Toyota wil meer sportauto’s: nieuwe Supra onderweg?

Auteur: , 57 Reacties

"Personally, I love the smell of gasoline and the sound of an engine, so I hope that this type of vehicle never disappears," aldus de Chef Sportauto's van Toyota die de GT 86 het leven gaf. En hij hint voorzichtig naar een nieuwe Supra!

Door economische onzekerheid heeft Toyota recentelijk nog de bijl in alle LFA Roadster-plannen gezet, dus het is maar de vraag hoe realistisch een compleet nieuwe sportwagenproject in dit tijdperk is. Maar als het aan chief engineer Tetsuya Tada ligt, de man verantwoordelijk voor de GT 86, komen er zelfs twee sportmodellen bij. Wil Toyota dan zo graag met het gezapige muesli-imago afrekenen?

In ieder geval moet er een kleine sportwagen bijkomen die onder de GT 86 wordt gepositioneerd, maar ook een achterwielaangedreven model dat boven de coupé komt te staan, en moet doorgaan voor een heuse Supra-opvolger. En elke vorm van Supra-revival kunnen we natuurlijk alleen maar heel hard toejuichen terwijl we met een Toyota-vlaggetje zwaaien.

Tegenover het Australische Drive liet testchef Tetsuya Tada weten dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over een eventuele terugkeer van de iconische boobieshaker driftkoning die al sinds de jaren ’70 de ronde doet, daarnaast is het de vraag of de Japanners vasthouden aan de naam ‘Supra‘. Bij de GT 86 heeft men ook besloten om de naam ‘Celica’ niet opnieuw af te stoffen. Wel lijkt het hem logisch dat de ontwikkeling van een next-gen Supra samen met Subaru gedaan wordt, dus dat betekent op termijn wellicht een Supra met Subaru-badges. Wellicht.

Mochten de droomplannen van Toyota’s technische man uitkomen, en komen er daadwerkelijk nog twee sportmodellen bij, dan gaan we terug naar een tijd dat je bij Toyota nog eens terecht kon voor serieus leuk rijspeelgoed (MR2, Celica, Supra). Immers, ze hadden niet voor niets ooit de slogan “fun to drive”. Maak dat maar weer eens waar, Toyota.57 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als er een nieuwe supra komt, dan moet die ook net zo laag worden als eerst, en niet net als de GT 86 zon lompe dak.

Supra… blijft tog een mijn favorieten…
@VWTouran75: Supra… blijft tog een van mijn favorieten… *
@VWTouran75: Als je het dan helemaal goed wilt doen: Supra… blijft ‘toch’ een van mijn favorieten.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Als ik zo terug denk aan het ritje wat ik ooit in een Supra heb gemaakt, dan kan ik alleen maar zeggen, DOEN!!!
Als Paseo rijder ben ik meer in het kleinere model geïnteresseerd dan in een nieuwe Supra.
@audicoupe84: Lol @ je avatar :-) Knap om, als Audi liefhebber, toe te geven dat je Toyota rijdt, omdat die gewoon rijdt.
@dotternetta: Omdat die ‘gewoon rijdt’ ??
@kaasboerin: “gewoon rijdt” in de zin van: hij doet het altijd!
@audicoupe84: Als mede-Paseo rijder ben ik ook wel geïnteresseerd in een kleiner coupémodel, als tegenhanger van de CR-Z!
ónder de GT 86?? Das toch net instap sportwagen? Lijkt me meer iets van sportief model dan. Met 150pk is ie niet heel sterk, kan niet concurreren met VW Polo GTI om maar es iets te noemen, maar als je te ver omhoog gaat dan schiet je jezelf weer in de voet.

Die kan ik niet zo goed volgen, maar afgezien daarvan, een nieuwe Supra zou natuurlijk super zijn! :)
@gforce: Concurrentje voor de Renault Wind?
@gforce: In de tekst staat de supra boven de gt86 komt.
@amateur: In de tekst staat ook dat er twee modellen eventueel misschien mogelijks zouden kunnen bijkomen. Eentje erboven (Supra) en eentje er onder (MR2?)…
En ik maar denken dat de GT 86 de opvolger is van de Corolla Levin/Sprinter Trueno (AE86) i.p.v de Celica.
@Renesis: precies. Maar ik ben benieuwd wat ze eronder willen positioneren dan. mss net zoiets als de oude Honda CRX? \o/ of de Renault Wind? :r
@Renesis: gran turismo overkill anyone? :p
@dragspert: Gran Turismo? Neh Initial D ;)
@Renesis: Het draagt dan wel een deel van de naam, om marketingredenen, maar ik zie er toch meer een nieuwe Celica in dan een AE86. Daarnaast zal een auto met Celica-eigenschappen makkelijker te verkopen zijn dan één met AE86-eigenschappen.

In Japan heet ie trouwens gewoon ’86’, zonder GT dus…
@Esprit_de_Flandre:
Onder de 86, dat moet dan haast fwd zijn. Nieuw platform ontwikkelen voor een volgende mr2 lijkt onwaarschijnlijk.
Samenwerking met Daihatsu om kei-platform te delen of kei+formaat zoals Suzuki wagon-R+ waarmee ze samen een low-budget, imago booster/fun to drive auto ontwikkelen(in de V.S. Scion, Europa/China Toyota, Japan Daihatsu) lijkt mij waarschijnlijker. Supra zal dan wss op een afgedankt, opgewaardeerd lexus platform(om kosten te besparen)vorm vinden…Leuk om te speculeren :-)
Laat maar komen!!!
Ze hadden de MR2 en Celica nooit uit productie moeten nemen. Destijds gaven ze als reden dat de gemiddelde uitstoot van het merk omlaag moest. En nu ineens weer allemaal sport auto’s? Begrijp me niet verkeerd: ik vind het echt fantastisch, maar waarom de onderbreking van 6 jaar?
@V-Power: Omdat ze zich wilden concentreren op modellen die een deftig pak geld binnen brengen. En dat is gelukt, ze zijn de grootste ter wereld geworden. Zonder MR, zonder Celica, zonder Supra…
“Personally, I love the smell of gasoline and the sound of an engine, so I hope that this type of vehicle never disappears,” .. Quote of the Year. Lekker bezig Toyota zo mag ik ’t horen!
Weer in samenwerking met Subaru?! Als ze het maar niet in hun hoofd halen een Supra van een boxermotor te voorzien! De L6 2JZ-GTE heeft namelijk een groot aandeel in de Supra Magie.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/MK4_supra_engine_bay.JPG
@AutomotiveDesigner: yup, en ze moeten de enoooooooorme spoiler niet vergeten! :)
@Svenska_Aeroplan_AB: Die komt toch in zo’n Ikea-doos, die spoiler?
@AutomotiveDesigner:
Hmm, ik denk dat je er toch wel donder op kan zeggen dat er sowieso geen 6-in-lijn in komt te liggen, dat is helaas een uitstervend ras aan het worden, volgens mij heeft alleen BMW ze nog? Denk eerder dan aan een V6 met 2 turbos a la GT-R, boxermotor in een Supra zit ik ook niet echt op te wachten.
@Lan_Evo: las ergens dat Merc terug wil naar de L6.
@AutomotiveDesigner:

De 2jz-gte…naar mijn mening de beste/lekkerste 6-in-lijn ooit :)
@speedlimit: Naar mijn mening gaat dat eerder naar de RB26DETT Z2. 8)
@AutomotiveDesigner: Vergeet niet dat een boxer motor gunstig is voor de wegligging van een auto. Een 6 cilinder twin-turbo boxer (hoewel voor Supra-fans misschien “vloeken in de kerk”) zie ik wel zitten. ;)
@easy: Ik snap jouw punt. Desalniettemin kun je de zwaartepunt van een L6 verlagen d.m.v. dry sump-systeem.
ze hadden niet voor niets ooit de slogan “fun to drive”. Maak dat maar weer eens waar, Toyota.

Nu ze samenwerken met BMW ‘Freude am fahren’ kunnen ze eindelijk een deftige M-motor in de Supra leggen!!!!
Nu ga ik mijn mond spoelen met javel!!!
@ericc: Fun to drive –> Freude am fahren! Lol, ik was dit al aan het typen, toen pas zag ik jouw reactie :)
@ericc:

Er is vaak zat een 2jz-gte supra motor in een bmw 3 gelepeld…hoe bedoel je deftige m-motor???
Hmm Toyota Supra: Dark Resurrection? Leuk! Ik zeg doen!
Laat maar komen! Ergens hoop ik erop dat ze die karakteristieke achterlichten op een of andere manier weer zullen laten terugkomen.
@Vanquish: Absoluut, die rij bolletjes aan weerszijden moeten terugkomen!
In januari ga ik werken voor Toyota, ik heb er geen moeite mee om deze modellen in de showroom te hebben. Laat maar komen.
Ze zijn goed bezig, de mannen (m/v) van Toyota Motorsport(TRD?). Maar als de nieuwe Supra qua prijs in de zelfde catogorie gaat vallen als de laatste incarnatie, zal deze direct als exoot aangemerkt moeten worden en zullen we hem, hier in Nederland, nog minder zien als een Nissan GTR.
En dát zou wel weer heul jammer zijn.
Helaas word die toch nooit betaalbaar ben ik bang, kijk maar na de nieuwe GTR.
Ja, laat maar komen! Een nieuwe Supra is Suppaaahh! :)
Ik ben totaal geen fan van toyota maar de supra heb ik altijd kunnen waarderen.
Als ze het nu eens 1 keer niet verkl*ten met een nieuw model qua uiterlijk te verkrachten zoals bij de GT86 laatst, dan kunnen ze er nog aardig wat van gaan verkopen lijkt me.
Lekker hoor :D! Laat Toyota z’n gang maar gaan, die weten heus wel hoe het moet ;)
@G-Ammo: Inderdaad, wat betreft de dieselmotoren hebben ze de juiste keuze al gemaakt.
@G-Ammo: Nou…..Ik weet het zo net nog niet, of je Toyota haar gang kunt laten gaan :D
@G-Ammo: Idd want voor de rest is er weinig spannends bij Toyota te halen..
Supra’s waren een van de weinige leuke Toyota’s ooit, dus hopelijk nu ook weer goed, laat maar komen!
Ik wacht de eerste test rondjes al af op de groene hel,toyota zal er wel weer een jaar of vijf over doen voor dat de supra productie rijp is. Ze zullen ook denk ik wat techniek van de lexus lfa toe passen denk ik wat op zich logisch is
Als de foto een voorbode is van de nieuwe Supra…dan wordt ik toch wel heel erg enthousiast !
supra is leuk , mr als er nu ene zou uitkomen gaan toch mensen er niet naar kijken liever een A5/3serie/e-coupe
@KaCh1ng: Waarom?
@KaCh1ng: ja moet je nagaan wat alleen naam al doet. “Wat de boer niet kent dat eet/vreet hij niet”? Mensen zijn soms net schapen…
Zes cylinders, 3 (+?) liter, twin-turbo en coupe mag toch geen verkeerd uitgangspunt heten :D

Ouwe Supra was geen lichtgewicht dus wat dat betreft valt er geen reputatie hoog te houden.

In-lijn zou natuurlijk het tofste zijn. Ik weet nog wel een ditje of datje van motoren af, maar ik zou niet weten waarom een V6 “beter” zou zijn. Er is het formaat, misschien dat ze bij de nieuwe GT-R daarom een V6 ipv ouwe 6-lijn gebruikt hebben, voor een compacter knorretje.

Maar met een beetje slim design moet een 6-lijn toch ook prima passen?

En was een 6-lijn niet samen met de V12 de enige 2 configuraties die een natuurlijke balans hadden? Ik weet het zeker van de V12, niet helemaal zeker van de 6-lijn.

Uiteindelijk is een Supra opvolger natuurlijk goed nieuws.
Hier kan ik alleen maar van dromen laat maar komen. :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).