Video: Antiek Skoda busje driften doe je zo

Auteur: , 30 Reacties

Opa laat wel even zien hoe het moet.

Als het regent of sneeuwt wordt het altijd een enorme bende in parkeergarages. Lastig als je er moet lopen, maar geweldig om met de auto te rijden zodra het winkelende publiek naar huis is. De vloer is spekglad!

Het oude gele Skoda busje, ongetwijfeld met achterwielaandrijving, maakt gebruik van de gelegenheid en gaat aan het driften. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de stuuruitslag van het ding is enorm. De bestuurder heeft er flink werk aan om op tijd de wielen in de goede richting te laten wijzen voor tegenstuur.

Nee, dit busje zal niet genoeg vermogen hebben om ook op droog wegdek een powerslide of burnout te trekken. Misschien dan toch een V8 erin lepelen? Gewoon voor de fun, want zo’n driftend gevaarte ziet er wel erg stoer uit. Kijk maar naar het filmpje, en je ziet wat ik bedoel.30 reacties

Wat is dit voor onzin :’)
@volvov70: The Fast and the Furious: Prague Drift.
@volvov70: Driften is nooit onzin. Als je goed kunt driften, dan laat je zien over wagenbeheersing te beschikken.
@FrankypankyV8: Maar dit is geen driften, dit is nog slechter dan ‘driften’ met de handrem.
@alcantara: driften is altijd met de handrem, anders is het een powerslide.

Ook profesionele drifters gebruiken vaak zat de handrem..
@FrankypankyV8: Of juist gebrek aan beheersing.
@FrankypankyV8: Onzin ik kan mijn schoonmoeder leren driften… genoeg power en genoeg ruimte. Wagen beheersing is meer dan alleen driften. Per saldo is een drift door een bocht altijd langzamer behalve op ijs. Echte wagenbeheersing heb je pas als je maximaal de bocht door kunt zonder te driften!
@911GT2: Waarom gaat dit d
@tomos90: Waarom gaat dit dan niet zo in de rally? Die piloten zijn wel overtuigd van het driften in de bocht.
@tomos90: zelfde als ijs, door de ondergro d heb je zo weinig grip, dat je om normaal door de bocht te gaan zo langzaam moet gaan, dat het sneller is om te driften.
Nutteloze bijdrage.
Driften in achterwielaangedreven lege bestelbusjes is niet zó moeilijk hoor. Ook vermogen is bijna niet nodig. Voldoende harde stugge bestelwagen banden en gebrek aan gewicht op de achteras doet wonderen. Nissan Vanette was net zo gemakkelijk te laten uitbreken als een M3. Driften is geen kunst in dat geval, maar eerder een gebrek aan voertuigbeheersing.
@sjamp: overstuur niet corrigeren is gebrek aan voertuigbeheersing. Driftend overstuur corrigeren is anders wel een vorm van voertuigbeheersing. Hoe vaak zie je niet dat mensen achterstevoren staan bij plots uitbreken. Als je dat weet te voorkomen ben je goed bezig in mijn ogen. Overstuur is meestal opzettelijk in dagelijks praktijk, of het moest veel te hard gaan.
@jzaero: overstuur op de openbare weg of in dit geval: de openbare ruimte. Dat is volgens mij nog steeds niet de bedoeling. Dat je het kunt corrigeren is fijn, maar dat je de auto in eerste instantie de kans geeft… Heb zelf jaren met een Vanette gereden en echt: pas als je (met het ruim leeg) niet oversturend met t gas erop de bocht om kon, dan pas mocht je zeggen dat je de auto onder controle had. (Vanette is overigens bij een ordinaire kopstaart afgeschreven. Vanette was de staart :-( )
@sjamp: Ja, maar het is maar net hoe je het bekijkt. Op de openbare weg overstuur je vrijwel nooit als je anticipeert op de conditie van de weg en het weer. Ook niet met een leeg busje, dan moet je maar zachter rijden. Dat is eerder zelfbeheersing om niet harder te gaan dan toegelaten. Daarom zeg ik dat het op de openbare weg meestal dan al opzettelijk is als je overstuur krijgt of je ging gewoon te hard.

Op een circuit, is overstuur iets wat niet uit te sluiten is omdat je op een hele andere manier rijdt. Plots overstuur moet gewoon gecorrigeerd worden. Balans vinden tussen genoeg tegensturen en het stuur teruggooien is niet zo makkelijk voor een leek. Bij RWD auto’s is het vaak zo dat je zelfs gas bijgeeft in plaats van remt of gas lost om overstuur te corrigeren.
Skoda… Slippery clever!
Da’s een Barkas, geen skoda.
@dizono: Daar lijkt hij inderdaad op, maar het is toch een Skoda 1203.
@dizono:
Barkas was een tweetakt met voorwielaandrijving.
Baas. Ik kan dit wel waarderen!!
@Jokkebrok: Graag gedaan.
Jammer dat je bij deze velgen niet ziet dat / wanneer ze spinnen.
Oh god ja, echt wel. Ander chassis, lepel een geinig torretje in het midden, andere aandrijflijn, ouwe koets erop, hoppakee.

Sleeper van het jaar.
Oh oh oh. Wat een aso. Voor het zelfde geld loopt er een kind voorbij of een oudje met rollator….:) nee OT. Geinig gedaan. Jammer dat je de greins van de bestuurder niet kan zien, die zou denk ik van oor tot oor zijn… Bij mij wel i.i.g.
BAM wat een kanarie
Wat een lelijke stofzuiger is dat
Moet het het ‘driftenD’ gevaarte zijn ipv ‘driftent’ ?
@alassad:

ja klopt met een d.
en 1 keer het is ook voldoende.
@alassad: Helemaal waar. Aangepast. :)
Het filmpje doet me denken aan de game “Driver”, dat begint met een examen in een parkeergarage om indruk te maken op de bad guys die op zoek zijn naar een snelle en stoute rijder:

http://www.youtube.com/watch?v=H6VhbVvKcuU

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).