Toyota: eerst nieuwe Supra, daarna pas ‘MR2’

Auteur: , 55 Reacties

Toyota heeft de smaak te pakken met sportieve auto's ontwikkelen, en momentum, dat moet je vasthouden. Hoofdingenieur Tetsuya Tada laat weten dat de Supra-opvolger er, op expliciet verzoek van opperhoofd Toyoda, 'asap' komt.

In een interview met Asia Online laat de Japanner weten dat er voor de ontwikkeling van een nieuwe sportwagen ‘minstens 5 jaar’ uitgetrokken wordt. Dit was bij de GT86 het geval, en dus ook bij de aankomende modellen. Hoe ver ze al met de Supra zijn is niet bekend, maar dat wordt op zijn laatst 2017/2018. Volgens de geruchten moeten we echter eerder aan 2015 denken.

Over de invulling van vorm en layout van de sportwagens staat nog niets vast, maar als ik zonder voorkennis en gok moest wagen, dan zei ik: blok voorin, aandrijving op de achterwielen, en de MR2-opvolger een middenmotor. Maar ik heb de geruchten tegen me, want deze spreken over een middenmotor.

Wat precies de rol van BMW gaat zijn in de sportwagen is ook nog onduidelijk, maar het zou wel een beetje een anticlimax zijn als de nieuwe Supra een gerebadgede i8 zou worden.

Bovenstaande geldt vooral voor hen die hopen op een dikke V6 gekoppeld aan een hybride-systeem, a la Honda NSX. Vooralsnog moeten we echter maar wachten totdat het Toyota (dit jaar naar verwachting weer de grootste fabrikant ter wereld) behaagt iets met de buitenwereld te delen, maar dat hybride-verhaal, dat houden we er in.

Zou het ook weer zo’n heerlijk tunebaar object worden? Momenteel wordt Toyota’s donder gestolen door Nissan, die willen ze vast terug.

Impressie: Speedhunters55 reacties

Kunnen ze niet een “betaalbare” versie van de LFA met een Toyota-badge maken? Scheelt een hoop ontwikkeling ;)
Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is …
@flippert: Mega Mindy..
Dus eerst seks dan knuffelen?
@StijnB: de enige juiste volgorde.
Verstandige beslissing van Toyota.
Wel een geinige dakconstructie. Een soort petje dat je kan afdoen.
@robinio:
Yup opvallend, bij meeste ‘petjes’ lijkt het wel alsof het petje nooit af kan…
@robinio: dat heet nou een targadak… En dat gaat al even mee…
Dit was een goede look voor de Prius geweest, dan zou ik me nu niet zo irriteren aan die auto..
Toyota Supra. Dat is pas een tijdloze auto. Nog steeds mijn droomauto!
@VWTouran75: Dan is die Touran toch wel je grootste nachtmerrie?
@berlinetta: *zucht*. Nee, het is een vervoersmiddel. Die brengt mij heerlijk van A naar B.
Gelukkig komt er weer een Supra, toch een Japan icon. Al vind ik de styling van de render niet zo. En ik hoop toch weer op een Twin Turbo unit die makkelijk te tunen is. Iets wat toch verbonden is met een Supra.
@E34M5Touring: maar dan verplicht een 6 cilinder in lijn, geen V6. Kan er nog steeds niet aan wennen dat Nissan van een 6 in lijn naar een V6 is gegaan.
@ej20g: Ik ben helaas niet zo thuis in de JDM spullen, maar ik snap je punt. Die R26BETT (?) motor van de vorige Skyline bedoel je toch (weet niet of ik het type goed heb maar komt aardig in de buurt dacht ik) . Dat zijn bijna cults op zich, net als de 2JZ motor. Ik houd 2jzkings.com in de US wel in de gaten. Daar staan soms echt pareltjes te koop. Helaas doet een top of the line Supra ook zo 100k.
@E34M5Touring: je doet het beter dan de meeste mensen hoor, de juist benaming is RB26DETT, scheelde slechts 1 lettertje. Maar inderdaad, het zijn cults op zich. Om het even overzichtelijk te maken (speciale veries buiten beschouwing gelaten):

RB26DETT: Nissan Skyline BNR32 GT-R, Nissan Skyline BCNR33 GT-R en Nissan Skyline BNR34 GT-R.
Er zijn nog veel meer motoren geleverd in deze generaties Skyline, maar dit is de bekendste.

In de BNR32 GT-R en BCNR33 GT-R leverde de RB26DETT 280 pk. In de BNR34 GT-R levert deze 330 pk maar dit werd geadverteerd als 280 pk (in verband met de wet in Japan). De reden dat dit blok zo legendarisch is geworden komt doordat ze in standaard trim al veel vermogen aankunnen (tot zo’n 500-600 pk indien intern volledig standaard, meer dan 1500 pk indien volledig aangepast).
Overigens is de RB26DETT nooit atmosferisch geleverd. Er is een atmosferische versie van de RB26DETT geproduceerd, maar dan door Autech en onder de naam RB26DE.

Wat voor de RB26DETT geldt, geldt ook voor de 2JZ-GE en 2JZ-GTE. In volledig standaard vorm kun je tot tegen de 500-600 pk, indien volledig gemodificeerd is meer dan 1500 pk mogelijk. De 2JZ-GE is o.a. ook in de Toyota Aristo en Lexus IS300/Toyota Altezza geleverd. De 2JZ-GTE is naast de Supra alleen geleverd in de Japanse versies van de Toyota Aristo.

De 2JZ-GE is trouwens atmosferisch met 220-227 pk. De 2JZ-GTE had in de Supra 330 pk of 280 pk (Japan). In de Aristo leverde hij 275 pk (eerste generatie) of 280 pk (tweede generatie).

Dus ja, het is goed te zien waarom deze blokken een cult-status hebben gekregen! Hopelijk was dit wel een beetje duidelijk.
@ej20g: Je ziet de non turbo variant van zowel de Supra als de 300ZX veel in de states als Automaat. Maar dat haalt elke vaart dr uit. Wel een stuk goedkoper in aanschaf. De Skyline is echt extreem. Kijk wel is op youtube en daar staan zieke auto’s tussen met ongelofelijke pk’s. Bedankt voor het overzicht! Sta ik de volgende keer weer minder voor lul :)
@E34M5Touring: ja dat klopt inderdaad, en die automaat is zonde. Overigens zijn de meeste handgeschakelde Supra’s (Twin Turbo’s vooral) in Nederland omgebouwde automaten. Ook in Japan rijden de meeste Twin Turbo’s rond met automaat. Skyline’s zijn inderdaad extreem duur, indien het een GT-R betreft dan. Een GTS-t of GT-T heb je al vanaf zo’n €8.000 tot €15.000 (afhankelijk van bouwjaar natuurlijk) maar een goede GT-R (BNR34) doet gemakkelijk €20.000 tot €25.000, waarvan de meeste dichter bij het tweede dan het eerste bedrag zitten. Daar krijg je overigens wel pareltjes voor terug!
@E34M5Touring: overigens is $/€100.000 voor een Supra JZA80 (laatste model) wel erg veel geld. Mag hopen dat die versies verre van standaard zijn en bovendien door middel van topkwaliteit merken aan de 800 tot 1000 pk zitten. Een zeer nette JZA80 Twin Turbo heb je hier in Nederland al vanaf €15.000-€20.000 op kenteken, vanuit Japan. Dan is ‘ie wel volledig standaard maar ook dealer onderhouden met een lage kilometerstand en in bijna perfecte staat. Ik weet natuurlijk niet precies hoe dat in Amerika ligt, maar ik vind $/€100.000 wel érg veel geld. Niet dat ik je niet geloof hoor, maar dan zullen die mensen zich flink vergissen in de daadwerkelijke waarde van die auto’s (remember: emotionele waarde is bij deze wagens heel hoog, de daadwerkelijke waarde valt daarbij in het niet).
@ej20g: Ja dat zijn wel compleet getunede auto’s met ong. 1200pk. Wel streetcars, mooie interieurs etc. Allemaal driveable maar wel race ready. Er stond een jaar geleden (voor mij persoonlijk) de mooiste Supra die ik ooit heb gezien te koop. Echt ALLES gedaan, schitterend interieur met profi soundsysteem. Volledig aangepast onderstel, motor, bak noem het maar op. 1200pk op de Dyno, Viperkiller als kenteken, schitterend zwart. Gewoon af, maar wel 100k+ En toch zo verkocht.
@E34M5Touring: kijk, dat dacht ik al. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn die tot over 1000 pk opgevoerde Supra’s helemaal niet onbetrouwbaar en hoeven ze ook niet elke 5000 km gereviseerd te worden. Die 1000+ pk worden niet elke dag aangesproken en bovendien alleen wanneer alles warm is (in zo’n 1000+ pk beest zit immers meer dan €30.000 en dat steekt alleen een echte liefhebber erin). Ook zijn die dingen zoals jij aangeeft vaak gewoon dagelijks te rijden en hebben ze géén aan/uit karakter, indien ze een goede set-up hebben (wat vaak het geval is met dit soort extreme tuning). Die Supra die je beschrijft klinkt erg goed! Ik meen me een Supra te herinneren met het kenteken “Viperkiller”, dat zou zomaar eens dezelfde kunnen zijn.
@ej20g: Je moet maar is op hun site kijken. Ze hebben er ook een paar sicke filmpjes op staan. Zij houden regelmatig dynodays en die eigenaar heeft wel echt wat speciaals!
@E34M5Touring: ik heb eens rondgekeken op youtube en gegoogled, maar ik kan niks specifieks vinden over 2jzkings. Ook de site lijkt het niet te doen. Heb je misschien een link naar de site of één van de filmpjes? Dat zou me even in de juiste wereld helpen.
@ej20g: Sorry maat, ze linkten hem eerder door. De correcte site is Suprastore.com.
@E34M5Touring: bedankt voor de site! Ziet er zeker goed uit, hier kan ik wel wat uren gaan verslijten.
Samenwerking met BMW = 6 in lijn met turbo + achterwielaandrijving
@imdoctorbob: ik hoop t. In een Supra hoort eigenlijk gewoon een 6 in lijn natuurlijk.
Wat een geweldig merk!

Elk merk dat meer sportwagens wil is een geweldig merk..
De toyota asap. Ik vond supra toch stoerder. :)

Maar het werd wel weer eens tijd. Nu nog een Nissan ZX-300 opvolger en een mitsubi..ohnee, die kunnen kapot vallen.
oh, ik vergat natuurlijk nog de subaru svx, die mag ook wel een opvolger
Ben benieuwd.. maar betekent wel dat ze hun eigen luxe poot moeten gaan beconcurreren. Ze moeten namelijk mee kunnen komen qua prijs & specs met de GT-R om een (succesvol) verkoopbaar product neer te zetten.. De laatste versie had al 4×4, daar moet dan aan toegevoegd worden dubbele plaat koppeling en wat meer power ( de oude had al 330 pk destijds).. Het vermogen zal nu dus ook minimaal 500 pk moeten gaan worden.. Als ze handig zijn kijken ze naar Nissan maar proberen m 3-500 kg lichter te maken en minder uitstoot producerend.. Ze hebben genoeg hybride kennis zou je zo zeggen..
@tvr1974: lees ik nou verkeerd of bedoel je dat de laatste versie van de Supra vierwielaandrijving had?
@ej20g:
Volgende mij heeft hij het over de GT-R..
Yeah kom maar op met de nieuwe MR2. Maak er weer een mooie targa van ipv een softtop cabriootje!
@michelyman:
Maar dan wel graag in de geest van deze….
http://static.cargurus.com/images/site/2007/05/12/11/42/1989_toyota_mr2-pic-32245.jpeg
ipv de sjonniebak die hem opvolgde….
@jrk68: vind de W10 niet zo mooi. Ik vind de W20 vele malen mooier maar met tegenzin moet ik je gelijk geven: er rijden veel versjonnificeerde (wat een woord…) W20’s rond. En dat is zeer jammer, want de exemplaren in handen van liefhebbers zijn, net zoals heel veel W10’s, zéér netjes, goed onderhouden en bovendien (vaak) volledig standaard. En de enkeling die dan toch besluit zijn W20 aan te passen doen dat vaak met smaakvolle aanpassingen aan het exterieur en/of interieur of met motorische aanpassingen. Dat gebeurd overigens ook regelmatig met W10’s, vaak motorisch. Over de W30 zullen we het maar niet hebben, een prima rijdende auto maar oei wat is dat ding lelijk tegenover de W10 en W20.
@ej20g:
Persoonlijk vind ik de lijnen van de W20 wel mooi maar ik vond hem veel te groot en zwaar na de W10.
Mij ging het dus meer om dat de nieuwe MR2 terug moet naar licht en compact.
Dan heb je geen zware motor nodig om lol te hebben.
Het mes snijdt dan aan twee kanten. Minder gewicht minder dure motor, dus hij wordt zuiniger en goedkoper in aanschaf.
Kijk bv. naar de Elise Clubsport, daar ligt ook maar een 1.6je in maar lol voor tien.
Of iets in de trant van mijn Roadstertje….
http://www.lotusclubholland.nl/gallery/var/resizes/2012/avondrit/DSC_0576.JPG?m=135152665
Hier in goed gezelschap.
Geef zo’n ding 130pk en een betere bak en je kan je lol niet meer op.
@jrk68: nee ik snap precies wat je wil zeggen en daar sluit ik me ook volledig bij aan. Auto’s zijn tegenwoordig veel te zwaar. En dan vaak niet een beetje maar gewoon overdreven zwaar. Zo ook de W20 tegenover de W10, al rijdt de W20 ook vreselijk lekker. Ik denk dat het wel goed komt, Toyota kennende. Veel plezier met je Smart, leuk wagentje!:)
@jrk68: Zit je daar ook continu andermans auto’s af te zeiken op een enorm betweterige manier?
@ej20g: ik ken best veel eigenaren die van de 16v naar de 20v geswapt zijn ;)
@jrk68: Idd AW11 of ZZ30
en laat ze dan wel een goede opvolger van de 4age(20v) ontwikkelen
alleen ben ik bang dat toyota net als honda er een turbo op zet
Doe eerst die MR2 opvolger maar, en nog een slagje goedkoper dan de GT86. Rond de 30k ofzo. Kilootje of 1000 en een 1.8 met D4S is goed zat!
De echte Supra zal nooit meer wederkeren. Niks wat Toyota met die hybride rotzooi op de markt brengt zal de magische 2JZ-G(T)E evenaren. Ook zonder hybride rotzooi zal het ze waarschijnlijk niet lukken. Kijk maar naar Nissan met de R35 GT-R. Op zich een prima auto, maar als opvolger van de legendarische BNR32, BCNR33 en BNR34 onwaardig. Hetzelfde zou denk ik gebeuren met een nieuwe Supra, al hoop ik natuurlijk wel dat ze het proberen.

Een nieuwe MR2 zou echter óók een goede aanvulling zijn. Zoals hierboven aangegeven is 1000 kilo licht genoeg en lijkt mij dat 150 to 200 paarden onder de kap meer dan voldoende is. Als ze de auto dan afstellen zoals zij dat wel degelijk kunnen (GT86, 2de generatie Supra, 1ste en 2de generatie MR2) moet het een goede speelauto worden. Zolang ze ook bij de nieuwe MR2 maar van die hybride zooi wegblijven, er rijden al genoeg Prii rond.
@ej20g:
Precies, daarom suggereerde ik ook een MR2 in de geest van de eerste….
Daar was genoeg lol mee te beleven met slechts 125pk….
@jrk68: volledig mee eens. Al die zware auto’s tegenwoordig…
@jrk68: zal trouwens niet verschieten als hier ook de 2l boxer in komt
aangezien vroeger de AE86 en AW11 allebei een 4AGE haden
@ej20g: Niet zo somber denken, Toyota kwam ook met de Gt86.
Wat de looks betreft van de nieuwe supra zit het voorlopig goed.
Hybride heeft Toyota nodig om geld te verdienen, die winst zetten ze om, in o.a leuke producten,ze zullen vast een leuke Supra bouwen.
Ze weten ook dat de niche markt strenger is dan de “normale” markt.
Ik vertrouw er wel in.
@florida: akkoord, maar ik ben denk ik gewoon ouderwets. Ik vind de auto op de afbeelding bovenaan zonder meer een schoonheid, maar hij schreeuwt geen “Supra” tegen mij. Voor mij zal de Supra JZA80 altijd DE Supra blijven, hoe goed zijn opvolger ook zal worden. Overigens hoop ik inderdaad dat Toyota de pure richting uit gaat, want dan worden het beide vreselijk leuke en fijne auto’s en geen hybride sletjes.
@ej20g:

Mee eens…jza80 blijft de supra al ben ik ook zeer te spreken over de jzx100 chaser…m’n huidige project car ;)
@redbeams: je hebt me een hartaanval gegeven! Ik ben laatst nog dagen bezig geweest 1 van de 2 Chasers die in Nederland waren te vinden. Van één weet ik dat die geëxporteerd is, maar de andere kon ik nergens vinden. Als ik even brutaal mag zijn, is het toevallig een witte? Die was ik op het spoor maar ben ik kwijtgeraakt. Ik ben zo geïnteresseerd erin omdat, mocht het ooit zover komen, ik een gezin krijg en de Subaru Impreza te klein kan worden (die moet er ook nog komen, het gaat nog héél lang duren). Dan wil ik een Toyota Chaser JZX100 of Subaru Legacy B4 voor dagelijks gebruik erbij. Maar er is in Nederland weinig over te vinden, over die Chasers. Ook gaat het nog heel lang duren natuurlijk, ook de Impreza duurt nog een aantal jaar maar ik kijk graag vooruit om maar zo voorbereid te zijn als mogelijk.

Succes met je project in elk geval!
@ej20g:

Thanks…die van mij is overgespoten in bordeaux rood.
Die witte heb ik een paar keer in rotterdam zien rijden.
Als het goed is zouden de remmen omgebouwd worden naar supra remmen.
@florida: Als ze hybride gebruiken zal het met een boost gebeuren. De vraag blijft welk Hybride syteem, dat van uit de F1 of dat wat ze gebruiken op hun Le Mans racer TS030.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).