Video: Bentley Continental GT3 Concept Racer

Auteur: , 31 Reacties

Eindelijk zien we de Bentley Continental GT3 Concept Racer in actie. En hoe!

“Bentley” en “Racer” zijn twee begrippen die we bijna een decennia al niet naast elkaar hebben kunnen plaatsen. De laatste keer dat deze fabrikant aan de autosport deelnam was tijdens de 24 uur van Le Mans in 2003. Het Continental GT3 concept gaat hier verandering in brengen.

Er is zeker lef voor nodig om met een mastodont die oorspronkelijk 2.300+ kilo woog het circuit op te gaan. Stel dat ze hier 600 kilo vanaf hebben weten te halen. Dan heb je het nog steeds over een overweldigende 1.700 kilo die liever rechtdoor gaan dan de bocht om!

Echter, in het filmpje (de slipsporen op de weg negerend) lijkt de GT3 weinig last te hebben van zijn overgewicht. Wordt dit dan toch nog een goede tegenstander in de GT3-klasse? Oordeel zelf na het zien van het filmpje op Autojunk.31 reacties

Auto klinkt best goed.
Maar wat is die spoiler toch zo HUGE…
@smoked:

Geen idee welk filmpje jij gekeken hebt, maar van het beetje motorgeluid wat er in voor komt kan ik geen conclusies trekken…
@smoked: is een typisch kenmerk van alle GT3-versies van Duitse komaf.
@bungabungastig: met excuses aan Porsche.
@bungabungastig: Vind je dat die dat niet hebben? Best wel flinke toch(gt3 cup en rsr). Ik hou er wel van btw!
Filmpje lijkt wel opgevoerd ?
Volgens mj heeft bentley het verkeerd begrepen, er hoeft geen vliegdekschip op de achterkant van een race auto te zitten!
Ik hoor nauwelijks iets ?
Is mijn speaker kapot.?!
@zion88: ik zie niks, ohjaa mijn mobiel kan geen autojunk filmpjes afapelen omdat er geen Flash player opzit
@rsvbf1: Mijn mobiel kan dat wel, maar dan wel via Chrome…
In de Autoweek hadden ze het over een gewicht van 1250 kg, grofweg 1000 kg minder dan de standaard V8…
Een BMW Z4 Gt3 weegt 1200kg, dus ik verwacht dat ze er heel wat meer afhalen dan de genoemde 600 kg.
@awesome: De Mercedes SLS is volgens mij het zwaarst in de GT3 en die zit rond de 1350 kilo dacht ik. Die auto doet het best redelijk trouwens, dus ik heb nog wel hoop voor bentley als hij niet boven de 1400 kilo uit gaat komen.

Ik denk dat ze wel een eind gaan komen.
Gewicht is grip (zie downforce) dus op zich (mits gepaste schoenen uiteraard) geeft dat geen probleem qua bochtenwerk (inertie bevechten – frictie behouden) – als ik aanneem dat laterale weerstand circa rechtevenredig verloopt met de grip-winst door het gewicht. Hoewel – afhankelijk van uw CoG zal je wel een grotere weight transfer hebben – meer laterale krachten op de buitenste banden. Maar dit is waarschijnlijk ook rechtevenredig met het gewicht (de procentuele weight transfer blijft hetzelfde hoewel de concrete krachten groter zijn) en dus weer een kwestie van banden keuze. En als de Bentley zijn AWD behoud moeten de banden al minder werk leveren.

Ik denk dat het probleem vooral zit bij acceleratie-deceleratie, brandstof consumptie en banden slijtage terwijl die kar niet speciaal trager van richting zal veranderen of meer moeite zal hebben met in de bocht te blijven plakken. Uitgaande van de rechtevenredigheid vd gewicht-grip curve.

Als je aerodynamische downforce creëert – ipv massa downforce – dan krijg je geen grotere laterale krachten en dus wel een werkelijke laterale grip-winst en deceleratie bonus. Maar je betaald er nog steeds voor in de vorm van luchtweerstand – dus acceleratie en consumptie. Hoewel – een deel vd acceleratie krijg je misschien weer terug in de vorm van grip – en dan vooral het accelereren uit een bocht. Maar de Bentley heeft een stevige vleugel dus daar doen ze waarschijnlijk ook beroep op.

Mijn conclusie is dat de Bentley even snel kan zijn als de racewagens gebaseerd op sportwagens (911) – maar enkel met meer vermogen (misschien AWD – maar de GT3 RSR heeft ook zoiets), meer brandstof en meer rubber.

Er zijn nog geen officiële cijfers qua gewicht zeker? Ik denk dat je nog verrast zal zijn hoeveel kilos ze eraf kunnen krijgen. Ze gaan geen product verkopen die niet kan meedraaien met de rest. V8T is de logische optie.

Stoere bodykit trouwens. En als het van Bentley zelf komt dan kan het lichter en aerodynamischer – waarschijnlijk – dan al die tuner gevallen. Er zijn duidelijk mensen met een nood aan uitgezette Conties.
@Pieter-Jan: waarom heb ik het idee bij jou reactie dat je zelf volgens mij totaal niet begrijpt wat je daar zojuist voor verhaal hebt neergekwakt?… Ik vind het prachtige al die dure speculaties en dat \’vakjargon\’, maar doe maar gewoon normaal dan doe je gek genoeg.
@rrgs01: Wat klopt er niet dan? Er heb er niet extreem veel vertand van, maar dit klonk opzich wel geloofwaardig.
@tttooommm: en niet alleen doordat er wat dure woorden instaan;)
@tttooommm: Gewicht wil altijd rechtdoor, cq naar buiten in bochten (massatraagheid). Daarom moet je je vasthouden in treinen, bussen, en daarom heb je bijv. autogordels. Een zwaardere auto verliest het ten opzichte van dezelfde maar lichtere auto al met accelereren, dan met remmen en ook nog eens in de bochten.
Downforce is wat anders en werkt niet hetzelfde als gewicht. Het drukt de auto wel omlaag maar het heeft geen massatraagheid.
@rrgs01: Het is dan ook een free-style engineering speculatie.

downforce is grip
gewicht is downforce
gewicht is grip

dus Bentley kan een bochtje nemen alsof het een lichte wagen betrof omdat die door gewicht over een natuurlijke downforce beschikt die compenseert voor de toegenomen middelpuntsvliedende krachten.

Je bent niet verplicht te lezen natuurlijk en het was zoals altijd volledig gratis.
@Pieter-Jan Catteeuw:
En daarom kan een lichte auto gewoon harder een hoek om….
Iets met middelpunt vliegende kracht en gewicht….
De downforce in GT3 wordt voor een grootdeel reglementair bepaald dus daar gaan ze het echt niet vinden….
@Pieter-Jan: het is mooi uitgelegd met allemaal mooie woorden, maar je snapt het niet. Met jou redenatie zoude ze De f1 dus 3,5 ton p/s moete maken..? Iets wat in beweging is wil die beweging houden. En dat word erger als iets zwaarder word. Niet evenredig maar kwadraties. Gewicht is idd meer grip omdat er meer druk is op de banden, maar het gewicht is meer nadeel als voordeel omdat het alleen maar massa is wat je moet bewegen. Dat is het mooie van downforce is dat je het niet mee hoeft te zeulen. Het is alleen de druk op je banden. En een klein beetje luchtweerstand idd.. dus denk dat je beter nog ff freetimeengeneer kan blijfen..
@Pieter-Jan Catteeuw:
Een erg lange uiteenzetting van Pieter-Jan waarin veel dingen wel kloppen, maar andere weer niet.
Zo is AWD geen optie, simpelweg omdat het verboden is in GT3. Voordeel is wel dat alleen achterwielaandrijving een stuk lichter is.

Een zware auto is wegliggingstechnisch zelden tot nooit een voordeel. In raceklassen die enkel zijn ingedeeld op basis van kg per pk zoals de Supercar Challenge (een Nederlands initiatief), kan een zware auto wel een voordeel zijn. Daar zie je dat uiteindelijk de dikke wagens met de grote vermogens een voordeel hebben over lichtere wagens met dezelfde kg/pk verhouding.

In GT3 (maar ook in GT4) geldt dat de wagens door de organisatie op hetzelfde prestatie niveau worden gebracht: de ‘Balance of performance’ (BoP). Daarbij worden voor aanvang van het race seizoen alle wagens getest door een aantal professionele coureurs. Aan de hand van de uitkomst van die tests worden maatregelen getroffen om de verschillende auto’s – en dat zijn er intussen erg veel – op hetzelfde prestatie peil te krijgen. Sommigen moeten wat ballast aan boord nemen, anderen mogen iets lichter worden, er wordt bepaald welke wiel/band combinatie (breder / smaller) je moet gaan gebruiken, wagens met veel downforce krijgen een minimum rijhoogte opgelegd, weer anderen moeten het stellen met een krappere airrestrictor (minder vermogen).

GT3 is een aantal jaren geleden door de FIA geïntroduceerd als de amateur klasse op de GT ladder waarbij GT1 en GT2 voor de profs waren. In het Europees kampioenschap GT3 waren profs niet toegelaten (in de meeste kampioenschappen die volgens het GT3 reglement rijden geldt die regel niet). Lamborghini koos daarom voor een auto die zijn prestaties haalde uit vermogen en mechanische grip omdat amateurs lastiger overweg zouden kunnen met een wagen met veel downforce.
Hoewel de Lambo’s tijdens de BoP op hetzelfde prestatieniveau zaten als de rest van het veld, vielen ze tijdens het seizoen toch door de mand. Al gauw kreeg Lambo toestemming een splitter en een grotere vleugel te plaatsen. Ook in een amateurklasse bleek downforce belangrijk om een efficiënte racewagen te bouwen (efficiënt in de zin van constante rondetijden gedurende een hele race).

Wat voor auto Bentley ook bouwt, dankzij de balance of performance zullen ze een auto hebben die hoe dan ook mee kan komen qua rondetijden. Of ze een succesvolle racer neer kunnen zetten, hangt dus vooral van aerodynamica af.
Koning op downforce gebied is de BMW Z4, een succesvolle lichte wagen (met daardoor niet al teveel vermogen). Maar je kunt in GT3 ook succes hebben met een grote wagen als een Alpina B6 (BMW 6) die een paar keer kampioen is geworden in het Duits GT kampioenschap. Een andere grote auto is de Nissan GT-R welke erg succesvol is in British GT.

Samengevat: als gevolg van de BoP kunnen wij als amateurs geen conclusies trekken op basis van het uiterlijk van de race versie, laat staan op basis van de specs van het standaard product.
@ramshoek:
i hate you ramshoek
…just because I ain’t got the balls to go though over 185 km/h
Wat is het GT3 toch een heerlijke klasse! Kan niet wachten om dit ding in actie te zien. En met welke rijders?
@ reacties hierboven ; dat zou betekenen dat bijvoorbeeld met karten ik van iedereen zou verliezen die minder dan 100 kg weegt, juist door mijn “overgewicht” heb ik meer grip in de bochten en bij aanremmen, qua acceleratie verlies ik het, maar dat maak ik weer goed door de “extra” grip !
@gast: of ik kan natuurlijk heel erg goed rijden.. hahaha.. vandaag niet eerder zo’n lol om mezelf gehad..
@gast: Inderdaad. Met mijn kleine lijfje win ik het bij karten op gebied van acceleratie en zelfs topsnelheid, maar het betekent ook dat ik in de bochten sneller in een slip raak. Nu werken raceauto’s iets anders met hun aerodynamica en spoilers die de wagen naar beneden drukken. Hier is het denk ik meer een kwestie van de juiste balans vinden tussen gewicht, aerodynamica, downforce en vermogen om als wagen succesvol op het circuit te worden.

Wat de juiste balans is? Geen idee. Daar zijn heel wat knappe koppen mee bezig die er ook een hoop voor betaald krijgen. Zoals @ramshoek al zei, met onvoldoende informatie kunnen wij amateurs geen conclusies trekken. Hell, ik vraag me af of we dat überhaupt kunnen, mocht de informatie wel aanwezig zijn! Als de engineers het er al niet over eens kunnen worden, wie zijn wij dan?
Leuk dat Bentley zich gaat mengen in de strijd! Meer merken maken het gewoon leuker om naar te kijken. Toch blijf ik het een beetje raar vinden. Het is toch een beetje als je inschrijven voor de marathon en dan met betonnen schoenen gaan lopen….
eeuuhmm…
Hoe kan het nog anoniemer??
Dit is het minst zeggende filmpje of all time..
Versnelde beelden die al niet spectaculair zijn om te beginnen.
OK tis een vette bak maar deze video is net niet.


Dus autoblog… doe ook niet alsof dat wel zo is.period.punt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).