld ook.
@Jantje_555: de app zelf heeft anders die 3 jaar gewoon goed gewerkt, afgezien van oude onnauwkeurige GPS op oudere iPhones, maar dat heeft een HTC Desire ook, dus daar gaan we niet over. Maar we kunnen lullen wat we willen hè? Zolang we het (de app icm met iOS) zelf nooit gebruikt hebben, is er altijd een non-onderbouwde afkeur. Tot nu toe juist altijd positieve reacties gehad over de navi op mobiel, werk zelf veel met navi op mobiel.
@Jantje_555: de app zelf heeft anders die 3 jaar gewoon goed gewerkt, afgezien van oude onnauwkeurige GPS, maar dat heeft een HTC Desire ook, dus daar gaan we niet over. Maar we kunnen lullen wat we willen hè? Zolang we het (de app icm met iOS) zelf nooit gebruikt hebben, is er altijd een non-onderbouwde afkeur. Tot nu toe juist altijd positieve reacties gehad over de navi op mobiel, werk zelf veel met navi op mobiel.
@Jantje_555: Binnen 5jaar is apple toch ingehaald door Windows Phone HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!! Android ok, maar Windows Phone?
@awesome: Tja, daar zijn we nog niet over uit nee, maar ik vind wel dat Windows Phone een onderscheidend OS is wat dingen op een hele andere manier aanpakt. Werkt nog best ok ook, ik zou het niet zo snel kopen, maar wel respect voor hun mooie OS.
@jzaero: de interface an sich is dik in orde, maar zoals je zelf al zegt:mensen kopen het niet snel.
De appmarket is bij lange na niet zo groot, om maar eens iets te noemen.
Het gekke is, dat TomTom ooit begon als een App. Maar dan op Palm OS. Ik navigeerde daarmee in 2000.
@mout: Ik ook! samen met mijn RandMcNally click-on GPS ontvanger. Ach ja, die goeie ouwe tijd… *grinnik*
@astra: De RandMcNally zoop batterijen, dus in de auto altijd met kabelspagetti. Maar ik omdat ik niet kan omgaan met kaarten die niet draaien was rijden in Zuidelijke richtingen een ramp. Bij het bereiken van de stad wisselen tussen TomTom route en TomTom citymaps. Eigenlijk een wonder dat je nu voor 100 euro een prima TomTom PDA kan kopen die dat alles zoveel beter doet
@mout: We hadden zo’n HP PDA, toen nog zonder belfunctie. Die GPS module zit nog steeds in één van onze auto’s. Oude tijden, met 1GB kaartje incl tomtom erop haha
Waarom gaan TomTommen als je al Google Maps hebt??? Dat vind ik de fijnste navigatie van allemaal!
@Svenska_Aeroplan_AB: Google maps laat je niet grote offline kaarten downloaden. En er zijn nog mensen die geen internet bij hun gsm abbo hebben.
@Svenska_Aeroplan_AB:

Omdat je niet mag klote met je telefoon tijdens het rijden. -_-‘
@bempi: die grens vervaagt nu natuurlijk wel.
Oom agent kan wel zeggen dat je zat te SMS-en, maar hoe kan hij bewijzen dat het zo is?
@awesome:

Omdat hij je ziet sms-en of afwijkend rijgedrag vertoont ( denk aan slinger patronen / beneden kijken ipv op de weg letten ).
Daarbij als een agent dit constateert dan is er geen concrete reden voor nodig om te weten dat je met andere dingen bezig bent ipv rijden. Als hij dit op film weet vast te leggen, dan bent gij de pineut en de staat € 150 rijker. :)
@bempi:

En wat als er een vrouwtje naast je zit die je concentratie vermogen beïnvloed tijdens het rijden. Dan ken Ome agent je bekeuren voor het rijden onder invloed, het verstoren van de openbare orde en rechts inhalen, geen richting aangeven en bumperkleven enz. ;)
@bempi: hoeft niet op film: de agent doet alles op ambtseed of belofte; kost 220 euro; en het in de handen houden tijdens het rijden is strafbaar. Ook sms’en, internetten, wekker instellen en trilfunctie testen is dus verboden.
@awesome: Daar gaat het helemaal niet om. Je mag hem niet in je poten hebben of ermee bezig zijn, daar gaan ze over bitchen en helaas niet over wat je wel en niet deed.
@Svenska_Aeroplan_AB: Vind het juist helemaal niet fijn werken op een telefoon, als bonus geeft TomTom ook vaste flitspalen en je werkelijke snelheid weer. @dotternetta: Ja, dat ook, maar wat dacht je van die databundels die er nu ingevoerd zijn? Als je 3x per dag 50min moet rijden, raak je een shitload aan data kwijt. Daar gaat het nog voornamelijk om! Vandaar dat ik niet Google Maps als navi gebruik.
@jzaero: Precies! En daarbij komt ook nog dat je tomtom gratis up kunt daten ;-)
@jzaero: Tomtom komt trouwens binnenkort beschikbaar voor Android, dus alle problemen zijn dan opgelost!
@dotternetta: Haha, voor de Android gebruikers wel inderdaad, dat is wel erg fijn! Ik gebruik al tijden TomTom voor Benelux voor iPhone (gekochte app) en Navigon voor Europa (jailbreak download). Dat heeft zo zijn reden vanwege het feit dat TomTom gebruiksvriendelijker is in alledaags gebruik, meer functies etc. Navigon heeft weer het voordeel dat je voor bepaalde kaarten kan kiezen zodat ie niet 1,5GB inneemt, als ik dus niet naar buitenland ga gooi ik alles eraf en neemt ie app maar 30MB in, als ik dan weer naar Duitsland moet, eventjes de mappen offline downloaden ;)
@jzaero: Wel eens naar Symbian gekeken? Die heeft dat systeem altijd al (gratis en legaal) :-)
@dotternetta: Heb ik ook een tijd gehad, een N95 8GB, maar die navi werkte bij mij nooit (kon nooit fixen). Latere modellen heb ik nooit echt in verdiept.
@Svenska_Aeroplan_AB: Totdat je dataverbinding wegvalt of onbetaalbaar wordt (buitenland)
“Voor de BMW 1 Series, 3 Series, X1- en X3-modellen wordt in Europa een speciale ingebouwde dock aangeboden waar het 5-inch navigatiehulpje ingeklikt kan worden. Het voordeel? Hiermee werkt je TomTom naadloos samen met het BMW Car Entertainment System”

Naadloos geïntegreerde aansluiting ? Ik ging er vanuit dat zo’n navigatie systeem van TomTom in de boordcomputer/middendisplay zou zitten. Ik ken hem zelf nu ook wel naadloos geïntegreerd wegwerken.
@bempi: Als de BMW versie de audio kan dempen als er een navigatie aanwijzing is en zijn smoel houdt als je via de BT een telefoon gesprek voert is dat wel een groot voordeel.
j00rs via iPhone app
Losse systemen met een geïntegreerde dock zijn in mijn ogen veel beter dan die verschrikkelijk dure ingebouwde dingen. Zeker voor de goedkopere auto’s. De tomtom in onze Fiat Punto Evo werkt perfect, en kost maar een paar honderd €
@j00rs: Ik vind elke ingebouwde navi in goedkopere auto’s nooit echt gebruiksvriendelijk werken. Langzaam, lastige selectie, onduidelijke instructies, lelijke kaarten, meestal klein scherm (al wordt dat nu wel groter). Tegenwoordig wordt het wel beter, maar gebruik nog liever de losse navi.
@jzaero: Kijk naar het standaard Volvo/Aston Marin systeem, volgens velen een drama. Daarbij begrijp ik eerlijk gezegd ook niet zo goed waarom iedere fabrikant zo nodig zijn eigen navi moet ontwikkelen maar dat terzijde.
@vondeyck: de fabrikanten kopen die systemen gewoon in hoor. Veel fabrikanten zijn veredelde assemblage fabrieken dus zelf navi in elkaar zetten gebeurt niet.
@vondeyck: De Volvo was even wennen en ik geef toe de snelheid, user interface en kaartweergave van een 100 euro TomTom is beter. Maar het Volvo systeem geeft wel meteen een aanwijzing bij het verlaten van de parkeergarage. In een stad waar je niet bekend bent een groot voordeel. Het grote scherm, dat het kan blijven zitten en dat ik tijdens het rijden de route gemakkelijk kan aanpassen maakt de Volvo RTI toch wel prettig in gebruik.
Mooie ontwikkeling. Jammer dat er nog geen echte standaard is qua aansluiting en protocollen. Zal wel nooit gaan gebeuren….
Hahaha , bij android werkt het van de eerste keer goed ???
Het werkt nooit goed bij android , heb met nog geen enkele nieuwe iOS problemen gehad hoor , met android daarentegen…
the-budel-guy via iPhone app
Laat die Tom Tom meuk aub uit goede auto’s ze zouden met lada moeten samen werken die 2 merken hebben de zelfde uitstraling en prijs kwaliteit verhouding.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).