Video: bus in India rijdt met 130km/u niet in de weg

Auteur: , 43 Reacties

Tegenwoordig rijden er ongeveer 4 'snelheidscategorieën' op de snelweg. Vrachtwagens, auto's met aanhanger, bussen en de rest. Hopeloos en dramatisch voor de doorstroom. Doe daarom als in India en boek die bus gewoon met 130km/u over de rechter baan.

De bus in kwestie is een Mercedes met 3 assen. Een echte bus, veel groter zie je ze niet snel rondrijden. Het frontaal oppvervlak van een beste vrachtwagen en ruimte voor de volledige fanfare met dansmariekes en instrumenten. Daar hangen, net zoals in de moderne vrachtwagen, stevige motoren in. Met de motoren zijn ook de remsystemen vrij stevig. Toch moeten de heren beroepschauffeurs nog altijd achter elkaar aan sukkelen met 90km/u in de begrenzer. Zonde.

Veel agressie, frustratie, remmen en bumperkleven los je in een klap op als de mastodonten ’s lands wegen wel gewoon door mogen rijden. Zitten ze meteen niet meer gevangen achter grootmoeder die niet harder dan 70km/u durft in haar Kangoo.

Of bussen en trucks meteen 130km/u moeten is natuurlijk een tweede. Het vrachtverkeer 100km/u laten rijden lijkt echter een stuk effectiever voor de doorstroom dan het voltallige leasewagenpark met minimaal 130km/u (ipv 120) achterop te laten rijden. Wel op de weg houden natuurlijk.43 reacties

En rechts inhalen als een baas!
@kp92: :lol: daar rijden ze links en halen ze rechts in.
@4991: Weet ik dat ook weer! Danku.
Voorbeeldig weggedrag. Zolang je nog niet de berm in hoeft voor een spookrijder is er niets aan de hand (in India).
In een Nederlandse touringcar reed ik als passagier ook een stuk ruim 130… personenauto’s inhalen! Niet eng ofzo.
Kijk, zo kom je er!
@kp92 in India rijden ze links, dur rechts inhalen is vij normaal
@speet: Danku, weer wat geleerd.
Vrij normaal verschijnsel op de snelwegen tussen Mumbai en Goa. Ze rijden je ook zo van de weg trouwens.
en rechts blijven plakken ook nog..
Ha, moet je een nachtje door Frankrijk rijden, komen ze met nog hogere snelheden langszetten.
Wat voor auto rijdt die vent eigelijks? Kon er niet iets van maken.
@pax1004: Volgens mij Volvo…
@Jeroen van Zijp: Audi A6 vorig model!
@pax1004: Het zijn de klokjes van Audi.. 100%
@pax1004: Duidelijk een Audi A6 (vorig model)
@babbertje: je was me voor.
@pax1004: De meerderheid gaat voor Audi A6. Dank u meerderheid.
Recht rijden in een land waar ze links rijden als een baas
Tsja, de meeste Tata-bussen kunnen niet zo hard als dat buitenlandse spul. Zoals de beste man al zegt “129, quite remarkable for these kind of busses” :-)

Het grappige aan india is dat je verschillende klasses hebt qua bussen:

– goverment bus
– video coach
– dvd coach
– dvd coach deluxe
– dvd coach super deluxe
– Volvo Class (meestal geen volvo…)

Volvo bussen waren de eerste buitenlandse touringcars die in India kwamen en dat was veeeeel luxueuzer dan alles wat ze tot dan toe gezien hadden ;-)
Hier doen ze het nog netjes op een snelweg.
In Peru reed ik in een Honda CR-V flink door richting Cusco. op 3000 meter hoogte, provinciale weg. Doe je netjes 110, zie je weer zo’n monster in je achteruitkijk spiegel, komt zo’n bus rustig met 130 aanknallen! Levensgevaarlijk! (kan je ook wel zien aan het aantal kruizen wat daar langs de weg staat).
Ik zie dit soort dingen toch best wel vaak harder gaan dan 90 km/h. Ligt de begrenzing niet hoger bij die dingen dan??
met varkens op een camion 90 km/h en met mensen in een bus 130. klopt volgens mij iets niet ;)
@mbje: Dat is inderdaad raar. Maar de chauffeur van de mensen bus ervaart druk van zijn passagiers om sneller te rijden, de varkensschauffeur heeft dat niet. Als het aan de varkens ligt hoeft er echt geen haast gemaakt worden op weg naar de slachterij ;) Opvallend is trouwens dat in mijn regio de varkenstransporten de snelst rijdende trucks zijn.
grappig dat in de video ze “130 mph” zeggen… dat is bijna 210 km/u!
@330touring: De beste man zegt ‘kmph’.
@330touring
sorry voor de foutjes, maar ik ben nog het Nederlands aan het leren
Bussen in europa hebben geen begrenzer dus in frankrijk over de tolweg snachts zie je ze altijd lekker doorrijden. Maar ook in nl heb ik keer gemeten met gps 115.
Als je zelf in een bus zit weet je pas hoe langzaam je gaat. Je wordt door iedereen ingehaald. Wel leuk met autospotten. ;)
Autobus staat de begrenzer op 100km/h ingesteld.
Vrachtwagen zoals iedereen weet is op 90km/h.

Beide is wel geijkt, dus werkelijke snelheid, zoals op de GPS.

Raar genoeg zijn de remmen op vrachtwagen en bus niet echt supermodern, schijfremmen zijn daar nog niet zo lang van toepassing. En trommels worden nog altijd gebruikt op de opleggers.

Ipv de maximum snelheid van vrachtwagens omhoog zouden we beter de minimum snelheid voor personenwagens optrekken naar 100km/h waar mogelijk.
@birger: oh ja? Ten eerste: trommels zijn geen synoniem voor ouderwetse techniek; ten tweede: let maar eens op hoeveel vrachtwagens/opleggers/aanhangers er schijfremmen hebben. En dan hebben we het nog niet over de elektronica die over het zaakje waakt.

Klinkt alsof jij in het verleden bent blijven leven.
@330touring goed dat je bezig bent met Nederlands onder de knie te krijgen maar hmm.. doe ook maar wat aan je Engels!! In het filmpje heb ik namelijk geen nederlands voorbij horen komen :P
nou sterker nog.. er rijden vrijwel geen vrachtwagens meer rond op de weg zonder remschijven, enkel de antieke vrachtwagens van <1995 "uitzonderingen daargelaten" hebben nog trommels
de remkracht van een vrachtwagen word mede bepaald door de het gewicht en daarbij de grip van de banden, dit is ook zo bij personenauto's trouwens
al had de vrachtwagen de zelfde remmen als nu maar maar een gewicht van 1 ton idpv 40 ton, dan zou hij lang niet zo hard remmen

zelf weet ik door men ervaring dat je met een vrachtwagen perfect 130 kunt rijden, ze hebben tegenwoordig vermogen genoeg om dat te kunnen ongeacht het gewicht (binnen het wettelijk maximum), leeg is het zelfs mogelijk om snelheden te halen van 150/160km/h al is dit dan niet veilig meer.. maar het kan
alleen zolang de (sommige) chauffeurs daar niet mee overweg kunnen, en daarbij ook vooral de automobilisten
zal dit alleen ongelukken veroorzaken.. zelf ben ik voor voor bijvoorbeeld een max snelheid van 100/110
want waarom wel een touringcar met 50-80 levens erin, maar niet 1 vrachtwagen.. het zou een hoop ergenis oplossen.
denk bijvoorbeeld aan hard moeten remmen als polski in wil halen en hem gewoon naar links trekt terwijl jij met 120+ aankomt.. het scheelt 20/30km snelheid wat afgeremd moet worden.
als de snelheid in redelijkheid gelijk getrokken zou dit een hoop ergenis en gevaar doen oplossen
enige reden waarom ze het niet doen is door de extra vervuiling en geluidsoverlast voor bambi..
en dat terwijl de vrachtwagens nu 300%+ milieu vriendelijker zijn als toen de snelheidsbegrenzer ingevoerd werd
Is het niet zo dat ze in de VS en Australië wél gewoon met een flink vaartje (100+) doorknallen?
@frankieturbo:
Probleem is echter…….als het fout gaat met een vrachtwagen of touringcar gaat het 9 van de 10 keer goed fout.
En ik zie nu al zo ontzettend veel suïcidale rijders in personenauto’s die totaal geen benul hebben van wat een vrachtwagen is, laat staan wat ‘ie doet of kan doen met je personenwagen.
Aan de andere kant wordt je wel zwaar duf van die 88 km/u.
Gelukkig is de mijne van voor het begrenzer tijdperk.
’t is wel een van de eerste met schijfremmen rondom.
in de us mag je 60 mijl met een vrachtwagen.. alleen begrenzers hebben ze niet, tachoschijven ook niet volgensmij, daar werken ze nog met een rittenboek
dus frauderen is dan een stuk makkelijker.

in australië weet ik het eigenlijk niet, meen ook 100km/h
@frankieturbo: overal in de States anders

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_in_the_United_States
De afgelopen tijd haalde ik op de Autobahn regelmatig ’s nachts bussen in die 150 reden. Kunnen ze makkelijk. In de V.S. rijdt de gemiddelde truck 120. Het wordt tijd dat ze hier ook omhoog gaan met de snelheid.
Blijft toch apart die indiase taal:p
Voorbeeld nemen uit een land waar er gemiddeld 45(!!!) keer meer doden voorkomen per geregistreerd voertuig dan in Nederland. Ja, erg slim…

Bussen mogen reeds 100km/h natuurlijk, vrachtwagens gaan nooit 100km/h rijden, dat verbruikt en kost gewoon teveel. En met hun massa en de ernst van ongevallen wanneer vrachtwagens betrokken zijn wil je eerder dat ze trager rijden…
@Onehp: niet alle bussen natuurlijk, enkel diegene die technisch uitgerust zijn ervoor en een goedkeuring hebben: http://www.rdw.nl/nl/beroepsvervoer/bus/verplichtingenbijgebruik/Pages/EisenvoorverkrijgenTempo100.aspx

“Tempo 160” voor auto’s, mits strikte rijopleiding, strenge opvolging en zware straffen bij misbruik en/of gevaarlijk rijgedrag, zie ik daarentegen wel zitten ;-)
@Onehp: inderdaad maar een handjevol bussen voldoet aan de nom voor 100 km/h. Dat houdt de chauffeurs van de andere bussen echter niet tegen. Het is heel simpel: een bus is technisch een vrachtwagen maar heeft een heel kostbare lading, eigenlijk is elke km/h boven de 80 er 1 te veel.
Ik heb geen zin om het filmpje te laden ik ben in india en dus duurt dit eindeloos. Bovendien kan het niet heel spectacular zijn.
Ik denk niet dat dit tussen Mumbai en Goa is aangezien het daar over het algemeen erg druk is maar misschien is het wel heel vroeg??
@Onehp vraag me af wat de source is van jou opmerking 45x meer dodelijke ongelukken per geregistreed voertuig?
Het zou kunnen zijn dat er inderdaad 45 x meer doden zijn maar dan hebben we het niet over bestuurders maar over mensen die snachts de snelweg oversteken op kruispunten slapen etc etc.

Zelf rij ik niet in India, laat me lekker rijden. Maar hier in Mumbai is het pure chaos op de weg. Zodra je eindelijk uit die never ending traffic jam bent is niets zo lekker om het gas pedaal even in te trappen dus begrijp die chauffeur best.

En als dit Mumbai-Goa is gewoon lekker het vliegtuig pakken ben je er binnen een uurtje en hoef je niet zelf tussen deze gekken te rijden!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).