Vaporware: DeTomaso komt in Chinese handen

Auteur: , 29 Reacties

Daar heb je weer zo'n bedrijf dat met veel bombarie als herboren wordt verklaard, maar nooit ook maar 1 auto produceert. Het ooit roemruchte DeTomaso heeft het. In 2007 geveild, en daarna buitelden de grootse plannen over elkaar heen. Maar woorden zijn toch anders dan daden. Het bedrijf verwisselt nu van eigenaar, en wordt Chinees.

Wat mij betreft kan je DeTomaso op een hoop vegen met merken als TVR, Bristol, en tot op heden Alpine en Lagonda, hoewel die laatste twee helemaal nog niet kansloos zijn voor wat betreft revival-potentie. Maar laten we eens even een DeTomaso-recap doen, hoe zat het ook alweer?

Eerst zou er een nieuwe Panthera komen. Nooit gezien. Toen werd het een SUV, spann0nd! Deze werd zowaar ook gerenderd, heette Deauville, en vertoonde een treffende gelijkenis met de anus van mijn Golden Retriever. Deze eyesore zou dit jaar gebouwd gaan worden (in voormalige fabrieken van Pininfarina bij Turijn?), maar helaas. Kwam niets van terecht.

Toen dook weer even het gerucht van een Panthera op, voor Frankfurt 2011. Bleek ook niet waar te zijn. En nu, bij het krieken van 2012, ziet DeTomaso-eigenaar GianMario Rossignolo er, onder de dreiging van een faillisement, zelf ook geen gat meer in. Gelukkig zijn er altijd wel een paar koopgrage Chinezen die de inhoudsloze toko voor een zacht prijsje willen overnemen.

Het Italiaanse Investment Luxury Car neemt nu DeTomaso over, maar ILC is zo Italiaans als een bak Fu Yong Hai. Achter dit bedrijf zit namelijk het mysterieuze Chinese investeringsvehikel Hotyork. De president hiervan heeft grootse plannen voor DeTomaso en de voormalige Pininfarina-fabriek in Grugliasco, Turijn. Ook zo benieuwd welke modellen ze daar allemaal niet gaan maken de komende jaren? (via Autoedizione, IlSole)29 reacties

Die Deauville, leuke Maserati Kubang die voorkant. Ach ja, zo gaat dat met die half-pleite tenten. Ik hoop in ieder geval niet dat het design wordt verkloot.
@kaasboerin:

de Mangusta kan onveranderd weer de showroom in iig ..
@lincoln: http://www.allsportauto.com/photoautre2/detomaso/mangusta/1969_detomaso_mangusta_08_m.jpg
@kaasboerin:

dan lijkt een hagelnieuwe Lambo ineens afgezaagd retro ..
@lincoln: Doe mij een nieuwe Vallelunga en je hoort me niet meer klagen
Haha, ik zou toch is met je golden retriever naar de dierendokter gaan @sir_smokealot.
@meneersander: zonde de e natuurlijk:P
nee joh, beest is kerngezond!
* SNIK * TVR … die maakte vroeger toch verdomd leuke bikkel-autootjes :(
DeTomaso zal nooit meer hetzelfde zijn. De brute auto’s van toen hoef je niet meer t verwachten. Kom op mensen, waar slaan die zogenaamde nieuwe geïntroduceerde modellen nou op?

Eeuwig zonde voor zulke mooie merken. TVR ook zo een voorbeeld maar moet zeggen dat ze daar wil trouw blijven aan de legacy van TVR. DeTomaso in deze vorm worden auto’s die in het straatbeeld niet meer opvallen. Jammer jammer.

Een revival van een Pantera, Mangusta en Longchamp zou wel heel erg vet zijn. Maar helaas. Het gaan bakken worden (als het doorgaat) met BYD achtige vormen en nog triester die motoren. Ford USA als eigenaar van dit merk had beter geweest.
@xlnc: Het is de enige manier om te overleven, daar slaat het op.. Bekijk het anders eens vanuit de ondernemer zijn/haar oogpunt.
maatje van me heeft een deauville. echt een magisstraal ding. wat een geluid, wat een power.
@ferrari94tr:

yep .. gewoon een huis tuin en keuken blokkie van Ford ..
op te voeren als een bezetene en bulletproof ..
hehe .. eindelijk een beetje vaart in dat DeTomaso ..

die Europeanen kwamen toch niet verder dan wat computer tekeningen en subsidie aanvragen ..
@ Kaasboerin

Vanuit die oogpunt begrijp ik het wel. Maar het merk moet wel in ere gehouden worden vind ik. Men koopt een DeTomaso voor de vorm en enige beetje luxe. Die wagens wat je nu ziet tja dan kan je liever voor een daglijkse merk gaan. Ik denk niet dat mensen zitten te wachten op een simpele auto met een DeTomaso logo er op. Deze target cliënten die kopen dan wel wat anders. Als bijv. Ferrari in Chinese handen zou komen zou je dan voor een Ferrari gaan? Ik denk dat je dan een concurrent aanschaft vanwege het gedachte al. Ik wil Chinezen echt niet onderuit halen oid maar een leuke dagelijkse auto heb ik nooit gezien uit dat land maar ondertussen gaat er wel een Italiaanse merk die richting op. Eigenlijk is het niet zozeer in wiens handen die komt maar wat ze introduceren als nieuwe DeTomaso’s. Ik heb altijd een zwak gehad voor die 3 wagens maar denk dat het bij de classics zal blijven.
@xlnc: Kijk eens naar Porsche, wat kwam met de Boxster en de Cayenne, dat bedrijf heeft nu cijfers, daar mag elke instantie van dromen.. Nee, een hele grote groep mensen willen uiteraard een DeTomaso kunnen betalen en rijden. Het labeltje wordt minder exclusief. De enige die hiermee ‘gekwetst’ raken zijn de huidige fans en bezitters van DeTomaso’s, de koper van dit bedrijf koopt puur de ‘naam’ en haar reputatie, een goed begin..
@xlnc:

toch vreemd dat de hoogste bieder werkelijk geen idee heeft wat ie heeft gekocht ..
@xlnc: Nog nooit een leuke dagelijkse auto uit China gezien?

Niet goed gekeken dan…
en je golden retriever heet zeker Tomaso ? :D
@dennisr: * Thomas ;)
@ lincoln

Misschien hebben ze het van horen zeggen. The Tomato is fol sale. Dachten ze tomaten binnen te halen.

Trouwens het mysterieuze Chinese investeringsvehikel Hotyork?? Nou goed nieuws voor de ware fans. Dit gaat niks worden als het om vage investeerders gaat.

Dit wordt de zoveelste Vector Automotive, Delorean, TVR, Spyker verhaal.
@xlnc:

zijn dat diezelfde “ware” fans die DeTomaso niet gekocht hebben ..
of gewoon lease-bak rijders die het merk toevallig kennen ??

maar idd .. DeToMaso moet gewoon Italiaans of Argentijns of Russisch of Amerikaans of Frans of Engels (wat is het eigenlijk niet geweest) blijven !!

maar dat hoef ik een “ware” fan vast niet uit te leggen ..
Feit is wel dat chinezen door de bank genomen wel geld hebben om iets serieus te maken. Volvo zijn ze, gezien de V40, niet echt aan het verkrachten. Ook Jaguar is sinds de Indiase input echt niet slechter van geworden.
Als ze gewoon in Pininfarina-fabriek blijven, met Italiaanse vaklui en designers en een keer serieus steken in wel een toonbaar prototype ipv dit ongelofelijk karakterloze en afzichtelijke compromis-hok boven op de foto wens ik ze succes.
@autotourist: Volvo en JLR zijn niet verprutst door de Chinezen resp. Indiërs doordat ze slimmer zijn dan dat. Ze blijven er gewoon af. Niet nodig ook om eraan te foefelen. Die merken staan op hun poten qua engineering, ontwikkeling, design, marketing, …

Het enige wat ze nodig hadden was een grote broer die hen financieel stabiel houdt. Dat is de enige rol die Geely resp. Tata speelt.

Hier echter heb je een merk dat helemaal niet op z’n poten staat. Er is geen product, dus ook geen productie, ontwikkeling en design is niet verder gekomen dan een hoop schetsen, renders en een concept. Marketing is enkel nu en dan wat persberichten, met leuke plannen.

Aan dit bedrijf gaan de Chinezen WEL moeten werken. Niet gewoon geld erin steken, maar de boel echt op gang trekken.

Maar dat komt wel in orde. Zwakker dan het nu is kan toch niet meer…
Ik hoop dat ze er wat van maken zeg… Die chinezen stimuleren iig de economie ;)
@lincoln

Ik ken dit merk toch al wat jaren dus ik mag me als liefhebber wel een ware fan noemen ipv “ware”. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger vaak naar Hessing ging om hem te zien. We zitten op AB als liefhebbers van de auto, maar het wil niet zeggen dat ik als fan of liefhebber dit zou moeten kunnen betalen.
@xlnc:

je klinkt anders niet echt heel positief over mensen die ECHT iets met het merk willen doen ..
hahaha nou mensen wacht maar straks komt er dus een;
de Tomato Pantela op de markt.
@schuifmuis: origineel…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).