Video: BMW M5 op de dyno gezet

Auteur: , 74 Reacties

En nee, niet door @wouterkarssen. Want hoewel onze presenteermeneer de nieuwe M5 momenteel wel onder den bips heeft, is hij veel te druk is met zo veel mogelijk benzine door de leidingen te jagen. Daarom deed PP Performance het maar. Benieuwd of ook de M5 eigenlijk behoorlijk wat meer pk's heeft dan geclaimd, net zoals bij de Z4 28i?

Vermogens claimen is één ding, maar het ook waar kunnen maken is een tweede. Normaliter zijn turboblokjes stiekem wel goed voor wat extra pk’s dan aangegeven, maar de M5 heeft er al 560. Enfin, meten is weten, dus op de dyno met dat ding, ook al staat er maar 8 km op de klok. En juffrouw Jannie, wat is het resultaat? – ‘450 pk op de achterwielen.’

BMW M5 op de dyno

En voordat u nou allemaal met brandende fakkels en hooivorken naar München afreist: dit zijn er natuurlijk veel meer aan de krukas. Volgens de omrekenformule die de heren er op los lieten zijn het er 582. Niet gruwelijk veel meer, maar toch 22 graties pk’s. Ook het koppel kwam hoger uit. In plaats van 680 zit het op 721 Nm. Niet slecht. Filmpje (via Bimmerpost):74 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Alleen BMW kan toch weten hoeveel vermogenverlies er is in differentieel en versnellingsbak? Die heren meetbankeigenaars gokken er toch ook maar op los?
@elektricidad:
Kort door de bocht: Door de auto uit te laten rollen op een vlak stuk kan je meten hoe ver hij tot stilstand komt. Dan weet je ook hoeveel wrijvingsverlies daarbij gepaard gaat. Je weet nl het gewicht en de beginsnelheid van de auto. Daarin zitten ook de wrijvingsverliezen van de banden maar daarvoor kan je corrigeren. Beetje technisch maar geen rocketscience.
@JanJansen: Dat is dus niet correct, blijft altijd gokwerk net zoals de slip op de rollen en hoe de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk etc het vermogen beinvloedt. Een dyno is alleen nuttig om te vergelijken en niet om een enkele waarde te bepalen.
Ken nog wel een rollenbank/chip club in de buurt van Wateringen die (jaren terug) erg optimistisch was.. zat toch gauw 10% boven andere waardes van andere banken lag maar iedereen dolblij natuurlijk :)
@fernie: Daarom vergelijk je hem ook eerst met een standaard: ijken. Als je het vermogen ‘vooruit’ kunt meten (motorvermogen) kan je idd doormiddel van uitrollen de interne wrijving meten (een soort van ‘achteruit’ het vermogen meten).
Waarom gaat het lampje van groot licht knipperen?
@jasperd: autobahn stijl op de testbank jonge!
@jasperd: het begint al. Nog maar net op de markt of de kinderziektes komen al op :D
@nasty: :lol:
@jasperd: wat dacht je van een filmpje op de openbare weg van de m5 die keihard doortrekt?
Das toch meer dan duidelijk aan het geluid in het filmpje te horen, je hoort duidelijk de hoeveelheid wind die er des te harder de auto gaat er langs suist.
@tuning: het gaat toch niet om de hoeveelheid wind die langs de auto gaat? :s
@jasperd: kijk het filmpje nogmaals, en gebruik ajb eerst ff je hersen oke?:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=18znKcIL6vg#!
je hoort duidelijk wielspin bij het begin, en je kunt het aan de snelheidsmeter en toerenteller ook zien + windgeruis dat steeds harder word. als er 1 conclusie juist zou zijn dan is het degene waaruit je de conclusie trekt dat het NIET op de testbank is…
Nice maar zie hem toch liever op straat of circuit rijden op zon filmpie
Reductiefactoren zijn niet heel moeilijk om uit te reken hoor:)
@dragspert: was voor de eerste reactie bedoeld:)
Als ik het goed begrijp wordt er dus 132 pk verstookt in de aandrijflijn?

Moet toch allemaal wel erg warm worden als je het totaal vermogen van een gemiddelde auto alleen al aan extra warmte opmaakt. Of begrijp ik het nu verkeerd?
@desoper: Aandrijflijn, warmte, wrijving, zwaar cardanas en verhoudingen van de versnellingsbak zijn allemaal factoren.
@desoper: Overigens is 20% vermogensverlies in de aandrijving een gemiddelde waarde, omdat het hier 580pk bedraagt lijkt 132pk veel. In feite valt het best wel mee.
@desoper:
Je begrijpt het goed.
Een aantal raceklassen rijden daarom met een radiator op hun differentieel.
Deze M5 heeft ook een limited slip diff: dus het zal me niet verbazen als BMW koelribben op het diff heeft gemaakt.
Ondanks die V8 blijft het een monsterblok…
@xilver: Wut? Monsterbak bedoel je denk..?
-=edit: is gekifkst, thanks!=-

Zag er vandaag één in Rotjeknor en gaf wat extra gas. Met het geluid van die auto is niks mis…
@Rick-dos: Hij had zeker z’n ramen open en volumeknop vol open gedraaid :D
@Rick-dos: Wat het een blauwe met een bestuurder inclusief grijs spoeling toevallig ;)
BMW traditie is om nergens over op te scheppen. Vaak zijn de 0-100 tijden altijd sneller irl dan dat op papier door BMW wordt weergeven, en hetzelfde is het geval met pk’s.

Ik heb geen reet verstand van Dyno’s en het interesseert me ook geen reet :D
Als ze tijdens die dyno nou ook even een microfoon in de auto hadden gelegd dan hoorde we ook nog een spannend geluid van de ehhh…tja, je weet wel :(
Er gaan dus al ruim 100pk’s verloren in de versnellingsbak en het differentieel? Wow…
@Original_Arnoud: Veel hè.. vind ik ook. Heb wel eens ergens gelezen dat het transmissieverlies gemiddeld tussen de 20 en 30% ligt..
@Original_Arnoud: Dynamo en alle snaren ,airco enz niet vergeten.
@norge:
DIN-pk’s worden gemeten met alle pompen enz aan de motor gehangen in tegenstelling tot SAE-pk’s. Bij SAE metingen zijn de smering en koeling voorzieningen enz extern. Daarom valt het aantal SAE pk’s altijd hoger uit.

Een dynamo daarentegen kan inderdaad tot wel 40pk ‘opvreten’.
SAE pk’s vallen juist altijd net iets lager uit, maar het verschil is erg klein. Op 500 bhp scheelt het 7 ps.
@sir_smokalot: …de M5 E60 in gedachten nemend ;-)
Tja, als we toch ontopic zijn… :)
Graag ook bij een E AMG en S/RS6 checken bitte. Eens kijken of die ook zo positief uitvallen.
Tja dat heb je nou he met zo’n ouderwetse lange aandrijfas ,whoeps 120 peeka weg.
@norge: verlies in deze drivetrain is net zoveel als het gehele krukasvermogen van de gemiddelde Haijoendai ;-)
Wat zit iedereen nou te huilen over P i (vermogen inwendig) en P as ( vermogen aandrijfas ) totaal rendament ligt hoger dan een Benz hoor, een bak met dubbele koppeling geeft trouwens ook meer bakverlies.
Alleen in de scheepvaart ligt het rendament hoger.
Bij achter aangedreven auto’s is dit het hoogst haalbare op dit moment ( standaard, die tuningzooi haalt hier meestal het meest vermogen mee uit, die tunen voornamelijk op aandrijving.)
Klopt wel zo’n beetje, Camaro van broer heeft 600pk, maar zo’n 480 op de achterwielen..
Hoorde jullie ook bijna een klein V8 roffeltje ? Nee? Inderdaad ik ook niet, sorry maar voor dat geld en zoveel vermogen mag er toch wel wat herrie uit die pijp komen? Of moet je dan weer 5 ruggen stuk gooien bij akrapovic? Had een goede bak kunnen zijn maar vind het bijna de fail van het jaar. Vroeg waren bmw’s tenminste nog auto’s, nieuwe M5 is van 0-100 slomer dan een slagschip S8 van audi. Do i have to tell more?
@mightymike: Doelgroep = oudere nette mensen (met geld). Die willen zonder problemen met vrouw(en) en kind(eren) van A naar B, met stijl.
@kaasboerin: Dit is niet echt een auto voor oude nette mensen, vanwege het uiterlijk. Ik denk eerder dat ze een ”normale” 5 serie zouden kopen, ziet er luxer uit en minder agressief.
@mightymike: M5 = 1 seconde sneller op de 0-100…do your homework boy :lol:
@Megakix:
volgens de fabrieksopgaven niet…..
test van bladen zijn te afhankelijk van vele factoren, het is dan vaak appels met peren vergelijken
@Megakix: 4,2 voor de nieuwe S8 en 4,4 voor nieuwe M5 dus wie doet nou niet z’n huiswerk “huisjongen”?
@mightymike: De nieuwe M5 doet 0-100 in iets minder dan 4.0s. De S8 doet er langer over hoor! Een dyno overheerst meestal qua geluid wel, helaas. Een setje Akrapovic zou hem goed doen, maar let wel; de oude E39 M5 was ook vrij tam qua sound, voor een V8. Zodra je er Eisenmann onder monteerde, werd het opeens een schreeuwend monster. Of nog beter, straight X-pipes.

Vanaf 1:00
http://www.youtube.com/watch?v=Wzv2Bc4ylGY
@mightymike: Een begrijpelijke maar ietwat kinderlijke reactie.
De snelste S-klasses, 7-series en A8s zijn altijd al sneller van 0-100 geweest dan de sportieve klasses eronder. Zelfs echte sportwagens hebben het de afgelopen 30 jaar best lastig gehad om het geweld van een 760 of een S-klasse met V12 te pareren.
Dat is niet zo raar want voor 0-100 hoef je alleen maar vermogen toe te voegen.

Bij het rijden echter komt het erop aan hoe snel je kunt afremmen, en vooral met welke snelheid je door bochten kunt.
Daar wint de M5 glansrijk ook al doen die superlimousines dat eigenlijk nog best griezelig goed.

0-100 is net zoiets als het smalle hoge glas met limonade wat kinderen altijd zullen pakken ipv het lage brede glas. Het is maar het halve verhaal.
@tinnemans: tuurlijk is de S65 AMG sneller maar dat kost toch 330.000 euro, niis kinderlijks aan lijkt mij. Het is gewoon mijn mening, dat voor dat geld wil je een brute bak toch? Je stopt niet voor niks 560 pk in een sedan/limo, tuurlijk zal die goed sturen maar vind het gewoon niet een complete auto. RS6 zou ik een completere keus vinden, met zoveel vermogen en geen 4×4 kan die best lastig zijn toch(m5)?
@mightymike: en jij vind een M5 geen brute bak ?
Ik begin nieuwsgierig naar jouw auto(s) te worden en waar je allemaal in gereden hebt.
Ik heb een redelijk snelle auto die net aan een beetje in de buurt komt van de vorige generatie M, laat staan bij deze en elke keer dat ik het gaspedaal intrap blijf ik maar grijnzen. Let wel, ik doe er 2 seconden langer over van 0-100 dan de nieuwe M. Mijn auto is best al wel ‘bruut’. Een M is uberbruut, als dat een woord is. :)

En wat de superlimo’s betreft; jij haalde er de duurdere S8 bij, ik niet. :)
Versta ik nu goed dat er hier mensen zijn die de nieuwe M5 maar “weinig beleving” vinden?

Een V8 met 2 turbo’s is wat minnetjes? Ok de vorige had een V10 maar om een dikke V8 af te kraken… Vind ik waanzinnig.
@hollow: Tjah, iedereen rijdt hier natuurlijk Koenigseggs met 1100pk!
@hollow: Bekijk het van de andere kant; je hebt 5 zintuigen. Smaak (als in mjammie) en Geur doen bij auto’s niet echt mee behalve als je gaat sleutelen. Hou je Zicht, Gevoel en Geluid over.
Zicht is deels interieur en deels de buitenwereld. Gevoel is acceleratie, remmen, bochtenwerk, de bediening en de stoel en Geluid is de laatste.
BMW’s blinken standaard niet uit in geluid. Ik heb zelf een BMW 645 en de standaard demper was gewoon erg stil. Ook van m’n vorige auto, een E39 530 was qua geluid niet enorm spannend.
Verder prima auto’s, maar beleving… kan af fabriek zeker qua geluid beter.
Goh, het hele vermogen van een Hyundai i30 CW 1.6 CRDI VGT HP verliest zo’n M5 in z’n aandrijflijn, cool !!

:-)
230pk verlies alleen al op de aandrijflijn??
Is dat niet een beetje te veel van het goede? :s
De meeste auto’s kunnen niet eens 230pk aan de krukas geven, deze BMW geraakt dat vermogen zomaar even ‘kwijt’ in de aandrijflijn.

m.a.w. De koeling voor het diff en de versnellingsbak moeten minstens 1/3 zijn van de koeling van de motor.
@vale46: 130 pk…niet 230….
@Megakix: Ik heb koppel & vermogen verwisseld.
Dan nog, 130pk is meer dan mijn auto’ke kan produceren aan de krukas.
@vale46: de meeste auto’s verliezen 20% tss de krukas en de wielen. Een aventador zal van z’n 700pk op de krukas ook zoiets verliezen hoor…

Dit is niet louter en alleen bij de BMW.
gedwongenleaser
Wat een rete saai filmpje… :)
Gewoon laten tunen, dan heb 560 pk aan de achterwielen :P
en doe dan ook gelijk een open uitlaat zodat die een betere sound krijgt.
ik vind het nogal soft klinken namelijk, voor de rest een is het een schitterende bak, een echte auto met karakter.

marchel.
Ik vind deze auto HEEL LEKKER!!!
en WAT EEN MOTOR! Wat zitten een paar van jullie nou e zeuren dat je die V8 niet hoort?! dit komt door dat KUTlawaai van die dynopoep!!! ik vind dat ie heerlijk klinkt!!! Hij ziet er heel mooi uit, hij rijdt/stuurt vast fantastisch(want het is een BMW!) en dan is ie ook nog zo TIFUS SNEL!!!:

Max speed 305 kph (189.1 mph)
0 – 40 kph 1.4 s
0 – 80 kph 3.1 s
0 – 100 kph 4.0 s
0 – 130 kph 5.8 s
0 – 180 kph 10.0 s
0 – 200 kph 12.2 s

http://www.youtube.com/watch?v=1eAOLtjwOks
WAT EEN AUTO!
@jrmpower24: jij vindt BMW leuk?
@highperformance: JA! kijk dat filmpje dan dat is toch heerlijk!
@jrmpower24: Hahaha, fan zijn is ook leuk. Zolang het niet ten koste gaat van een gezonde blik naar andere merken. Uiteindelijk zijn we hier allemaal autoliefhebber.
En een M5 zie ik het liefst in het wild, als het kan ik een tunnel die dan volgas ervandoor gaat…. das pas smullen….
als dit een ferrari was werd er nu al moord en brand geschreewd.
Zeker. Vooral brand, iets minder moord denk ik.
@sir_smokalot:

hahahaha :lol:
Wat is eigenlijk de reden dat de krukas pk als vermogen word opgegeven terwijl de auto er “maar” 450 heeft op de wielen.

Het gaat allemaal om het vermogen aan de wielen, niet van de motor lijkt mij.
@roelster:

Bol.com – Marketing For Dummies – hoofdstuk 1 – regel 1.
Vandaag nog 2 van de nieuwe M5’s tegengekomen….
Echt prachtige wagen!
Sja, fapfapfap..
@kaasboerin: must not fapppppp, je weet toch….
Hij zal los schieten… :-/
Tyfus hé! Hebben jullie nu echt niks beters te doen dan zeiken over verliezen en aandrijflijn en dergelijke?
Gaat er toch om hoe dat ding rijd!

Wat maakt die fucking aandrijflijn verlies nu uit! Is precies hetzelfde als andere auto’s in z’n klasse dus einde ouwepijpzeiken kindjes.
heerlijk, al had hij wel even mogen spelen met het gaspedaal, net als deze hier:

http://www.youtube.com/watch?v=J7vRGerpKlw
Is dat gezond een om met 8km op de teller het blok meteen zo op z’n sodemieter te geven? Ik heb weleens gezien dat ze in de fabriek ook op deze manier motoren testen.
Als je echter een nieuwe auto koopt, wordt je aangeraden om de eerste 1000km vrij rustig te rijden?!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).