Video: Kia Sorento slaat op hol, kan goed offroad

Auteur: , 78 Reacties

Een Amerikaanse vrouw beleefde angstige momenten toen naar eigen zeggen het gas van haar Kia Sorento bleef hangen, en de auto met een noodvaart tussen het overige verkeer door slingerde. Een ding kunnen we wel zeggen: met de stabiliteit op hoge snelheid zit het wel snor.

Volgens de eerste berichten betreft het hier een onvervalst stukje throttlegate. Een Aziatische kwaal? Dat soort labels mogen we pas plakken nadat de hele kwestie is onderzocht, want laten we vooral de factor mens vooral niet uitvlakken. Aan de andere kant: hoe zou zoiets kunnen gebeuren door een onbedoelde handeling? Het is speculatie, dus daar branden we verder onze vingers niet aan.

De beelden, genomen met de dashcams van de lokale politie, spreken voor zich. In verschillende shots zien we de zwarte SUV voorbij vlammen, soms op het asfalt, maar soms ook met alle vier de wielen in de berm. Het gebrek aan oneffenheden maakt dat de auto verbazingwekkend stabiel blijft, maar het feit dat we hier met een hoge SUV te maken hebben zal zeker meehelpen. Er werden snelheden tot 190 km/u gehaald, en de hele rollercoaster ride duurde 35 minuten. Zonder hierbij een keer te crashen, respect.

Het lukte de dame in eerste instantie niet om de auto af te remmen of uit te krijgen. Wat haar wel lukte, was een telefoontje plegen naar 911, opdat de hulpdiensten in ieder geval op de hoogte waren, en het nodige begeleidende en preventieve werk konden uitvoeren. Uiteindelijk viel de auto toch stil zonder dat er iemand gewond raakte. Hoe dit is gelukt wordt niet helemaal duidelijk uit de berichtgeving. Bekijk de video HIER!!

NB: Extra ruw beeldmateriaal is te zien op de Kansas City Star, waarin de (logischerwijs) vrij geëmotioneerde vrouw uiteindelijk haar auto in de berm weet te zetten. Dit soort dingen meemaken is niet zo goed voor de rikketik.

Wat te doen als je auto op hol slaat?

Het antwoord is vrij simpel: remmen. De stopkracht van een auto is altijd groter dan het accelererende vermogen, kijk maar naar de remweg van je auto en de tijd die hij er over 100-0 km/u doet versus de acceleratie er naar toe. Bovendien kan een remschijf aardig wat hebben voordat hij knapt.

Rij je met een handbak, schakel dan terug om maximaal rendement uit de rem op de motor te halen. Raken je remmen voor die tijd over de kook, zet de versnellingsbak dan in neutraal. Het uitschakelen van de motor raden we niet aan, aangezien je daarmee alle bekrachtiging (rem en stuur) verliest, en met een beetje pech schiet de auto op het stuurslot.

Met dank aan iedereen voor de tips!78 reacties

Ze kunnen gewoon beter magnetrons gaan maken bij Kia, auto’s bouwen blijft lastig. Dat blijkt nu wel weer ….
@pietjepuk: Kansloze reactie dit. Kia groeit als merk enorm hard. Je hoort er ook vrijwel nooit wat over, maar nu een keer een dingetje en Kia is een flutmerk? Hou toch op en verbreed je horizon wat verder dan de auto die je papa rijdt.
@lemster: er mag toch zeker wel een grapje gemaakt worden? Of vat je deze reactie serieus op?
@desoper:

Sommige reaguurders hebben nu eenmaal wat moeite om het onderscheid te kunnen begrijpen tussen een jolige opmerking en een serieuze reactie ….
@pietjepuk: zet er voortaan een ;) achter. Dan ziet iedereen dat het een grap/sarcasme is. Scheelt een discussie.
@desoper:
Het probleem is eerder Piet Lut zelf, als je altijd alles en iedereen probeert af te zeiken, dan wordt je op het gegeven moment niet meer serieus genomen…
@jrk68:

Gezien de vele reacties, lijkt het erop dat ik juist wel serieus word genomen.

Voor jou persoonlijk: maak je niet zo druk knul, is nergens goed voor…
@jrk68: europees spul heeft ook mijn voorkeur, maar ik ga ook niet iedere keer in de aanval tegen onze noorse vriend “norge”, “redbeams/speedlimit”, het spoilerpetje “imba”, en zo kan ik nog wel wat anti-duitse reaguurders opsommen.

Je kunt lullen en schelden wat je wil, vooroordelen wegnemen is bijna onmogelijk.
@desoper: Ik leg Jordi alleen maar uit hoe het zit.
De edeledelen zijn geheel voor jouw rekening…
En inderdaad Fanboys kan ik niet veranderen.
@pietjepuk: sneue reactie man.
Je hoort vrijwel nooit iets negatiefs over KIA.
Eerst maar even afwachten wat de reden was.
@pietjepuk: waarom? Zit jij toevallig in de magnetron verkoop? Gaat het niet goed ermee? Tja dan zou een kia magnetron de oplossing zijn…
@pietjepuk: een op hol geslagen magnetron is ook heel erg gevaarlijk. Ik denk dat ze bij kia beter wc-papier kunnen gaan produceren.
@desoper:

Jij bent net zo subjectief bezig als pinokkio :)
PRO-tip: geen Kia kopen.
@dennis245turbo: Zelfde verhaal als bij Pietjepuk.
@lemster: Zelfde verhaal als bij Pietjepuk.
Haha die pontiac aztek aan de linker kant zorgt alweer voor een goede morgen
j00rs via iPhone app
@marckunst: haha Walter White was ook onderweg
@j00rs: Haha, eerste wat ik dacht op 0:40. De politie had beter die kunnen aanhouden
@j00rs: Whaha ja ik zag hem ook direct. Die blijft nog knap rustig met al die politie om zich heen
@pietjepuk: begin europese merken ook maar af te schieten,ik heb 200 auto’s bestuurd in mijn leven,enkele maal meegemaakt dat de auto vanzelf begon te accelereren, het was een volvo en als ik me niet vergis een peugeot…
@Volvo_440_turbo: meen je dat? Oude stroeve gaskabel die bij blijft hangen of op hol geslagen dieseltje?
@audir8v10: Electronisch gaspedaal heeft geen kabeltje…
Bovendien is de remweg vanaf 100km/u maar een paar meter langer als je gas blijft hangen.
Autovisie heeft de proef op de som genomen na de vorige hoax. Bij een Prius scheelde het iets meer dan 2 meter.
@jrk68: Er werd ook niet beweerd dat het een auto met elektronisch gaspedaal betrof.
En die proef van autovisie: Dat zijn min of meer professionals die weten waar ze aan beginnen, dat is imho heel wat anders dan een vrouw die overvallen wordt door een gaspedaal wat blijft hangen. Ik kan me voorstellen dat die laatste lichtelijk in paniek raakt, zeker wanneer ze met normale remkracht merkt dat er niet zo veel gebeurt.
@jrk68

Weet je het wel zeker? Zou namelijk niet de eerste keer zijn dat je AutoVisie citeert, en daarbij de feiten niet correct weergeeft …
@pietjepuk:
iets met muggen en ziften………
@desjonnies:

Heb jij wel eens een Corvette gezien van het KLPD, met nummer 14 op de kap …
@pietjepuk:
Nope niet live
hij is er wel geweest
waarschijnlijk als proefmodel
zoals een lelijke eend ooit als 1-april grap.
en Fiat Abarth spiders 3 of 4
en Alfa spiders ook.
@desjonnies:

Proefmodel ? Waar denk je dat 14 voor staat ?
@audir8v10: de oude volvo was de gaskabel die bleef hangen de andere auto, die begon spontaan te accelereren, gewoon even koppeling induwen en het accelereren stopte, ik kan je wel verzekeren dat dit ongelooflijk onnatuurlijk aanvoelt en wel even schrikken is. Je verwacht dit niet van een auto, en ik kan me wel inbeelden dat een vrouw achter het stuur danig panikeert en totaal niet weet welke handelingen te verrichten… niks tegen vrouwen maar in het algemeen zijn vrouwen gewoon minder vaardig achter het stuur…
@Volvo_440_turbo: ik heb er 260 gereden en rijd zo een 150.000km per jaar en heb dat nog nooit gehad. Perongeluk de cruise control aangetikt? :)
@lohran: Nope, auto had geen cruise control, het gebeurde enkele keren achter elkaar, maar niks om over te panikeren, even het koppelingspedaal induwen en het was ok, de motor bleef wel even in toeren gaan en zakte even later weer vanzelf terug . Dus de motor sloeg op hol in feite.
Maar schiet me niet af, ik weet niet echt meer in welke auto dat het was, is al echt lang geleden, ik dacht dat het een peugeot was, maar niet zeker, ik wisselde toen om de enkele dagen van auto… Een Kia was het alleszins niet ;)
Amerikaanse vrouw en een gaspedaal dat blijf “hangen”.
Yeahright, je kan rijden of je kan het niet…, het zal wel geldgebrek zijn dat ze wil oplossen met een vette claim…
Only in America…
@jrk68: T’is redelijk speculeren wat er precies gebeurt is… Ik vind het ook een wazig verhaal. Misschien was het een combinatie van problemen van de auto en de bestuurster (paniek?).
@jrk68: ja ik geloof er ook niets van.. Als je opeens begint te accelereren dan is je eerste reactie automatisch op de rem staan. Dan zou je aan automaat in neutraal kunnen denken en als je snelheid kwijt bent de handrem… In noodgevallen tegen de vangrail zetten en insturen. Nee mevrouw rijdt 35 minuten lang (!!) als een mongol over de freeway.. Two words: angel’s dust.
@jrk68:
wel eens van Marco Bakker gehoord?…………….
the hills are alive, with the sound of music……..
@desjonnies:
Ja, dat was ook zo’n “sterk” verhaal…
D’r naaldhakken zullen wel achter het gaspedaal zijn blijven hangen oid. Hoe dan ook, knap dat je ze die auto voor zo lang en met die snelheid ‘op’ de weg houdt!!
@EFB: beginnersgeluk…
Haha, wat een domme Amerikaanse!!! Niet te geloven!
Lekker ongestraft hard rijden!
j00rs via iPhone app
Blijft belachelijk dat die moderne auto’s geen beveiliging in het motormanagement hebben. Bij onze oude Alfa 156 kapt ie de brandstoftoevoer af als je volgas geeft en remt tegelijk. Heel simpele oplossing.
Maarja ik vrees dat die vrouw of gewoon achterlijk is óf het een poging is om een mooie miljoenenclaim te kunnen maken.
@j00rs: klopt ja, mijn vorige Vectra diesel uit ’99 had dat ook.
Overigens begrijp ik de tip om terug te schakelen niet zo goed;
In de eerste plaats was dit in de VS waar stickshift vrij zeldzaam is, en op de tweede plaats krijg je bij een handbak de pook waarschijnlijk niet door de synchromesh van een lagere versnelling wanneer de snelheid te hoog ligt.
In plaats van daar teveel aandacht aan te besteden gewoon in het hoogste verzet laten staan of eventueel naar neutraal en vooral remmen.
@sjun: Dat is ook gewoon een tip voor als het gebeurt. Het hoeft niet alleen in USA te gebeuren..
@j00rs: mijn Alfa 159 heeft dat ook! Als je gas geeft en je tikt nog maar tegen de rem is het direct gedaan met de acceleratie…
@technopatat:

Nou dat is lekker dan voor je ‘heel-toe echte autorijders gevoel’.. zou het behoorlijk suf vinden als ik een keertje aan het blazen ben en die auto accelereert opeens niet meer..

Ik weet niet wat ik nou gevaarlijker vind eigenlijk
@rijbewijzer: Heel-toe gaat wel hoor, maar als je aan het rijden bent en je geeft gas gaat hij stoppen met gas geven vanaf dat je aan je rem komt…

Wat is er daar nu gevaarlijk aan?
@j00rs: Da’s goed om te weten :P
the-budel-guy via iPad app
Die vrouw had gewoon een excuus om eens flink gas te geven.


Waarschijnlijk heeft ze de cruisecontrol opstaan en vergist ze de rem voor de gas :|
http://www.youtube.com/watch?v=lZ4PtafRB9c
@baasbas: ik had het niet verwacht: maar gelaxhen heb ik! :D!
@baasbas: Geweldig!!
@baasbas: geeeeenious
j00rs via iPhone app
@baasbas: whaha, geniaal!
@Baasbas,

Schitterend filmpje!
Gewoon ervoor gaan rijden en rustig remmen. Of blokrijden langs alle kanten. Bestaat een mythbusters aflevering over.

Wel knap dat ze hem veilig heeft kunnen stoppen.
@stanny: Ja nog ff. Bij snelheden van boven de 160 op een tweebaansweg is daar echt geen ruimte voor. En dikke kans dat die Sorento op de achterbak van zown Politiesedan schiet en over de kop slaat.
De beste stuurlui staan aan wal, maar deze dame kan wel prima autorijden!
@Taurus: Voor iemand die niet logisch na kan denken stuurt ze inderdaad opmerkelijk beheerst. Hulde ook voor de esp/stabiliteitscontrole. Ook als je rustig en beheerst stuurt kan je spannende avonturen meemaken bij het oprijden van het gras op de middenberm met vol je gas open…
Stabiel en goed in het terrein ,durf te wedden dat de meeste Europeese sufjes allang aan het rollen waren gegaan.
Op de een of andere manier olie op de zuigers gekomen? Dan kun je de motor wel afzetten, maar die draait gewoon op volautomaat diesel style door hoor:p Maar dat de remmen het ineens niet meer doen, en je dat kreng niet in z’n neutraal krijgt? Claimculture it is (*badum tsss*)
Als ik te laat ben opgestaan bel ik voortaan ook even de politie dat m’n Audi op hol geslagen is, kan ik met 200 naar m’n werk rijden ;)
Maar die vrouw heeft netjes gereden. Vraag me ook af of ze niet meer had kunnen doen om eerder te stoppen, maar goed. Het moet nog blijken hoe je handelt als zoiets jezelf overkomt. Gelukkig hebben ze daar lange rechte wegen.
@lohran: ‘Het moet nog blijken hoe je handelt als zoiets jezelf overkomt.’ Nou had het niet beter kunnen zeggen. Het is natuurlijk makkelijk praten vanachter een toetsenbord. Ik vind dat ze het nog aardig weet te handelen.
Deze vrouw moet echt normaal doen, remmen, neutraal zetten ANYTHING but nooo mevrouw brengt iedereen om haar heen in gevaar.
Gas op die lolly
Het is wel een goede auto als hij met 190 km/h door de berm recht blijfy
Misleidende titel, ik zie geen Sorento op een hol slaan…
nouja.. ook een automaat kun je gewoon in zijn vrij zetten
contact 1 standje terug en de onsteking valt uit, bij auto’s met een start knop 1x op de knop drukken dit is bij iedere auto zo..
zo kun je zelfs als je geen remmen meer hebt vrij hard op de motor afremmen
zo’n geval als dit is mijn ogen gewoon onkunde, vrouwelijke bestuurder ect ect, die auto had in een halve km stil kunnen staan, en zijn altijd meerdere manieren hoe je dat kunt doen, bij iedere auto, ze wist alleen niet wat ze moest doen, geef dat dan toe en geef niet de techniek de schuld, autofabriekanten moeten hier miljoenen op uitgeven voordat zoon geval uberhaupt is uitgezocht.. dat mens moet gewoon een onderzoek krijgen of ze wel geschikt is om een auto te bedienen.. besturen kan ze.. maar bedienen..
Autoblog Top Tip “Rij je met een handbak..”
En wat de doen als je een automatische versnelling hebt?
Ik zie dan geen andere oplossing dan het contact uit te zetten..? Of is er een betere manier?
Thnx
@Stijn Torfs:
Gewoon heel hard op dat middelste pedaal trappen…
Eventueel gooi je die bak in neutraal.
@jrk68: Kan niet dacht ik, veel automaten zijn beveiligd tegen onbedoeld verzetten tijdens rijden.
@dennis245turbo:
Zoals ik al zij “eventueel”. Het kan niet bij alle automaten.
Heb je het filmpje van @baasbas ook gekeken?
Als je dat bij een Smart doet krijg je een X in het display, je moet de auto dan stilzetten, contact uit en weer opnieuw starten. Heel onhandig.
Tja dit soort dingen gebeuren alleen in amerika…zegt al genoeg.
Even apeldoorn bellen…
En met zijn tips bewijst SirSmokalot wederom dat hij geen hol afweet van autotechniek. Goed bezig jonguh!
Mijn gas blijft ook wel eens hangen.
Gas op die lolly!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).