Top 10: dingen die duiden op een gestolen auto

Auteur: , 63 Reacties

Je hebt gespaard. Je hebt al je euro's aan de kant gezet om op zoek te gaan naar die ene geweldige auto waar je al zo lang van droomt. Of het een Kadett is of een S Klasse met een paar honderd kilometer op de teller: dit zijn de tien redenen om weg te lopen van een occasion omdat hij waarschijnlijk gestolen is.

Reden 1: de verkoper doet moeilijk
De verkoper is slecht te bereiken, wil niet bij hem thuis afspreken maar ergens op een parkeerplaats en wil het liefst zo snel mogelijk geld zien zonder dat je nog maar een meter gereden hebt. Het kan zijn dat het een bezig mannetje is die niet wil dat zijn vrouw ziet dat hij weer een auto aan het verkopen is maar meestal duidt het op andere louche zaken. Wees verstandig en zoek naar een verkoper die de tijd voor je wil nemen.

Reden 2: Marktplaats
Nee, het is niet zo dat iedereen op Marktplaats een oplichter is. Sterker nog: de meeste mensen daar zijn ok. Het is echter een laagdrempelige manier om je auto’s aan de man te brengen en dat is de ultieme kans voor fraudeurs. Veel verkopers van de alinea hierboven zoeken hier dus hun toevlucht. Op verkoopsites die zich specifiek op autoverkoop richten is die drempel vaak net wat hoger en op sommige sites zijn zelfs alleen maar autobedrijven te vinden. Niet dat die allemaal even betrouwbaar zijn, maar toch.

Reden 3: het chassisnummer (VIN) is niet duidelijk
Het is de eerste manier om te herkennen of een auto eerlijk is: als er is gerommeld met het chassisnummer op wat voor manier dan ook: walk away. Je wil niet het risico lopen een dag later bij een standaard politiecontrole uit te moeten leggen dat je in de voormalige trots van een oma om de hoek rondrijdt zonder dat ze ooit een euro heeft gekregen voor de verkoop. Het is mij ooit eens gebeurd bij het bekijken van een occassion. Hoewel de verkoper een prachtige verklaring had over roest, ouderdom en andere redenen waarom hij de boel met een staalborstel had moeten bewerken was het meteen een no go. Door naar de volgende.

Reden 4: de sleutels kloppen niet
Er is maar één sleutel aanwezig of slechts één van de twee sleutels lijkt te werken. Weer zo’n signaal dat er iets niet in orde is. Bij oudere auto’s is het nog wel eens zo dat er bijvoorbeeld een deur vervangen is waardoor je met twee verschillende sleutels moet werken, maar zorg dan altijd dat álle originele sleutels worden meegeleverd. Als de verkoper dit niet kan (of wil?) dan weet je genoeg.

Reden 5: de verkoper dringt aan op cash betaling
Dikke kans dat je geen bonnetje krijgt ook nog. Betaal je auto altijd via een bankoverschrijving, op die manier is er in ieder geval altijd een spoor dat terug leidt naar een eventuele bedrieger. Alsnog zal het moeilijk worden om je geld terug te halen maar het is een begin.

Reden 6: er liggen drugs in het handschoenenkastje
Juist ja. Hoewel niet iedere drugsgebruiker automatisch een autodief is, heb je er ook geen behoefte aan om bij de eerstvolgende politiecontrole een vrolijk hijgende drugshond op schoot te hebben omdat er een paar kilo cocaïne in de zitting van je stoel verborgen zit. Dus liggen er lege plastic zakjes met zo’n ziplock sluiting of ruikt het in de auto naar dat goede feestje uit de sixties? Wegwezen!

Reden 7: het is te mooi om waar te zijn
Een reden om altijd weg te lopen is die auto die gewoon té goedkoop is. Die prachtige BMW M3 in topstaat die net een paar duizend eurootjes minder kost dan die andere met meer kilometers en schade rechtsvoor. Hoe verleidelijk het lijkt: doe het niet. Ja, je kan daardoor de koop van de eeuw mislopen omdat die auto écht weg moest in verband met financiële problemen maar meestal heeft het te maken met hele andere problemen. Bijvoorbeeld het feit dat er vaker net gestolen auto’s bij de verkoper voor de deur staan.

Reden 8: bruine vlekken in de bekleding
Geen paniek. Gewoon je waardering uiten voor dat dashboardklokje wat werkelijk in concoursstaat verkeert en weer uitstappen. Nog eens bedenkelijk kijken en dan verklaren dat je toch maar op zoek gaat naar iets anders. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht droogt bloed niet rood op maar bruin. Het kan ook iets anders zijn dan bloed maar dan wil je deze auto zeker niet meer hebben.

Reden 9: de ruit van de bestuurdersdeur heeft een andere tint
Aha! Dan is deze dus vervangen. Toegegeven: het gebeurt steeds minder dat er nog een ruitje wordt ingeslagen om een auto mee te krijgen maar het komt nog steeds voor. Check dus even of de kleur van de ruiten in de auto met elkaar kloppen, waarbij het uiteraard wel zo kan zijn dat de achterruiten getint zijn en de voorruiten niet. Goed kijken!

Reden 10: er ligt een lijk in de kofferbak
Een lijk vervoer je nooit in je eigen auto, dus deze is waarschijnlijk ook gestolen. Be cool. Doe alsof je niets gezien hebt wijs naar iets voor de auto met een luid “Wow, kijk DAAR!” en op het moment dat ze kijken begin je te rennen. Niet in een rechte lijn, slingeren, dan ben je minder makkelijk in de rug te schieten.

Op basis van het kenteken is overigens bij de RDW altijd te controleren of een auto gestolen is, maar de slimme dief werkt uiteraard met valse kentekenplaten. Hebben jullie nog tips om gestolen auto’s te herkennen?63 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/23362528.jpg
@zeeuw: Drives the stolen car to the police and hit a truck because the crash avoidance system doesn’t work, that’s the reason why it was cheap…
, en http://www.autointhenews.com/wp-content/uploads/2010/05/volvo-s60-crash-video-image.jpg
@tr81passat: Dus… -_-‘
Zo al vier redenen die discutabel zijn.
Reden 9, niet kloppende kentekens in de ruit gegraveerd.
@Eric:

Niet helemaal, mijn racer heeft 3 verschillende kentekens in de ruiten, die alle 3 die niet overeenkomen met het kenteken op de auto ;)
@AlexZjuH: Dat bewijst nog niet bepaald dat ie niet gestolen is :-)
Verf die nog nat is?
Reden 10: slingeren én bunnyhoppen hè!
Auto’s uit Noorwegen..
@Marijn90: Whoehahaha….
Ik mis nog een hele belangrijke, een omgekatte auto, kan vaak ook verkeerde productie jaren in de ramen hebben staan. er staat vaak 1 cijfertje onder al die informatie in het raam, wanneer deze in alle ruiten gelijk zijn is de kans dat de auto een hele ernstige schade heeft gehad al een stuk kleiner.

Daarnaast moet deze ongeveer matchen met jaar van registratie +/- 1 jaar. 0 = 2000 of 2010 1= 1991, 2001 of 2011 aangezien modellen het niet vaak een decenia uithouden kun je hiermee een prima eerste controle doen.
@frisian: Maar wat als ik nu een Lada wil kopen?
@Fritskee: Dan hoef je niet bang te zijn voor een gestolen auto, wie steelt er nu een Lada ;)

Verder snap ik het probleem niet.
kan je reden 10 ook liken? :)
Ik denk dat ik mijn eerste auto met blikschade koop, ben je veel goedkoper uit.
@MAB: Natuurlijk joh, beetje duct-tape eromheen en klaar!
@motoragent: jij weet het!
gewoon afdankers, van de familie rijden
@toeter11: Accoord – mits je ze niet van ze steelt, natuurlijk ;-)
De oplossing bij reden 10 is verkeerd, het is: Voelen of het vrouwelijke lichaam nog warm is en controleren of het een 5+ is.
Is het antwoord op een van de twee nee, bedank dan de verkoper voor zijn tijd en geef aan dat je afziet van een proefritje.
@lemster: You sick bastard!
@tttooommm: Gezien de plusjes ben ik niet alleen ;)
@tttooommm: Het zelfde als de 5 seconden regel, is het nog warm dan kan het. ;)
Kan me in veel dingen vinden op een aantal na:

-Reden 4: Als je in de autohandel kijkt, kan ik je garanderen dat minimaal 25% van de occasions maar één sleutel bijgeleverd is. Veel mensen houden de reservesleutel thuis, en zodra zij de auto inruilen wordt deze vergeten in te leveren of is hij kwijt.. Nee, daar maak ik me geen zorgen om.

-Reden 5: Momenteel met de crisis, vooral die $#%^(! van de bank, willen graag juist dat alles op je bankrekeningetje staat.. en de handelaren? Juist niet, wat in de broekzak zit kan niet worden afgepakt. Maakt dit je frauduleus? Nee ik vindt van niet, vooral niet als je in auto’s van een paar honderd/duizend handelt.

-Reden 10: Wat een achterlijke regel, ik zat het lijk altijd op de bijrijdersstoel, als ‘decoratie’ ;)
@roberto: Klopt, mijn zuster heeft een auto gekocht met maar 1 sleutel bv.
@roberto:
Ik ook, met de reden dat een nieuwe 250 euro kost. Ik raak gewoon deze niet kwijt :-)
Ik zag een auto op internet staan waarbij stond komen kijken is kopen. Ik vertrouwde het ook niet.
Nog een aantal redenen:
– als de auto uit twee helften bestaat, dus check het chassis voor lasnaden.
– als de multiriem/ketting of v-snaar niet op tijd is vervangen of je hebt geen idee wanneer dat voor het laatst gebeurde.
– als de auto gekke geluiden maakt (dus je moet even wel proefgereden hebben met een ander exemplaar voor vergelijk)
– als olie lekken zijn (check voor plasjes onder de auto)
– Bij dure/duurdere auto’s kijk of je een goede onderhoudshistorie hebt, zo niet ga liever naar een volgend exemplaar
– versleten koppeling (vaak is het bij goedkopere auto’s dan niet meer de moeite waard voor de eigenaar om te repareren dus dat zal voor de koper ook vaak gelden. Want het is dan ook vaak zo dat er meer mis is dan alleen een versleten koppeling)
@Ferrari_Fan:

Volgens mij snap jij de titel niet helemaal?

Verder bedankt voor de tips uiteraard.
@jack_abarth: Ik heb de titel wel begrepen. Heb gewoon een aantal goede tips/redenen gegeven voor mensen die opzoek zijn naar een tweedehandsje.
Je kan ook aan de eigenaar vragen of hij gestolen is. Als deze zegt dat dat niet het geval is, dan zit het wel goed.
@coosbmw: Dan voldoe je in iedergeval wel aan je wettelijke onderzoeks plicht.
Als er heel veel geur-boompjes in hangen! Heb dit gehoord van een vriend die bij de politie zit. Auto’s met 10 van die dingen checken ze altijd. Reden? Buitenlanders vinden ‘ons Hollanders’ enorm stinken!
@Svenska_Aeroplan_AB: Ja ja, zeker om die dönershuarma lucht te verhullen.
@kaasboerin: Nee, andersom dus…Ehhhm kaaslucht? Lol
Anders moet je tijdens de testrit rijden als een malle, en als de “eigenaar” geen moord en brand schreeuwt, kan dat al een signaal zijn dat de auto niet de zijne is ( en het hem niet kan schelen als je hem afragt ):p .
11. Als je een klassieker koopt en de verkoper haalt geen foto’s tevoorschijn en begint anekdotes over de auto te vertellen.
@jolig: Klassiekers worden niet meer verkocht, ze zijn straks niet meer wegenbelasting vrij.

Ik zie een import trend voor Aygo’s, C1, 107 en Polo Slowmotions aankomen.
@jolig: Deze is een gouden tip.
Voor proefrit kap open. Als alles maar dan ook alles brandschoon is, dan klopt er iets niet. proefrit maken en nogmaals kap open en kijken. 9 van de 10 particulieren maken niet schoon onder de kap. Degene die dat vaak wel doen zijn
A) Liefhebbers/detailers
B) mensen die een lekkage proberen te verhullen.
@AlexZjuH: maar wat heeft dat te maken met diefstal?
No 8. is onzin natuurlijk. De auto kan van een eigenaresse zijn geweest die net niet die dag de vlaggen in haar tasje had gestopt.
@midasracer: eeuhm. Als ik je goed begrijp stel je voor dat we voor de zekerheid even moeten ruiken?
@baasbas: Moet je vooral doen. Is mij een keer gebeurd (nee, geen obscene sex) en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
@midasracer: Ik denk dat ik even pas. Aan de zitting van een bestuurdersstoel ruiken van een gebruikte auto zie ik niet echt zitten, met of zonder bruine vlekken :-)
Bij auto’s vanaf een jaar of zes hoef je echt niet blind te rekenen op twee sleutels.
Ik heb eens een catalogus van BCA doorgelopen. Kwamen vrijwel allemaal aantoonbaar uit de lease, maar een flink deel mist een sleutel.
En wat die ramen betreft: Dacht je nou echt dat Carglass alleen leeft van ruitjes die bij diefstal van de auto worden ingetikt? Heb in de loop van de jaren ongeveer vijf keer een ruit gekocht. Wegens vandalisme en diefstal van een leeg cd-hoesje, o.a.
Als de motorruimte na de testrit nog schoon is, is olie hoogst waarschijnlijk gestolen…
@rubend: Waar een auto olie lekt roest hij niet zeggen wij altijd
@frisian: oh.. mij hadden ze wijs gemaakt dat olielekkage ‘nieuwigheid’ was..
Deze mist nog: ‘Staat te koop bij de Domeinen’
Let er ook op dat de verkoper geen zwart balkje voor zn ogen heeft en dat zn achternaam langer is dan een klinker. Voorbeeld: mohammed a, vincent van der v ofzo.
“Reden 10: er ligt een lijk in de kofferbak”- haha …. ha

Deze maakt je hele lijstje dan ineens minder serieus.
Tot nu toe twee keer op marktplaats gehad dat iemand een dentist from Manchester was die tijdelijk in NL had gewerkt en toen ook een auto had gekocht, en nu weer in NL probeert te verkopen. Vooraf betaen en de auto wordt naar je toe verscheept.

Marktplaats weet ervan, maar doet er verder weinig mee. Geen aangifte niks, het lijkt er zelfs op dat die mensen niet eens geband worden.
@alassad: Aan de ene kant onbegrijpelijk dat Marktplaats niet ingrijpt. Maar aan de andere kant ben je ook wel heel naïef als je in dit soort praktijken intrapt. Je gaat toch geen geld naar een onbekende sturen zonder ook maar 1 meter met de auto gereden te hebben of de auto überhaupt te hebben gezien. Die ‘verkopers’ zorgen wel dat ze praktisch niet meer te traceren zijn, dus je geld zie je nooit van je leven meer terug.
Ik zag ooit op marktplaats een gloednieuwe S Klasse voor 5000,- “hij moest weg want ik heb een andere auto op het oog.”
Vergelijk de persoonsgegevens die op kenteken deel 1b staat met het rijbewijs van de verkoper
en wat is er mis met puntje 9 ?
ik mis inderdaad het kenteken in mijn bij rijders deur omdat iemand jaloers was op mijn radio :(
heb de ruit bij de dealer gekocht, enige verschil is dat er een ander merk op staat dan de andere
Breng een camera mee om wat foto’s te maken. Als de verkoper er moeite mee lijkt te hebben en vooral angstig uit beeld blijft weet je ook al een hoop.
@SJ: Dan moet je ook oppassen dat ze niet te blij zijn he, dan denken ze misschien nog dat jij hem gaat jatten en zij ervanaf zijn :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).