Video: BMW S1000 RR-rijder maakt salto mortale

Auteur: , 61 Reacties

Veel nieuwe motoren worden al uitgerust met ABS, maar de makers van supersports zijn hier huiverig voor, vanwege de gewichtstoename. BMW rust zijn motoren vaak wel uit met ABS (per 2013 allemaal), maar de motorrijder in de volgende video plukt hier niet de vruchten van.

Het is een avond als elke andere in Rusland. We zien een motor, 100% zeker een BMW S1000 RR, een auto met filmende passagier passeren. Tot zover niets aan de hand. Maar dan duikt er een voetganger op die de weg over wil, waar er geen zebrapaden of verkeerslichten zijn. En dan moet je goed uit je doppen kijken, wat haast onmogelijk is, aangezien je 10 rijbanen moet overzien.

Het einde van de video toont dat deze rijder kennelijk zijn ABS uitgeschakeld had, want met ABS kan je niet over de kop slaan, lijkt me. Maar het ergste is dat de voetganger die dit allemaal veroorzaakte er vandoor lijkt te gaan. Een actie waarvoor hij voor mij mag branden in de hel. FILMPJE!

Het deed mij trouwens meteen denken aan de koprol die Sete Gibernau op Catalunya in 2006 maakte, toen hij verstrikt raakte in het stuur van Loris Capirossi. Ja, remkracht hebben motoren wel…61 reacties

Woww wie wilt er nou alleen met zijn voorrem remmen? btw, wel mooi dat omstanders gingen helpen en niet door reden!
@snelweg: meneer remt ook gewoon met zijn achterwiel hoor, zeker nooit gemountainbiked of motorgereden? je remt het hardst als je achterwiel net niet van de grond komt, deze meneer schrok van de voetganger en kneep zn rem toen wat te hard in.
@snelweg: Volgende keer pas reageren als je weet waar je het over hebt.
@snelweg:

Pakweg 2/3 van je remkracht bij een motor zit op je voorwiel.
Dat zwaartepunt ligt veel hoger dus die hebben nog meer lastverplaatsing als een wagen.
@Hupke: je hebt gelijk, maar het is wel “dan een wagen”…
De omstanders voelen zich ook niet echt geroepen om die arme man te helpen.
WTF! daar gaat je 20k kostende lieveling. Wat een mongool die voetganger zeg, en dan nog hard weglopen ook. Hij ging wel echt belachelijk snel over de kop, alsof ie ergens tegenaan reed. Meestal glijd het voorwiel wel een beetje weg.
@j00rs: en je maakt je geen zorgen over eventuele verwondingen? Denk dat als je zo’n smak maakt, met een motor op je benen/rug je aardig geluk hebt dat je niets ergs hebt en die 20k wel een bijzaak is, helaas..
@jzaero: Inderdaad… daar dient immers een verzekering voor.
@j00rs:
remt gewoon te bruuks en te hard (wss door te verschieten..)
het wordt langzamerhand wel alsmaar meer auto-en-motor-blog. vind het persoonlijk wel leuk hoor, daar niet van
@douwe: ik stoor me er niet aan ;) vind motoren ook gewoon vet!
@jzaero: me to
jij hebt kennelijk nooit een motor gereden…
@NLBUURMAN: was @snelweg
@NLBUURMAN: Klopt, ik ben pas 18 leuk he. op dit moment ben ik rustig aan het lessen in een polo bluemotion
@snelweg: ok√© nooit scooter gereden dan… sinds dat meer de doelgroep is.
Wat me het meest verbaast is dat hij uberhaupt een salto kan maken. Check deze video op ca. 7:30 en je ziet hoe hij zich gedraagt bij maximale remlast. Er zit kennelijk toch een uit-knop op dat ABS..

http://vimeo.com/38622222
@sir_smokalot: Een maat van mij heeft op precies dezelfde motor een proefrit gemaakt en deze vervolgens TL gereden. Reden; Er zit een opt-out optie op de ABS/elektronica. Vanaf de 2012 modellen niet, maar daarvoor wel dus.
Waarom je die zou aanvinken en waarom een dealer dat doet voor zn demo fiets is mij een raadsel…
@birdboy: ik rij zelf een S1000RR uit 2011.
je kan het nooit comleet uitzetten, alleen doormiddel van een weerstandje te plaatsen onder het zadel en de optie race te selecteren worden de electronische hulpmiddelen naar de achtergrond verwezen.
maar volgens mij kan je het nooit helemaal uitschakelen.
correct me if i’am wrong
@sir_smokalot:

ABS uit
@sir_smokalot: vroeger was de abs en DTC een optie (hoewel die maar 2,5kg weegt dus snap niet waarom je het voor het gewicht zou laten).. En tja zo zie je wat er gebeurd bij een voorband met veel grip en 2x 320mm schijven.
Dacht dat de s1000RR wel brake-by-wire had waardoor hij ook automatisch met achter mee remt als je hard in de ijzers gaat, maar dat lijkt bij deze toch ook niet het geval.
@darkpluisje:

Tuurlijk remt die vanachter mee maar dat maakt geen verschil meer vanaf dat je het helemaal toeknijpt.
Die is wel pijnlijk… en wat een lul die voetganger…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Tja de een heeft graag een mars tussen z’n billetjes de ander een motorwiel
Of M&M’s. Oh nee, natuurlijk niet!
@sir_smokalot: Je gaat toch geen M&M’s in je kont stoppen, man, denk eens na!
al je hem van schrik vol inknijpt, ga je gewoon voorover hoor, ook met abs. hij blokkeert niet, maar vertraagd meer dan de masasnelheid aankan..
@wimbers: +1 een van de weinige die wel verstand heeft van motorrijden;) leuk dat je motornieuws brengt op autoblog, maar zorg dan wel voor een beetje expertise.
Gelukkig hebben we daar onze lezers voor, je input wordt gewaardeerd. Zal binnenkort eens met wat stoppies gaan oefenen, zodra ik weer in staat ben motor te rijden :)
@sir_smokalot: wat is er allemaal aan het handje, lig je in de kreukels?:o dus binnenkort motorblog.nl?:p
hij leek trouwens precies op de rails te rijden.. ook niet heel handig
Ik heb dit ook een keer meegemaakt met ABS. Gelukkig ging ik niet over de kop. Oorzaak: tramrails.

Ik reed 20km/u op een SV650S (ABS). Ik legde zachtjes mijn voorrem aan omdat de auto voor me ook ging remmen. Ik reed over een tramrails heen die schuin over het wegdek kram. Door de regen was deze spekglad en blokkeerde nog geen halve seconde mijn voorwiel. Geen ramp, kan gebeuren. Maar, de ABS die greep in (want het voorwiel blokkeerde) en haalde ALLE remkracht voor weg. Als schrik knijp je je voorrem harder in. Toen het voorwiel weer grip kreeg gaf de ABS de remkracht weer terug, echter had ik mijn rempedaal behoorlijk ingeknijpt. Dus gevolg, opeens mega remkracht voorop.

Lijkt erop dat de BMW dit hier ook had. Remmetjes van de BMW zijn tig keer beter dan die van mij op mn SV650S. Snap wel dat hij over de kop slaat.
@J0riz0s: Dat klinkt levensgevaarlijk! Ik heb het ook eens met de auto gehad, 1 wiel slipte: auto remde niet meer, zat bijna bij een muur op! Op 4 wielen is het nog te doen maar op 2…
@J0riz0s: Niet alle motor ABS systemen zijn even goed (helaas). Tevens hebben de S1000RRs een opt-out optie van de ABS/elektronica op de optielijst.

Op nat weg dek heb je meer baat bij een wat slappe rem dan dikke monobloc Brembo’s.
Rempedaal > remhendel.. duh
@J0riz0s: en ingeknijpt is ingeknepen :):)
@jpoers:
Nederlanders en spelling.. zolang je het maar verstaat he? :D
Klopt, tractioncontrol en abs zijn uit te zetten. Kan ook zijn dat het de hardcore versie is zonder ABS/DTC
@sjaakafhaak: Hardcore versie heeft juist (race) abs en tractioncontrol :P Mensen die iets minder geld hebben gaan voor de versie zonder. Zelfs semi-ervaren racers hebben baat bij de race-abs die op de S1000RR geleverd wordt, en traction control is tegenwoordig een must geworden met de huidige motorfietsen die over de 190pk hebben. MotoGP doet ook niet meer zonder.
Gewoon stomme fout van de motorrijder dit merk je lang voor je over de kop gaat.
@norge:

Ik mis de -1 knop!!
@rijbewijzer: ik ook .
@norge:
Hij gaat zo snel voorover dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat hij de voetganger raakt met z’n remhandle.
@jrk68: hij remde vrij lang voor de botsing ( remlicht) en kneep even door….
Een van de weinig mooie motorfietsen van BMW.
Waar zou je niet een stoppie met ABS kunnen maken. ABS is toch niet zo dom om je voorrem te ontkrachten als je achterwiel slipt? Levensgevaarlijk! @Norge als Jorizos z’n verhaal klopt begin ik mijn ernstig zorgen te maken en kan ik me voorstellen dat je je rot schrikt in een noodsituatie!
@dotternetta: lijkt me een heel erg ongelukkig voorval en dan nog heb je nog tijd om je rem weer los te laten. Je moet echter wel kunnen motorrijden en ja ik heb al twintig jaar dat bewijsje ook.
@norge:

Kom nou niet spelen alsof jij hier de prof bent met rijden op motoren. Een mens doet soms eenmaal uit schrik reactie iets waar je niet altijd controle over hebt. Precies zelfde verhaal motorrijder. Nogmaals het kan IEDEREEN over komen al rij je 200 jaar. ;)
@dotternetta: Voorrem en achterrem zitten apart bij een motorfiets zo ook de abs aansturing. Bij blokkerent achterwiel (niet slippend) ontkracht hij alleen achter.

Conclussie: Deze bestuurder heeft zijn ABS uit staan (of heeft het niet aangevinkt als optie) want de ABS op mijn motor zou dit nooit toegestaan hebben. Ik heb vaak genoeg geremt voor domme automobilisten en door mijn ABS ben ik en hun auto nog heel.
@civicfk3: niet mee eens, hoe kan het op een cbf500 met abs dat uiteindelijk wel werkt ook een flinke stoppie gemaakt worden? Gewicht te ver naar voren en zeer sterke remmen kan het uiteindelijk allemaal prima blokkeren…………
Achja zo’n dingen gebeuren moest er ineens iets voor mij inzitten kan me dat ook nog wel overkomen. Die reflexen om dat niet te doen komen maar met de jaren. Als je dan nog eens zo’n extreem licht en snel dingetje hebt kan het wel vlug misgaan.
Normaal glijd je voorwiel wel even door als je direct hard remt, maar deze motorrijder remde eerst maximaal af ( achterwiel net niet van de grond) en kneep dan vol door omdat die zelfmoord-voetganger bleef doorlopen. Resultaat kan je zien in het filmpje.
Pijnlijk
ABS is voor een blokkerend wiel, hier blokkeerd toch geen wiel?
@timtussengas: Hij blokkeerde door de rem. ;)
mb via Android app
De laatste 10 km per uur werkt ABS bij een motor niet, je kunt dus weldegelijk over de kop gaan met een motor met ABS.
Fijn om te zien zo net nadat ik mijn eerste motorrijles afgesproken heb ;)
Doorlopen na een ongeval met schuld. Dat is vast een nieuwe.
Brommerrijden blijft gevaarlijk…
De BMW S1000RR werd in de test reeds verweten dat bij hard remmen het achterwiel lichtelijk omhoog kon komen, ondanks ABS. Blijkbaar heeft het systeem hier even te laat gereageerd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).