Video: Lancia New Stratos doet een rally

Auteur: , 23 Reacties

Ook al hebben de plannen voor een kleine oplage van de New Stratos van Ferrari een nekschot gekregen, er is nog altijd een rijdend exemplaar. En deze deed, net als vorig jaar, mee aan de klassiekerrally van Mallorca.

De Lancia Stratos heeft rallybloed. In 1974 werd de Stratos HF geïntroduceerd, puur met de bedoeling te rallyen. Wat is dan een betere plek voor je hommage dan een klassiekerrally? Het brein achter het plan, Michael Stoschek, nam dit 540 pk/500 Nm sterke beest mee naar het Spaanse eiland, om te kijken of de Lancia (die onderhuids eigenlijk een 430 Scuderia is) zijn voorvader eer aan kon doen.

Hoewel de rally al in maart was, heeft het de makers flink wat tijd gekost om met de beelden op de proppen te komen, maar beter laat dan nooit, toch? Bekijk de video HIER.23 reacties

jummie…. toch spijtig dat dit project niet verder dan dit exemplaar gaat.
Zag gisteren nog de Top Gear Lancia-hommage. Doet pijn in het hart dat er geen nieuwe Stratos komt.
Dit ding vind ik er leuker uitzien (niet pers├ę mooier..) dan een 458 of 430! Lijkt me een gaaf bakkie
De oude stratos is mooi, de nieuwe is gewoon iets wat er op lijkt.
Zou mooi zijn als Lancia met iets komt wat net zo schokkend is als de originele stratos destijds (en niet een Chrysler met lancia logo, dat is ook schokkend maar dan anders…)
Ik vind mooi. Pssst, Ferrari, Doe eens groen licht geven voor dit pareltje!
Hij kijkt wel een beetje sip..
I love this car soooo much
Hoeveel camber heeft dat achterwiel wel niet. :|!?
Is retro-design geen gebrek aan fantasie?
Juist met de huidige productie technieken moeten oude meester ontwerpers, van welk continent dan ook zich toch in hun graf omdraaien?
Ik bedoel een Alec Issigonis (Mini) Bill Mitchell (Buick Riviera) Raymond Loewy o.a. Studebaker, Bertone (Stratos)

En hoe de echte Stratos tot stand is gekomen, is een spannend jongensboek, Cesare Fiorio in de hoofdrol als teamleider destijds bij Lancia, die gewoon eigenlijk per toeval een zootje meuk bij elkaar wist te vergaren en daarmee geschiedenis schreef door met de eerste purpose built rallye wagen ter wereld op de proppen te komen.
En ze wisten het niet eens zelf bij Lancia………..
@desjonnies:
Nu spreek je over de goeie ouwe tijd waarin de petrolhead nog dominant was in de autoindustrie.
Helaas is die petrolhead vervangen door een saaie boekhouder met z’n snelle marketing maatje.
En die zijn helaas niet goed voor mooie spannende verhalen.

Gelukkig hebben we de foto’s en de verhalen nog.
integralechubasco
@desjonnies:
Yep, en dan te bedenken dat Fiorio al een winning team had met de Fulvia fanalone destijds. Fiat had destijds Lancia net opgekocht en wilde dat Cesare van de nieuwe fiat 124 en later 131 een winnende auto zou maken maar eigenwijze drol dat Cesare was, bouwde in het geniep de Stratos af.

Begincarriere van stratos was nog hele kluif… auto was eerste jaar met zijn vermogen en korte wielbasis onhandelbaar. Coureurs wilden er helmaal niet in rijden.
@desjonnies: Helemaal mee eens. Daarom heb ik veeeeel respect voor Jaguar. Die weten modern design te combineren met de grandeur van vroeger!
@desjonnies: en integralechubasco: Wij hebben ook wikipedia!
integralechubasco
@Panther: ehm dat soort info vindt je niet op je wikipedia, beste belg… daarvoor moet je toch echt eens een boekje openslaan, je weet wel, zo’n ding met een kaft.
@Panther:
’t spijt me voor je jochie.
Ik heb ooit in een heuse works mogen rijden.
2 kilometer naar de bandenboer.
Stond “Munari” op
Mag jij in Wikepedia opzoeken.
@desjonnies:

Je bandenboer kon ik niet vinden, maar de coureur Munari is volop aanwezig…
Ik vind het design super, omdat ik de originele zo gaaf vind. Iets wat daaruit voortkomt is dus origineel zonder daar allerlei drukke lijnen voor te gebruiken…

Maar de opzet was natuurlijk fout: gebaseerd op een Ferrari die je eerst moest kopen om hem vervolgens om te laten bouwen tot Stratos. Daarmee was ie natuurlijk veelste duur, en zelfs dan nog moest je eerst ff aan een Ferrari zien te komen. Aan dat soort geneuzel wil de gemiddelde gefortuneerde niet beginnen. Ze hadden het vanaf de basis zelf moeten ontwerpen dan was het a) aantrekkelijker voor de kopen en b) mss wat beter te betalen.
zielloos ..

en daar wil het graag bij laten ..
Wouw! Het had van mij een goedkopere (-lees betaalbaar) “supercar” mogen worden!
@euro95: Inderdaad, een MR2 achtige ( kwa prijs-range dan ) auto voor de mensen met een iets gemiddelder salaris, was wat ik zelf ook in gedachten had.
Mooi bakkie hoor, jammer dat ie er niet komt!
ik vind het juist geweldig dat er maar 1 gebouwd is! de itiliaanse supercar geschiedenis is weer een uniek exemplaar rijker!
Geef mij die Ford Escort maar die op 1:25 te zien is!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).