Video: 6-rotor wankelmotor is misdadig luid [updated]

Auteur: , 26 Reacties

Op de vraag of Mazda ooit nog een nieuwe Wankelmotor gaat maken is geen eenduidig antwoord, dit lijkt namelijk per week te verschillen (vergelijk: 'maakt BMW ooit nog een M1-opvolger?'). Gelukkig zijn er nog hobbyende engineers.

Voor de duidelijkheid: dit is de eerste motor ter wereld die van zes rotoren gebruik maakt, en hij is afkomstig van Pulse Performance Race Engineering, een groepje Kiwi’s met een voorliefde voor Wankelspul. Helaas zit hun website wat minder degelijk in elkaar dan (hopelijk) hun producten, en dus kunnen we jullie niet veel details geven.

Wat we wel kunnen zeggen is dat de bekendste race-wankel, die in de 787B, een 4-rotor layout had, en dat ding was een onvervalste orensloper. Nou is meer niet altijd beter, maar het is wel een huzarenstukje, dit werkende blok. Waar zou hij een plekje krijgen? We gokken in een dragracert. Check de video op autojunk!

6-rotor Wankel

Met dank aan rotarypowah voor de tip!

Update 27-01-2013: Verse soundbytes, dit keer van de eerste publieksonthulling. Speakers op 10, en dan naar POKKEHERRIEJUNK.26 reacties

het filmpje geeft me niet echt een automotive boner.
wanneer het in een auto/dragracer zit hoor ik t wel
Hoeveel L/100km olie knalt deze erdoor?
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Die vent bij 0:53: “kut, er breekt hier iets, gewoon doorgaan en doen alsof er niks aan de hand is.” Verder vind ik het niet echt een mooi geluid.
Wat een beest!
Een 2-rotor: lekker!
Een 3-rotor: fantastisch!
Een 4-rotor: onvoorstelbaar!
Een 6-rotor: no f*cking way!

Ik ken dit project al een tijdje, maar ik had nooit verwacht dat ze ‘m zo snel aan de praat zouden hebben. Heerlijk zoals dit blok stationair draait!
Het is een gokje maar ik denk dat die motor zomaar in een jetboot kan verdwijnen.
Daar worden naast dikke V8’s ook wankels gebruikt.
@jrk68: Dat zou best interessant zijn. Maar voor zover ik, bijna zeker, weet komt deze 6-rotor in een Mazda RX4 die gebruikt gaat worden als dragster. Ook een erg leuke bestemming voor dit machtige blok.
@neal: PPRE gaat deze 6B zelfs aan klanten aanbieden, op hun facebook pagina melden ze zelfs dat er al tenminste 1 besteld is naast deze! Gezien de prijzen die ze hanteren voor hun 3 en 4 rotor kits en blokken krijg ik waarschijnlijk een hartverzakking als ik de prijs voor deze hoor…. Trouwens, PPRE is niet het enige bedrijf dat 3 en 4 rotor kits/blokken produceert, kiwi-RE doet het ook ;) Voor ons wankelaars is Nieuw-Zeeland eigenlijk een walhalla mbt engine builders!

@ej20g: PPRE bouwt geblazen 26B’s voor jet boten ;)
@jrk68: Onderschrift bij de video heeft het over een Mazda RX-4 …
JRK klopt.. de motor komt in een RX4 die ze zullen gebruiken als dragcar maar anderzijds nog zal ingeschreven zijn als straatwagen.

PPRE is een zeer bekend bedrijf binnen het wankelmidden en zijn de mensen achter de 4 rotor van MadMike’s RX7 en RX8.

Ze zijn trouwens het bedrijf welke zelf eigen 2 rotor, 3 rotor en 4 rotor kits hebben ontwikkeld buitenom wat MAZda standaard aanbiedt.

dus één woord.. helden
@neal: Dat klopt inderdaad. MadMike’s RX7 is nog zo’n fabelachtig stukje techniek waardoor ik de halve vloer onderkwijl. Het enige probleem dat die auto nog weleens heeft is het geluidsniveau dat de auto produceerd (Gatebil bijvoorbeeld).
@neal: Een van de redenen dat ik weleens Canam kijk daar racen ze nog met rx8en.
Oa Patrick Dempsey rijd daar mee, blijft een machtig geluid waar ik een zwak voor heb sinds Hans vd Beek daar begin jaren 80 mee op Zandvoort ging racen.
Dat was trouwens met een mk1 rx7 met een 13B, later heeft hij ook met de mk2 geraced.
Hij is daar mee gestopt omdat de mk3 iets te prijzig was.
tja geluidsniveau… als je zo’n topper vraagt om te komen dan moet je als organisatie je voorzorgen nemen en een uitzondering aanvragen. De auto draait al lang genoeg mee om dat te weten..

Ik heb zelf een RX7 (FD) maar heb deze week een 20B (3 rotor) binnen gekregen ;-)
@aadfd3s: Dat wist ik niet. Alleen maar respect voor de mannen die dat soort dingen bouwen!

@neal: Daar ben ik het mee eens. Maar als ik me niet vergis is het gelukt om de RX7 onder de maximaal toegestane 114 decibel te krijgen. Dit door o.a. de luchtfilters in te pakken en een hoek van 90 graden aan te leggen in de uitlaat.
Een 20B? Dat klinkt erg interessant! Ik hoop er meer over te horen, want ik neem aan dat het de bedoeling is dat de 20B in de FD komt te liggen? Ben altijd op zoek naar nieuwe projecten met Japanse auto’s en/of motoren!
@neal: 20B.. Nice!
http://youtu.be/-sGN7VPQTC4

De 4 rotors van Mad Mike klinken ook best wel fijn :)
6 rotor?!


*doet broek alvast en uit en grijpt voordeelfles KY Lotion*
Godver wat een bruut ding. Jammer dat de site van die knapen niet geheel meewerkt. Had graag wat extra info over deze creatie gehad.

Hoeveel pk’tjes hij b.v. uitpoept en wat het toerenbereik is.

Ook vraag ik me af hoe ze ‘em gebouwd hebben. Drie 13’s? Twee 20’s? Helemaal van scratch?
kijk eens op speedhunters.com en de links die erbij staan. dan vind je al wat meer info
Dit geluid klinkt in mijn oren uniek. De ballans is er niet en dat klinkt ruw. Ik neem aan dat het blok loopt op race fuel, dus denk ik als performance team het blok op alcohol kan laten lopen er ook iets groens te behalen valt en dat is toekomst gerichter.
@tarquesh: Wankels pruttelen vaak zo lekker onregelmatig, of iig onregelmatig voor het hoor.

WAP-WAP-wap-frt-WAP-wap-wap-pruttel-wap
@tarquesh: Dat hij zo onregelmatig loopt komt door de afwezigheid van een vliegwiel. Wankelmotoren hebben sowieso al een heel laag roterend gewicht en wel 3 verbrandingen per rotor per omwenteling. Als het toerental dus maar iets zakt onder het stationair en er een klein beetje gas bij wordt gegeven vliegt het toerental zeer snel omhoog. Over de RX8 wordt geklaagd dat het zo’n gigantisch zwaar vliegwiel heeft (vervelend bij het terugschakelen als je op de grens van grip en slip rijdt door het remmend effect van het vliegwiel, want al die massa moet weer op toeren gebracht worden) maar dat is dus juist om het karakter van de motor wat comfortabeler en toegankelijker voor de gemiddelde sterveling te maken.
Te bruut!!
Original Arnoud…fout.

Het blok draait zo omdat er een PP (pheriphial porting) is toegepast, maw de originele inlaatkanalen langs de zijkanten van de tussenplaten zijn dicht gemaakt ten voordele van nieuwe inlaatkanalen door het housing(aluminium deel)

Zo’n inlaatkanaal wordt gemaakt door met een klokboor in elk housing een gat te maken en er een nieuwe sleeve in te zetten (en waterdicht te maken) om er vervolgens een gasklep (per housing) op te zetten.

Elke wankel met dit systeem loopt zo onregelmatig (meestal ook boven de 1500rpm stationair om het een beetje redelijk te houden)

Een grote streetport, bridgeport of J-port (google maar eens) maakt ook zo’n onregelmatig geluid op stationair. Wankeltjes lopen nu eenmaal graag hoog in de toeren :-)

Voordeel van een PP-port is dat je meer mogelijkheden hebt om tussenplaten te gebruiken van verschillende bouwjaren (deze verschillen qua grootte van inlaatkanalen) aangezien deze worden afgedicht, maakt het dus nog weinig uit.

Nadeel is dat PP-Port zo hoog stationair draait en herrie maakt dat het nauwelijks voor straatgebruik bruikbaar is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).