Video: aankooptips voor het vinden van de perfecte cabrio

Auteur: , 35 Reacties

Het is zomer, dus we willen het dak eraf! Waar moet je op letten bij het kopen van een cabrio?

BMW E36 M3

Misschien ben je je er niet zo van bewust, maar er waren eerder cabriolets dan gesloten auto’s. Door de jaren heen is er veel veranderd, en inmiddels zijn dichte auto’s de standaard. Er zijn verschillende manieren om open te rijden, maar er zijn vier varianten van de cabriolet te onderscheiden:

1. De cabrio met stoffen kap
Het stoffen dak is waarschijnlijk de meest voorkomende variant. Het voordeel is dat deze constructie minder weegt dan een stalen dak, maar het nadeel is dat het potentieel minder veilig is, en inbrekers heel eenvoudig binnen kunnen komen. Een ander nadeel is dat textiel gevoeliger is voor weersinvloeden, dus je zult af en toe een nieuwe kap moeten kopen, of deze zeer goed moeten onderhouden. Voor veel cabrio’s met stoffen dak zijn ook losse hardtops te krijgen, wat in de winter wel prettig is. Sommige auto’s werden zelfs standaard met een hardtop verkocht, dus check dit altijd als je gaat onderhandelen.

2. De cabrio met stalen dak
Een stuk meer comfort biedt het stalen dak. Sommige van deze daken zijn inmiddels zelfs zo goed, dat je amper nog doorhebt dat je met een cabrio onderweg bent. Auto’s met een stalen dak hebben vaak minder last van windgeruis, en zijn veiliger bij ongevallen. Nadeel is dat het meer weegt, en dat de constructie vaak wat groter is dan bij een wegklapbaar stoffen dak. Daardoor is soms het ontwerp van de auto ook iets minder fraai, omdat er veel ruimte nodig is om het dak weg te klappen.

3. De targa (één of meerdere uitneembare dakpanelen)
Qua comfort en veiligheid hangt deze tussen het stoffen en stalen dak in. Het voordeel is dat targa-daken geen specifieke ruimte innemen achter de stoelen, of op de plek van de kofferbak. Het nadeel is dat je altijd met losse panelen loopt te rommelen, waarvan je moet bedenken of je ze wel of niet meeneemt. Bovendien zijn sommige targadaken lastig om in je eentje te openen en/of sluiten, zeker voor de wat kleinere mensen.

4. De topless variant
Er zijn ook nog auto’s die ontworpen zijn zonder enige vorm van dak. Dat is prima, maar bijzonder onpraktisch bij slecht weer uiteraard. Meestal zie je dat dit soort auto’s voor noodgevallen nog wel een tonneau cover hebben, een lap stof die met knopen of ritsen over de passagiersruimte gespannen kan worden om de boel droog te houden.

Aanbod op marktplaats
Als je cabrio wil rijden heb je de keuze uit ruim 7000 exemplaren op Marktplaats.nl. De prijzen variëren daarbij van een paar honderd euro voor een Ford Escort of een Fiat Punto met wat werk, tot meerdere tonnen voor zeldzame klassiekers of auto’s als een Mercedes SLS (rijtest) of BMW Z8.

Redenen om cabrio te rijden
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een cabrio een goed idee is, maar uiteindelijk gaat het erom dat je optimaal kan genieten van je omgeving met de wind door je haar. Plezier, dat is de nummer 1 reden om een cabrio te kopen. Er is een bepaald gevoel van vrijheid en zorgeloosheid dat samengaat met het open rondrijden in een auto. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal zaken om rekening mee te houden.

Aandachtspunten
Een cabrio is hartstikke leuk, maar er zijn een aantal nadelen gekoppeld aan deze carrosserievorm. Nadelen waarvan je zelf mag bepalen of je ze belangrijk vindt, maar we moeten ze wel benoemen.

  • Ruimte is een ding. Je kan voor de grootste, lompste cabrio gaan: ze hebben altijd minder bagageruimte dan een vergelijkbare dichte auto. Dat komt doordat de dakconstructie altijd ruimte in beslag neemt, tenzij je voor een Targa kiest of voor een auto zonder bijbehorend dak. Maar zeker in Nederland zullen de meeste mensen niet snel zonder dak op stap gaan. Het weer slaat hier nu eenmaal snel om.
  • Het volgende wat we je willen meegeven haakt een klein beetje in op de bageruimte: praktische bruikbaarheid. Bijna alle cabrio’s hebben bijvoorbeeld twee deuren, een vierdeurs cabrio is bijzonder zeldzaam. Achterbanken zijn dus minder goed bereikbaar en bovendien zijn die vaak zeer beperkt in de ruimte die ze te bieden hebben, want het dak moet vaak achter de achterbank worden weggevouwen. En dan gaan we er nog vanuit dat je überhaupt een achterbank hebt, want ook dat is geen garantie. Met name compactere cabrio’s moeten het vaak zonder achterbank stellen.
  • Check altijd of het dak van een cabrio goed genoeg sluit. Rond de ramen, boven de voorruit, maar ook aan de achterzijde. Gebruik je gezonde verstand hierbij en wees niet onredelijk in je verwachtingen. Een jong gebruikte Porsche 911 cabrio zal een stuk beter sluitend dak hebben dan een MG uit het jaar kruik. Het zal je soms tegenvallen hoe slecht een cabriodak sluit als je nog niet eerder voor een open auto gekeken hebt. Bepaal wat voor jou acceptabel is.
  • Sommige daken sluit je met de hand, andere elektrisch en soms is het zelfs een combinatie van die twee. Check altijd of alle mechanismen doen wat ze moeten doen en of de elektrische componenten (indien aanwezig) naar behoren functioneren.
  • Check de algehele staat van het dak. Komen de bevestigingspunten goed bij elkaar? Is het stoffen kapje nog waterdicht? Veel cabriodaken hebben een achterruitje, soms van glas, soms van kunststof. Is dit ruitje nog intact? En werkt de achterruitverwarming goed?
  • Een stoffen kap heeft echt baat bij goede verzorging. Er zijn goede impregneermiddelen te krijgen die helpen bij het voorkomen van schimmel en invloeden van vuil. Een wasstraat is met een stoffen kap zelden een goed idee en ook met de hogedrukspuit moet je niet teveel los gaan op zo’n dak. Gebruik een zachte spons en een specifieke reiniger voor cabriodaken. Autoblog Top Tip: nooit je stoffen dak schoonmaken in de zon, zoek een plek in de schaduw. Waterdruppels werken als een vergrootglas voor de zon, en UV-straling is één van de grootste vijanden van je stoffen dak.
  • Een ander belangrijk aandachtspunt is torsiestijfheid. Sommige mensen zullen dit nooit merken, maar met name de fanatieke stuurlui onder ons zullen het wél in de gaten hebben als daar iets niet mee deugt. Waar het in feite op neerkomt is dit: auto’s zonder dak zijn slapper. Ze hebben minder stalenconstructie om de auto in het verband te houden. Dat zul je met name merken bij stevig bochtenwerk, of bijvoorbeeld bij het schuin oprijden van een drempel. Als er dingen piepen, kraken en/of wringen dan kan dit reden tot zorg zijn. Het kán, maar het hoeft niet. Sommige cabrio’s zijn ontworpen om een bepaalde flexibiliteit in zich te hebben. Check wel altijd of alle naden van de verschillende carrosseriedelen mooi gelijk zijn. Als ze ergens wijken, kan het zijn dat de flexibiliteit door de jaren heen te groot is geworden.
  • Bij stalen klapdaken is schadeherstel vaak heel lastig, dus check goed of het dak goed aansluit en of alles lekker soepeltjes in de vergrendelingen valt. Is dit niet het geval, dan kan dat duiden op slecht herstelde schade.
  • Je zult misschien denken dat windgeruis logisch is, maar veel mensen beseffen niet wat een auto aan luchtstromen veroorzaakt bij 80 kilometer per uur. Laat staan bij 130 kilometer per uur of meer. Hoe goed de windschermen, airscarfs en andere techniekjes ook hun best doen, je zult altijd een bepaalde snelheid hebben waarbij het allemaal niet zo aangenaam meer is in de cabine. Bij een Fiat Punto cabrio is dat wellicht al bij zestig kilometer per uur, terwijl het in een moderne Mercedes S-Klasse Cabrio (rijtest) bij 120 ook nog best aangenaam praten is met je passagier. Een Bentley Continental GTC (rijtest) gaat weer een stuk minder goed met wind om, dus duurder is niet altijd beter. Wat wel écht helpt is een windscherm, dat verhoogt het comfort in de cabine echt enorm. Sommige cabrio’s zijn zelfs met dicht dak niet te harden qua geluid rond de tachtig kilometer per uur.

Zoek jouw volgende cabrio op Marktplaats.nl of check de cabrioradar.nl.35 reacties

Één tip ontbreekt: koop een cabriolet NIET in de zomer. Gewoon in de winter/herfst. Liefst als er een sneeuwstorm des doods gaande is. Scheelt in de verkoopprijs. Tevens heb je de mogelijkheid om te kijken of het dakje waterdicht is ;-)
@Rob: Dat cabrio’s in de winter/herfst goedkoper zijn is naar mijn idee een fabeltje. Ik gooi in elke geval de prijzen op onze cabrio’s niet omhoog zodra de zon begint te schijnen.
@kapitein: het is nu eenmaal wel makkelijk afdingen als je gelijk door hebt dat ie lek is
@kapitein: mijn cabrio verkocht in maart niet voor 1600eu. Vorige maand voor 1900 stonden ze ervoor in de rij.
Nog een ontbrekende tip ..
Ga niet open rijden met dit weer tenzij je koppijn prettig vindt ..

Lekker in de herfst winter of lente met een graadje of 12 tot 20 ..
@lincoln: En daar heb je gelijk. Mijn ouwe man leek ooit leuk om een cabriootje te huren. Kon ie lekker met de toen 9 jarige Rob een stukje toeren. In Zuid Italië. Tegen de 30 graden. Uiteraard zat er geen airco op die schrale BMW.

Godmiljaar, wat was dat een ellende. Sindsdien is er nooit meer een cabriootje gehuurd en is een airco verplicht.
@Rob: Ik stond drie jaar geleden in de file in Nice, Cannes en Monaco (niet in die volgorde) met 35 graden, te “genieten” langs de boulevard. Sinds dien snap ik donders goed waarom er in Engeland meer cabrio’s worden verkocht dan in Spanje, Frankrijk en Italië bij elkaar.
@lincoln: Welnee, zwaar overdreven. Gewoon petje op als last hebt van de zon, kapje open en gaan met dat ding.
@Griffin:

Een helm is nog beter ..
@lincoln: een luifel helpt ook
@Griffin: Petje op, oh god, MX-5 rijder?
@Griffin: Fuck no, bij volle zon blijft m’n kap dicht.
@lincoln: Heb je gelijk in, boven de 25 graden is het eigenlijk al niet echt fijn meer, je brand er letterlijk uit.
Tempratuur tussen de 18/25 vond ik zelf altijd ideaal als ex cabrio rijder.
Genieten van de omgeving met de wind door je haar. Casper, heb jij dit geschreven?

Oke, zonder dollen. Dit vind ik een prettig filmpje en fijn stukje tekst. Vind sowieso dat Casper het goed doet nu Wouter wat minder in beeld is. Prima!

En cabrio rijden is gewoon heerlijk, dat zeker. Er is niets beters om het dakje open te gooien terwijl het 20 graden of warmer is. Of wanneer Kerst dichtbij komt en je een kerstboom moet kopen. Dan is een open dakkie best handig…
Het is heerlijk weer, maar absoluut geen weer om een cabrio te kopen.

Gewoon even geduldig een paar maanden wachten tot het goed herfst is. Als ik zie wat er nu gevraagd wordt voor een eenvoudige Saab 9-3, MG-F /TF of MX-5 in vergelijking met de winter dan is het de moeite van het wachten wel waard. Bovendien kan je in de herfst als het hoost van de regen gelijk zien of het dak wel waterdicht is. En voor wie cabriorijden nieuw is biedt het gelijk de mogelijkheid of je er nog steeds van gecharmeerd bent wanneer de regen op het dak klettert en de wind zijn best doet boven alles uit te komen.

‘T is trouwens, zonder gekheid, wel goed weer om gebruikte winterbanden te kopen, al dan niet compleet met velgen. Kwestie van vraag en aanbod.
Het leukste is eigenlijk een oude cabrio waar je niet zo naar om hoeft te kijken en je open kunt laten staan. Een wranger met softtop en automaat. Echt leuk bij zee.
Ik ben niet echt een cabrioliefhebber, maar het is wel heerlijk rijden. Ik vind het jammer dat een cabrio toch altijd net wat minder mooi is dan zijn dichte broertje. Er was altijd maar één auto die ik als cabrio mooier vond dan als coupe en dat was de vorige R8.

Verder heb je natuurlijk ook auto’s die er alleen als cabrio zijn, de Opel Cascada bijvoorbeeld. Die vind ik dan weer prachtig. Of de BMW Z4. Ziet er zowel dicht als open geweldig uit.

Verder zijn er nog de 488 en de 650S. Deze auto’s vind ik zowel als coupe en spider erg fraai, maar dat zijn dan ook meer targa’s.
@berlinetta: vergeet niet de 1e series van de C70 (cabriolet) klimaatregeleing, lederen bekleding, automaat tegen een schappelijke prijs en naar mijn mening een toekomstige klassieker
@berlinetta: De eerste generatie Z4, die ik overigens veel mooier vind dan de tweede wat nog de huidige generatie is, is er ook als coupé maar dat weet je vast wel denk ik. En die Z4, de roadster en coupé, vind ik vreselijk mooi. Heb echt een gigantische zwak voor dat ding. Ik zag vorige week nog een zwarte Z4 M Roadster voorbij komen. Om verliefd op te worden.
@viezefreddyw: Klopt, van die generatie zijn zowel de coupe als de cabrio erg fraai. Maar toch staat de coupe bij mij op nummer 1. Wat een coole auto is dat.

Ik heb hetzelfde bij de F-type. De cabruo is schitterend, maar de coupe staat op eenzame hoogte.
@berlinetta: Serieus, de F-Type Coupé is de mooiste auto van Jaguar geproduceerd sinds zo’n 20 jaar vind ik. Wat een fraai ding. En hij is ruimer qua ruimte en de F-Type R is de snelste van het setje. Genoeg redenen om hem leuker te vinden.
@viezefreddyw: yup, zelfs ik kan er niet onderuit… Deze teutoon is bijzonder geslaagd
Zowel een dialy drive een 435i cabrio als een lotus super seven just for the fun. I love the cabrio
Ik reinig mijn softtop (Astra G) 1 a 2 keer per jaar juist WEL met de hogedrukspuit. Je wil niet weten wat een groene aanslag je daarmee wegspuit uit de vezels wat met een borstel blijft zitten. Vervolgens behandelen met een waterafstotend middel en de kap is, en blijft, echt in nieuwstaat.
Deze kap bestaat uit 3 lagen waarvan de buitenste laag (uiteraard) heel stug en dik is. Dit spuit je echt niet kapot ;)
@phr34k: Doe ik ook. Anders is die die groene aanslag niet weg te krijgen. Ik spuit hem dan gewoon in met hg. Top spul!
We hebben dit jaar 2 cabrio’s aangeschaft. Ik vind het heerlijk. Als het echt heel warm is ff een pet op en dan is het met een airco wel te doen. Maar het rijdt wel lekker ontspannen vind ik. Je onthaast toch wat meer.
Ben zelf altijd van de Britse Shake Rattle ’n Roll spooortwagens geweest, favoriet de Triumph TR 6 P.I., het moet een Petrol Injection zijn.
Voor de kleine beurs de MG Midget of Spitfire 1500, voor de verstandige man de Triumph TR7 Roadster of de MGB, voor hen met diepe zakken een Austin Healey 3-liter of de Jaguar E-Type Roadster.
Voor de alternativo’s de Staaag of de Jensen Healey (ondergewaardeerd) of de MG-C
En als dit alles niet masochistisch genoeg is LOTUS.
ELAN Geloof me, met zo een kreng ga je automatisch nog van je schoonmoeder houden.
Zoek eens een cabrio van maximaal 8 jaar oud voor een gezin met 3 (jonge) kinderen. Volgens mij onmogelijk, daarom ben ik sinds de kids er zijn weer volledig ingeblikt.
@mynameisjeroen: hoe jong? Nog op autostoelenleeftijd?
@BaRa: Yep. 8, 6 en 3 jaar. Had een Peugeot 205 CTI ooit. Opvallend veel binnenruimte maar totaal niet veilig en slechts 4 zitplaatsen. Nu recent een Lexus gekocht. Over een jaar of 4 à 5 maar eens opnieuw oriënteren maar behalve een paar klassieke Amerikanen nog niets tegengekomen voor 5 personen.
@mynameisjeroen: yup, bekend issue… Zondag met 2 kids en vrouwlief op naar Noordwijk, wilde er een vriendinnetje van m’n dochter mee. Tja… stress! Maarja, met dit weer ga ik niet dicht rijden natuurlijk. Vrouw maar thuis gelaten dus. Lol
@svenska_aeroplan_ab: keuzes keuzes ;-)
Ik rijd een cabrio als daily driver (MX-5) en ik hoef hierna eigenlijk geen cabrio meer. Vroeger vond ik ’t nog wel eens leuk om met 0 graden Celsius met de kap eraf te rijden, maar die tijden zijn voorbij. Ik hunker naar meer comfort in de auto en dat biedt het dak eraf gewoon niet. En een “buiten-belevenis” is het ook weer niet, je zit gewoon nog achter je voorruit. Als je dus het buitenweer wilt ervaren, pak in hemelsnaam de fiets.
@Jochempie: pak ik liever een motor..
@pinut187: Helm…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).