Video: waarom Porsche nog steeds ‘kevers’ maakt

Auteur: , 67 Reacties

Een stukje geschiedenis van het merk dat de afgelopen jaren zo veranderd is, door het merk zelf. Porsche licht de 911 nog even toe.

In de afgelopen 15 jaar is Porsche ook een hele andere kant op gegaan. De breedte in, meer dan alleen sportwagens. Hun ziel verkopen? Als ze alleen nog Cayenne’s en Panamera’s verkochten wel maar ze maken nog steeds de 911. Ondanks het grote aandeel 911’s in Nederland ‘autoland’ nog steeds een bijzondere auto. Een auto waar ze aan ontwikkelen zonder te ver van de (analoge) kwaliteiten af te wijken.

Mijn punt? In een wereld waar Ferrari alleen nog automatisch schakelt krijg je bij Porsche indien gewenst een 7-handbak met derde pedaal. Waar de moderne BMW M5 ruim 30% zwaarder is dan het model 25 jaar geleden, scheelt dit bij de Porsche 911 nog geen 10%. Heel de wereld deelt platformen en motoren, de Porsche 911 (991) krijgt opnieuw eigen onderdelen ‘aangemeten’.

Niet je auto verstoppen achter een deken van moderne ‘high-tech’ en mooie praatjes maar gewoon een hele goede auto bouwen en daar ook moderne veiligheid inbouwen. Daarbij is de Porsche 991 nog een van de weinige moderne auto’s waarbij je normaal naar buiten kan kijken. Ramen die ergens bij je schouders of er boven beginnen heb ik nooit begrepen. Video op autojunk.nl.67 reacties

Heeeel mooi filmpje echt goed gemaakt!
@bastiaanstultjens: Neemt niet weg dat het nog steeds een kever is. Of er in ieder geval verdomd veel op lijkt.
Helemaal met je eens Alwood! Knap artikel. Prachtige wagen.
Daarom is en blijft porsche HET merk. Blijf het geweldige auto’s vinden!
@964rs: ja HET merk, voor bekakte snobs, naar mijn mening
@loloo: Ga je mond spoelen man. Als je geld hebt hoor je te kunnen kopen wat je wilt zonder dat een of andere armoedzaaier weer een tot opmerking maakt of een kras in je deur zet
Volledig eens met het artikel. Er zijn blijkbaar veel mensen met een mening als ‘het is maar een 911, ik zie die elke dag’ of ‘waarom een 911, een Nissan GTR is veels sneller!’

De 911 is gewoon een icoon, wat sommigen niet (willen) begrijpen.
@jensdm: Tuurlijk een 911 is een icoon, maar niet bijzonder.
Iets wat bijzonder is, zie je niet elke dag.
Dus een Gt-R is dat wel, en nog sneller ook voor minder geld.
Maar met een 911 hoor je “er bij”, met een Nissan niet.
Hulde voor de mensen die daar schijt aan hebben!
@tritone: Van de 911 heb je tenminste nog wat restwaarde
Die Nissan is voor mij ook gewoon een tuningsbak en die Porsche gaat snel genoeg!
@Koenigsegg: Je bent je naam niet waardig, met snel genoeg.
Echter een 2e hands GT-R is nog steeds niet goedkoop.
@tritone: euhm ja zit hier al heel lang en die naam kan ik naar mijn weten niet veranderen. Het is nog altijd wel een geweldig merk maar staat compleet los van de discussie gt-r – 911.

On-topic: een gtr en een 911 zijn absoluut niet even duur tenminste als je eens durft verder kijken naar de aankoopprijs (ik denk aan verkoopprijs, bouwkwaliteit, onderhoud ed)
@tritone:

Het grote verschil tussen een gtr en een 911 is het gebruik van het materiaal. Heb een keer met een gtr mogen rijden waar een kleine 30.000 km op de klok stond. Op het moment dat je een bocht in ging hoorde je werkelijk alles in het interieur kreunen en steunen. Dashboard, stoelen, zelfs de hemelbekleding liet van zich horen. Een kennis van me rijd een 911 uit 2004 met 130K achter de kiezen…het enige wat je daar in hoort is het roffelen van die heerlijke boxer!
@tritone: “Tuurlijk een 911 is een icoon, maar niet bijzonder.”
Noem een auto met de motor achter de achteras die toch goed rijdt maar “niet bijzonder”. Als het gaat om ingenieurskunsten is de 911 van een veel hoger niveau dan de GTR die een veel simpeler concept heeft. De roem van de 911 komt vanwege de constante en erg elegante vorm, het bijzondere technische concept. Als je voor de kille cijfers gaat koop je een GTR of beter nog een treinkaartje voor de hogesnelheidslijn. Als het om emotie gaat is de 911 toch erg aantrekkelijk.
@jensdm: ik ben het met je eens wat betreft het feit dat de Porsche 911 een icoon is. Maar vergis je niet in de icoonstatussen van de Nissan GT-R’s van deze wereld. Minder dan de Porsches, maar zeker de modellen vanaf de Nissan R32 hebben een behoorlijk grote groep liefhebbers die deze auto’s toch echt als een icoon zien.

En ik vind en Nissan GT-R R35 ook gewoon mooier dan een Porsche 911, maar dat is persoonlijk natuurlijk… ;)
@RRenault: De Nissan GT-R (vooral de Skyline GT-R modellen) hebben wat je zegt een specifieke groep liefhebbers. De Porsche 911 heeft ook een algemene herkenning, haast elk mens kan hem herkennen. Dat is in mijn ogen wat de 911 eerder een icoonstatus geeft dan de GT-R.
@jensdm:
Ik heb een oud elfje uit 1991 en een nissan uit die tijd zou ik niet willen.
Maar als ik het geld had voor een nieuwe GT-R of een nieuwe 911 dan zou ik wel even twijfelen…
“Ramen die ergens bij je schouders of er boven beginnen heb ik nooit begrepen. ”
??? wat bedoel je daarmee?
@Hupke: Traditionele Lambo’s b.v. hebben wat betreft vermogen om naar buiten te kijken hetzelfde nivo als dat je in een grijscontainer zit opgesloten.

Niet.
Legendarisch? Sure thing.

Je moet echter wel van de looks houden en veel mensen hebben ook een mening over die 6 boxer-cylinders die over je achteras liggen te pendelen.

Doe mij maar wat anders! Of een veel ouwere 911, da’s nog stoer. Zo rij je jezelf tenminste in stijl kapot.
@bozewolf: Jeremy Clarkson: “Right now it’s in your garage, plotting how to kill you”
@statler: En zo hoort het ook een beetje. Ik heb erg weinig met moderne 911’s, die zitten zo bomvol technologie en hulpmiddelen dat de traditionele uitdaging van de 911 verloren gaat in een doolhof van electronische gizmo’s. Als ik ’t ding dan ook nog es lelijk vind…blijft er weinig over.

Dan inderdaad een ouwe-ouwe! Zo één waarbij je denkt “hmm…ik moet nog brood halen maar ik neem de Polo wel, het regent best hard.”
@bozewolf: “veel mensen hebben ook een mening over die 6 boxer-cylinders die over je achteras liggen te pendelen”

Waaronder jij neem ik aan. En dat mag. Maar beter noem je het karakter. En bewezen is ook dat een beetje bestuurder heel hard kan gaan met een 911. Like it or not.
Porsche rules!! Een 911 zal altijd de graadmeter zijn en blijven voor de andere fabrikanten.
911 is een icoon! Maar doordat hij zo succesvol is, minder exclusief geworden.
Toch zal het me niet ontgaan als er eentje voorbijkomt, altijd effe hoofdje draaien.

Porsche is niet zijn ziel aan het verkopen, het haalt zijn voornaamste inkomsten uit minder sportieve modellen. Maar de skills om een sportwagen pur sang (gt2&3) te bouwen hebben ze nog steeds!

Altijd klein zwakje gehad voor die opgefokte kevers met hun idiote configuratie :)
Porsche? Vroeger was het een echte mannen auto ,nu wordt je schijt gereden door een Datsun.
@norge:
Zie jij Mette al uit een Datsun stappen dan?
@grrrrommmmm: Marit?
@norge:
That’s the one… ;)
@grrrrommmmm: Als ze hem zelf zou moeten betalen ;)
@norge: hahahaha…. Ja, daar heb je dan wel een punt…. :)
Over die handbak die is ook niet op de turbo enz te krijgen en laat dat nou de enige 911 zijn die te vergelijken is met een Ferrari
@blacksquad: http://www.autoweek.nl/auto/55323/porsche-911-turbo-coupe
Mis ik iets?
@mout: De nieuwe Porsche 911 Turbo die eraan komt ook?
@blacksquad: De GT3 (in 3 varianten) en GT2 zijn niet eens met automaat te krijgen.
Alwood, de titel gaf me het slechtste voorgevoel. Maar je hebt een erg nette tekst neergezet. Je beschrijft precies de reden waarom er nog een air om de 911 hangt en de reden waarom ze nog steeds zoveel verkocht worden. Porsche lijkt met de 911 nog een van de weinige modellen te hebben die daadwerkelijk passie lijkt te hebben. De 911 mag wel wat extra waardering krijgen zo nu en dan naast al het commentaar over 1000 versies.
Gaaf verhaal…totdat je de 924/944 als marketing voor je kiezen krijgt ! ;-) . Kortom, veel bullshit rond een – overigens supergoed rijdende – 911, waarvan elke koper zich realiseert geen bijzondere auto te hebben.
@Megakix: ??? Volgens mij sla je hier een plankje mis.
1) Hij was voor VW getekend, maar ging als VW niet door. Niet bepaald een gevalletje geplande marketing, lijkt me.
2) Van nieuw t/m vandaag is het een van de meest gewaardeerde track-cars voor particulieren. Veel handling voor je euro, lastig stuk te krijgen, groot tuningspotentiëel.
Marketing is bij veel merken tenenkrommend. Voor mij geen laptop met Lambo-stickers, geen Porsche koffiezetter en geen horloge of fiets van een automerk (hoewel… ik heb een ruitjes-jasje van Jaguar ;) )
De Cayenne is wat mij betreft wel zo’n marketing-bak, omdat ie vanaf scratch ook voor VW en Audi bedoeld was.
Waarom moet er bij ieder artikel over porsche weer meteen de GT-R bijgehaald worden in de reacties? Totaal niet vergelijkbare auto’s. Amen voor het artikel btw!
@pexiges: nee, want? Als je er zo op tegen ben moet je ook kunnen beargumenteren en niet zeggen niet vergelijkbaar klaar. Gt-r is denk vele male beter dan een 911 en zeker qua prijs/kwaliteit verhouding
@mightymike: Wat is beter? Sneller? De GT-R is sneller, klopt. Alsof dat het enige is waar een koper zijn keuze op baseert bij het kopen van een sportwagen. Snelheid went en in mijn ervaring doet snelheidservaring veel meer dan werkelijke snelheid. Beleving is hierbij alles dat telt en zoals Wouter in de rijtest van de nieuwe 911 al zei is de GT-R sneller, maar biedt de 911 simpelweg meer beleving. Prijs/kwaliteit is ook subjectief, want de kwaliteit van materialen in een 911 ligt ver boven die in een GT-R.
@pexiges: Denk dat de kwaliteit van de materialen gelijk is hoor ,aaibaarheid zal wel hoger liggen bij de 911 .
@pexiges: Wouter’s beleving is niet iedereen’s beleving. Naast het feit dat het voor jou en mij kan verschillen, er zijn een boel autojourno’s die zeggen dat de GT-R heel analoog en mechanisch voelt. Totaal niet computerig en emotieloos.
@bozewolf: en er is ook een boel die het een playstation vinden. Snel en goed vind iedereen hem wel, daar kun je niet onderuit.
@Ferdinand1: Je kan het best een playstation vinden, maar blijkbaar rijdt het niet zo.
@bozewolf: dat weet ik niet, nooit in gereden. Maar wat het stukje “gevoel” betreft, zou ik het niet vreemd vinden als mensen aan een playstation moeten denken.
@Norge: Volgens mij heeft Datsun nog wel het eea te doen om de Porsche aan schijt te rijden.
Ja, ook ik vind de Nissan erg mooi maar het is geen 911.

http://www.youtube.com/watch?v=ee6T-TIzTk4&feature=fvst
De 911 is gewoon een icoon. Altijd.
Mooi gemaakt!
Toppunt van klootjesvolk hier. Waarom deze vergelijkingen tussen de 911 en de GTR? Omdat de marketing van beide fabrikanten dit over ons afgeroepen hebben ? Goh… en wij? Als lammetjes naar de slachtbank volgen we de meute. Afgeroepen door een stel reklame boys. De 911 is niet te vergelijken met een enkele andere auto. Boxermotor (al dan niet met turbo) achterin geplaats. Noem er nog één die vandaagdedag nieuw te koop is met een zelfde configuratie.
Prestaties zijn te vergelijken, dat is waar. Maar waarom -moest- Nissan (en anderen) zo nodig de laptime van de 911 op de ring verbeteren ? Juist ! Omdat de 911 de benchmark is. En nu ze daarin geslaagd zijn, ach proficiat, jullie hebben een andere auto gemaakt die sneller (of net zo snel) is als een 911. Iemand die een Porsche rijd zal nooit voor een Nissan gaan en andersom waarschijnlijk ook niet. Uiterlijk, techniek, uitstraling, imago. Op alle vlakken twee hele verschillende auto’s. Beide machtige machines met een volledig verschillende fan schare. So be it, nothing will change.
@TSI-tje: jij begrijpt het!
je moet er es in gereden hebben, ik raad het iedereen aan.
Ik kijk iig al uit naar het voorjaar!!
@p993: Precies!
Al is dat vooral waar voor jouw favoriet (of ouder). Met zijn opvolger is het wat mij betreft andersom. Best indrukwekkend om te zien, maar zonder de adrenaline.
Men mag zich serieus afvragen of Porsche ooit had bestaan zonder het genie van Hans Ledwinka en Tatra.
Wie?
Hans Ledwinka, hij was de hoofdingenieur bij Tatra en het is deze man die de oude Ferdinand Porsche heeft geintroduceerd voor zaken als luchtweerstand, luchtgekoelde motoren en de motor achterin het voertuig om op deze manier de beste stroomlijn en de meeste ruimte te creëren.
Terwijl de oude Porsche er met deze ideeën Hitler en het Nazi regime met zich mee kreeg voor de fabricage van wat later de Kever zou worden, Porsche na de 2e wereldoorlog als held werd gezien en royalties ontving voor iedere geproduceerde Kever, zat de geniale Ledwinka weg te kwijnen in een Tsjechische cel.
Opgepakt door de Russen wegens vermeende collaboratie.
De Russen hadden na de 2e wereldoorlig de beslissing genomen dat TATRA vrachtwagens zou produceren en geen prestigeuze snelle personenwagens voor de horege partijleden.
Merken als het Russische Zil en Chaika kregen deze eer, maar bakten er geen barst van.
Stiekem was met bij TATRA toch bezig met wat later de 603 zou worden, een personenwagenmet een luchtgekoelde V8 achterin, maar om technische problemen in de ontwikkeling op te kunnen lossne kwamen 2 vrienden en ingenieurs van Ledwinka regelmatig bij hem in de gevangenis op bezoek voor advies.
TATRA mocht personenwagens gaan bouwen, Ledwinka werd vrijgelaten en heeft technisch advies gegeven voor de 603.
Later ging hij terug naar het Westen (hij was nl Oostenrijker) vestigde zich in München alwaar hij verbleef tot aan zijn dood.
Er is een proces gevoerd waarbij de famillie Ledwinka door de famillie Porsche deels is gecompenseerd voor het stelen van Hans Ledwinka’s ideeën.
Een lachertje overigens, ze zijn er met drie miljoen DM van afgekomen.

Verder kan ik me afvragen dat jullie denken waarom juist Tsjechoslowakijke een kraamkamer was van de auto industrie.
Wel dit heeft te maken met het feit dat er grondstoffen waren (ijzererts) en dat de voormalige Oostenrijks – Habsburgse monarchie veel investeerde in engineering en ontwikkeling.
Dat was de cultuur.
Een ander interessant figuur uit de “Ledwinka School”was Mijnheer Hruska, die op latere leeftijd voor ALfa Romeo de Sud heeft ontwikkeld.
Wederom een tegendraads voertuig met een boxermotor !
@desjonnies: Als je het zo stelt was er geen Porsche en dan dus geen VW geweest ,En dan ook geen VAG .Maar geschiedenis kan je niet veranderen jammer genoeg……
Best mooi ineen gestoken, dat filmpje..
Die over elkaar gelegde profielen tonen toch aan wat we missen: een kleine, leuke (daar valk de Cayman met het lelijke raampje af) betaalbare 4 cilinder 356 opvolger. De 356 is toch nog steeds de echte Porsche. De rest is alleen maar gemaakt om vooral veel auto’s te verkopen ;)
Hoop haters altijd als het om Porsche gaat.. Wat is dat toch?? Hebben ze jullie iets misdaan ofzo..
@Ferdinand1: De enige coole Porsches komen niet meer uit Zuffenhausen tegenwoordig ;)
Leuk gemaakt! Helaas zal het mijn auto niet worden. Heb er echt weinig mee. Dus geef mijn portie maar aan fikkie.
sorry at ik het zeg maar ik vind het nog steeds dezelfde 911 maak is een keertje een andere niet steeds een 911 een mooie porsch met een andere voorkant en achterkant een ander model en daarmee bedoel ik niet die lelijke cayenne en panamera
ik begrijp niet waarom iedereen altijd zegt dat de 911 moet veranderen.

van mij hoeft die niet te veranderen, al veranderd hij wel want hij is weer groter geworden

never change a winning team

een G klasse van MB veranderd ook niet en wordt ook nog steeds goed verkocht, dat zijn nog auto’s met een ziel, ipv auto’s van nu die op elkaar lijken dankzij voetgangersveiligheid of andere troep
Een auto die in 1963 voor het eerst het daglicht zag. En dat model kun je nu nog steeds op de markt brengen en dit in een industrie die iets meer dan een eeuw bestaat. Ik geef dat het label tijdloos.
Ze veranderen wel kleine dingentjes, maar zet de eerste 911 en de nieuwste 911 naast elkaar …

Als ik er eentje mag uitkiezen uit de hele hoop, dan toch de 911 turbo. Hij mag dan veel voorkomen maar er is slechts 1 wagen die het ooit als poster op mijn muur heeft gehangen, op mijn bureaublad heeft gestaan, en welke ik sinds ik weet wat auto’s zijn gewoon wil hebben: Porsche 911.
Gek, ik heb in het hele filpmje geen enkele kever gezien… ben nu wel wat ontgoocheld hoor!
(nu even serieus: leve de elf!)
@automistje: ‘filmpje’ dus
Een porsche is leuk indien het een echte is dus met een luchtgekoelde 4 cilinder zonder computers en dergelijke.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).