Top 10: dé conceptcars van 2012

Auteur: , 39 Reacties

Een jaar vol autoshows staat garant voor opnieuw een flinke dosis aan conceptauto's. Ook in 2012 werden er weer volop designrichtingen gekweekt en proefballonnetjes losgelaten. We zetten er tien op een rij die bij ons in de smaak vielen, subjectief als we zijn.

10. Fisker Atlantic
Fisker Atlantic

Onze opperblogger noemde hem saai, omdat hij te veel op de Karma zou lijken. Dat is hetzelfde als klagen dat je vriendin te veel van Scarlett Johansson wegheeft. Als deze goedkopere Atlantic de sleutel is naar een gezond Fisker, dan zit het wel goed.

9. Honda NSX
Honda NSX Concept

Een revival van dit legendarische drieletterwoord is sowieso al reden voor een feestje. Toen we de eerste afbeeldingen zagen van de supercar werd het meteen een knalfuif. En het zelfs feit dat de aandrijflijn wordt aangeduid als Sport Hybrid SH-AWD® (Super Handling All Wheel Drive™) kon de pret niet drukken.

8. Renault Alpine A110-50
Renault Alpine A110-50

Een buizenframe van de Mégane Trophy waaromheen Laurens van den Acker zijn designkunsten vouwde. Het eindigde als een racy conceptcar met brute looks, en misschien een nog wel bruter motorgeluid. VROAAP!

7. Infiniti Emerg-e Concept
Infiniti Emerg-e

Om het suffe Nissan Leaf-imago te killen: boom, elektrosupercarness van Infiniti. Of het ooit tot een soortgelijk productiemodel komt valt te bezien, maar het lijkt een leuk alternatief voor de NSX hierboven.

6. Porsche Panamera Concept
Porsche Panamera Sport Turismo Concept

Als Porsche deze Panamera-variant in productie neemt, zullen we nooit meer over de schijtende hond-achterkant van het huidige model beginnen.

5. Lexus LF-LC Concept
Lexus LF-LC Concept

Het zonnige weer in Newport Beach, de Californische plaats waar de designstudio zit die we verantwoordelijk mogen houden voor het ontwerp, heeft overduidelijk een positief effect op de potloodstrepen die er gezet worden. Dit is toch wel een plaatje geworden zeg. Als dit de designrichting van Lexus wordt, zitten we goed.

4. Peugeot Onyx
Peugeot Onyx

Hoewel er een flinke carmageddon aan de gang is bij PSA, kunnen ze nog altijd conceptauto’s modelleren als de beste. Dat er een 3.7-liter V8 diesel met 600 pk in ligt vinden we niet zo erg. Maar dat ‘ie waarschijnlijk nooit in productie wordt genomen is wel een beetje jammer.

3. McLaren P1
McLaren P1

Sommigen zien dit als de opvolger van de McLaren F1, anderen vinden dat ‘ie er bij lange na niet aan kan tippen. De organische vormpjeshoop maakt de tongen in ieder geval goed los. We zijn dan ook benieuwd wat we in 2013 aan specs het horen krijgen over het productiemodel, die naar alle waarschijnlijkheid niet veel van de designstudie afwijkt.

2. BMW 4 Serie Coupé Concept
BMW 4 Serie Coupé Concept

Tja, een 3 Serie Coupé met een andere naam en een ietwat spannender uiterlijk dan het productiemodel. Hoort dit dan wel hooggeplaatst in een lijst met concepts? Wel, de foto’s spreken voor zich.

1. Citroën Numéro 9
Citroën Numéro 9

De C6 is dood en maakt middels natuurlijke selectie plaatst voor een nieuw vlaggenschip. En met de Numéro 9 liet Citroën fijntjes zien dat ze het nog steeds in de vingers hebben. Laten we hopen dat dit geen GT-verhaal wordt, en we deze beauty wél op de weg gaan terugzien.39 reacties

Bmw I??
@zender: denk je niet dat we al genoeg marketing gelul hebben? Die i modellen bestaan al eeuwen maar tot een productiemodel komt het nog lang niet.
@lambo4all: Oke, ze bestaan inderdaad al langer dan dit jaar.
Ik vind eigenlijk alleen de BMW en Citroen echt mooi. De rest so-so tot lelijk.
Nsx op 1!!!
Ik zou ze ook in deze volgorde gezet hebben!
Dus ik sluit me hierbij aan!
8, 6, 2(niet heel bijzonder maar toch) en 1 in de beste.. waarvan best mooie ook..

Maar of ik ooit 1 van die 4 zou kopen? meh..
@dennisr: geen geld zeker. (Ik kon het niet laten)
@ferrari94tr: Weet van gekheid niet meer wat ik er mee moet zoveel geld heb ik.. daarom koop ik maar niks.. ;)
@dennisr: Als je geld af moet mag je deze arme student wel sponsoren hoor.
Dit is eigenlijk zo een lijstje van ‘kijk eens wat jullie allemaal nooit zo op de weg zullen zien!’ Btw die citroën vind ik echt PRACHTIG!
hummm, de Alpine of de Infiniti.., of toch de NSX….
Keuzes, keuzes, gelukkig heb ik nog wat jaren om die te maken….
En de Zagato Z4!
@Svenska_Aeroplan_AB: sluit ik me meteen bij aan! Ik werd meteen verliefd op die bak! Wat een prachtding!
bmw op 2?
De Renault Alpine mocht wel wat hoger staan op de ranking! & de P1 was mijn absolute topper!

1. P1
2. Renault Alpine
3. Citroën Numéro 9
@vale46: idd dat zou ook mijn top 3 zijn. die 4-serie is alleen verniewend omdat hij anders heet..
Bmw is goed bezig! :D
Ik ga dan voor de Lexus LF/LC en liefst in het blauw.
4-serie en de P1 zijn niet echt een concept. Ze zijn al gemaakt of worden zéker (met een lichte franjewijziging) officieel. Denk dat de term ‘concept’ maar eens goed verwoord moeten worden door AB.nl.
@Megakix: Volgens mij zijn het ook geen productie-versies.

“Een conceptauto is een prototype of studiemodel voor een te maken automodel of een test om te zien hoe het publiek reageert.”

Volgens mij is de term ‘concept’ hier wel degelijk goed gebruikt. ;)
@Frux: ik noem 2 produktieklare auto’s uit de top-10…hoe verhoudt jouw opmerking zich dan ten opzichte van deze beide wagens ?
Die zijn allemaal wel echt mooi, behalve die Alpine. Die Lexus is ietwat saai. Zelfs die BMW is echt fantastisch, en zoals je kan zien aan mijn naam, ben ik niet de allergrootste BMW fan.
@fkbmw: Die Alpine lelijk, ben je blind ofzo?
Die Citroen is echt subliem vormgegeven. Heel futuristisch en bijna mystiek. Een waardige opvolger voor de Id/Ds die ook zijn tijd ver vooruit geweest was. Ik zou het geweldig vinden als deze in productie genomen gaat worden. Dit soort onderscheidende auto’s zijn er veel te weinig.
de Alpine is de enige die ik heb kunnen onthouden ..

en volledig terecht naderhand ..
Die Citroën is echt prachtig! Alstublieft Citroën, laat hem komen! Al is het alleen al om naar te kijken. Betalen kan ik hem toch niet.
Voor mij:
1. LF-LC
2. Alpine
3. Onyx
4. P1
Die NSX _0_ Eeuwig zonde dat Honda die geschrapt heeft toen.
Die Citroën is (mede-) ontworpen door een Nederlander dacht ik, dan nog die Renault van Van Den Acker, die BMW van Van Hooijdonk of is die al van die nieuwe? Dan doen de Nederlandse ontwerpers t toch goed!
Van alle conceptcars is de Porsche Panamera Variant de meest productierijpe en realistische concept.
@speedie: io, en de bmw 4 serie dan, die is zo goed als klaar. En die citroën is echt een plaatje
Ik vind her alpine concept wel mooi maar ik vind dat het geen alpine mag heten. Want dat concept is gewoon weer zon supercar, en ik vind dat een nieuwe alpine ook wat meer een auto moet zijn om rally mee te rijden. De oude alpine is een rally legende en de nieuwe is niet een een rally wagen. Dat slaat toch nergens op.
Ze zien er allemaal prachtig uit!
Het is inderdaad te hopen dat Citroën die Numéro 9 op de markt zet, da’s echt een prachtwagen. Die Onyx heeft me ook aangenaam verrast dit jaar en natuurljk de NSX. Nu nog de nodige centjes.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).