Video: lekker 125+ kachelen met je caravan

Auteur: , 109 Reacties

In Nederland mag je sinds een aantal jaren 90 met caravan op de snelweg. In veel andere landen blijft de 80 echter gehandhaafd, zo ook in Duitsland, tenzij je een ontheffing hebt, dan is het 100. De Hollander in de volgende video heeft hier in ieder geval poep aan.

Dat het niet altijd met een slakkengangetje hoeft, bewees de babyboomert in zijn dikke nieuwe E-klasse Estate gisteren op de Duitse A31, beter bekend als de Oberhausen Straight Ostfriesenspieß. Ondergetekende kachelde rustig huiswaarts met de cruise op 120-125, en natuurlijk was de weg vergeven van caravans. Deze meneer weigerde echter dichterbij te komen, met 125 op de klok liep ik geen meter in, en het zag er allemaal nog erg stabiel uit ook.

Toen hij een heel stuk verder bij wegwerkzaamheden even voorbijgestoken werd duurde dit ook niet lang, want hierna ging de cruise op 120, en daar was meneer alweer in de binnenspiegel, ondertussen doodgemoedereerd een handje Pringles aan het eten, en het was er op en er over. Niet van dat trage, op zich wel eens verfrissend.

Betekent dit dat de limiet voor sleurhutten achterhaald is? Bij een redelijk rustige rijstijl voor omringend verkeer zonder aanhangsel op de rukpukkel kan zo’n ding blijkbaar prima meekomen in het verkeer. Heb je zelf wel eens met een caravan gereden? En zijn dit dan inderdaad snelheden die haalbaar zijn, of is dit vragen om problemen en doen we er goed aan ze gewoon in een treintje met de vrachtwagens te laten rijden?

Op zich wordt er vaak genoeg dik spul voor gespannen, waarom dan ook niet een beetje gassen? Bekijk de video op autojunk!

Klik!109 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ze konden er beter de prijzen bij zetten van de Citroën.
Amper 125 op de teller dus nog geen 120 in het echt. Wat heb je met zo’n snelheid te zoeken op de linkerhelft van de Autobahn?
@alcantara: Misschien moet je eens wat vaker in de drukte op de autobahn rijden.
Wij wonen dicht bij de grens en rijden vaak over de A3/verlengde van A12. Waar je buiten de vakantie’s rustig 200 kunt rijden, is in de zomervakantie 140 hard genoeg. Met alle Nederlanders op de weg daar is het niet verantwoord om harder te rijden. Ze gooien hem er rustig voor zonder te kijken en dan moet je flink in de ankers.
@Keaven: Inderdaad! Nl-ers op de Autobahn is levensgevaarlijk. Kwam vorige week met 200+ aanrijden, smijt een NL-astra hem er voor, kon wel remmen maar knipperde even met de lichten omdat ik het niet netjes vond, krijg ik een middelvinger! De bestuurder was nog geen 30 en haalde een caravan in met 100 km/u….
@dotternetta: Inderdaad NL’s in Duitsland is levensgevaarlijk! Met name de personen die zo nodig 200+ moeten rijden…
@autogedrocht: je hebt je rijbewijs nog maar net zeker?
@autogedrocht: Oh! was jij dat in die Astra? hahaha
@dotternetta: ik rijd geregeld 200 op de autobahn en kan je verklappen dat ook menig duitser zijn auto gewoon met 110/120/130 op de linker rijbaan kwakt. Zo voelt dat wanneer je zo hard rijdt. Xenon-verlichting en die kermis-verlichting van Audi helpt wel. Voor de rest blijft het gewoon goed opletten…
@Keaven: 1 Buiten de vakanties een ideale baan omdat het iets naar beneden helt waardoor je net even 5 km/h boven de topsnelheid uitkomt. Het is dan puur opletten of er geen Nederlander naar links komt, Duitsers schatten dat veel beter/makkelijker in.
@tkmedia:
Ook duitsers pletteren hem gewoon naar links, zeker als ze gele platen hard zien naderen.
En dan nog ff extra remmen als je er naar hun idee te dicht op komt.
Dus kom niet aan dat zij dat nooit doen.
Nu ben ik een duitser en ik ga mijn eigen volk echt niet schoonpraten.
@jrk68: Tja, NL staat niet voor niets voor Nuhr Links …

En wat ik even helemaal mis in het sleurhut verhaal is dat 125km/u met een grote auto ervoor prima stabiel lijkt, zolang het mooi weer is. Bij flinke winden en/of met een lichte muesli auto ervoor is het direct een ander verhaal.
@Keaven: Zo ben ik door een caravan afgesneden. Meneer vond het nodig om met 110km/h een voorligger in te halen terwijl ik hem aan het inhalen was. Dankjewel he, meneer met zijn Zafira en caravan.
@alcantara: haha ja idd
Oh, en terug naar huis zelfs?? Je zou denken dat die juist richting vakantiebestemming ging, daar hebben we allemaal zo’n haast mee hier..
Oberhausen straight is toch bedoelt om te zien hoe hard het kan..
@jrk68: Been there, done that. En zo overdag met zo veel verkeer is dat niet zo slim. En erg inefficient bovendien.
@sir_smokalot:
Of het slim en efficient is…?
Ja daar heb je zeker een punt.
@jrk68: Grappige is dat de weg alles behalve recht is, om over het wegdek maar niet te spreken. Flink knallen lukt er maar weinig, veel te druk. Als ik in de Achterhoek moet zijn maakt het qua kilometers niet uit of ik de A18 of de A3 pak, pak meestal de eerste. 150km/u is daar normaal.
Zolang je netjes rechtuit kunt rijden, er geen flinke zijwind is en je ruimte hebt om kleine correcties toe te passen, kun je makkelijk 130 rijden.
Maar als het dan misgaat, is het verrekte moeilijk om te corrigeren.
Ja dit kan prima, voorheen met de vouwwagen ging dat in NL ook altijd met 120kmh (niet helemaal op de hoogte van 80-90kmh wetgeving) en in Duitsland zelfs harder. Tot 150kmh zelfs, al merk je er bij een vouwwagen natuurlijk minder van dan bij een caravan.
@Larick: Een vouwwagen is wel even wat anders dan een caravan…
@sir_smokalot: Het chassis zal niet heel veel veranderen, tegenwoordig allemaal hetzelfde. Tuurlijk, rijwind zal invloed hebben maar het moet wel een harde zijwind zijn wil je onstabiel rijden. Op Youtube zal wel het een en ander te vinden zijn over rijeigenschappen bij caravans. TUV heeft ze op de testbaan gehad en ook verschillende tests op slipbanen staan erop.
@Larick: Bedenk je even dat een caravan enorm veel wind vangt. Daarnaast zijn ze ook nog eens zwaarder met een ongetwijfeld hoger liggend zwaartepunt.
Ik ben in Frankrijk bergop wel eens ingehaald door een pickup met sleurhut (dubbelasser) terwijl mijn cruise ook op 130 stond.. best grappig.

Als je een dikke pickup ervoor hebt kan het wel. Maar een caravan is best wind gevoelig, dus het blijft oppassen. Met een vouwwagen kun je met gemak 120 / 130. Meerdere malen de combinatie gereden zonder problemen. Maar zo’n vouwwagentje weegt ook maar 500 tot max 750 (geladen) tegenover een auto van 1500 kilo..
@v0lv0freak: Als dat een Hi-Lux oid is hoop ik dat-ie een paar tegels boven de achteras had liggen… Die dingen zijn niet echt koersvast boven de 130 en met caravan lijkt me dat bloedlink.
Oei Sir_Smokalot, de A31 heet in de volksmond Ostfriesenspieß, de Oberhausen Straight is de A3 tussen Oberhausen en de Nederlandse grens…
@Goed_Koopman: No shit? Heb God weet hoe vaak tussen Emden en Bottrop gereden en da’s in feite een recht stuk, dus in mijn hoofd ging het altijd over de A31…

Weer wat geleerd..
@sir_smokalot: tsja, de oberhausen straight was er eerder dan de A31. Die laatste is een stuk rechter, ik kan me de verwarring voorstellen, maar heet echt anders ;-)
Niet de eerste die doorrijdt met een sleurhut.. Maar de meeste mensen met een caravan kunnen er amper mee rijden, dus laat ze maar lekker achter de vrachtwagens. Niet te traag, want dan gaan de vrachtwagens inhalen..
@lohran: Komt omdat de meeste Hollanders zo’n ding natuurlijk achter hun 1.6’je hangen. Geen wonder dat dat niet vooruit gaat.
@FelixF: of van die slimmerike met een 10 jaar oude mondeo met 80 pk en zo’n grote sleurhut dat de trekhaak bijna de grond raakt :x
@darrock:

we deden het vroeger ook met een turbodiesel mondeo (zal ook iets van 80pk zijn geweest, maar dan niet 10 jaar oud).

Kan prima, als je met een aanhanger overweg kan, wat de meeste niet kunnen.

Als je auto op zijn kont hangt is de caravan niet goed geladen. er moet bijna geen gewicht op de kop zitten, gewoon alles op de assen. je moet de kop op kunnen tillen.
@lohran:
Dat komt omdat het krenten zijn. Lekker goedkoop rijden in de slipstream.
Och, als je urinoir bijna dreigt over te lopen moet je actie ondernemen…
Wat rij jij eigenlijk? Ziet er aardig sportief uit die tellertjes zo.
@kaasboerin: 90pk diesel, lees ook de 1ste reactie.
@kaasboerin: Sportief? Ha! 14% bijteller jonge!
@sir_smokalot: 14% en Deutschlandfunk op de radio? Niet zo intellectueel doen he :P
Heh :) Was nog aan het zappen tussen radiostations. Maar rijden en filmen en radiozender wisselen was me wat te veel, ondanks het slakkengangetje. Maar ja, je moet dan ook steeds je binnenspiegel in de gaten houden natuurlijk.
@sir_smokalot: Hah, schattig interieur zeg.
@kaasboerin: Ik gok op een DS3
@xilver: Dan zeg ik C3.
@alcantara: We have a winner. Niet mijn auto trouwens, voor dat geld zou er toch iets anders (tweedehands) komen.
@sir_smokalot: Chickie in DLD? Of sannie aan’t smokkelen??.. Grapjuh ouwe boef.
Laat ze maar mooi 90 rijden tussen de vrachtwagens, hun eigen straf!
Is het nu echt zo moeilijk om op internet een klein hotelletje/B&B/vakantiehuisje te boeken? Veel makkelijker en comfortabeler en goedkoper dan die sleurhutten!
@vale46: Jij snapt het!
Valt allemaal goed mee zulke snelheden met een aanhangwagen. Veel hangt gewoon af van de meuk waarmee je zulke aanhangwagens trekt. Met een Clio zou ik braaf 90 rijden maar in een Range Rover kan je nog steeds 130 rijden op een veilige manier, die dingen hebben er immers de remmen en de trekkracht naar om je toch soepel en veilig over de baan te verplaatsen tegen die snelheden.
Opzich kan het wel wanneer de combinatie zwaar genoeg is. Maar tegenwoordig mag elke auto al behoorlijk wat trekken en dan wordt het gevaarlijker lijkt mij.
Als voorbeeld mag bijvoorbeeld een 120pk T-jet Grande Punto 1000kg trekken, dat gewicht is nagenoeg gelijk met wat de auto zelf weegt. Dit zul je ook behoorlijk goed voelen in je auto. Pak ik dezelfde aanhanger en hang ‘m achter bijvoorbeeld een X5, dan heb ik het waarschijnlijk nog niet eens in de gaten.
@jack_abarth: Voila, als je het dan echt niet kan laten, maak dan dat je een combinatie als deze hebt:
Dikke auto voor een deftige caravan
http://static.autojunk.nl/pictures/2011/0713/144556/image_01.jpg
Volgens mij wel een geval van “dat gaat goed, tot het niet meer goed gaat”.

M.a.w., tuurlijk, moderne sleurhut met een chique tractor d’r voor trekt dat makkelijk. Maar wat als er opeens een onverlaat ‘m d’r voor gooit en je moet remmen/uitwijken? Maar ja, beetje vooruit kijken kan wat dat betreft een hoop schelen natuurlijk.
Ik zou voor de prijs van deze (nieuwe)caravan eerder gaan kijken naar een tweedehands camper,kan je tenminste toch iets harder rijden.
@bsxc2: Lekker je voortent opvouwen, elke keer als je een halfje wit wilt halen…
@mout: Brommertje meenemen voor op vakantie?
Ik zie het probleem niet. Wanneer de weers- of verkeersomstandigheden erom vragen, is de kans groot dat hij zachter rijdt. Een goede zware trekauto met een stabiele goed beladen caravan moet makkelijk deze snelheid kunn4n vasthouden. De rustige A31 leent zich hier uitstekend voor.
@Maarten123: Ik heb alleen wel liever dat hij wat meer rechts houdt, want ik had vorige week op dezelfde plek nog 270 op de klok in een E55 AMG.
@Maarten123: LOL. Ik reed daar vanacht nog 315km/h in de RS6R….
@glaskoning: Oh ik heb er vandaag nog 530 km/h gereden met een Peel P50!
@notsobig: ik 830km/h! Mijn Peel P50 heeft turbo intercooler.
@E34M5Touring: Bitch please. Ik kom net terug van een high speed run met mijn Daihatsu Charade tri-turbo. 1.375 km/u, geijkt. Even een broodje in Stuttgart gegeten.
@sir_smokalot: Dat was dus die knal die ik hoorde
@sir_smokalot: Lekkere broodjes aap hebben ze daar he!
@notsobig: Ik heb een stukje van mijn Broodje Aap net op Autojunk gezet. FF wachten op goedkeuring.
@sir_smokalot: Damn Yo, ik ga nu naar de Autostyle voor een aero pack en titanium handgrepen wje..
@E34M5Touring: Vergeet de stickerset en racetape niet he, daar krijg je pas pk’s van!
@notsobig: KAK vergeten *rent naar auto en raced naar Autostyle*
@notsobig:

En neem dan gelijk Omo compressipoeder en een doosje bougievonkjes mee.
In Frankrijk reden we ook rustig 130 met een sleurhut, ligt gewoon aan de gewichtsverdeling van die sleurhut.
kazander via iPhone app
Ik rij regelmatig met een boot op een trailer achter de wagen… Boot trailer is precies 3450 kilo. Kan met gemak 130 rijden, alleen bij de trajectcontrole even gas terug.
Je mag @autoblogger wel eens opslag vragen @smoke, dan kan je iets beters rijden dan een magere Citroën.
Met een volkswagen transporter en een 6 meter extra brede caravan haalden wij ook meer in op de snelweg dan dat we ingehaald werden…
Tsjah… Het kan blijkbaar wel. Maar slim? Nee, ik denk van niet. Er hoeft maar 1 verkeerde beweging gemaakt te worden of een net iets te sterke wind opduiken en je bent gezien. Nou is dat met 80 of 90 ook geen pretje, maar dat is toch een héél ander verhaal dan 125.
Ik kan me nog goed herinneren dat papa vroeger met Nissan Patrol en 6.20m opbouw tandemasser caravan (2.50m breed) in de vroege uurtjes prima een constante snelheid van 140km/u op de tellert wist aan te houden. Bij rustig verkeer en bij voorkeur op Italiaanse Autostrada… Resumerend: kan best met een dikke caravan die goed beladen is en een dikke pickup of terreinauto (Ja, geen SUV) ervoor. Opzich kan het met segment X5/ML/Touareg ook nog wel of een dikke E-segmenter.
Wij rijden altijd 100-110 met ons sleurhotel. Dubbelassig. Onze wagen? 2008 Saab 9-5 2.5ltr diesel. Topspeed: 260. Topspeed met aanhang: 180. In Polen 180 gehaald met de oude caravan, op weg naar de sloop.
@JaxDryke: 180 met een sleurhut?? :o
Lijkt me toch maar gevaarlijk…
Met een BE rijbewijs wat de helft niet heeft die met caravans rijden en een gekeurde caravan moet de maximum snelheid echt omhoog kunnen naar 110….! Rij zelf vaak genoeg met caravan en dat kan makkelijk, mits goed beladen!
Snap heel deze discussie niet in Frankrijk mag je 130 km/u en in Belgie 120 km/u. Ik hou altijd de maximale snelheden aan van de landen. Soms moet ik inhalen en dan rij ik ook wel eens 140/150 met de caravan. Maar ik heb dan ook een goede auto die dit makkelijk kan hebben. Vindt dit een echt onzin en zonde van je tijd artikel… ik heb meer last van de vrachtwagens omhoog met 10 km/u dan ik met 120 met de caravan op de linkse baan omhoog. Vorige week op de terugweg van Italie (gemiddeld 109 km/u over 1159 km).
Sleurhut of aanhanger, in Frankrijk mag je gewoon 130km/h, en dat kan ook makkelijk. Als de aanhanger maar veilig is (3assers b.v.) is 130km/h geen enkel probleem. Dus als het in FR mag en kan, kan dit in NL ook makkelijk. Alleen niet met die bejaarden die caravan vol aardappelen gooien op de verkeerde plek neerleggen en met 85km/h al slingerend een vrachtwagen met 84km/h gaan inhalen…
Dubbele gevoelens.

Ooit achter het stuur vandaan gemept door mijn aanstaande-ex-schoonvader omdat ik rustig 130 draaide met zijn BMW 325 Eta, de sleurhut rustig deinend achter de combo.

Alleen als het mis gaat.

Hoevelen stranden er niet voor Parijs op de A1 met die gemene hellingen naar beneden toe?
Lag vorige week weer een Hollander Toyota en sleurhut volledig getordeerd over de weg heen.
En dat is je vakantie je toch niet waard zoiets?
@desjonnies: Aanstaande ex-schoonvader, LOL!
@desjonnies: Net wat ik wou zeggen! Hoeveel ongelukken gebeuren er wel niet met caravans? Volgens mij heel veel. Denk echt dat heel veel mensen de gevaren ervan onderschatten en zichzelf overschatten!

Dat je “gemakkelijk” lekker door kan rijden met een caravan erachter en dat het altijd goed gegaan is, betekend niet dat het veilig is…
Tijd voor een verhaaltje à la ”Mijn vader werkt bij de McDonald’s”:

M’n vader rijdt al sinds hij een fatsoenlijke station kon betalen (eerste clue: ken je eigen combinatie…) standaard 110 en waar het kan 120. Als je de ervaring hebt, tenminste. Ik heb zelf bijna 5 jaar m’n rijbewijs B en voor mezelf heb ik de basis ervan geleerd in al die jaren dat ik mee keek vanaf de achterbank. En ik zal vast niet de enige zijn. Hetzelfde geldt voor rijden met een caravan: zo moeilijk is het niet, als je maar wel snapt hoe het verkeer en je eigen auto in elkaar zitten.
De helft van de reacties hier is weer lekker makkelijk van ”Ga lekker vliegen”, maar het zou mij niks verbazen als de helft dáárvan niet eens weet hoe je een caravanspiegel goed af stelt.

In Nederland mag je 90 met een caravan, omdat het wegenstelsel zich er gewoonweg niet voor leent om met al die op- en afritten 120 te gaan rijden. Dat wordt één grote rempartij, met situaties die iedere automobilist zich wel in kan denken. Op de genoemde Oberhausen Straight is het een koud kunstje om als ervaren caravanner met een krachtige en stabiele E-klasse 125 te rijden. Ik sta er niet zo van te kijken. Gewoon een paar basis dingen, net als bij het autorijden zonder aanhanger.

– Zorg voor een trekker-aanhanger combinatie die in evenwicht is
– Belaad de caravan zodat hij zo vlak mogelijk staat. Kijk eens in het boekje, als je niet weet hoe het moet.
– Kogeldruk, ook zoiets…
– Spiegels goed afstellen en testen, indien nodig bij de eerste benzinepomp bijstellen.
– Continu blijven kijken, spiegelen! 10 Meter stop je niet overal even snel tussen met een 110pk diesel. Daarbij rijden er in het buitenland nu eenmaal meer mensen harder dan 130 dan in Nederland.
– Houd rekening met zijwind. (De meeste) vrachtwagens gaan niet voor niets helemaal rechts rijden als je ze inhaalt.
– 120 op een recht stuk kan, maar bij heuvel af is het gewoon bijremmen. Ook goed beladen caravans willen dan nog wel eens gaan deinen.
– Und so weiter…
@phaeton: En dan moetje plots een noodstop maken of je krijgt onverwacht een rukwind… Kijken of je het dan nog red met je “ervaring”…
@phaeton: ervaring An de achterbank of niet; rijden met een trailer is meer dan het lijstje wat je opnoemt. Neem is een keer een BE lesje… Wedde dat het tegen valt? Ik heb zelf BE, en apart e erbij moeten halen en ben met een caravan toch iets behendiger dan zonder e!
@Jipp: Misschien begrijp je me verkeerd, ik heb zelf nooit 120 met een caravan gereden. Ik heb m’n BE, maar met slechts 1 caravanrit over 10km is dat niet het noemen waard. Vele jaren vanaf de achterbank meekijkende, laat je wel zien wanneer iemand in stuurt, bij remt, in houdt, etc.

@notsobig: Het remmen gaat tegenwoordig ook steeds gecontroleerder, met stabilisatoren op de caravan en ook op de duurdere auto’s, zoals de E-klasse uit het artikel. Verstand heb je echter niet van autorijden, als je een rukwind niet kunt voorspellen. Zeker met een caravan voel je heus wel aan wanneer het harder waait, ik neem aan dat iedereen met een combinatie daar dan z’n snelheid op aan past. Een rukwind komt echter niet op een zonnige, windstille dag en dan kan 120 prima.
@phaeton: van meekijken leer je niet autorijden zeker niet met een trailer er achter. Daarbij heeft niet iedereen een premium bak voor z’n caravan hangen. Daarbij heeft je ” ervaring ” toch niet alles geleerd. Op een zonnige dag kan 120 juist gevaarlijker zijn door de temperatuur in combinatie met de temperatuur van de banden van de trailer die door een hogere druk dan eerder kunnen klappen.
@Jipp: Iedereen doet net alsof je met je E rijbewijs gelijk staat als een race licentie.

Ik heb mijn E rijbewijs ook, maar heb totaal 3 km snelweg gereden. Van het dorp naar de stad. In de stad wat rondjes gereden in zoveel mogelijk straten en de rest van de tijd achteruit rijden leren.

Diezelfde middag gelijk examen gedaan en ook toen ben ik de snelweg niet op geweest. Je E rijbewijs is geen garantie dat je hard kunt rijden.
@sandoz: maakt niet uit, je moet met trailer verder vooruit kijken, andere nog eerder voorspellen en weten dat je combinatie groter en zwaarder is dan een gewone auto.

E geeft wel weer dat je weet waar de gevaren met een trailer kunnen zitten en dat je capabel genoeg bent om verder vooruit te kijken met een langere zwaardere meer instabiele combinatie in vergelijking met het gewone B rijbewijs.
De snelheid is het probleem niet met een sleurhut, het probleem komt pas als er boven modaal geremd moet gaan worden.
Hmmmm… ongeveer 120 km/h met een caravan ZONDER 100 km sticker (betekent dat de caravan NIET is goedgekeurd voor 100 km/h, dat is in Duitsland een VOORWAARDE om 100 km/h te MOGEN rijden), dus mag ie maar 80 km/h…. dat betekent een overschrijding van 31-40 km/h buiten de bebouwde kom; dat komt je -als je gepakt wordt- te staan op een boete van € 160, ligt de snelheid daadwerkelijk op zon 125 km/h dan wordt dat zo maar even € 280,-.
Duitsers krijgen dan nog 3 of 4 punten erbij in Flensburg…. en ben je eerder al bestraft wegens >26 km/h te hard binnen de bebouwde kom, dan wordt je rijbewijs 1 tot 3 maanden ingetrokken.
Ik ben ooit als kleine jongen getuige geweest van een nederlander die zijn caravan begon te slingeren op de Duitse Autobahn, Ik kan me nog heel goed herinneren dat het een mitsubishi galant van de jaren tachtig was. We reden met ons gezin met onze mazda 626 2.0d intertijd tegen topsnelheid 160km/h terwijl we die caravan recht voor ons tegen de vangrails zagen gaan, gelukkig kon iedereen remmen, maar dat waren wel beangstigende momenten toen!
ik zie een sleurhut het liefst bij mijn achterbuurman.. Die heeft een caravansloperij
@Soulmaster: goedkoop vermaak heb je dan. Lekkerder wakker worden dan dat kun je bijna niet als autoliefhebber.
”Betekent dit dat de limiet voor sleurhutten achterhaald is? Bij een redelijk rustige rijstijl voor omringend verkeer zonder aanhangsel op de rukpukkel kan zo’n ding blijkbaar prima meekomen in het verkeer”

Ligt maar net aan het trekkende voertuig.:) Opzich is bovenstaande ”weinig bijzonders”, in Frankrijk mogen ze 130 met de caravan en er zijn er genoeg die dat doen.
Ik heb 120 cruisecontrol, met uitschieters tot 150 gereden met een vouwwagen achter een A6 4.2, krijg ik nu ook een artikel?
Ook wij rijden doorgaans 120-130, dit met een T5 Multivan en een Hobby caravan van 8.50m.
Nu worden er genoeg voorbeelden genoemd over plotseling remmen etc. Wanneer de belading van de caravan perfect is zou er eigenlijk helemaal niks verkeerd kunnen gaan.
Het probleem van al die ongelukken op de bekende wegen met dalingen is dat mensen alleen maar remmen. (Wat eigenlijk al de grootste fout is, je hoort nauwelijks te remmen op een afdaling maar juist op de motor af te remmen, net zoals de truckers doen.) Wanneer er dan eenmaal een windvlaag tegen de caravan slaat en je nog steeds verkeerd remt, krijg je het bekende geval: Een geschaarde caravan. Mensen weten gewoon niet wat ze moeten doen op dat soort momenten. 
Daarom is een E-rijbewijs zeker aan te raden! 
deze week nog een auto + aanganger voorbij moeten laten met mijn Polo 1.2tsi van Europcar, ik reed 140 op de teller…
In Frankrijk mag je 130 met je caravan dus dit valt wel mee.
Als je de caravan goed laad kan je best met 130 rijden. Ik heb een seat leon cupra met 241 pk gechipt tot 280 pk koppel 400 nm en met een caravan van 1300 kg erachter met gemak 130 op cruisecontrol.Alleen opletten met zijwind bij bruggen. Met rijden tegen berg op slingerd de caravan nooit,alleen bij dalen,dus in 3 op de motet afremmend dalen.
Ik vind dit niet echt speciaal mijn vader rijdt met de caravan ook vaak op de snelweg 120/140 maar dat is niet heel gevaarlijk als je auto zwaarder is als de caravan
Zoals vaak in het verkeer: het gaat vaker goed dan fout…. Als het fout gaat met zo’n combinatie op deze snelheden, gaat het ook goed fout. Gelukkig vallen dit soort combinaties goed op en kan het overige verkeer er rekening mee houden. Ik blijf die dingen op hoge snelheden linke soep vinden….
Ik zie het probleem niet zo. Ook een paar 1000 km gereden met een hut van 6 meter en een normale Volvo er voor. Alleen in Nl die vage lage snelheid in België mag je 100, En in Frankrijk 130 en in Gb 110 geloof ik. en dan natuurlijk iets harder dan mag en nog nooit problemen gehad. Gewoon weten hoe je moet rijden met zo’n ding.
in combinatie met de gemiddelde aanhanger skills in NL is 130 levensgevaarlijk, 80 soms al.

Maar als je een beetje weet hoe je met zo’n ding om moet gaan, dan kan het op zich prima. Ik zal niet zeggen dat het verstandig is, maar als je geen harde zijwind hebt en normaal doet rijdt hij prima achter je aan (en je een degelijke auto hebt)
Kamperen?

Ben toch zeker geen vluchteling…
Het is wat allemaal! Sir_Komkommer_alot ;)
Met je caravan op vakantie of terwijl na een jaar hard werken 3 weken lang in een emmer kakken.
Ik snap er nog steeds niet dat er mensen zijn die daar welwillend voor kiezen en ook nog eens extra kosten mee maken.
@QuattroBoy: nooit op een camping geweest zo te merken…?
@Jipp: Gelukkig niet!
125 valt mee. Vorig jaar hebben wij een stuk 140 gereden met onze sleurhut.
Nou in Frankrijk afgelopen week was het ook weer zo ver, zitten we achter een of andere malloot die zn auto met caravan en al op een 6procent helling naar beneden kachelt met een vaartje van 120 per uur en toen die moest bijremmen scharen maar dat ding; “hard rijden met een caravan, je doet het verkeerd!”

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).