Video: Belgische trucker valt meerdere keren in slaap

Auteur: , 33 Reacties

20 Minuten lang filmde een Limburgse trucker zijn knikkebollende collega. Waarom maakt hij hem nou niet wakker?

De chauffeur doet zijn best om wakker te blijven, maar dat valt niet mee op die lange snelwegen met nog langere werktijden. De ogen gaan langzaam dicht en de vrachtwagen slingert gevaarlijk over de E314. Drie keer belandt hij op de vluchtstrook en rijdt bijna de berm in. Iedereen heeft dat wel eens gezien. Het gaat allemaal nèt goed, en niet dankzij de bijrijder. Die blijft rustig doorfilmen met zijn mobiele telefoon, zonder ook maar één keer in te grijpen.

Achteraf verklaarde de bijrijder dat hij alles filmde “om dit algemene probleem bij chauffeurs aan te tonen”. En dat niet alleen! Hij stapte met de video naar zijn baas met het verzoek de trucker te ontslaan. Omdat de slaper een goed excuus had (privéproblemen) komt hij er vanaf met een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer, zal hij wel op staande voet worden ontslagen.

De bijrijder nam hier geen genoegen mee en plaatste het filmpje op Internet. Ook weigert hij nog met de chauffeur samen te werken. Boontje komt om zijn loontje: het contract van de bijrijder wordt stopgezet. “Gezien het feit dat die chauffeur al zo lang voor ons werkt en zijn gedrag onbesproken is, vind ik niet dat je hem na één fout meteen moet ontslaan”, aldus de baas. Toch wordt er een onderzoek gestart naar de rij- en rusttijden van de chauffeur en de rol van bijrijder en firma. Start je eigen onderzoek HIER op Autojunk.33 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
integralechubasco
omdat hoax?!
Nou zeg, spannend hoor!
Leuke bijrijder zeg!! Deze slapende chauffeur is zeker fout bezig, maar dat je bijrijder je bij de baas gaat naaien opdat je ontslagen wordt….
@banjaloeloe: Ja lekker als ‘ie hem of z’n collega doodrijdt.. Heb een keer met een kerel van het uitzendburea naar buitenland moeten rijden (met aanhanger, geen vrachtwagen) en die viel ook in slaapen reed veel te hard. Dan voel je je niet meer veilig hoor.. Dus gezegd dat ik wel rijd en tegen m’n baas gezegd dat ik alleen nog maar met mensen ga die ik vertrouw.
@lohran: Toch iemand die het snapt. Dat is geen matennaaien meer, maar gewoon erger voorkomen. Maar een snellere ingreep was ook wel op zijn plaats geweest, vind ik.
Ik vind het nog wel meevallen met wat er in dat filmpje gebeurt. Ik heb wel ergere dingen gezien. Ook door truckers die gewoon klaar wakker waren maar afgeleid door het koffiezetapparaat of mobiel oid.

Maar het wordt wel tijd dat er wat gedaan wordt aan de rij en rusttijden van truckers. Zeker aan truckers die rijden met witte platen met warte letters waar een blauw vlakje opzit met de letters PL, BU, CZ of H. Om van UA, LT, LI en EST nog maar te zwijgen.
@Original_Arnoud: BU is mij niet bekend, maar de EU breidt zo snel uit, kan t gemist hebben. OT: Truckers… 85% rijdt prima, maar 15% is een bom op de weg.
@defteling: BG bedoelt hij waarschijnlijk
@metalmike: Of BY.
Jezus, die slapende chauffeur verdient geen schoonheidsprijs maar wat een lul van een collega ben je dan om hiermee naar je baas te gaan
Hupke, ik kan niet meer reageren op je eerdere reactie. De app lukt het niet om mijn reactie te plakken. Kom er later op terug.

Gr. Camiel

@AB; bedankt
de ander ontslagen krijgen gaat heel groot worden in 2013
@betonstaal: lol, ja. Recht van de sterkste! ;)
Maar ff dat filmpje van die pool opzoeken die staat te dansen in zijn cabine op volle snelheid.
Dan valt dit nog wel mee.
@awesome: *Roemeen
Terecht dat de bijrijder is ontslagen. Personeel dat niets anders te doen heeft dan met het mobieltje te spelen is improductief en kost alleen maar geld. Daarbij, had de bijrijder zijn taak serieus genomen dan had hij zijn collega moeten waarschuwen en ervoor moeten zorgen dat hij bij de eerste mogelijkheid de auto aan de kant had gezet om zijn rust te nemen,
@moveyourmind: “Terecht dat de bijrijder is ontslagen. Personeel dat niets anders te doen heeft dan met het mobieltje te spelen is improductief en kost alleen maar geld.”

Ik hoop dat dat een grap was?
@Revvji: Nee, in die stelling ben ik bloedserieus. Alleen als je bij een callcenter werkt draagt te telefoongebruik bij aan de doelstellingen van het bedrijf. Om even terug te komen op deze casus, de bijrijder beweert wantoestanden vast te leggen op camera, maar zijnncollega wekken en hem aan te sporen de truck aan de kant te laten zetten had meer prioriteit dan het voorval te filmen.
@moveyourmind: Wat moet je anders doen als je ernaast zit? Mee helpen op het gaspedaal duwen? (hoewel hier helpen sturen misschien wel beter was geweest).

Als die bijrijder betaald ernaast zit, dan doet hij dat omdat hij moet mee zijn van de baas. Ofwel om te helpen bij laden/lossen/whatever, ofwel om op gezette tijden het stuur over te nemen (wat gedaan wordt bij erg lange ritten om minder tijd te verliezen). In die tussentijd heeft die bijrijder (of tweede chauffeur) dus niks te doen, dus mag hij toch gerust met zijn telefoon wat zitten spelen? Hij kan toch moeilijk de boekhouding van het bedrijf zitten doen of zo?

Dat hij eerder had moeten stoppen met filmen en de chauffeur aanmanen om ermee te kappen, daar geef ik je dan wel weer 100% gelijk in.
@moveyourmind: Btw, op basis van wat we hier weten veronderstel ik toch dat mee zijn in de vrachtwagen deel uitmaakte van zijn taak op dat moment. Als hij ervoor betaald werd en daar eigenlijk helemaal niet moest zijn, da’s weer wat anders. Ik blijf het dus houden op het principe “onschuldig tot anders bewezen is.”
Je bijrijders is gewoon een lul chaffeur
Hij valt helemaal niet in slaap, hij probeert gewoon de kuilen op zo’n Belgische weg wat te vermijden ;)
@griffendahl: het was een leuke grap geweest als hij klopte. Slapen maar wél juist de putten vermijden gaat niet samen.
Even oefenen nog, was wel n goede poging ;)
Dan had de bijrijder de vrachtauto moeten besturen.
(als hij een vrachtauto rijbewijs heeft)
dan kon de bestuuder een een dutje doen op de bijrijderstoel.
Zal wel een groentje wezen !
@Dreumeltje: Als hij al mocht rijden. Het kan evengoed zijn dat zijn rustperiode er nog niet op zat.. Desalniettemin had hij wat sneller mogen ingrijpen…
Van je collega’s moet je het hebben!
Tja, zonder voorgeschiedenis is het moeilijk oordelen… heeft de bijrijder de chauffeur eerst verzocht te stoppen om even te slapen? Is dit al vaker gebeurd?

De reactie van de baas vind ik overigens niet zo sterk. Privé-omstandigheden of niet, als je in slaap valt achter het stuur moet je stoppen. Dan meld je je maar ziek of zo. Maar, aangezien de baas dat waarschijnlijk niet zou accepteren, snap ik dat die nu niet direct voor ontslag kiest. Was wellicht anders geweest als er een ongeluk door veroorzaakt was… maar daar wachten we dus gewoon nog even op.
Hulde voor de baas om niet gelijk te bezwijken voor publieke druk en de wezel van een bijrijder te ontslaan.

Laat het wel een waarschuwing zijn aan alle (hard werkende) chauffeurs, je vrachtwagen is een potentieel moordwapen.
@sketcher: Ik hoop op een flinke dosis sarcasme in jouw post..
@sketcher: Excuses, laat maar, ik had die laatste zin even wat ander geïnterpreteerd :P

Maar de bijrijder moest helemaal niet ontslagen worden en de chauffeur verdient een schorsing. Ontslag is gezien zijn goede staat van dienst wat veel, iedereen maakt fouten, maar je kan het toch niet zomaar laten..
‘tis weer volk van de Limburg ze…
En dan vragen we ons nog steeds af waarom op dat traject zoveel ongelukken gebeuren?????
Ik heb ook wel eens meegemaakt met een collega dat ie in slaap viel, met een busje. Had toen zelf nog geen rijbewijs, en voelde toen ook niet veilig meer.
NOOIT verteld aan de baas. Paar weken later rijdt hij met z’n personenauto tegen een vrachtwagen aan. Toen heb ik hem verteld dat ik niet graag meer met hem mee ging

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).