Video: ’90 Benetton F1 in de toeren gehengst, en ploft?

Auteur: , 42 Reacties

Niet alleen straatlegale supercars kwamen op supercarfeestje Wilton House af, ook oud racespul stond er tentoongesteld, en zulk lekker lawaaispul schreeuwt er natuurlijk om, om aangezwengeld te worden.

Wat u hier ziet, dames en heren, is een Benetton B190 Ford uit 1990, met startnummer 20, die werd geraced door de Brazilliaan Nelson Piquet. De auto debuteerde tijdens de Grand Prix van San Marino, en behaalde in dat seizoen 2 overwinningen, tijdens de laatste 2 races in Japan en Australië.

Aan boord van de auto met achterbanden zo breed als mijn onderarm lang is, ligt een 3,5 liter V8 van Ford, die zich natuurlijk even moet laten horen, want van het uiterlijk moet deze auto het niet hebben; hij ziet er uit alsof het de daily driver van Pipo de Clown is…

In de video zien we hoe de engineers er een slinger aan geven, en het aantal decibellen spat in het rond. Totdat de wagen er op 2:36 abrupt mee uit scheit. Blaast hij hier een cilindertje naar de verdoemenis? Rook is meestal niet zo’n goed teken..

Update – Move along folks, nothing to see here.. Auto wordt volgens de alwetende reaguurders gewoon uitgezet. Blijft desalniettemin een lekker geluidje.42 reacties

Klinkt lekker hoor. Lijkt wel zo’n VW Harlequin uitvoering qua kleurstelling.
@E34M5Touring: Je moet toch wat om je slogan “united colors of benetton” vorm te geven.
Pruimentijd zei Olav Mol al….. hier ploft toch niks.
volgens mij zet die man in de auto de motor gewoon uit en komt er heel vaak nog wat rook uit
Volgens mij heeft hij hem gewoon uitgezet. Hij stapt ook gelijk uit de auto….
Ben nog altijd op zoek naar het in-car filmpje waarin achter op de oude Hockenheimring een motor in een zwarte F1 (Sauber? Frentzen?) plof zegt.
Jankend in de top van de toeren gaan er plotseling nog heel even wat toeren bij en hoor je het apparaat ter ziele gaan. Volgende shot is van langs de baan met een stille auto gevolgd door een enorme witte pluim. Beter heb ik ze hierna niet meer gezienHeb het nooit meer teruggezien…
Wie weet ‘m te vinden?
@rikkon: Zo ben ik nog altijd op zoek naar een engine plof van Fisichella die in een Jordan (mugen) Honda op het rechte stuk na Eau Rouge vol op het gas bleef hangen omdat hij kennelijk niet meteen doorhad dat zijn motor kapot ging, met als gevolg dat hij nog een honderden meteres doorreed terwijl de auto wilde vlammen uitbraakte. Er zal weinig van die motor over zijn gebleven…
@jaapiyo: BAM! Nog een keer gezocht en deze keer wel gevonden…In mijn hoofd was het NOG mooier, maar toch best wel mooie vlammetjes:

http://www.youtube.com/watch?v=peT0opceHCA&feature=related
ik vind deze nog altijd de beste engineplof!

https://www.youtube.com/watch?v=qRntEh17lfg
@deVia: da’s geen motor die ploft, maar een een koelwaterdarmpje of een radiatortje. Niks ergs.
186pk/l zonder turbo :). Hoor inderdaad ook niks ploffen, denk dat ze wel anders zouden reageren moest het zo zijn.
@eqaulo: Moooi om te zien hoeveel verder we nu zijn, 22 jaar later. Tegenwoordig zitten we aan de 312/313 pk per liter (pakweg 750 pk uit 2.4 liter). Gaat straks nog leuk worden met de 1.6 V6 turbo’s die hopelijk ook zo rond de 700/750 pk gaan leveren (pakweg 437 tot 469 pk per liter!).

Wel fantastisch om te horen dit blok, geen idee waarom maar doet me heel erg denken aan de 3.5 liter Judd V8.
@ej20g: Ja behalve dan dat een aantal jaar voor deze Benetton ze 1,5 turbo’s hadden (sommige I4, sommige V6) die in kwalitrim bijna 1500 pk haalden…oftewel 1000pk/l.
@jaapiyo: Het verschil is dat ze nu maar 8 motoren per seizoen mogen gebruiken, wat neerkomt op bijna 3 races per motor. Tel daarbij ook nog de kwalificaties en de 3 practice sessies. Die Brabham BMW-motoren moesten het nét die ene race uit kunnen houden, kwalificaties werden dan ook nog eens met andere motoren dan de race gereden.
@jaapiyo: klopt, daarvan was ik op de hoogte. Heb altijd veel respect gehad voor de technici die dat soort vermogens uit slechts 1.5 liter konden halen. Ook al gingen blokken maar heel kort mee.
@ej20g: Uit die turbomotoren kunnen ze nog meer halen qua specifiek vermogen zoals jaapiyo aangeeft en zoals ik zei in het artikel over downsizing. Natuurlijk komt er veel meer slijtage en kosten bij kijken. De formule 1 3.0l V10 motoren van tussen 2005 en 2008 leverden tot 332pk/l specifiek vermogen. De snelsten hadden bijna 1000pk!!! Gewoon ongelooflijk.
@eqaulo: dat klopt. Ben nog altijd van mening dat het V10-tijdperk de mooiste wagens en lekkerst klinkende motoren heeft voortgebracht (uitzonderingen daargelaten). En daarnaast waren die vermogens (ook in het oude turbo-tijdperk) natuurlijk gewoon volslagen krankzinnig. Hoop dat de nieuwe turboblokken een beetje in de buurt kunnen gaan komen van de huidige blokken wat betreft geluid, maar ik vrees er sterk voor.
@eqaulo: de 3.0 v10’s werden gebruikt tussen 1996 en 2006. Het laatste jaar was dat in geknepen versie in de Scuderia Torro Rosso. Omdat zij als enige niet de nieuwe 2.4 V8 gebruikten. In topvorm had de Ferrari en Mercedes motor in 2005, /- 970 pk bij 19.000tpm. Belachelijk veel voor een atmosferische 3.0 V10…
Jammer, beetje een sensatieverhaal om niets.
‘T ding heeft gewoon nul vliegwiel en staat dus direct stil als de ontsteking en brandstoftoevoer stoppen. Niks bijzonders.

Over motor opblazen gesproken, dat doe je zo:

https://www.youtube.com/watch?v=kCsSVLZ6wCI&feature=fvwrel
@lemans96: Aha. Ik ben niet zo thuis in het technische verhaal, maar juist omdat ik die stop zo ontzettend abrupt vond leek het me misschien een automotische shut down..
Eventjes geheel off-topic! 12 augustus is het de Pikes Peak hill climb… Iemand een idee op welke zender dit wordt uitgezonden? Of waar dit te volgen is? Bedankt!
@xilver: Ik denk op MotorsTV, als je ziggo hebt zit dat ergens op 413 ofzo. Daar zenden ze ook altijd de 24u van de nurburgring en lemans uit.
@Pallas: usagoals.com of een andere streamsite\app
@loopjes: Bedankt!
@Pallas: Ok, thx!
@xilver: UPC op 206 geloof ik :)
@Pallas:
Heb ff gechecked maar Motors tv zend hem niet uit.
Espn A en C ook niet dus dat wordt live streamen.
Haha, helemaal niets aan de hand, en AutoBlog denkt dat hier een blok de soep in gedraaid wordt. Sterk staaltje journalistiek.
@pietjepuk: Nee, kerel, ik stel een vraag, da’s alles. De reacties geven aan dat het kennelijk niet zo is. Niets meer dan dat.

Post ging sowieso meer om de sound van het ding dan om wat er aan het eind gebeurt.
Doorlopen mensen… niks te zien hier!

Motor wordt gewoon uitgezet en iedereen blijft gewoon rustig lachen.
Amerikaanse V8. Die kunnen niet kapot.

(of is deze ook door Cosworth in GB ontwikkeld?)
@Klassiekerrally: Nee dit is een Ford Cosworth DFV V8. Een van de meest betrouwbare F1 motoren allertijden. Hij bracht Michael Schumacher in 1994 z’n eerste wereldtitel.
wat een simpele zielen staan er om heen ..

hebben die lui nog nooit een draaiende motor gezien ofzo ..
@lincoln: Allemaal VW TSI Engineers…….
@E34M5Touring:

Dikke LOL hahaha :D
Heerlijk om deze “oude” techniek te horen en zien,inderdaad gewoon een stop gezet motortje ,zou wel even die cilinder checken.
Waarom zou de man die in de auto zit tegenwoordig een gehoorapparaat dragen? Hmmm…
@Kartmans: de coureurs rijden niet voor niets met speciale oordopjes met radio.. Die dingen maken zo veel herrie. Das niet goed voor je oren…
@TheVeenmeister: Ja ik weet het, als je al oordopjes op de tribune moet dragen, dan vind ik het al helemaal bizar als je dat zonder zou doen wanneer je er naast staat. Toch blijft het wel het mooist zonder!
Wel gaaf om te zien dat de motor bij deze racers echt onderdeel is van het chassis, er lopen eigenlijk vrij weinig verstevigingen omheen
Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn die dit een heerlijk geluid vind…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).