Het God-complex van Ferrari-engineers [video]

Auteur: , 52 Reacties

Je zou verwachten dat je bij klanten die miljoenen uitgeven bij je bedrijf als het moet nog kruiperiger bent dan de voorzitter van het Europees Parlement tijdens een SM-sessie. Maar niet bij Ferrari, daar doen ze 't allemaal net even wat anders.

Hoe heerlijk moet het zijn om Ferrari te zijn: de hele vermogende wereld wil dolgraag jouw producten hebben, en de vraag is groter dan het aanbod, dus kan je a) de hoofdprijs vragen en b) het je permitteren om zo nu en dan wat bot te zijn, want wat gaan die paupers doen dan? F*ck you, we’re Ferrari.

Het neusje van de zalm voor miljonairs met een benzineverslaving is wel het FXX-programma. Je telt miljoenen neer voor een retesnel, (grotendeels) track only racebeest, dat vervolgens op selecte Ferrari-evenementen naar buiten mag. Wel moet dat de ultieme kick zijn: met je kanon op evenementen het circuit onveilig maken, en ik ga er van uit dat je ook een flink stuk professionele begeleiding krijgt.

Waarschijnlijk zijn de deelnemers aan het programma allemaal behoorlijk eigengereid, of ze pikken in ieder geval weinig van iemand die onbeleefd loopt te doen, maar daar heeft de Ferrari-meneer die in de video staat te verregenen lak aan. Als je bij Ferrari werkt sta je natuurlijk boven normale mensen, ook al hebben ze een pakhuis vol pecunia.

Check even hoe hij zijn geduld verliest met een klant die zijn FXX niet snel genoeg achteruit de pitbox inrijdt. Klasse kerel, die rijke stinkerds moeten niet denken dat ze een andere behandeling krijgen dan de zwerver op de straathoek. Keep your bitches in check, yo:52 reacties

Beetje erover, zowel van de chauffeur als van de mecanicien…
het schiet idd niet heel erg op maar zoek dan ander werk
@Flamingo: de klant die een miljoentje neertelt om wat te spelen met een FXX verwacht beleefd personeel. There will probably be a horse’s head in his bed by now…
Oeps sorry plotseling stond tie in zijn eerste versnelling…
(ik zou het niet sneller doen)
Wat respectloos. Ik had ‘m uitgezet en de sleutel snoeihard de tribune ingegooid! (ik weet t, hij heeft waarschijnlijk geen sleutel)
@CBR600rr: Meh, kost maar een paar miljoen zo’n apparaat…
@kickass: Maar ’t blijft een auto van Ferrari, so who cares ;)
Titel moet zijn: “Adriaan die Bassie achteruit laat inparkeren”
niet eens de ruitenwisser gebruiken. wat een faalhaas.
@the-budel-guy: Daar moet hij eerst zwart op wit toestemming vragen aan Ferrari.
“Klasse kerel, die rijke stinkerds moeten niet denken dat ze een andere behandeling krijgen dan de zwerver op de straathoek.”

ik zou de bestuurder een +1 willen geven als hij het gast flink in zou trappen in de versnelling naar voren en die man even flinke pijn aan zijn schenen (of erger) zou bezorgen. heel veel mensen zijn tegen dat werken met ‘klassen’ (in de zin van klassenmaatschappij) maar ik ben erop voor: als ik een miljone miljard euro’s dok voor zo’n machine tracht ik
a-) netjes behandeld te worden, en met U aangesproken te worden
b-) respect te hebben voor het feit dat ik netjes naar achteren rijd en niet zoals een zeikwijf brokken maak, die dingen zijn zeldzaam, en onderdelen niet goedkoop.
@bigcar: Ik ben voor het respectvol behandelen van iedereen, niet alleen de rijken. Dat zou de wereld een stukje mooier maken :)
@CBR600rr: Kan je lang wachten pik.
@kaasboerin: hoop doet leven… en ik geloof er ook wel in!
@bigcar: Tsja, de enige keer dat jij in de buurt van verlichting komt is wanneer je een lampje aandoet…
@bigcar: Respect moet je verdienen, je kan het niet kopen. Je kan wel schijnheiligheid kopen, sommige domme rijken verwarren dat al eens met respect.
@BaRa: Hoop niet dat jij klanten hebt..
Ik had dag lelijke hok over z\’n voet heen gereden!
ik denk dat er een vrouw achter het stuur zit trouwens
@Flamingo: welke idioot laat een vrouw in een FXX rijden
@rsvbf1: de zelfde idioot die een fxx koopt.
@rsvbf1: genoeg rijke vrouwen ie zo\’n ding met gemak kunnen kopen. Al denk ik iet dat Oprah met haar dikke reet er in pat.
..simpele zielen met teveel geld…meestal grijs en + 67 jaar oud…kortom, mannekes zónder pit…en dat schreeuwt om een standje !
Rekening houdend met dat het regende hè, daar wordt mr. pitbox niet voor betaald..
Hij had van mij even een tikje met de neus tegen de schenen gekregen van mij.
Is het wel de eigenaar/deelnemer die achter het stuur zit? Ik weet namelijk uit eigen ervaring dat deze auto’s altijd door Ferrari medewerkers de pitboxen worden ingereden……dus waarschijnlijk is het een collega van de ‘druktemaker’.
@souvlaki: precies, dat lijkt mij ook logischer.
@souvlaki: collega vs collega is altijd leuk edoch niet goed voor het imago van Ferrari
@souvlaki: Dat verklaart een hoop! Misschien een nieuwe die wordt ingewerkt..
Weten jullie waar het hier verkeerd is gegaan, jongelui? Toen hij bij zichzelf dacht: “weet je wat?! Ik koop een Ferrari van ettelijke miljoenen die niet mijn eigendom is en ik alleen mag rijden als Ferrari dat zegt.”

Echt, dit is het meest achterlijke project wat men (Ferrari) ooit heeft bedacht. Wat nog achterlijker is is dat mensen het bedrag inderdaad betaald hebben.

Kapitalisme gone wild…
@Rick-dos: je bent wel degelijk eigenaar hoor.

Het is je zeker nooit opgevallen hoe vaak die krengen te koop staan.
@robbie: In naam misschien maar in werkelijkheid niet natuurlijk. Als ik eigenaar ben van iets dan doe ik ermee wat ik wil, maar in deze situatie zijn er wel heel veel beperkende omstandigheden om jezelf echt eigenaar te kunnen noemen. En als er dan ook nog zo’n “mannetje” je moet helpen dan bevestigt het eigenlijk ook wat ik hierboven schrijf. Zij bepalen even hoe snel of hoe langzaam je je auto de garage inrijdt. Belachelijk.

Krijg een beetje hetzelfde gevoel als die opzet wat je een tijd geleden had (of nog steeds). Waarbij je tegen betaling een ster naar jou kon laat vernoemen, kreeg je er ook nog een certificaat bij dat jij “eigenaar” van die ster was. Leuk hoor, eigenaar zijn, je hebt er alleen geen kleute aan.
@Rick-dos: je kan zo’n auto bewaren waar je wil (opslag bij Ferrari is NIET verplicht). Ook kan je deze auto ook gewoon verkopen als je wil.

Daarnaast duiken ze vaak genoeg op bij “niet Ferrari” evenementen.

Er is zelfs 1 exemplaar op (Duits) kenteken gezet.
Alle (rare) mythen rondom deze auto zijn een beetje overdreven volgens mij.
@robbie: Wiki is your friend:

FXX owners also participate in Ferrari’s testing and brand development programs. As part of the FXX program, the car is maintained by the Ferrari factory. The purpose of this particular program is to allow Ferrari’s top customers exclusive access to its most up-to-date technology and to utilize their input in the development of future models. The models are only sold in Europe. Units can be imported, but not owned, in any other continent.
@Rick-dos: uit het persbericht:

In addition to these truly unique official events, Clients will also be able to take their cars out on the track independently during private sessions. Clients wishing to leave their car at Maranello will be glad to know that the vehicles will be transported directly by Ferrari to the various European circuits for the various scheduled events.


Je hebt dus veel meer vrijheid dan je denkt. En daarnaast ben je gewoon eigenaar van de auto. Ook ben je NIET verplicht om deze auto bij Ferrari te stallen. Ook is het NIET verboden om deze auto te gebruiken buiten de speciale evenementen die Ferrari organiseert.
@robbie: Zie vooral die laatste zin van mijn stukje. Eigenaar maar eigenlijk ook niet…
@Rick-dos: dat slaat nergens op (dat owned). Er zijn genoeg mensen wereldwijd die zo’n auto bezitten. Niet alles wat op Wikipedia staat is ‘waar’.

Zo is onder andere Michael Fux eigenaar van een FXX en hij woont toch echt in de VS.

Op wiki doelen ze er waarschijnlijk op dat je die auto niet op de openbare weg kan gebruiken. Lees het bericht van Ferrari er nog maar eens op na. Er staat niks over die rare dingen waar Wikipedia het over heeft.
@robbie: Ja ze zeggen dat je het overal voor mag gebruiken en dat je “volledig: eigenaar bent. Maar Ferrari werkt in misterieuze wegen. Zo is het jaren onmogelijk geweest om een F50 te testen. Ferrari oefende zoveel druk uit op de eigenaren via een zelfde soort constructie als bij deze FXX dat niemand een F50 durfde uit te lenen. Zelfs miljardairs durfden het niet. Wanneer na de “leaseperiode” mensen alsnog eigenaar waren geworden, durfde ze het nog steeds niet aan. Waarom waren deze mensen zo bang? Omdat wanneer ze het wel deden, ze uit de speciale matties groep van ferrari geknikkerd worden. Ineens moet je dan wachten op je nieuw bestelde ferrari en zou je geen aanspraak meer maken op bijv een gelimiteerde F60(enzo) of mee mogen doen met het coachbuilding programma. Het klinkt te triest voor woorden maar helaas bezwijken zelfs miljardairs onder deze sociale druk. Stel je voor dat al je matties al voor komen rijden in een F12 terwijl jij net de sleutels krijgt van een verouderde FF. Of erger nog, Eric clapton je ogen uitsteekt met zijn custom 458. Nee zelfs als Miljardair moet je zorgen dat je die schande niet hoeft te doorstaan. Je kan iedereen gaan verbeteren in de comments, maar de werkelijkheid is helaas anders.
Klant is koning: Is regel no.1 Als het slecht gaar met ferrari in de toekomst gaat dit ze geld kosten.Ik had die mafkees ontslagen. Ook als hij bij Opel had gewerkt hoor.
Groot gelijk heeftie
Meh, is misschien gewoon haar / zijn man.
Af en toe is t wel ns goed om dat rijk dikkenekkenvolk op zijn plaats te zetten. Ze denken zowiezo al dat ze boven de wet staan. Nog nooit opgevallen dat hoe duurder de auto is, des te slechter dat die parkeert?
ik vermoed ook dat het om een collega gaat. Verder volledig met Rick-dos eens. Veel geld neertellen voor een auto die nooit je eigendom wordt is raar. Hier nog een leuk verhaal over de Ferrari arrogantie: http://jalopnik.com/5938170/how-ferrari-is-losing-a-generation-of-buyers
@pomoek: je bent wel eigenaar.
@ robbie, ja klopt, is wat slordig zoals ik het schreef, maar je mag ‘m niet mee naar huis nemen.
@pomoek: ook dat mag gewoon. Je bent NIET verplicht om je auto bij Ferrari te parkeren. Ook mag je gewoon met deze auto naar elk circuit gaan dat je wilt. Je bent NIET gebonden aan speciale Ferrari evenementen. Je moet niet alle roddels geloven die je ooit hebt gehoord. Uit het persbericht:

The FXX package also includes participation in a series of 14 track events organised by Ferrari on various international-level circuits over the coming two years in Europe, North America and Japan (meetings at Spa and the Nürburgring have already been confirmed for 2006). On these occasions, an official team of technicians will be on hand to provide any assistance and support required by the Client Test Drivers. In addition to these unique official events, Clients will also be able to take their cars out on the track independently during private sessions. If Clients wish to leave their car at Maranello while not in use, they will be transported directly by Ferrari to the various European circuits for the scheduled events.


– Je mag je FXX dus gewoon thuis in de garage parkeren (zoals Munsterhuis deed)
– Je mag zelf bepalen wanneer je met je auto gaat spelen op een circuit
Zou z’n vrouw achter het stuur hebben gezeten (auto is van Duitser Eberhard Jung)?
http://lh4.ggpht.com/-BWfInRfrAlU/TU7ajVAUmrI/AAAAAAAAAuw/PgFnTsy8Imk/Eberhard%252520Jung%2525205.jpg
Judo chop !
Ik had gestopt net zolang dat ‘ie weer m’n deur opende, daarop had ik gezegd dat als ‘ie m’n miljoenenbolide nog 1x aanraakt zonder toestemming zal ‘ie een hoop problemen krijgen.
Ik was gelijk naar huis gereden. Maar wel in die FXX. Alsof er ook maar iets rijdt wat je bijhoudt….
Ik zou het niet sneller doen in zo’n bloed snelle bolide van een paar miljoen.. IN DE REGEN!!
Maar die kerel heeft waarschijnlijk nog nooit in een fxx mogen rijden, maar ze alleen maar aanwijzingen geven :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).