Tot €40 verdienen door files te ontwijken?

Auteur: , 27 Reacties

Onder sommige psychologen heerst de opvatting dat belonen beter werkt dan straffen. In dat licht is het misschien een goed idee om mensen te gaan belonen om files te vermijden, bijvoorbeeld via een loterij, zoals nu in de VS voorgesteld wordt.

Drukke verkeersstromen kunnen door de overheid op een aantal manieren gereguleerd worden:

1) Je legt meer asfalt aan, zodat er meer mensen tegelijkertijd over de weg kunnen.
2) Je doet niks. Als het erg genoeg wordt vermijden mensen vanzelf de extreem drukke tijden.
3) Je gaat heffingen invoeren voor de drukste momenten
4) Je gaat mensen juist een financiële prikkel geven om het rijden tijdens de spitsuren te mijden

Balaji Prabhakar, een computergeleerde van de Stanford University, is een voorstander van optie 4, en heeft hiervoor net een onderzoeksbeurs van 3 miljoen USD in de wacht gesleept. Hij stelt voor om, met behulp van onze alsmaar groeiende connectiviteit en lokatiebepaling (via smartphones en gps), een loterij te maken, waarmee je tot 50 USD kunt ‘winnen’ als je de drukste wegen in de spits mijdt, en een rustiger tijdstip zoekt.

Is dit nieuw? Nee, in de basis niet. Wij hadden in Nederland in 2009 een soortgelijk plan, en ook kan ik me herinneren dat er rond een aantal grote wegwerkzaamheden in het verleden tussen grote bedrijven, de NS, en de overheid is gewerkt aan het in de trein krijgen van de forens, om zo het wegdek vrijer te houden.

Zelf geloof ik niet echt in dit soort initiatieven, als je eenmaal de subsidiekraan opendraait is deze maar met heel veel moeite dicht te draaien. Bovendien zijn de inkomsten (in Nederland in ieder geval) vanuit de automobilist groot genoeg, dus daar kan/moet de overheid actief wat mee doen, door de infrastructuur te verbeteren, en niet dit soort lapmiddeltjes toepassen.

Overigens lijken de Nederlanders door dit Amerikaanse nieuws wakker te zijn geschud: de NS (geen wegverkeer, maar wel personenvervoer natuurlijk) wil zijn eigen net ontlasten tijdens de spitsuren, met hetzelfde principe: ga je treinreizen buiten de spits, dan wil ome NS zijn portemonnee trekken voor een beloning.

Hoe kijk je hier zelf tegenaan: is het goed om financiële verkeersprikkels te geven, of moet het verkeersprobleem toch meer bij de wortel aangepakt worden, zoals we hier in Nederland de laatste jaren eindelijk doen?27 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Hoezo is het moeilijk open subsidie kranen dicht te draaien? De huidige regering doet niet anders ( behalve voor rechtse hobbies als overbodige verkeersborden, dure gevechtsvliegtuigen en eindeloze missies in verre buitenlanden).
@mashell:
dat woord hoor je hier niet vaak… Rechte hobby.
@fiets:
rechtse
@mashell: Over het algemeen gaat het meeste geld naar het linkse gewauwel hoor. Uitkeringen die gelijk zijn aan het minimumloon bijvoorbeeld. Het drijvend houden van de vele Jostibands, uitgerangeerde kunstenaars en toneelclubjes en het eindeloze geneuzel zodra we ergens iets aan de files willen doen.

Er is altijd de hele simpele vuistregel geweest die je aan kan houden; Rechts kijkt naar het landsbelang, links naar het eigenbelang.


Verkiezingstijd! Ik heb er zin in :)
@lemster:
Ja want 130 km/u op een paar wegen en de JSF zijn vet erg in het landsbelang en zeau.
@mashell:
Het zalige plan om de reiskosten vergoeding af te schaffen is om linkse hobbies te behouden.
Zoals het niet korten op de OS en het gesusidieërde theater goedkoop te houden.

Bovendien hebben we al ff geen regering meer.
Tot € 40 verdienen per dag neem ik aan ? Want op jaarbasis is dit een lachertje natuurlijk.
Voor mijn werk mijd ik al met de auto de spitsuren en daar krijg ik niks voor terug. Nee integendeel ik moet juist mijn kilometervergoeding inleveren en ook nog eens de spits mijden ?
Ik vervul mijn plicht door mee te betalen, maar als er van die plicht misbruik wordt gemaakt, dan houdt het op en worden er andere maatregelen getroffen die pijnlijker zijn voor de overheid. Mark my words !
Ja, in het geval van een loterij zou dit ‘de hoofdprijs’ zijn
Dat soort proeven zijn er in Nederland ook. Spitsmijden worden deze meestal genoemd. Regio Eindhoven en ook regio Arnhem Nijmegen zijn hier druk mee. Resultaten hiervan moeten nog geanalyseerd worden en niet alle projecten zijn afgerond. Veel is er niet te verdienen en echt een prikkel voor de bestuurders lijkt het niet te zijn, maar wellicht dat er toch ergens wat gedrag veranderd wordt en blijft.
@hjkort: In de driehoek van Utrecht, Hilversum en Amersfoort geld ook zoiets en kan je tot 130 euro per maand opleveren, maar in hoeveel beroepen is het nou echt mogelijk om je werktijden zelf in te vullen terwijl je toch 40 uur werkt?
De kans dat je die 50 euro wint is meestal zo goed als nul.
Ik denk niet dat automobilisten afspraken verplaatsen om kans te kunnen maken op 50 euro.
.. ze moeten autorijden tijdens de spits gewoon véél duurder maken, 80% van de auto’s in de filespits zijn van het formaat Opel Corsa en het gros van die kleine k-auto’tjes is ook nog eens ouder dan 10 jaar. Als al die sloebers het niet meer kunnen betalen en gewoon in de trein of bus gaan zitten (waar ze eigenlijk thuis horen) dan is het hele file probleem in één keer opgelost!
@flipper: ..jochie..is je serie (Flipper) van de buis gehaald ?
@Megakix: ah..de eerste sloeber meldt zich en voelt zich aangesproken, mooi..
@flipper: …En de enige Opel die hier wel eens op de oprijlaan staat is de Vivaro van de traitteur wanneer die zijn waar aflevert. Wellicht is het voor jou een idee om eens te overwegen naar een fatsoenlijke buurt te verhuizen, zodat je verlost bent van je dagelijkse irritatie aan burgervolk. Realiseer je wel dat, behalve bij het nieuwe geld, het hier niet gewaardeerd wordt om teveel met je bezittingen te koop te lopen. Dat vind ons niet chique.
@flipper: Jij gaat nooit met de trein? Dat is volgens mij tegenwoordig net zo duur als met de auto gaan…
@defqon1: je legt de vinger op de zere plek: nog meer reden om rijden tijdens de spits veel duurder te maken..
@flipper: neem me niet kwalijk dat ik mij de vrijheid permiteer om te vragen in wat voor een wijk jij woont dat 80 procent van de auto’s die je tegenkomt ouder dan tien jaar is? Hier in Wassenaar helemaal geen last van burgerlieden die zich in een auto uit het lagere segment verplaatsen. Ook geen hybrides, de gemiddelde auto hier verbruikt meer dan 15ltr/100km. En Kia Sorento’s zien wij hier ook niet, wel fatsoenlijke Range Rovers en Cayennes.
@flipper: …. Voor mijzelf restte mij in deze tijd van laagconjunctuur trouwens niets anders dan de keuze te maken voor een automobiel met enkele maanden ervaring. Ik had voor een nieuwe voiture kunnen kiezen, maar dan had de installatie van het inpandige zwembad uitgesteld moeten worden tot volgend jaar. En aangezien in mijn optiek een auto geen extra status verleend is mijn keuze niet op een nieuwe auto gevallen.
@flipper: als ik tot slot nog een raad mag geven. Als je goed je best doet en op het juiste moment de juste keuzes maakt is het ook voor jou mogelijk om je op te werken naar de hogere klasse. Ik proef dat je die ambitie in je hebt
@geengeldvooreennieuwe: mijn god… Heb je je medicijnen al een tijdje niet geslikt? Ik denk echt niet dat je iemand hier een plezier doet met deze enorme offtopic epistels.. Misschien beter als je weer eens met je dokter praat in plaats van hier te lopen freaken?
@flipper: heey, de eerste sloeber voelt zich aangesproken en reageert….mooi
…heb alleen respect voor deze gast, omdat het hem gelukt is een dikke subsidiepot aan te breken…
Dit is vorig jaar in nederland ook gedaan op de A12. Ik heb daar een brief over gehad, als ik me zou aanmelden dan werd er via de camara’s boven de weg gekeken op of ik de spits zou mijden. Daarmee kon ik 4 euro per dag verdienen geloof ik. Gezien de drukte niet verminderde(ik reed alleen op vrijdag over de A12) werkte dat niet echt.
Gaat niet werken. Te weinig winkans en mensen gaan niet voor de lol in de file staan. Dat doen ze omdat er ergens naartoe moeten op dat rijdstip!
Er is sowieso één groot probleem aan deze optie, en dat is dat je niet goed kan weten wie je dan eerlijk moet belonen. Je weet eigenlijk nooit of iemand wel was gaan rijden zonder beloning. Je kan natuurlijk niet heel het land belonen die niet is gaan rijden.
Enige manier is om je ‘beloningspopulatie’ vast te stellen door eerst heel lang te meten wie er rijden en dan die groep eventueel belonen. Het wordt dan wel oneerlijk, omdat de mensen die tijdens die meting al de spitsmijden niet beloond zullen worden. Of mensen die ineens wel op die route moeten rijden en het dan voor hun geen voordeel heeft om te mijden, omdat ze niet onder de beloningspopulatie vallen.

Betalen tijdens spits is in deze context dus wel 100% foolproof. Mijd je de spits wordt je altijd ‘beloond’ en als je incidenteel een route moet volgen betaal je alleen op dat moment en word je de andere momenten weer ‘beloond’.

Verder vind ik gewoon dat als er ergens structureel file staat de weg dus structureel moet worden aangepakt. Op dit plekken loont het dus de capaciteit uit te breiden. Men kan altijd de afweging blijven maken tussen file accepteren, openbaar vervoer of reizen op andere tijdstippen.
Idd geen nieuwswaardegevend artikel, dit wordt al jaar en dag actief uitgevoerd onder de noemer spitsmijden. Je kan er wat aan overhouden maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan omdat er apparatuur van de overheid in je auto wordt ingebouwd … ik ben tegen deze overheid omdat ze corrupt zijn, dus ik heb er niet aan meegedaan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).