Video: Ferrari 360 crash-momentje op Zandvoort

Auteur: , 59 Reacties

Leuk natuurlijk, dat circuitrijden maar ongelukken zitten in verdomd kleine hoekjes verstopt. Een ongelofelijke redding van een Ferrari 360 op video.

Heel erg veel mazzel of een prachtige redding? Bij het aanremmen gaat het mis. Een kleine onbalans kiepert praktisch de auto van de baan. Links wordt de berm net ontweken, rechts komt vervolgens rap dichterbij. Een gevalletje ‘snap oversteer’ waar weinig aan lijkt te redden.

Eén keer met de ogen knipperen en de Ferrari staat achterstevoren. Bijna in de rechter vangrail geparkeerd. In de chaos heeft de bestuurder de voorwielen weer recht gezet. Dit resulteert in een ‘vlucht’ langs golfplaten in plaats van er tegenaan. Eenmaal op het asfalt gerold is dankzij de comfortabele wrijvingscoëfficient tussen rubber en asfalt de 360 Modena weer snel stilgezet.

Er kan heel veel misgaan in korte tijd maar ook heel veel ‘net goed lopen’. De wielen stonden net goed, de gemaakte correcties lijken genoeg te hebben opgevangen en de Porsche 997 GT3 anticipeerde goed. And so the Ferrari 360 lives to bite someone in the ass another day. Een automotive feelgood momentje. Bekijk de video op autojunk.nl.59 reacties

Gewoon geluk volgens mij
Daar kwam ook een hele hoop geluk bij kijken.
@lextdi: Nee… Volgens mij kwam er nog meer geluk bij kijken..
Geweldig hoe rustig die kerel blijft :D
Wat een rare beweging maakt de auto zeg. Hij rijd op een recht stukje zo te zien en hij glijd ineens weg. Wel lekker gered trouwens. Twee handjes aan het stuur :)
@E34M5Touring: Wat flik je me nou? Twee d/t-fouten in één zin, ongeletterde ketter!
@alcantara: ach gut, is er nou echt niks interessanters aan de hand in je leven. Ik heb het met je te doen……..
@E34M5Touring: Je hoeft met mij geen medelijden te hebben, je hebt al genoeg aan jezelf.
@alcantara: True that.
@alcantara: gos wat ben jij een kansloze mafkees zeg, je zit hier nu wel je eigen ruzie te maken, nou pak aan! Lees gewoon en hou verder stil please.
@alcantara:

Ik heb ook medelijden met je. Zure schoolmeester.
@alcantara:

http://taalpuristen.weblog.nl
Hier bent u beter op zijn plek, tussen uw eigen slimme volk ;)
@E34M5Touring: misschien moet meneer iets meer geld aan banden uitgeven :)
@maxx1: Haha Wanli sideswipe!
@E34M5Touring: Vond mijn redding op de Ring toch leuker :P
Een redding is het sowieso niet als je achterstevoren op de baan eindigt.
@alcantara: Het naar rechts sturen zorgt er wel voor dat hij met z’n neus de vangrail niet raakt. Als hij dat niet had gedaan was hij sowieso de vangrail ingeklapt. De slip is onhandig, maar de redding hoeft niet per se geluk te zijn.
Erg netjes en rustig gedaan! Het inzicht hebben om goed ‘terug’ te sturen op het moment dat ie achteruit rijdt, en zo voorkomen dat ie achteruit de vangrail ingaat, respect.
Daarnaast verwacht ik van een auto met zo’n naam dat hij helemaal rond gaat.
@alcantara: Haha, kudo’s +1.
Verder is het een lullo dat hij links naast de baan stuurt en daar vervolgens gaat remmen. 2x falen i.m.h.o.
het is een 997 GT3 ipv een 996 GT3.

Hier heeft de bestuurder alle geluk van de wereld dat hij geen schade rijdt…
@arnoldh: check! thanks :)
De helm heb je dus niet voor niets op!
wow cool maar waarom die nou in die slip raakte?
@Flamingo: volgens mij gebeurt het bij dat heuveltje, op dat moment wil hij remmen of sturen (dat weet hij niet, ziet niks) en maakt er maar wat van. Vervolgens stuurt hij teveel en resulteert dat in een gelukkig goed uitgevoerde slip?
@zender: Hij doet zo ongeveer alles verkeerd. Ten eerste: racen doe je altijd met twee handen aan het stuur, enkel van het stuur af om te schakelen. Ten tweede: op de top van een heuveltje (wagen wordt even wat lichter) EN remmen EN sturen is vragen om problemen, wagen gaat uit balans. Stuur hem dan nog eens eerst de graskant in/curbstone op en je weet dat het fout gaat.
@fortuna: ja ja ja.. we hebben een kenner
@fortuna: Op zich heb je een punt met handen aan het stuur houden. Maar echt ‘fout’ kun je het nou ook weer niet noemen op het rechte stuk.

Van wat ik kan zien gaat hij op de top even met zijn stuur heen en weer. Auto wordt iets licht daardoor, hij remt dus met een ontstabiele auto + raakt even het gras/curb. Uit ervaring (helaas) weet ik dat als je hard remt op het gras/grind je de auto in meeste gevallen gewoon kwijt bent.
Gelukkig loopt het hier goed af.
@Flamingo: Volgens mij komt die gewoon op het gras. Als je dan ook nog gaat remmen, gebeurt dit.
Ik vind dat hij een aparte en onodige stuurbeweging maakt op het moment dat de auto naar beneden gaat de neus is dan heel licht en als je dan op het gas gaat ben je hem kwijt. Zo lijkt het althans.
Tijd voor een schone onderbroek :’)
Mooie redding, maar hij reed bocht ervoor best wel rare lijn en had daar ook al momentje ?
Die gast kan echt wel rijden!
Ach, als je nooit over de grens gaat zal je ook nooit weten waar die ligt….
@jrk68: nu je het zegt… dat ‘nooit weten waar die ligt’ hebben ze Volvo’s voor uitgevonden. sinds er een MX-5 staat al een paar keer goed dwars gegaan :-|
@Alwood:
idd, je moest eens weten hoeveel van die 360’s er nog in Scandinavische rally kampioenschappen rijden.
Rarararara, hoe zou het toch komen dat er zoveel van die lui het goed doe in die tak van sport….

En dan teweten dat er hier alleen bejaarden met geruite pet in reden.
@jrk68: zeer betrouwbaar weggedrag, kan je niks anders over zeggen. Wel de reden dat ondanks de pekel, de 740 deze winter weer dienst doet. Dan maar veel wassen en uiteindelijk lassen…
@Alwood: nog niet rond gegaan? Geen tankslappers? Tipje: combo sportonderstel en regen is eerder reden om rustig aan te doen dan dat je dan los moet gaan met dwars gaan… Een NC toch?
@w0o0dy: bekend ‘issue’? :p Gelukkig nog niet rond nee, 1x bijna… uitaccelerend uit een bekend bochtje.. in de regen inderdaad. maar een goeie oefening voor de voertuigbeheersing hoor, korte stuurratio maakt het corrigeren op een bepaalde manier wel makkelijker.
@Alwood: tja, mijn Mx5 met oude 185mm pirelli’s achter en ok bridgestones voor EN sportonderstel en wat verstevigingen en dikkere stabi’s was ehm nogal tricky… eenmaal “out of shape” was het geheel lastig weer in het gareel te krijgen. Met de nieuwe banden is de auto zo mak als een lammetje, tijd voor nog iets heftiger stabi’s ;-)
Hij gaat even van het gas en stuurt tegelijk in. Dan veranderd meteen de hele dimensie van zo een bocht. En die 360 staat er om bekend dat hij ‘twitchy’ is.
Doet ie best netjes
Lol, vroeger stonden de beste stuurlui aan wal, nu zitten ze op autoblog….
niks bijna crash aan, gebeurt vaak in gran turismo bij mij.
Bij het uitkomen van de bocht, bij 0:04, kun je zien dat de bestuurder echt niet kan rijden.
Hij had zijn linkerhand niet keurig op 9 uur. Toen hij zijn rechterhand terug op het stuur wilde leggen, draaide hij per ongeluk het stuur iets naar links.
Hij stuurde dus gewoon zelf de baan af.
Uitkomen bocht 8/zonder naam is al niet briljant: veel te krap en te vroeg op het gas. Combinatie van koude bandjes, hoge snelheid en sturen tegelijk bij aanremmen Audi-S: funest.
@pjotr: Als de banden nog koud zijn en hij niet voluit rijdt, is het toch ook zinloos om de bocht helemaal wijd uit te komen?

En daarbij: Dit heeft niets met sturen en remmen tegelijk te maken, maar is het gevolg van het remmen op/na het lichte heuveltje dat voor de Audi-S ligt. Zoiets heb je ook bij het Scheivlak. Rem op het verkeerde moment en je bent de achterkant kwijt…
Iemand een YouTube/non-flash linkje?
Staat de 360 niet bekend om zijn vrolijk kwispelende achterkant?
Hij zit raar met z’n stuur te zagen net voor de top, that’s a big no-no, maar…….. hij stuurt ook wel degelijk van de vangrail weg als ie achterstevoren aan het glijden is.. en dat is dan weer “nicely done”.
lijkt alsof hij op het gras gaat tijdens het remmen? dat kan het wel verklaren anders
Hij zet ‘m zelf in een soort van slinger onder het remmen. Ik denk dat dat wegsturen meer geluk dan wijsheid was. Was dit afgelopen maandag Alwood?
Gasten pleaseee een beetje reëel: deze gast had nooit in die situatie mogen komen, als van Persie in zijn eigen doel schiet zeg je toch ook niet: stom van hem maar haalt hem wel goed uit het netje… Deze man rijd waarschijnlijk voor het eerst en nog waarschijnlijker voor het laatst in de auto van z\’n lieve schoon papa dit soort mensen wil je niet op het circuit…
@nlvanderhorst: Ervaring opdoen doe je met vallen en weer opstaan. Liever dat hij het op het circuit probeert en mislukt dan op de openbareweg waar de uitwijk mogenlijk veel minder zijn en de gevolgen niet te overzien zijn. Het is dan wel niet echt een beginners auto.
Dat is ook een klote punt. Net zoals verkeerd aanremmen boven op het scheivlak.
tering … wat een hout … snelle stuurreactie ….
wat alle kenners en professionele coureurs hierboven ook te melden hebben: hij blijft in elk geval goed kijken en houdt hem daarmee nog net uit de vangrail.
Juist voor de heuvel gaat ie, bewust lijkt het, een beetje slingeren, dat tesamen met heuvelrug en van het gas gaan = ongewilde scandinavian flick. Netjes gered,dat wel.

Dus niet goed, en toch wel goed gestuurd :-P
Zelfs de beste maakt fouten…
Eigenaar heeft t filmpje zelf op Youtube gezet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).