Video: 11 minuten lang Nürburgring-glijders

Auteur: , 54 Reacties

Het jaar loopt op zijn eind, en dus komen de eerste compilaties binnenrollen. Van de Nürburgring bijvoorbeeld, waar ook dit jaar het nodige misging tijdens de Touristenfahrten.

Youtube-gebruiker nordschleife96 nam gedurende het jaar regelmatig plaats in Adenauer Forst en Metzgesfeld 2, en brouwde hier de volgende compilatie van. Bereid je voor op een paar prima drifts, een stuiterende VW Transporter, een Lexus CT200h (ja, echt..), veel motoren die hun rempunt missen, maar vooral heel veel oversturende BMW’tjes. Voor de meesten lopen de ‘momentjes’ goed af, voor sommigen niet.

Scheuren over de Nordschleife: je kunt je helemaal de Koning voelen, maar er is een dunne lijn tussen heldenstatus en duizenden euro’s schade, daarover kunnen hij, hij en de mensen uit deze compilatie meepraten. De Groene Hel vergeeft niet (via BTG):54 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ben er 2x geweest en heb genoeg dingen zien gebeuren. Alleen maar gelachen
Ben er 1x maal geweest, ook dingen gezien, gelachen, gevloekt,…
check hier maar eens: http://www.youtube.com/watch?v=MEujd6eQcJw op 9m50s.

Maar al bij al heb ik respect voor iedereen die fouten maakt op een racetrack en niet op de openbare weg experimenteert.
@dbonline:

Dit was ik ;) Op 1:24
http://www.youtube.com/watch?v=5KUYpcENUX0

Hier op 1:10
http://www.youtube.com/watch?v=AY9yUuXj_t0

Foutje gemaakt door niet te rev matchen/heel and toe te gebruiken bij downshift.
@jzaero: Neem om te beginnen eens een deugdelijke zithouding aan. Als je je stuur 45 graden draait zijn je armen al bijna gestrekt. Verder stoppen met schakelen als een oud wijf. Eerst alleen oefenen alvorens je vrienden in gevaar te brengen.
@fortuna: Dank je voor je ‘subtiele’ tips, maar zal ik je eens wat vertellen? Stuur staat al max naar mij toe en stoel staat voor mijn benen al goed, nog dichter erop kan ik niet meer goed de koppeling op laten komen. Ik ben 1,75 dus echt klein ben ik ook weer niet. Liever had ik het stuur ook dichter naar mij toe. Over het schakelen, ben ik al aan het doen, wel op de openbare weg lekker driften en short shift + heel and toe oefenen, want mijn vrienden wil ik niet in gevaar brengen, maar de rest boeit me natuurlijk niet -sarcasme-. Heel and toe in zo’n E46 sedan vind ik overigens verschrikkelijk. Plakkerig en zwaar gaspedaal en laat gasrespons. Maar hey, er zijn hier niet veel mensen die voor hun fouten durven uit te komen hoor, moet je ook respect voor hebben ;) nota bene in een topic waar het om fouten op de ‘Ring gaan.
@jzaero: zowel heel and toe als de voet afrollen (linkerdeel van de bal van de voet op de rem, rechterdeel op de gas) gaat heel goed in een E46 (lekker groot gaspedaal, niet zo ver van de rem), gewoon even het gas goed diep in flip-flip met die koppeling en huppekee gas erop en gecontroleerde drift. Lukt zelfs met een diesel.
@fortuna: Wat mij opviel is dat het gaspedaal van de diesel E46 lichter is dan die van de benzine (heb de 323i en 328i gereden). Ik moet het gaspedaal in mijn auto behoorlijk wat travel/kracht combinatie geven, ook rekening houdend met de vertraging in het gaspedaal vanwege de elektronische aansturing, om fatsoenlijk tussengas te kunnen geven. Bij rev-matching gaat dat nog prima, maar afrollen is al stukje moeilijker. Het kan wel hoor, maar vind het lastiger vanwege het zware gaspedaal. Dat is overigens vreemd, want alle andere BMW’s die ik heb gereden (E90 316i/318i, E60 525i/530i, E46 320d, F30 320i, E87 118d, E82 ActivE) vond ik allemaal een vrij licht gaspedaal hebben en dan is heel and toe stukje makkelijker bij de handbakken. De rugleuning stond voor de gelegenheid inderdaad iets teveel naar achteren nog, volgend voorjaar nog een keer proberen ;) Goede reactie btw.
@jzaero: en … de rugleuning lijkt me toch nog een stuk rechter te kunnen, om fatsoenlijk op circuit te rijden zou die bijna horizontaal moeten staan. Bij een goede zithouding leg je met gestrekte armen je polsen bovenop het stuur, op kwart voor drie heb je een hoek ongeveer 90 graden aan je ellebogen. Op deze manier voel je ook het beste je auto aan, aangezien je de waarneming vooral in je onderrug/zitvlak doet. Afstand tot pedalen moet zo zijn dat je op korte tijd een grote krachtopbouw op het rempedaal kan uitvoeren.
@fortuna: PLUS, van dit soort fouten leer ik denk ik beter dan mensen die zogenaamd op de openbare weg hun auto in een boom planten bij het oefenen van de apex pakken omdat ze Need for Speed Underground hebben gespeeld en het wel zonder remmen kon, beter op een circuit dan hè ;) Het heeft mij in ieder geval (is al 3 maanden terug) er toe gedwongen om heel and toe te oefenen. In mijn Toyota Starlet lukt het me, in mijn BMW helaas nog niet goed,
Er zitten natuurlijk erg veel knullige stuurfouten tussen, maar er zijn toch ook veel competente rijders die hun voertuig mooi onder controle hebben.

Toch leuk dat er een plek als de Nordschleife is (hopelijk nog heel lang) waar iedereen zijn voertuig uit kan proberen zonder dat je meteen anderen in gevaar brengt.
Je ziet hier ook zeer goed welke fabrikant(en) (nog) heerlijke handling hebben! :)
@kaasboerin: Ja die Transporter was baas, of bedoel je die bimmers die de hele tijd achterstevoren gaan?
@norge: Ik denk dat jij een gecensureerde versie heb bekeken oid. :)
Die Hollander in zijn lease Lexus ;-)
Er zitten wel grappige voertuigen tussen.
Stationwagens, SUV’s, busjes,

Wel 90 % BMW E36

Als ik voor de eerste keer op de ring zou rijden, dan zou ik toch tenminste mijn tractiecontrole aanzetten. ’t ziet er allemaal maar gladjes uit
Wat een baas, die taxi!
Als je ook ziet wat er rijdt: E-klasse combi, transporter (bijna op z’n dak), Hyundai i10 (!) en ook nog eentje met z’n lease CT 200h…seriously. Dat zijn zeker mensen die een keertje de ring ‘gedaan’ willen hebben. Veel leuker is het om voor weinig een oude bmw aan te schaffen en lekker raggen zonder je echt zorgen te maken om de auto :)
En ALLEMAAL eraf bij Adenauer Forst, wtf?! dan heb je toch iets niet begrepen…
@Alwood: Haha, of die cameradude staat daar gewoon altijd. :)
@Alwood: Die bocht is gewoon ERG onoverzichtelijk. Mensen die daar niet bekend zijn denken of ‘ok afremmen omdat ik niks zie’ of ze denken ‘hij zal met die radius meelopen’. Echter ze weten niet dat de bocht plots bijna haaks wordt tov van de vorige bocht.
@jzaero: Nordschleife in Need for Speed Shift spelen helpt heel goed om het track te leren kennen en dan is het veel leuker in’t echt omdat je dan beter kan anticiperen. Ik had de 2de ronde op de echte ring al een tijd van +- 10m10 met mijn 2 liter diesel.
@dbonline: Klopt, ik heb de track geleerd in GT5. Echter, ik ben niet iemand die beweert dat ik dan meteen goed op de Ring kan rijden hoor, slechts de layout leer je kennen en dat is wel belangrijk. Voordat ik mijn eerste rondje deed heb ik ook veel crashvideos gezien dus op punten waar mensen eraf gaan heb ik mij gewoon ingehouden. Mijn eerste rondje was sneller dan mijn tweede, eerste rondje reed ik een 10:10 tweede een 10:45 (vanwege een slide en daarna deed ik rustiger), met een 2.8liter benzine. 2.0 diesel kan daar trouwens sneller zijn dan een vergelijkbare benzine, vanwege het hogere koppel ;)
@jzaero: Lekker bezig hoor :)
@jzaero: ja… Dat maakt het nog wat meer verontrustend, veel mensen die zonder enige voorbereiding of kennis de ring op gaan. Ga ik haast van twijfelen of ze niet ern theoriecursus zouden moeten verplichten voor je je pasje krijgt.
Ik hou mijn bezoekjes iig maar op zo rustig mogelijke tijdstippen
@Alwood: Het zou niet mogen nee maar aan de andere kant kan je de Nurburgring onmogelijk uit je hoofd leren vanuit boekjes en filmpjes.
Cool filmpje, aardig wat NLers ook. Die gast met die Lexus is echt epic. Toch verdomd veel FWD en 4×4’s die het moeilijk hebben in die chicane. Daar gaan er toch aardig wat door het gras.
@E34M5Touring: Die grijze E30 @ 9:55.. Fapfapfapfapfap!
@kaasboerin: Die zwarte 1M met NL kenteken ging er ook leuk over. Mooi spul. Jammer van die RS6. Zonde dat zo’n beest met onderstuur over de kerbs gaat.
@kaasboerin: moraal van het verhaal, beemers doen overstuur. VAG doet onderstuur.
@lambo4all: Tsja, aan overstuur heb je nog wat aan in de bochtjes, mits je goed met het stuur bent. :)
@kaasboerin: Heerlijke wagen! En wat een wegligging ook
@E34M5Touring: Er rijden daar HEEL veel Nederlanders. Ook veel Britten. Duitsers die daar rijden zijn meestal vaste klant daar ;) Ik was er deze zomer ook geweest. Eerste rondje ging prima, tweede rondje ging in begin bijna fout maar wel de auto op de baan gehouden ;) Heb er nog een filmpje van maar die reactie moet nog goedgekeurd worden hierboven.
ah, precies wat ik nodig heb tijdens de lunch.
Hele filmpje met genoegen zitten kijken!
Valt me op dat je voornamelijk van die gare e36’ers ziet…
Netste drift is de BMW compact vanaf 5.30 en idd die lease CT200h na 7 min haha…
+1 voor de Transporter, wat een baas.
@xilver: idd, samen met die zilveren lupo en de ringmini
Die 2 petjes in die Civic die door ’t gras gaan ergens bij ’t einde..
Fucking grappig!
Ze snijden ook nog is die Mercedes af LOL! at 9:35
Ooh wat blijft die 1M toch een lekker bommetje!
Die RS6 wat een baas haha
Mooi die BMW’tjes :)
Heb alleen zelf nooit met de auto over de ring gereden, wel genoeg met de motor.
mooi filmpje!
Die van die zwarte M3 deed me pijn.
Knappe video.

Toch opvallend dat er 2 groepen zijn. Er zijn mensen die een prachtige gecontroleerde drift neerleggen. En er zijn mensen die hun RS6 gewoon verkrachten of met hun XK-R zonder dak gaan knallen (op een circuit zonder helm!). Toch vreemd dat veiligheid pas aan de orde is wanneer meestal al te laat is.
@benvan: Idd. het valt ook op dat de Bmw’s (veel e30-e36) over het algemeen het nets langs de buitenkant van de bocht driften. Sommige (M3 zonder spoiler, Compact grijs) weten mooie aaneengesloten combo’s neer te zetten. Bij 4wd zie je veel ongewilde drifts lijkt het. En veel mensen die er flink af gaan hebben vaak wat nieuwere ‘patserbakken’
Eerst even oefenen op Gran Turismo 5 helpt wel denk ik :)
@losbandoleros: Je kunt hier precies zien wie het gespeeld heeft. Jongetje in Golf GTI is beste voorbeeld. Rechtdoor over het gras! snelste weg haha ;p
@maxx1: kunnen ze daar niet gewoon een stuk asfalt aanleggen;-)
Oefenen op simulators is een goed idee maar er is ook daar toch wel aardig wat kaf van koren te scheiden. Zo vindt ik de versie in een spelletje als Need for Speed knap knullig. De verhoudingen kloppen slecht, het circuit staat vol kermissen en reclameborden die er in het echt, zelfs tijdens de 24 uren, niet staan en de hoogteverschillen zijn nauwelijks merkbaar. Dat laatste is overigens met de meeste simulators het geval. Is natuurlijk ook knap lastig, op een 2D scherm overtuigend hoogteverschillen laten overkomen.
De beste Nordschleife simulators zijn, naar mijn mening, te vinden in de games van GTREvo en Rfactor.
Na de sims te hebben gereden vond ik, toen ik op het echte circuit ging rijden, vooral de onderlinge afstanden tussen bochtencombinaties veel korter lijken.
Ik heb er zelf met m’n 240 ook gereden. 80% van wat daar rijdt is inderdaad E36. Hoewel ik die dingen met m’n 26 jaar oude bak op ’t rechte stuk niet bij kon houden kon ik in de bochten toch blijven plakken, en dát vindt de gemiddelde BMW rijder écht niet leuk.
Hier werden de jongens van de mannen gescheiden…
Leuk filmpje, kan er echt van genieten..
Leuke compilatie van de BMW-schleife.

Wat deed die Opel Astra op de Nurburgring trouwens? Weg kwijt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).