Video: Zo klinkt een Lexus IS200 met een dikke V12

Auteur: , 57 Reacties

We vertelden jullie een tijdje geleden al dat iemand op het briljante idee was gekomen om een dikke V12 uit een Toyota Century in een Lexus IS200 te proppen. Het was een beetje passen en meten, maar inmiddels is de boel gemonteerd en kunnen we jullie laten horen hoe dat klinkt!

De V12 die voorin ligt is 5 liter groot en perst er zo’n 310 pk en 481 Nm uit. Zoals je in de video kan zien draait het blok heel soepel, je kan met gemak een 2 euromunt op het 1GZ-FE blok zetten.

De video’s die we hieronder zien zijn afgelopen weekend gemaakt tijdens het International Toyota Treffen 2012. Overigens komt er nog een nieuwe (dikkere) uitlaat onder deze auto te hangen en kunnen er voorlopig niet meer dan 4.500 toeren per minuut gemaakt worden. Die kleine probleempjes zullen binnenkort hopelijk opgelost zijn.

Met dank aan Bart voor de tip!57 reacties

Mooie sleeper! Dit zijn de projectjes waar ik van houd. Origineel, ambitieus en smaakvol!
Wouw, dit mag ik wel!
Waarom een V12. Voor zo’n project zou ik toch een V8 genomen hebben. Betrouwbaarder, gemakkelijker en mooier geluid
@druon:

ja .. of “origineel” houden ..

die doet het ook altijd goed ..
@druon: misschien juist die dingen die in dit project niet van belang zijn?
Lekker een V12 erin proppen, om er maar een V12 in te proppen..
@druon: Omdat hij het kan?
@druon: En 8x zo saai… V12 is toch veel spectaculairder, zeldzamer en een grotere uitdaging. Als ze alleen maar meer PKs wilde hebben, hadden ze ook gewoon een ziekelijk grote Turbo erop kunnen schroeven, maar dat was het doel niet.
Ik vind de afwerking nou niet echt je van het. Kabelboom die nog opengesneden ligt, dat kastje achterin de motorruimte die er nogal beun uitziet.
@Dimitriej:

gesproken door iemand die nog geen grasmaaier aan de praat krijgt ..
@Dimitriej: ooit zelf zoiets ondernomen?
@Dimitriej:

Er staat nergens in de tekst dat dit project af is dus ga er maar vanuit dat dat nog opgelost wordt.
@Dimitriej:
hij is nog bezig met de ECU’s te foppen
zo is er een hydraulische vin die er nu niet meer in zit en nog wat kleine dingen waardoor het check engine lampje nog brand
@Dimitriej: Ja, want een V12 in een IS 200 lepelen is ook zo makkelijk; ruimte zat en kant & klare handleidingen en onderdelen beschikbaar toch ? En uiteraard werken alle custom-made onderdelen en instellingen in 1x goed en is het helemaal niet bijzonder dat een ‘tuner-car’ een 2 euromunt rechtop kan laten staan.

Daarnaast werk je dergelijke zaken natuurlijk meteen af, nog voordat de auto gekeurd is en motor-management getweaked is, het is immers zo belangrijk … * zucht *
heb idd ook nooit echt begrepen waarom die dingen niet standaard met een V12 op de markt gekomen zijn ..

thumbs up for the dedication ..
De vraag is nu natuurlijk of het ook nog een beetje de bocht om wil. Ik ga er vanuit dat de voortrein behoorlijk is aangepast anders is ie wellicht wat “nose heavy”
@DonEmilio: precies wat ik dacht.
@DonEmilio: Dat blok schijnt ‘amper’ zwaarder te zijn, werd in het vorige topic hierover al besproken …
Ik vind de specs van zo’n blok best tegenvallen.
@mikkeloentje:

Blok stamt al uit 1997 en is niet op pk geweld maar op souplesse gericht.
Dus wat dat betreft vallen de specs best wel mee.
Waarom wordt het kenteken in het eerste filmpje zwart gemaakt?

Wel erg cool gedaan btw. Kudo’s voor het feit dat ze een Centuryblok hebben weten te vinden.
@Jorrit: Waarschijnlijk omdat ze de auto niet herkenbaar in beeld wilden hebben? Als je het aantal cilinders hebt veranderd moet je je auto eerst laten herkeuren bij de RDW voordat je legaal rond mag rijden namelijk ;)
@CapsLock: Thnx, I know. :) Maar waarom is het in het tweede filmpje niet zo? ;)
@Jorrit: “Foutje, bedankt.”? :P Het is inderdaad curieus :D
@Jorrit: 2 verschillende gebruikers/filmers. De een is zo vriendelijk de moeite te doen om het nr plaat te verbergen de andere niet.
En nou nog langs de rdw…
@moondustfocus: De kenteken-vlek doet me vermoeden dat ie daar geen trek in heeft.
Mensen die op dit soort projecten lopen te zeiken over praktisch nut en rationele beslissingen snappen niet wat autoliefhebberij in houdt.
Respect! Nu nog ff een rondje op de ring.
@CL65: en iedere bocht tegen het onderstuur vechten.
Ik vind het geluid in het bovenste filmpje erg tegenvallen… Dit is met recht een sleeper, ook in z’n motorgeluid.
@CBR600rr: Komt nog 2x 3 inch uitlaat en geloof me geluid is alles behalve saai
Wat een suffe comments staan hier tussen… “specs vallen tegen” “motorgeluid valt tegen” “nu nog een rondje ring”..

*zucht

Google even de Toyota Century en kom terug met een betere reactie…
@baasbas:
Googelen is uit de mode. Kost te veel tijd. Lullen als Brugman, dat is het nieuwe googelen
@Rob: Lullen als Brugman klopt eigenlijk niet. Kool verkopen, dat is het
@baasbas: Beste meneer Bas, sinds wanneer mogen personen hun mening niet meer geven op een blog? ik VIND het geluid tegenvallen omdat ik bij het woord V12 eerder aan Aventador-achtige geluiden moet denken. Expectation-management noemt men dat, en dat was bij mij wat minder goed gelukt. Desalniettemin is het een vet project.
@CBR600rr: Uiteraard mag je een mening hebben. Maar als je verwachtingen als Aventador-achtige geluiden gaat uitspreken dan heb je geen idee wat een Toyota Century is. Ik kan moeilijk zeggen dat het geluid van een RR Silver Shadow tegenvalt omdat ik het geluid van een Alfa Romeo 8C verwacht? Tsja, beiden V8.. Maar dan zeg jij, terecht, dat dat niet zo’n snuggere verwachting is…
@baasbas: Tja, die Toyota Century is inderdaad geen Aventador. Maar je weet hoe het gaat: je leest een titel, hebt door verwachtingen geen zin om de tekst eerst te lezen en gaat los op de filmpjes: dan kom je van een koude kermis thuis ;-)
Wat is dit nou weer: ik wil verder gaan op iemands comment en ik krijg een computerantwoord waarin staat: duplicate comment, it looks like you already said that.
Het is een 1 euro munt…
Volgens mij gaat het blok een beetje met de auto aan de haal als hij gas geeft. De wagen beweegt aardig bij een beetje gas geven. Dat blok is niet supermodern vandaar maar 310 pk.
@pier: Dat blok is voor de japanse markt standaard op 280 pk afgeregeld. Heeft weinig met modern of niet te maken…
het blok is vanuit japan zowel electronisch als hardwarematig geknepen, zoals een inlaat spruitstuk met 28mm doorgangen, en tevens is de uitlaat grotendeels nog van de standaard 2 liter motor,
met aangepast inlaat traject en een fatsoenlijk uitlaat traject leverd deze motor +/-470pk en 600+nm koppel.. dit is al eens eerder bewezen in de Top-Secret Supra..
overgens is het blok niet begrensd op 4500 rpm maar de standaard redline van 5800rpm..
de motor heeft een zogenaamde Flat-Plane krukas.. die extreme toerentallen en (net zoals ferrari’s) een jakend uitlaat geluid kan produceren, dus geloof maar dat er binnen enkele maanden wel wat meer filmpjes met meer geluid en vermogen te vinden zullen zijn..

Ik heb samen met de eigenaar deze motor in deze lexus ingebouwd, en de complexiteit van deze swap is enorm.. de motor draaid op 2 ecu’s en heeft dus ook 2 kabelbomen, waar vrijwel geen documentatie voor te vinden is (alleen in het japans) we hebben dus alles helemaal zelf uit moeten zoeken/vinden, er zitten nog een paar foutjes in die het vermogen nu wat knijpen maar dat komt wel goed
tevens paste natuurlijk de 1jz (2,5L 6cil turbo) versnellingsbak niet, dus moest er een pasplaat, vliegwiel, en koppelings combo ontwikkeld en uitgemeten worden, een passende radiator was er ook niet, dus we hebben ook een alluminium radiator moeten verbouwen, het carter hebben we aan moeten passen omdat deze te dik was, daardoor lag de motor te hoog en kon de motorkap niet dicht.. nu dus wel
orriginele stabilizatorstang voor paste niet meer, ect ect ect.. maar dat hij nu al rijdens is en betrouwbaar is is al een hele prestatie opzich

tevens voor de wijsneuzen… het standaard blok (6cil)wat in deze auto hoort is van gietijzer.. en weegt ongeveer 20 kilo minder als deze voledig alluminium V12, de stuur eigenschappen zijn niet merkbaar veranderd, ligt nog steeds als een blok op de weg, alleen nu dankzij het veel hogere koppel een stuk meer tail happy (op verzoek)
@frankieturbo: En is de auto alweer gekeurd door de RDW? Zo niet zou ik toch even goed nadenken over het publiceren van filmpjes op het internet met het kenteken zichtbaar.
@frankieturbo:
Respect! hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen.
En succes met de RDW als dat nog niet gebeurd is.
@frankieturbo: als het zoals je beloofd met de power en (vooral) het geluid goed komt dan wordt het echt een topper. Vet gedaan!
@frankieturbo: respect voor de inspanningen en volharding!! Lijkt me een erg moeilijk project waar je engelengeduld voor moet hebben… Nu al een topprestatie neergezet en nog benieuwder naar het eindresultaat!!
@frankieturbo: [oh ja en nu dat jullie zoveel tijd en energie in dit project steken, haal gelijk luxe kentekenplaten]
@frankieturbo: ik denk dat hij op noodloop loopt, vandaar de 4500rpm, aangezien er in de tekst staat dat hij nu NOG 4500rpm draait.
@dutchiehd: oeps ik las niet verder, je hebt meegeholpen? Dan neem ik mijn woorden terug :)
@frankieturbo:
ja inderdaad: heel mooi gedaan (ik doe het jullie alvast niet na). Veel plaats er er niet meer onder de motorkap :)
Vette techniek, maar wat is zo’n lexus toch leeehluhk…
@freezzr: tasted differ, ik vind ze juist mooi!
Pracht project! Hulde voor de liefhebbers die d’r zoveel energie insteken. Het luchtfilter wat ik zie begrijp ik dan weer niet? Lekker warme lucht aanzuigen?? Ik had toch miniaal een direct airintake verwacht (bij voorkeur BMC CDA)
@dino166

we hebben dat natuurlijk wel bekeken, alleen met het oog op het feit dat we de auto kwa uiterlijk zo stock mogelijk laten kunnen we vrijwel onmogelijk een direct-air (ram) intake te maken.. anders hadden we ook niet de carter aangepast zodat er de standaard kap op paste..

tevens weten we allemaal dat een cold-air/ram-air/direct intake leuk is op een 1.6 met 120pk.. maar met 300+pk hou je je niet bezig om enkele pk’s te winnen, zoiezo heeft een dergelijke inlaat geen nut aangezien het inlaat spruitstuk nog steeds erg ristrictief is.

de auto rijdt momenteel niet op de openbare weg, zodra de uitlaat af is en de foutcodes eruit zijn (voor co uitstoot) word hij naar v12 omgekeurd..
de auto heeft gewoon apk dus op eigen terrein/circuit/evenmenten tereinen kun je gerust rijden.
enigste probleem is dat we momenteel omkomen in het swap-werk.. goed voor de zake.. alleen minder voor de eigen projecten..
Haha wauw, dit is echt geweldig! Gewoon standaard van buiten laten en dan zo’n dikke motor er in, dat verwacht niemand!
Zeker wel een vet project!
Nice!
@frankieturbo
Respect!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).