Video: wat is beter, winterbanden of AWD?

Auteur: , 98 Reacties

Nadat er vanochtend toch zowaar 8 nanometer sneeuw viel en er dus 500+ kilometer file op onze wegen stond, lijkt ons dit een mooi moment om nog even de winterband aan te halen. Wat heb jij liever: vierwielaandrijving en zomerbanden of een set winterbanden en geen AWD?

Wie is het eerst boven?

Op zich zou je er nog even over moeten nadenken: AWD verdeelt lekker bij het wegrijden, en het ‘in de bocht houden’ van je auto, maar in hoeverre helpt dat nog als je keihard rubber in je wielkasten hebt?

In de volgende video’s wordt een dikke E46 M3 (winterband) tegenover de koning van de AWD, de Subaru Forester (zomerband) gezet, en moeten ze een heuveltje op. Normaalgesproken kat in ’t bakkie voor de Sub, want met je RWD-Bimmer een glad heuveltje op is net zoiets als een 14%-bijteller sportief vinden. Niet te doen. Daarnaast worden ook twee RWD-BMW’s met verschillend rubber tegenover elkaar gezet. Kijk, en oordeel zelf:


Dat lijkt ons wel duidelijk. Ook andere tests, met identieke voertuigen op zomer- en winterbanden, tonen aan dat wanneer er echt een laag sneeuw/ijs ligt, je voluit het beste af bent met winterrubber. Indien de straten droog zijn wordt het weer een heel ander verhaal, maar daar hebben we het nu niet over.98 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
hm nou ja ik heb voorwielaandrijving en geen winterbanden en t gaat me allemaal prima af moet ik zeggen ^^ tis misschien handig maar niet echt strikt noodzakelijk
@salberts93: in ons vlakke landje heb je dan ook zeer weinig hellingen
gedwongenleaser
@salberts93: heuveltje in Arnhem die ik vanmorgen op moest was jij niet op gekomen op zomerbandjes. 2 vrachtwagens kwamen die heuvel helemaal niet op en ik moest met mijn winterbanden eerst nog een aanloop nemen.
@gedwongenleaser:

LOL .. (hoef em vast niet uit te leggen) .. LOL ..
@salberts93: tot je een x hard op de rem moet. Dat piep (of in dit geval glij) je wel anders!
@salberts93:
Ik heb achterwielaandrijving en ook nergens last van gehad op m’n zomerbanden.

Verbaas me ook keer op keer van de drang om te bewijzen dat winterbanden beter zijn. Nog maar een paar jaar geleden riep iedereen hier op autoblog dat winterbanden bullshit is, en nu roept de meerderheid dat het een ‘must’ is…
En wat iedereen even vergeet te melden is dat het afgelopen tijd elfs +10 graden is geweest.. En dan presteren zomerbanden toch echt beter!

Ach ja… ik weet ook echt niet meer wie ik moet geloven. Maar zolang ik prima kan manoeuvreren op mijn zomerbanden laat ik de ‘hype’ lekker aan me voorbij gaan!
@reactief: winterbanden is echt geen onzin. Ik glij overal weg met me zomerbanden ,als ik de auto van mijn moeder pak met winterbanden heb ik nergens last van. Met zomerbanden op ijs/sneeuw hoef je echt geen noodstop te proberen.
@maxx1:
Met winterbanden ga je dan ook echt wel aan de glij hoor!
acceleratie bij gladheid is leuk, maar remmen vind ik toch iets belangrijker en in dat geval helpt AWD je niet/nauwelijks.

conclusie: winterbanden > AWD
Wat een lekker blikkerig geluid heeft zo’n E46 M3 toch :D
Wat een introvraag om die hier aan benzinehoofden te stellen…
Het grote voordeel van winterbanden zie je bij remacties, want hier heeft awd geen invloed op en draagt een korte remweg draagt meer bij aan veiligheid dan een snellere acceleratie im Schnee.
@martino: awd heeft wel invloed op het remmen, zei het zeer weinig. Dit omdat door de aandrijving op 4 wielen gelijke weerstand optreed.
@ferrari94tr:
Dat is gelul in de ruimte, alleen met een 100% sper op je tussendiff kan dat. Bovendien wil je juist geen starre verbinding tussen voor en achteras tijdens het remmen, sturen wordt dan verdomd lastig….
@ferrari94tr: Je ABS regelt die weerstand wel. AWD moet je niet op rekenen. Remmen op het gas leuk maar daar heb je weinig aan als je echt moet remmen.
Dat is toch logisch, je kunt op je auto de beste aandrijving/hulpmiddelen ter wereld hebben. Maar als je geen goede banden hebt, heb je er nog niets/weinig aan.
Die BMW klinkt erg lekker!
Geeft maar weer eens aan dat winterbanden nuttig zijn in de sneeuw.
AWD en winterbanden, dat is de ideale combo. ;)
winterbandenfundamentalisten zijn een vermakelijk volkje ..
gedwongenleaser
@lincoln: we kunnen niet allemaal zo goed zijn als jij. Jij zeikt zoveel op alles en iedereen dat de sneeuw in een straal van 3 meter rondom je auto smelt, dat is niet eerlijk.
@gedwongenleaser: Hahaha, assertief!
@moveyourmind:

een zin eindigen met “dat is niet eerlijk” is nou niet echt “assertief” te noemen ..

wel “vermakelijk” ..
gedwongenleaser
@lincoln: correct, van agressiviteit is helemaal geen sprake. Gewoon een lolletje, moet kunnen lijkt mij…
Allemaal leuk en aardig, maar als je niet kunt rijden en bij het minste of geringste sneeuw al in je broek poept.. dan gaat deze test helaas niet op.
Ik heb AWD en winterbanden… Blijft elke keer genieten als ik naar de bergen ga.
Ik heb beiden,maar winterbanden is wel een must. Liever winterbanden dan 4×4
@dave:

“een must” .. LOL ..
Alweer hetzelfde liedje, dit is een uitgekauwd onderwerp.
Of gaan jullie dit bij elke sneeuwvlok, die er valt, herhalen/oproepen?
Antwoord zal voor iedereen apart gelden, voor waar de verlangens liggen en de verantwoordelijkheden beginnen.
Verwerk het dan in een poll, maar niet meer in een column.

Optimale keuze: AWD en winterbanden.
@Orichy:
Ik denk dat je het tch wel helder kunt samenvatten: bij sneeuw:
Optimale keuze: AWD en winterbanden
Minder optimaal: FWD en winterbanden
Niet optimaal: RWD en winterbanden
Lastig: AWD en zomerbanden.
Moeilijk: FWD en zomerbanden.
Onmogelijk: RWD en zomerbanden.
@mashell: als je niet kan rijden is rwd moeilijker als fwd ja. Maar ik heb liever dat het kontje een stap opzij zet in een bocht dan dat ik de bocht uit onderstuur! Want dan kan je helemaal niet meer doen.
@lambo4all: maar hier gaat t niet om of je kunt rijden of wat leuker is, fwd is beter in de sneeuw ivm het gewicht op je aangedreven wielen dus zijn lijstje klopt.
@mashell:
Of mensen in Nederland kunnen geen auto rijden, of mijn RWD met winterbanden is zo gruwelijk goed..
@mashell: De banden van een auto zijn zo goed, als dat de bestuurder weet, hoe hij met auto en de banden moet om gaan, in de weeromstandigheden van dat moment.

Als goede chauffeur, zou je je eigenlijk overal mee moeten kunnen redden, of dat nu langzaam, of snel gaat, is om het even.

Voertuigbeheersing is een groot goed.
Een Corsa opc op zomerbanden hier. Moet wel zeggen een setje winterbanden was misschien wel prettig geweest in sommige situaties. Maar om ze er nu nog onder te leggen. Ben geen Piet Paulusma maar denk dat het geen nut meer heeft.
Iedereen die al op winterbanden rijdt wist dit allang :-)
Wat een onzin op dat filmpje..
Dat komt zeker niet alleen door die aandrijvingen en banden..
Daar verschiet ik niet van! Ik gebruik al jaren winterbanden op de standaard velgen tijdens de wintermaanden, en de rest van het jaar met semi slicks op OZ velgen. Dit is dus geen geldklopperij zoals sommige mensen beweren.
@toroloco:

tuurlijk .. omdat jij erin getrapt ben is het vooral geen oplichterij ..
@lincoln: Nee omdat uit ervaring weet dat je vlotter kunt vetrekken en stoppen met winterbanden dan met zomerbanden.
@toroloco:

in de zomer heb jij lelijke velgen ..
en in de winter heb jij lelijke banden ..

veel plezier ermee ..
@lincoln: Mijn wintervelgen zijn anders best wel mooi hoor.
@lincoln: Beter dat dan met een azijnzure kop de hele dag op autoblog alles afzeiken….
@406_v6:

en wat is dan beter ??
@lincoln: In jouw geval?? Ik zou zo zeggen actieve euthanasie of de pil van Drion? Mocht je dat te gortig vinden kun je altijd nog overwegen zelf de proef op de som te nemen en wintersloffies gaan testen en vergelijken met je zomer slippers.
@406_v6:

o.k. .. dom tokkie gelul dus .. mazzel ..
@lincoln:
En waarom zou het oplichterij zijn? Als je op je winterbanden rijdt slijten je zomerbanden niet, dus ze gaan allebei 2x zo lang mee. Iets wat per saldo geen geld kost kan ik moeilijk oplichterij noemen.

Heb, op verzoek van de vrouw, zowel zomer- als wintersloffen om een setje lichtmetaal liggen.
@kaasboerin: zoek anders ff het filmpje van Autocar op bij YouTube dan zie je verder twee identieke voertuigen met dezelfde conclusie: remmen en bochten nemen op winterbanden gaat veel beter dan op zomerbanden en awd.
@w0o0dy: Tuurlijk zit er een logica achter, maar kijk die 1-serie..
Volgens mij trapt die gewoon vol ’t gas in, geen mm vooruit..
@kaasboerin: hetzelfde bij de Forester. No way dat die auto zo extreem gaat glijden bij beheerst gas.
Ik heb all weather banden met 4WD. Voldoet prima onder alle omstandigheden. Ik kan me niet voorstellen dat zo’n BMW beter van zijn plek komt met alleen RWD.
Zolang het alleen maar vlak is, en je je rijstijl aanpast, kom je een heel eind op zomderbanden. Maar zoals hier in Arnhem heb je toch wel fors wat stevige heuvels en hellingen (randje Veluwe/Posbank). En ik heb daar toch al een paar keer meegemaakt dat mensen zonder winterbanden domweg een weg niet op kwamen en langs de kant moesten stoppen. Met winterbanden tufte ik overal langs.

Overigens merk ik ook bij vlak wel verschil tussen winter- en zomerbanden. Maar dat is voor iedereen weer persoonlijk. Ik zou alleen liever niet op mijn geweten hebben dat ik iemand aanrijd alleen omdat ik door geen winterbanden te monteren een remweg van +5 meter heb of niet meer kon uitwijken…
gedwongenleaser
@BeQuietAndDrive: zat vanmorgen op de Monnikensteeg achter een vrachtwagen die steeds langzamer de heuvel op ging, stil viel en langzaam weer terug kwam glijden. Geen pretje als er al een stoet aan auto’s achter je staat.
Beide:). AWD en winterbanden
het is algemene wijsheid voor verkopers dat je mensen met winterbanden alles kan verkopen ..
maar dan ook ECHT alles ..

het zijn meestal domme lui ..
moeten in een huur-auto rijden ..
hebben een baas ..
en (heel belangrijk voor een verzekerings-agent) ze zijn terminaal bang ..

het verkopers-gilde noemt deze groep dan ook “de mietjes” ..
andere kant van dat spectrum zijn de “zomerband-helden” ..
@lincoln: wat een dwaze reactie.
Zo ondervind jij geen verschil als met sneakers of bergschoenen door de sneeuw loopt. Zie je geen verschil tussen een sd of hd tv. Smaakt het brood van de supermarkt even goed als van de bakker. Is er geen verschil tussen confectie en maatkleding. Etc. Etc. zo kunnen we nog wel even door gaan met over 1 kam scheren.
@potjak:

zoals ik al zei .. dat soort noemen we “mietjes” ..
En ik lag ze allemaal uit met m’n saaie kut Audi quattro ;-)
@fijnkonijn: En de rest lacht jou weer uit als jij daar ligt.
Ik geloof niet in mirakels, ik vind de filmpjes nogal aan de louche kant moet ik zeggen.
Ja winterbanden zijn natuurlijk beter, maar in de sneeuw is het onzin.
Winterbanden zijn beter omdat ze vlugger op temperatuur zijn en dat maakt in de sneeuw nu eens geen fuck uit, daar ligt het helemaal aan het profiel ervan.
@Hupke: met jou uitleg bewijs je dat je er niks van kan en ook nul ervaring hebt. Je mag zelf je huiswerk doen en uitzoeken waarom winterbanden betere grip hebben op sneeuw.

Het filmje is volledig legitiem en strookt met mijn – zeer uitgebreide – ervaring.
@Onehp:

Beide auto’s thuis hebben winterbanden en op sneeuw zijn ze nochtans waardeloos. Een steile helling op rijden dat mag je vergeten (niet dat je daarover zou kunnen meespreken als Nederlander).
Logisch ook winterbanden werken enkel doordat ze beter het waterafvoeren en vlugger op temperatuur zijn.
@Hupke: je snapt duidelijk niet hoe een winterband functioneerd. Laat staan hoe deze zijn grip vind op een besneeuwde helling…
@rubend:

Dat is me hierboven nog al eens verteld, dus daar ben ik weinig mee.
Dit is anders wel de perfecte kans voor jouw om me eens iets bij te leren.
Dus leg het me dan eens uit?
@Hupke: lees jij nooit bandentesten. Het enige onderdeel waar een winterband steevast beter scoort dan een zomerband is bij de grip op sneeuw. en jij gaat vertellen dat dat juist het onderdeel is waar ze niet beter presteren
@lincoln: voor die zomerband- helden bestaat ook een paar andere namen “bankzitters” “crash dummies” en “donoren” zijn veel gehoorde koosnaampjes.
@hupke: check de autocar test op YouTube… alles gelijk alleen zomerbanden en sedan van winterbanden en fwd. Duidelijker wordt het niet.
@w0o0dy:

Kan je me een link geven. Die van de skoda yeti awd vs. fwd met winterbanden heb ik gevonden.
Er rijden in scandinavie grofweg 3 miljoen rwd autos met winterbanden. Arme dutsen weten niet dat volgens de deskundigen uit het sneeuwerige nederland dit geen goed combinatie is. alsjemenau
Die M3 maakt me wel n lekker geluid zeg!
Hou nou eens op met mensen overtuigen dat winterbanden beter zijn.Ze geloven ook dat de aarde plat is dus laat ze nou maar.
@norge: welke banden heb jij momenteel in gebruik: winterbanden, noppenbanden, spijkerbanden of een ander type band?
@rubend: Op het moment winterbanden zonder spijkers op beide auto’s , met spijkers kost in veel steden extra belasting .
@norge: het is sowieso gewoon vet dat je daar spikes mag hebben…
@ej20g: Die maken wel tering herrie hoor.
@norge: Hoeveel scheelt dat dan? Weet dat ik in Zweden ook een forse toeslag kreeg als ik spijkerbanden onder de Saab wilde, was destijds -eind jaren 90- al iets van SEK 600.
@406_v6: Kost iets van 1200 Noorse kronen geloof ik (per winter)
Ik zal het nut van Winterbanden niet tegenspreken, wel het nut van winterbanden in Nederland… voor die 4 dagen sneeuw die we hier hebben hoeven we het zeker niet te doen, die werk ik dan wel thuis… bespaart me 1000 euro.
@kees66: Waarom zou je dat geld besparen? Als je met winterbanden rijd slijten je zomerbanden niet. En vice versa. Hooguit montagekosten en eventuele set staaltjes of lm voor de winterset zouden je (eenmalig) een paar euro extra kunnen kosten.
@kees66: Juist leuk om een keertje andere metalo’s onder je kar te zetten.
Pffff, never-ending-story, die discussie over wel of geen winterbanden. Echte die-hards leggen die niet onder hun auto.
@moveyourmind: Echte diehards die hard .
@moveyourmind: En dan? Is dat heftig? In die ene week sneeuw kan ik tenminste fatsoenlijk optrekken en afremmen. En als het moet breek de achterkant heus wel uit…
@Homer55: die-hards hè! Zie dat Norge ‘m wel door heeft. Zelf ben ik dat niet, dus onder mijn auto ook winterbanden. Precies om die reden die jij ook aangeeft: die paar weken dat het hier echt winterweer is kan je tenminste gewoon veilig met de auto op weg.
de conclusie van het hele verhaal: Wat klink die M3 toch lekker =D
Aan alle haters van de winterband. Told you so.
Hoeveel profiel zat er op die zomerbanden?? En welk merk?? Er zitten namelijk al behoorlijke verschillen van merk tot merk. Daarnaast als je op die SUB een paar all weather van een a merk legt en je zet m dan tegen over een beamer met winterbanden van een b merk dan wil ik die test nog wel eens zien
Onbegrijpelijk al die pro winterbanden comments hier. Deze winter heb je er een paar dagen profijt van tot nu toe. De andere weken was het ver boven nul en dan heb je met winterbanden dus gewoon een LANGERE remweg dan met zomerbanden. Wat nou veiligheid?
@beetec: Het zijn bange onzekere kneusjes die het niet kunnen verdragen dat de meeste mensen met een aangepaste rijstijl, gewoon uit te voeten kunnen met zomer/allround banden.
De alom bekende banden/aandrijf discussie ik denk dat dat ieder voor zich.
Keuze aandrijving in mijn volgorde van belangrijk /veilig
4 x 4 achteraandrijving of vooraandrijving met of zonder winterbanden:
1: 4 x 4 op winterbanden altijd goed maar zoals al gezegd je remvermogen is slimmer dan het optrekken.
2: Achterwiel aandrijving met of zonder winterbanden (sturen kan ook met de achterwielen het befaamde driften)
3; Geen optie voor mij voorwielaandrijving met winterbanden als je ga glijden dan tja glij hem er maar in, je kan niks meer gas geven resulteert in dat je auto rechtdoor wil en geen gas gaat de auto ook de ingezette glijrichting op, waarom willen ze anders met driften een achterwielaangedreven auto hebben en geen voorwielaangedreven auto ??
Als ik met een auto in de slip ga dan 100 keer liever met achterwielaandrijving dan voorwielaandrijving, je kan namelijk de auto veel sneller onder controle krijgen dmv gas geven of juist gas los laten de kont weer recht achter de koplampen zetten zoals ik dat noem.
Heerlijke wagen de bmw!
Hoe je het ook wend of keert…winterbanden is in de winter altijd beter dan normale/zomerbanden.
Zeker als er sneeuw of ijzel ligt.

Winterbanden zouden verplicht moeten worden, net als in Duitsland.
Zeker omdat je ziet dat mensen totaal niet in de sneeuw kunnen rijden…..
Leuke video’s die duidelijk het verschil laten zien. Winterbanden prima maar ik vindt verplichten in Nederland echt veeeeel te ver gaan.

1. Wij hebben (bijna) niet zulke heuvels in Nederland zoals in dat filmpje.
2. Het sneeuwt zelden in Nederland… hooguit dat er van de 52 weken 1 week sneeuw op de wegen ligt. Als je met de auto enkel in Nederland rijdt dan is het dus echt een luxe probleem dit.
3. Door winterbanden lijken sommige mensen hoogmoedswaanzin te krijgen. Je moet gewoon rustig aan doen als er sneeuw ligt dan komt alles goed ;) Ik heb echt jaren prima op de normale banden gereden en mijn rijstijl in de winter en bij sneeuw gewoon iets aangepast. Werkt prima en tot op heden nog nooit schades gereden.
4. Waarom lijkt dit een discussie van de laatste jaren en heb ik mijn vader of moeder nooit hierover gehoord? Die reden toch ook al jaren prima rond bij sneeuw, ijzel of regen?
5. Ik hou niet van dingen die verplicht zijn…
@Quintin: even een reactie

“1. Wij hebben (bijna) niet zulke heuvels in Nederland zoals in dat filmpje.”
Klopt, maar als je zoals ik vaak in Zuid-Limburg onderweg bent, komt je ze geregeld tegen.

“2. Het sneeuwt zelden in Nederland… hooguit dat er van de 52 weken 1 week sneeuw op de wegen ligt. Als je met de auto enkel in Nederland rijdt dan is het dus echt een luxe probleem dit.”

Toch al drie weken van de 52 sneeuwprut en gladde wegen, met een tussenpoze dat de wind draaide en die sneeuw uit het noordoosten in regen uit het zuidwesten overging. Mijn baas noemt het ook geen luxeprobleem meer sinds hij een onvrijwillige slipcursus deed in zijn tt quattro ;)

“3. Door winterbanden lijken sommige mensen hoogmoedswaanzin te krijgen. Je moet gewoon rustig aan doen als er sneeuw ligt dan komt alles goed ;) Ik heb echt jaren prima op de normale banden gereden en mijn rijstijl in de winter en bij sneeuw gewoon iets aangepast. Werkt prima en tot op heden nog nooit schades gereden.”

Daar ga ik in mee. De Mini Cooper die ik heb gehad had de standaard 15″ velgen met smalle bandjes. Geweldig karretje op besneeuwde wegen en erg handig als ik nachtdienst had en er nog nergens gestrooid was. Je wordt geregeld ingehaald op de snelweg door dikke auto’s die je vervolgens op de niet gestrooide n-wegen zo van de weg ziet glibberen. Hard rijden in de sneeuw kan iedereen, hard remmen in de sneeuw kan niemand

“4. Waarom lijkt dit een discussie van de laatste jaren en heb ik mijn vader of moeder nooit hierover gehoord? Die reden toch ook al jaren prima rond bij sneeuw, ijzel of regen?”

Omdat je vader en moeder hoogstwaarschijnlijk niet in “de 24-uurs economie” hebben hoeven te werken en gewoon thuis konden blijven als het weer te slecht was. Daar deden de bazen dan ook niet heel erg moeilijk over, die bleven ook thuis. Nu MOET iedereen aanwezig zijn op zijn werk als hij geen thuiswerkmogelijkheden heeft. Dus het is gewoon een probleem van deze tijd.

“5. Ik hou niet van dingen die verplicht zijn…”

Tja, da’s wat men Authority Issues noemt. Dat moet iedereen maar voor zichzelf mee zien om te gaan ;)
@Alex_79:
2. Het is wel een luxeprobleem, want onze ouders reden, ook zonder het 24-uurs economie onzin stukje, dag en nacht, zomer en winter op standaardbanden kwamen er ook altijd.

3. Ga ik ook in mee, en ik moet zeggen dat mijn dikke auto met veel vermogen (330PK, 690Nm) best last heeft van gladde weg. Ondanks de wintersloffen heb ik een bijna continu knipperend waarschuwingslampje van de DTC.

Maar ook eerlijk: Bij het alternatief wat we hebben met 350PK op zomerbanden brand dit lampje gewoon, het knippert niet eens meer :)

Eén fout die ik direct toegeef: Er staan te brede winterbanden onder mijn auto. Ze hadden voor mijn velgmaat alleen 245-ers op voorraad, dus die heb ik er maar onder laten zetten, maar 195 was beter geweest.

Grootste probleem vind ik de overdreven paniekreacties van mensen om me heen als mijn kont een keer uitbreekt. Gelijk toeteren, seinen en totale paniek :D

4. Dit heeft twee kanten. Het 24-uurs economie verhaal is echt onzin. Mijn ouders waren ondernemers en werkten dus ook altijd, ongeacht de wegomstandigheden.

Enerzijds hebben we tegenwoordig zwaardere auto’s met meer vermogen waardoor het nut van winterbanden toe is genomen.

Anderzijds leven we in een tijd van bangmakerij. Kinderen kunnen alleen nog met allerlei kunstmatige poederrommel, desinfecterende zeepjes en helmpjes overleven, terwijl wij, helden, volwassen moesten worden zonder al deze ellende.

Maar kijk maar naar de reacties op de diverse fora. Steeds opnieuw staan er postings van iemand die je probeert bang te maken en je voor gek verklaart vanwege de vermeende risico’s. Het hele winterbandenverhaal past voor wat betreft NL prima in heel die bangmakerij.

Ze zeggen weleens dat we als mensheid nog nooit zoveel wisten als nu. Zijn we er gelukkiger door geworden? Nee, alleen maar angstiger. Per saldo zijn we dus alleen maar achteruit gegaan.

En even terugpakkend op het argument van Alex 79: Dan heeft al die vermeende vooruitgang dus alleen maar meer slavernij gebracht in plaats van de beloofde vrijheid!

5. Ben het met Quintin eens. Heeft totaal niet met AI te maken, alles met zelf denken, eigen verantwoording nemen. Net als al die dubbele doorgetrokken strepen op wegen waar je 100 mag. Ik ben echt zelf wel in staat om te beoordelen of ik in kan halen of niet.

Als je ambtenaren voor je laat denken dan ben je op je 30e een levende dode. Net zo saai en uitgeleefd als een ambtenaar.

Als duidelijk is dat automobilisten werkelijk niet in staat zijn om te bepalen of ze wel of niet in kunnen halen, dan moeten we geen dubbele strepen op de weg trekken om anderen de ambtenarenwil op te leggen, dan moeten we het CBR afschaffen en een betere rijopleiding instellen.

En denk er aan: Alle grote rijken hadden vlak voor ze ten onder gingen een overschot aan ambtenarenmacht.
Die M3 heeft een LSD (limited slip differential) dat scheelt alles.
Winterbanden is altijd beter dan zomerbanden maar is het echt nodig voor die 4 dagen sneeuw per jaar?
Volg liever een (anti)slip cursus daar heb je meer aan.
Al die prutsers op de weg met hun winterbandjes die worden ingehaald door ambulances op zomerbandjes snap je?
Dan zeker de winterbanden, hoewel ik die niet heb.
Met een rwd zou ik ze wellicht wel overwegen.

Dan heb je geen nadelen van awd (slijtage banden, brandstof, mrb etc.) en toch dat beetje meer grip, wat toch wel wenselijk is als de weg echt bevroren is.

Awd lijkt me alleen in het voordeel als je echt vast in de sneeuw staat.
A FOOL WITH A TOOL IS STILL A FOOL..
Leer eerst rijden…
Ik vind het vandaag een gepast tijdstip, september en 23 graden, om te stellen dat je vandaag helemaal niets hebt aan winterbanden. Aangezien ik ze toch onder de auto heb zitten, heb ik, net als al die zomerslofjes in de winter, met 60 kmh over de A12 gereden (veiligheid boven alles), wat een getoeter joh…. typisch, je hoort mij toch ook niet toeteren als er 3 mm sneeuw ligt en iedereen verschiet van kleur op de A12….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).