Video: Abarth 2000 SP is een scheurijzer!

Auteur: , 40 Reacties

Weer eens iets anders dan de opgeflufte boodschappenkarretjes die Abarth de laatste tijd produceert.

Een aan-uit koppeling op een drentelend, wispelturig monster. Wat doe je ermee? De heuvel met een noodgang beklimmen, natuurlijk! Coureur Max Comelli heeft ballen van staal als hij met snelheden van bijna 200 km/u naar boven dendert in een Abarth 2000 Sport Prototipo.

Dit prototype uit 1968 heeft naar verluidt een 2-liter viercilinder aan boord die na al die jaren nog steeds 245 pk en een topsnelheid van 250 km/u weet te produceren. Dat het dak en de helft van de voorruit missen zullen daarbij niet echt helpen bij het gevoel van veiligheid, maar de auto zal er zeker een stuk sneller door voelen.

Met het futuristische uiterlijk waant de bestuurder zich in een spaceshuttle op warpsnelheden. Dit komt ook mooi terug in de besturing. Niet alleen lijkt het alsof Comelli door een ionenstorm rijdt, de pedalen zitten een stuk naar rechts. Hierdoor komt hij scheef in de wagen te zitten. Is dit om ruimte te maken voor de stuurstang, of omdat een man van gemiddelde lengte er anders niet in past? Bekijk en beluister het heerlijke filmpje van de hillclimb HIER op Autojunk.

Met dank aan Chi voor de tip.40 reacties

Mooie dingen, die abarth ’s van toen.
En wel leuk dat die coureur er dan dit mee doet
Wouw, dat gaat best hard!! Lekker geluidje ook!
Stont zijn ex niet misschien beneden? ;)
@danielautoliker: stont???????????????????????
@ronin1130: met 1 ? Snappen we de vraag ook wel!
@danielautoliker: Daniël, is het jij?
Gewoon wierd : ik was vandaag de hele dag tussendoor wat opzoekwerk aan het doen naar deze auto. Er moet iets in de lucht zitten :-)
@heidekonijn: today must be your lucky day…ik zou’n staatslot kopen amigo…
Fijn ding. Dikke Porsche ervoor trouwens.
Best knap, heel-and-toe onder een hoek van 45 graden.
Het gaspedaal zit in één lijn met de versnellingspook, een soort van amazone-zit. Maar niet te geloven zeg, wat een geluid!
Wat een bullshit over de hedendaagse Abarth’s. Het zijn helemaal geen boodschappen autootjes maar lekkere kleine scheurijzers!
@kippie92: dank !
Die pedalen staan zo ver naar het midden omdat de wielkasten in de weg zitten.
De voeten van de coureur zijn een integraal deel van de kreukelzone.
Een oude bekende voor de oude rotten hier schreef op een andere site een reactie met foto… een andere auto dan die van de link…

http://drivr.be/wp-content/uploads/2011/04/abarth2000sportprototipo1-500x332.jpg

Thanx Ken Divjak ;-)
@w0o0dy: http://www.maxcomelli.it/img/DSCN5907.JPG
@rtnet: Eerdere foto is van een 2000 SP, bovenstaande foto is de 2000 SP uit het filmpje
oh iemand anders had die foto ook al gevonden…
nog wat foto’s
http://www.maxcomelli.it/img/DSCN5914.JPG

Hopelijk is de volgende video van deze
http://www.maxcomelli.it/img/006.jpg

En dit is echt kwijlen… geweldig karretje
http://www.maxcomelli.it/img/020.jpg
Man man man… wat een lading prachtige spullen rijdt die man… mag ik een verzoekje indienen voor deze?? Please?

http://www.maxcomelli.it/img/002.jpg
Heerlijk hardcore!
Wel een rare zithouding, hij moet zijn armen bijna volledig strekken om zijn stuur te draaien..
Een van de beste filmpjes van de afgelopen 12 maanden.
Helemaal geweldig! Na de finish blijkt het zelfs uitdagend om zonder schokken rond de 50 te rijden. Heerlijk onbehouwen hok. Ik mag graag een potje sturen, maar of ik hier überhaupt in zou durven rijden?
In de stad lijkt me eng. En op een circuit ook.
@mout: zo’n motor heeft vooral power boven de 5000 toeren en dan tot max 7000 toeren. Echt hard gaat het tussen 6000 en 7000. Onderin heeft ie vooral last van die snelle nokkenassen en hoge compressie… een echte racemotor.
Zo zie je maar dat die “ouwe meuk” niet veel slechter is dan hedendaagse wagens. Het geluid klinkt vele malen beter, de wagen is veel mooier en ik denk ook niet dat hij nu zo kut rijdt.
”de opgeflufte boodschappenkarretjes die Abarth de laatste tijd produceert.”

Wat is uw leeftijd ?
Tegenwoordig focussen we veel te veel op een lekker uitlaatgeluid. Hele componisten komen eraan de pas om de juiste toon te treffen. Wat een armoe. Hier horen we weer(even) het ware geluid: uitlaat, het zagen van het diff., het klakken van de bak, het suizen van de carb’s, het kraken van het torderen van de koets, het anders piepen van de banden door de lichtheid van de koets. Je kunt zo veel beter dansen op de grens van grip en slip, omdat je meer bandbreedte hebt dan met zo’n zware carbontank van nu. Ach, al die 1000+pk meuk van nu. Ze snappen er niets van.
@gt40rpathfinder: Maar hoe komt dat?
De producenten produceren wat de klanten willen. En de klanten willen wat de journalisten schrijven. En die lopen rond met zout voor elke slak.

Moest vandaag de dag een Ferrari of Maserati een krakende koets, jammerende aandrijving, klakkende bak hebben… er zou weer meewarig hoofdgeschud zijn over zoveel Italiaanse achteloosheid en de vergelijking met de o-zo-solide Mercedessen en co zou snel opkomen. Misschien zouden ze zelfs over Hyundai beginnen.

Alles maar dan ook alles moet rijden zoals een Golf of een 911, anders staat de kritiek met bakken klaar. Zie ook de zielige commentaren op de versnellingsbak van de Aston 77.

Autojournalisten vermoorden de ziel van de auto. Ook Clarkson, ook Kärcher, ook Harris. Ze doen er allemaal aan mee.
ik denk dat eerder de banden zijn ipv de stuurstang die positie vd pedalen hebben beînvloed

@heidekonijn: er zijn nog steeds opties voor die spartaans-puriteinse smaak: donkervoort – caterham – ultima – douglas gardner – … meer dan vroeger waarschijnlijk – en de journalisten gaan er niet over zagen als die niet honderd percent piepvrij is als een hypercar van een miljoen – neem een lotus elise bvb – je hoort waarschijnlijk ieder steentje dat tegen het chassis springt dubbel weerhalmen door de voor veel mensen totaal ongeschikte cockpit – dat hoort erbij – dat word vermeld en dan goedgepraat

aan de andere kant – vraag je een miljoen voor een wagen dan moet die toch op alle vlak de huidige staat van evolutie nastreven – een pagani mag niet piepen – een veyron mag geen widowmaker zijn – terwijl een porsche gt2 moet dat een beetje zijn – maar de turbo mag dat wel weer niet – en als je een miljoen betaald voor een aston gt hypercar dan wil je toch geen ruzie met je versnellingsbak als je aan tien per uur door londen moet – maar mocht volkwagens’ veyron zoiets doen dan was het context-gewijs een ergere overtreding –

zonder een streven naar meer en beter en een kritisch oordeel van kenners zouden we misschien nog op paard en koets blijven steken zijn – ik denk persoonlijk dat de creativiteit – vakmanschap – kunstzinnigheid – … vd automobiel sector er sinds de geboorte van mijn fascinatie er sterk is op vooruitgegaan – kijk maar naar de donkervoort evolutie – of de snelheid waarbij er tegenwoordig nieuwe technieken onder de kap worden gestoken

de ziel vd auto is het streven van de bouwers naar hun idee van perfectie met de mogelijkheden en beperkingen die ze hebben – en dat is natuurlijk contextgevoelig –
@Pieter-Jan Catteeuw: Je zal wel gelijk hebben, maar het valt toch op hoeveel zielloze witteproduct auto’s er rond rijden. Auto’s als een Elise zijn uitzondering en nog geen blipje op de verkoopradar.Na een paar kilometer in een Toyota, Hyundai, maar ook iets als een Z4, begin ik te denken dat ik eigenljk nog meer lol heb bij de tandarts. De ziel is er uit gesneden. Vind ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).