TomTom kastjes kunnen geen GPS-signaal meer vinden

Auteur: , 56 Reacties

Hebben jullie al gehoord van de nieuwste #megafail van TomTom? Een (groot?) deel van hun kastjes kan namelijk geen GPS signaal meer vinden/ontvangen. De reden? Het is een schrikkeljaar *proest*.

Sinds zaterdag 31 maart kunnen bepaalde modellen geen GPS signaal meer vinden. Toen TomTom op onderzoek ging kwamen ze er achter dat er geen rekening mee gehouden heeft dat 2012 een schrikkeljaar is. I kid you not!

De software van de GPS-ontvanger heeft (als ik het goed begrijp) de locatie van satellieten opgeslagen. Op die manier weet het kastje waar de satellieten ongeveer zijn en dat helpt om ze sneller te vinden. Als er echter een dag teveel is dan klopt het hele systeem niet meer.

Wat nu? Tot er een definitieve oplossing is raadt TomTom aan om elke keer een soft reset uit te voeren. Binnenkort komt er via hun website een software fix beschikbaar. (bron: TomTom)

En zo ziet de foutmelding eruit:

TomTom GPS-signaal56 reacties

Harde faal!
Sterke 1-april grap!
@Jokkebrok: ik dacht hetzelfde. Waarom is dit dan niet al op 1 maart al naar boven gekomen?!
@circlestorm69: omdat het pas op 31 maart fout ging
@thom96: ik weet niet hoe dat jullie in ‘olland rekenen, maar hier bij ons heeft die schrikkeljaar iets met februari te maken en niet met maart
@4991: leer eerst deftig Nederlands spreken voordat je naar hier komt
@loloo: -edit: nutteloze bijdrage-
baap via Android app
@loloo: “voordat je naar hier komt”?..Dat is lekker Nederlands wil je zeggen? Je spreekt jezelf tegen wijsneus!
Dan maar met de kaart!
En daarom gebruik ik Googlemaps:)
Waarom duikt dit probleem dan niet op net na de schrikkeldag?
Dat lijkt mij toch een logischer gevolg dan pas een maand later.
@vale46: dat is inderdaad vreemd.
@vale46:

Het kan zijn dat het in een zeer specifiek geval fout gaat:

– Als het een schrikkeljaar is
– De eerste dag van de maand tijdens de zomertijd
@vale46: Een jaar hoeft niet perse in maanden ingedeeld te worden. Het meest waarschijnlijke in dit geval is dat het ingedeeld is in kwartalen.
@supermo: Dan nog vind ik het een zeer raar probleem. Satellieten veranderen aan een constante snelheid, elke dag veranderd een satelliet X-km van positie. Als je een dag overslaat, zou de satelliet plots 2X-km van zijn plaats zitten.
Ik ben geen genie op dat vlak, maar zo ver gaat mijn verstand nog net.

Blijf het merkwaardig vinden dat het pas een maand later opduikt.
@vale46: Ik begrijp je niet helemaal. De satelliet legt een X aantal rondjes/kilometers af per tijdseenheid. En men is vrij om de tijdseenheid te kiezen. Veranderd niks aan het geheel. Dus 1000 km per maand, of 3000 km per kwartaal. Blijft hetzelfde. Als er een fout zit ontdek je die pas aan het eind van de gekozen tijdseenheid.
@supermo: Enige hersenspoeling later ben ik er achter gekomen dat jouw theorie wel kan kloppen :D
Mijn excuses!
@vale46: haha, ok. nou hierboven nog wat makkelijker uitgelegd.
@vale46: dat is precies wat ik zei in de 3e post! :-)
Datums op een embedded apparaat zijn nou eenmaal een ramp.

Je hebt schrikkeljaren, schrikkelseconden, zomertijd, wintertijd, tijdzones, afwijkingen van de standaard (2000 was een schrikkeljaar) en afwijkende lokale regelingen.

En de pest met GPS is dat het op de milliseconde nauwkeurig moet zijn om een goede plaatsbepaling uit te kunnen voeren.

Dat kun je inderdaad droog testen, maar zolang het niet mogelijk is om de satellieten tijdelijk even op 1 april 2012 te zetten kun je het nooit in real-life testen.

Bijna elk bedrijf blundert hier mee. Sony, Apple en nu dus ook TomTom. Op kantoor faalde de back-up vanwege de omschakeling naar zomertijd, de job stond namelijk ingepland op 02:30. Nooit aan gedacht dat die tijd eens per jaar niet bestaat. Kan gebeuren.
@smulders: Hoezo is “2000 was een schrikkeljaar” een afwijking van de standaard? Elke vier jaar, en 2012-4-4-4 is 2000.

Ik ben geen programmeur, maar het zou toch mogelijk moeten zijn om een softwarematige regel in te voeren die zegt dat elke vier jaar (en die jaartallen kun je dus laten berekenen) een dag extra gerekend moet worden?
The force cant be found inside you today .
goed bezig!
Tomtom heeft het al niet makkelijk. Jammer, met name omdat het een NL’s bedrijf is en ook een redelijk goed (wel duur) product.
@highperformance: Duur!? Laat me niet lachen, die dingen kosten een drol tegenwoordig!
@The360box: Tomtom t.o.v. van Mio etc. wel. Zeker met hetgeen men biedt bij TT. Loop maar even naar de Mediamarkt.
En men moest wel goedkoper vanwege de smartphone, niet omdat TT ons allemaal een navi gunt. Maar dat is marktwerking en heel normaal in een gezonde economie.
@highperformance: een TomTom voor 125 euro is gewoon een top aanbieding. Voordat geld wil je gewoon een echte TomTom en niet lopen hannissen met een Mio, Navigon of Smartphone.
@mashell: vind een smartphone op me dashboard toch handiger. Zeer nauwkeurige plaatsbepaling ook, sneller geladen dan een TomTom en intuïtiever, maar dat is mijn mening natuurlijk.
@mashell:
of je koopt gewoon een Garmin met livetime update, als je graag je kaarten actueel houdt, is een Garmin na 2 jaar goedkoper waarschijnlijk, plus het feit dat het gewoon perfect werkt
@undifined1: Helemaal mee eens.
Ik heb dit probleem gehad! :)
Sinds 31 maart? Ik heb hier al 3 weken last van…
Opslaan van de locatie van de gps-satelieten heb je niks aan. Ze volgen immers een baan en de locatie veranderd dus steeds. Het enige wat die satellieten doen is de locatie (op dat moment) en de satelliettijd (die wél schrikkelproof is) naar beneden sturen. De software van de gps-ontvanger kan de precieze locatie daarmee berekenen. Een door een dag verschil tussen de satellietdatum en tomtom-datum raakt het apparaat in de war. ..ofzoiets.
@supermo: gps satellieten zijn volgens mij geostationair, die blijven dus wel altijd op dezelfde plek staan
@PJ: GPS heeft een MEO-baan, geen geo-baan. is echt zo.
@supermo: ik leer bij :)
Haha! Slecht voor zo’n groot bedrijf.
(ik was zelf ook nooit op schrikkeljaar-problemen gekomen, maar toch)
masterstig via Android app
@ytrewq: Iedereen kan fouten maken
Met mijn Garmin nergens last van ,maar ja die zijn ook specialist in GPS
@norge: Ja, TomTom niet. Die zijn gespecialiseerd in vaatwas tabletten.
@rubenpriest: Haha ,lijkt er wel op ja :)
Heb nog niet gehoord dat de TomTom in de Renault de weg kwijt is. Komt dat doordat de datum ook bekend zal zijn in de boordcomputer?
Zie je wel dat tomtom rommel is. Ik wist het van de eerste keer dat ik de naam hoorde :-D kom op”tomtom”?
Gelukkig met de iPhone TomTom Europa geen problemen.. Icm HD Traffic is dit het beste wat je kunt kopen! Erg tevreden en ik rij >40k per jaar..
Dit had dus ook met rekeningrijden kunnen gebeuren. Daarom NOOIT een km rekensysteem aan GPS hangen.
hahah, ik had er gister al last van met een tomtom hahaha
geen idee of die dat hierbij ons ook heeft. dan maar efkes nakijken
Geen probleme met mijne tomtom
Ja laten we lekker allemaal een software-update doen, en de rest van Nederland kan dus lekker naar de winkel daar ze met een illegale versie werken ( via de bekende download kanalen en op een SD-kaartje gezet ).

Ach, gelukkig heb ik een nieuw Android device met Google Maps alsook Navigon :)
Als je tomtom aan de schandpaal nagelt (en terecht…), doe dit dan zonder schijffouten!!
“Tot er een definitieve oplossing is raad TomTom aan om elke keer…”
@lowlow: check, heb het gefixt! thanks;)
Onze TomTom had vanmiddag nergens geen last van, werkte gewoon zoals het hoord, en had geen softwareupdates nodig of een reset…
Is dit een late arpilgrap? Mij maak je niet wijs dat het “ingewikeld” is om te testen of je software in een schrikkeljaar werk. GPS Sattelieten hangen, zoals zelfs elk petje weet, hoog boven de aarde. Daardoor leggen zij meer afstand af dan wij hier, die tegen de aardkorst plakken. De sattelieten zitten in een geostationaire baan, en verplaatsen zich dus niet t.o.v. het aardoppervlak. Echter, sinds Einstein zijn fameuze relativiteitstheorie heeft ontwikkeld, weten we dat als je sneller reist ten opzichte van iemand die trager gaat (dus satteliet tov het aardoppervlak) er zich lengtecontractie en tijdsdilatie voordoet. Met andere woorden, zelfs al is er geen schrikkeljaar, de interne klok van de satteliet loopt sowieso trager (tijdsdilatatie) dan die hier op aarde, omdat de satteliet meer afstand aflegt. GPS bepaalt jou positie door driehoeksmeetkunde, en meet hoelang het radiosignaal erover doet om misntens 3 sattelieten te bereiken. De klokken moeten dus ultra correct staan afgesteld. Zeker als je weet dat GPS amerikaans militair spul is, en ze daar raketten mee binnen een vierkante meter kunnen doen neerkomen. Om deze precisie te hanteren worden er duizenden micro aanpassingen gedaan aan de tijd, om de uurwerken gelijk te houden. Het feit dat TomTom geen rekening houdt met een schrikkeljaar, is gewoon ronduit dom, en getuigt van niet al te slimme ingenieurs… Vooral ook omdat die dingen niet bewegen t.o.v. de aarde.
Correctie: ik was even verward met een weersatteliet. GPS draait wel degelijk in 12u een baan rond de aarde. Laat niet weg dat ze geen klok kunnen lezen bij TOMTOM :)
Ik zat dus gisteren ook ineens met dit probleem, vandaag op de pc naar uitleg gezocht, gevonden, en het was heel snel weer in orde door de fix te downloaden.
Niemand is perfect, ook tomtom niet, maar de oplossing was er wel heel snel!!! :):)
het klopt effectief
heb vandaag al 5 tomtom’s moeten updaten op’t werk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).