Video: Kijkje in de geheime opslagloods van Porsche [updated]

Auteur: , 42 Reacties

Zoals we allemaal weten werken autofabrikanten vaak in het diepste geheim aan nieuwe modellen en speciale projecten. Sommige van die auto's gaan uiteindelijk in productie, maar veel modellen verdwijnen uiteindelijk in een donkere loods en blijven voor altijd geheim. Porsche is nu zo lief om ons een kijkje te geven in hun loods die normaal voor (bijna) iedereen gesloten blijft.

Bijzondere modellen uit het verleden van Porsche stonden voorheen opgeslagen op diverse locaties maar er is nu een nieuwe loods gereed waar het Porsche Museum alles op 1 plek kan verzamelen.

In deze preview video zien we al diverse prototypes en zelfs een Lada Samara en een tractor voorbij komen. Ook wordt het verhaal verteld achter de eerste Porsche 911 Turbo. Een auto die speciaal was gebouwd voor Louise Piëch (docher van Ferdinand Porsche).

Dit is overigens pas deel 1 van een hele serie video’s die Porsche met dit thema gaat maken. In deel 2 zullen we onder andere een gepantserde Porsche 996 zien en 984 Porsche Junior.

Porsche Secrets - Part 1

Update 10-08 – En hier is deel 2.42 reacties

allo allo .. we has a siekret ..
Mooi om zoveel geschiedenis in een loods te zien. Hopelijk komt er ook een artikel als de andere delen op internet verschijnen
Een Porsche hoort niet in een loods maar op de weg.
@alcantara:
Ah joh dan staat die Lada helemaal in z’n uppie in die grote loods.
@alcantara: als je het filmpje kijkt dan krijg je ook te horen dat de porsches daar ook helemaal niet staan weg te stoffen….
Hitler zou trots zijn op deze platgeslagen kevers.
@w211: Integendeel! Ferdinand Porsche was niet alleen autobouwer doch ook een begaafde ingenieur die de autowereld heeft hervormd tot wat ze vandaag is. Hij zal de geschiedenis ingaan als de man die de eerste hybride auto heeft gemaakt (benzine-elektrische aanvoering), eerder in 1900 met de lohner-porsche.

In 1945 werden zowel Porsche als zijn zoon beschuldigd van economische medeplichtigheid met het nazi regime en gearresteerd. Hij belande in de gevangenis voor een periode van twintig maanden, merkwaardig is wel dat er nooit een proces is geweest. Zijn zoon Ferry werd na enkele maanden losgelaten en nam de draad weer op, in een mum van tijd zette hij de naam Porsche terug in de encyclopedie van de race wereld en de auto industrie, hij won de ene wedstrijd na de andere. Het verdiende prijzengeld werd aangewend om zijn vader uit de gevangenis te krijgen, wat uiteindelijk ook lukte. Het eerste jaar maakten ze 49 wagens allen volledig met de hand gemaakt.

Ferdinand Alexander Porsche, beter bekend als ‘Butzi’ Porsche. Is de ontwerper van de klassieke sportwagen Porsche 911 en kleinzoon van de oprichter van het automerk. Die is inmiddels overleden en hij is 76 jaar geworden.

Dus neen, ook al zou Hitler nog leven denk ik evenmin dat hij verblijd zou zijn met het nieuws hoe ver Porsche nu daadwerkelijk is gekomen. Het is stoerder om je echt daadwerkelijk voor iets te interesseren en daarna pas dingen te blerren op een blog. Dit is NIET een persoonlijke aanval -want we maken allemaal vauten- enzo. Maar ik hoop dat je dit als een “wijze les” beschouwd.
@euro95: Maar… Wat is nou je punt?
@Kartmans: Waarschijnlijk om w211 even wat verder te laten kijken dan z’n puberale one-linertje…
@Kartmans: Zie laatste allinea ;) Ofwel dat Hitler het juist NIET leuk zou vinden al deze “platgeslagen kevers” op de weg te zien.
@lemans96: Dank je voor de tip en het compliment! Ik zal zeker uitwijken naar het nieuwe Porsche musea xD
@euro95: zo werkt dat niet. Als iemand een lang verhaal houdt en dan op basis van geen enkel argument in dat verhaal een conclusie trekt dan maakt dat die conclusie niet waar. Feit: familie Porsche bouwde in opdracht van genoemde dictator een auto voor het volk. Daar hebben ze een leuke sportwagen van afgeleid en dat ze daarmee geraced hebben is eigenlijk side show. Feit: de geallieerden hebben de fabriek voor de volksauto laten doordraaien. Dat is een groot succes geworden en daaruit is 1 van de wereld dominerende autoconcerns ontstaan. Dit concern wordt nog altijd bestuurd door de familie van de de mensen die er in den beginne bij betrokken waren en is nog altijd voor een groot deel in handen van de Duitse (deel)staat. Feit: de genoemde dictator had er lol in de wereld te domineren. De conclusie dat de genoemde dictator enige trots zou hebben op hetgeen de familie Porsche en zijn daaraan gelieerde Volksauto bereikt hebben lijkt me daarmee voor de hand liggend.
@euro95: De spreekwoordelijke spijker op de kop, mijn waarde. ;-)

Ben voor twee jaar terug nog in het nieuwe Porsche museum geweest en ik moet zeggen, wat een prachtig gesituëerde ode aan het merk Porsche. Als je ooit in de buurt van Stuttgart bent, maak dan die kleine omweg naar Zuffenhausen, een absolute aanrader !
@euro95:
de 911 ofwel het ontwerp waarop deze is gebaseerd is gewoon pure jatwerk geweest!!


de jood Ganz heeft het originele ontwerp gemaakt en bij meerdere fabrikanten met zijn ontwerp aangeklopt….toen hitler aan de macht kwam, raakte hij ook geinteresseerd in Ganz zijn Volkswagen (toen werd het al zo genoemd) maar plotseling wordt het contact met Ganz door de Nazis verbroken…ja hij was een jood en wordt opgepakt en gevangen gezet. later is hij ontslagen en gevlucht naar Zwitserland.

Exact die periode krijgt Porsche de opdracht van Hitler om de Volkswagen te maken. Porsche komt met een prototype van de Kever. Het prototype heeft veel weg van de Superior. Ook in het ontwerp van de Kever zijn ideeën van Ganz gebruikt, maar Porsche strijkt met alle eer.

even kortweg gezegd het verloop…dus op en top duits en door ferdinand Porsche…NEE…

uiteraard wel verder geslepen etc en daar mag men wel alle eer voor krijgen.

het is een van de beste sportwagens die je ook dagelijks kunt gebruiken en dat alleen al is een prestatie op zich!
@johanw: Och jesus, daar hebben we er weer zo één…

Ten eerste: De 911 heeft, qua design, nog maar heel erg weinig met een Kever te maken.
Ten tweede: De motorisering van dat rijdende hondehok van die Mr. Ganz was een omgebouwde grasmaaiermotor in vergelijking met de luchtgekoelde boxer zes die er in de 911 van ’64 lag.
Ten derde: Zoals gezegd stamt de Porsche 911 uit 1964 en het hele Ganz verhaal van voor de tweede wereldoorlog.

Ergo, zoals je zelf eigenlijk al aan geeft, het gehele Ganz/Kever verhaal is totaal irrelevant in de context. ;-)
@lemans96: Er zit wel een kern van waarheid in zijn relaas als je de 356 in het verhaal betrekt.
Al blijft de intonatie dan nog vervelend.
@lemans96 en euro95:
De 356 was wel op Kever techniek gebaseerd. En die auto was de basis voor Porsche als autofabrikant. Dus een link is er wel met de Kever.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_lb5zysHJgH1qdjvn1o1_500.jpg

En Porsche heeft financieel flink geprofiteerd van de Nazi’s, met opdrachten voor de Auto Union, de KdF, tanks (de Maus), militaire voertuigen o.b.v. de Kever, de V2 etc. Ferdinant en Adolf waren dikke mik. Dat Porsche is opgepakt na de oorlog heeft mede te maken met het feit dat hij zelf gevangenen selecteerde om dwangarbeid te verrichten in fabrieken waar zijn ontwerpen werden geproduceerd.

http://www.xead.nl/resize/500-500/upload/7cc491016ccc37d659e2db2549afc434bmF0aW9uYWwtYXV0by1wYXJ0cy0yLmpwZw==.jpg
@topless: Nogmaals, wat is je punt? Je nazihaat hier etaleren? Dit stuk gaat over Porsche auto’s, niet over ‘de geschiedenis van de oude Porsche ten tijde van de tweede wereldoorlog’.
Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, was het Butzi Porsche die, zo’n beetje eigenhandig, het merk Porsche op de wereldkaart heeft gezet. En dit heeft allemaal plaats gevonden NA de tweede wereldoorlog.
Verder was de Porsche 356 deels gebaseerd op de VOLKSWAGEN Kever. Deels. Alsnog is het een nagenoeg volledig nieuwe auto die, enkel qua motorisering en sommige wielophangingsdelen, wat overeenkomsten toonde. Met die gekke en dik vijftien jaar oudere Superior Kafer heeft de sportwagen 356 al h-e-l-e-m-a-a-l niets meer te maken(De VW Kever was, technisch gezien, al een factor honderd moderner en beter dan ‘het origineel’ van Ganz en enkel nog maar in grote lijnen vergelijkbaar).

Denk jij nu werkelijk dat eigenlijk het hele Volkswagen of Porsche imperium aan die Meneer Ganz zou hebben toebehoord? Uiteraard een bizarre gedachte. Dat de oude Porsche met het naziregime heeft samengewerkt is niet netjes(hij was overigens verre van de enige, kijk naar BMW, Mercedes, Auto Union, Krupp, etc.) maar, ten overvloede, totaal irrelevant betreffende de nalatenschap van het huidige merk Porsche en deze te gekke video-illustratie.
Of ben jij er zo één, die bij het zien van een Porsche, meteen schuimbekkend “Nazi’s, Nazi’s !” gaat roepen?
@topless: Als je bekender bent met de impact van de Tweede Wereldoorlog op de gemiddelde Duitser, had je geweten dat iedere Duitser – dus ook de bakker op de hoek! – zijn eigen dwangarbeiders mocht selecteren. Dat was zeer gebruikelijk en niemand vond het raar dat er dwangarbeiders rondliepen in de stad.

Meer ontopic:
Erg mooi dat er nu 1 plek komt waar dit soort modellen samen staan. Het zou nog mooier zijn wanneer dit ook toegankelijk gemaakt zou worden voor het publiek, maar dat zal ongetwijfeld tegenvallen.
@johanw: Ten eerste Respect voor je goed onderbouwde mening. Eindelijk iemand waar ik omtrend dit onderwerp kan discussiëren. Volgens het nieuwe boek van de Nederlandse historicus Paul Schilperoord’s, het waargebeurde verhaal van de Kever, Adolf Hitler en Hermann Göring zag Ganz’s Volkswagen op een autoshow en stal zowel de auto van de innovatieve techniek en zijn naam. Doch begrijp ik niet wat je dan Porsche kwalijk neemt. Jatwerk: Ja van Porsche: Nee
Immers leert de geschiedenis ons: “beter goed gejat dan slecht bedacht”??
Uit alle geschiedenis van dhr. Porsche leert dat het een eigenwijze kwast was. Mede om de fijne techniek, gestroomlijnde model en alle karistieke eigenschappen van zowel auto als ontwerper maakt de keuze voor een 911 -de enige echte Porsche- zo makkelijk.
zo zo ..

dus A.Hitler kon ook auto,s bouwen .. veelzijdig kereltje dan ..
@euro95: Hij was flink in het stelen van anderen hun herspinsels ook.
Ik begin Porsche meer en meer te waarderen… Mooi pand ervoor ook, superlicht van binnen
@griffendahl:

idd .. lichter dan de ramen in de “secret” bunker kunnen opbrengen ..
dat noemt men “belichting” en dat doet men overal waar camerawerk gedaan wordt ..
Prachtig dat fabrikanten deze geheime projecten toch laten zien aan de wereld!!
@zakar36:

hoeveel “geheime” projecten heb jij gezien dan ??
Prachtig filmpje en ik verheug mij op deel 2!
@euro95:

zeker prachtig ..
al die “geheime” Porsches ..
Hmmm wat saai…. na de eerste heb je ze allemaal al gezien
Mooi filmpje!

Ik ben recentelijk nog in het Porsche Museum geweest, zonder meer een aanrader als je in de buurt bent, of wellicht om een keer speciaal naar toe te gaan. Vergeet dan niet een hapje te eten bij Christophorus. Bepaald niet goedkoop, wel bijzonder lekker.

In het RS Porsche magazine (editie 4/2012) staat ook een artikel over deze unieke Porsche opslag, en de verhuizing van meerdere locaties verspreidt rondom Stuttgart naar deze verzamelplek.
@pietjepuk: LOL, check mijn post op 19:12 XD .
Dat van Christophorus wist ik nog niet, waar zit dat precies?
@lemans96: Christophorus zit op de 2e etage van het Porsche Museum.
Jammer dat dit filmpje zo kort is. Kan niet wachten op deel 2. Toch wel echt een kwijlfestijn voor mij deze video!
@ej20g:

elk willekeurig parkeerterrein moet dan een kwijlfestijn zijn voor jou ..

mooi leven heb je ..
Dit zijn nou nog eens mooie filmpjes, waarin de passie echt naar voren komt. Verheug me op het volgende deel!
@C220AMG:

je bent toch wel sarcastisch .. right ??
Leuke auto’s maar dat filmpje komt me nogal kleuterachtig over. Zo ‘kijk eens wat ik heb en jij lekker niet’

Zal ook wel de bedoeling zijn om van ons allemaal porschisten te maken.
@Hupke:

buy or adore my damn cars lag er idd heeeeeel dik boven op ..
Na het lezen van dit topic voel ik me gelijk schuldig dat ik Mercedes rijd… tenslotte liet Hitler zich daarin ook rondrijden, kunnen we de godwins achterwege laten en weer lekker over Porsches gaan lullen?
@koelkast: Ik ben voor !
Wat een belachelijk slecht filmpje, je verwacht iets bijzonders te kunnen zien, maar echt meer dan wat glimpjes van sommige “secret” modellen is het niet, of het moet die eerste Porsche 911 Turbo zijn.

Porsche heeft altijd al wel een apart plekje in mijn autoliefhebberijders-hart, maar dit is juist funest voor mijn automerk Porscheliefde. Daarbij komt ook nog eens, dat “secret” modellen zeer, zeer zeldzaam vertoond moeten worden, dus niet bij bosjes in een filmpje. Als je een zeer zeldzaam exemplaar voor de dag haalt, heb het dan alleen maar over de geschiedenis van dat bijzondere type en laat de rest achterwege. Ik heb nu dus absoluut geen behoefte aan deel twee, of zelfs deel drie, mocht het er ooit komen, ik sla de rest dus over. Maar bedankt voor de video, nu weet ik weer wat ik kan missen.
@Orichy:

yep .. Porsche minacht jou ook ..
IK mis de SEAT’s ( Motor system Porsche) LOL

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).