Videodocu: De logische overstap naar V8’s bij drifters

Auteur: , 40 Reacties

Nu driften in de VS steeds professionelere vormen aanneemt, is daar een opmerkelijke verschuiving van de gebruikte krachtbronnen waar te nemen. Of misschien juist wel een zéér logische shift van vier- naar zes- naar achtcilinders. Stukje duiding op de zondagochtend? Klik verder dan, en neem een mondkapje mee. Er gaat gerookt worden.

De uit Japan overgewaaide driftsport heeft in de VS een sterke opmars gemaakt, met een heus kampioenschap in de vorm van Formula Drift als gevolg. En dat begint daar steeds meer zijn eigen ‘vorm’ te krijgen. Bij professionele driftauto’s denk je waarschijnlijk aan brute Nissans en Toyota’s met een zes-in-lijn, meestal voorzien van belachelijk grote turbo’s. En zo begon het ook in de VS. Maar professionele drifters als Vaughn Gittin Jr kiezen tegenwoordig tegenwoordig massaal voor de V8.

En de voordelen zijn evident: in aanschaf zijn achtpitters -in de VS althans- relatief goedkoop, onderdelen zijn betaalbaar en in overvloed, het koppel is groot en in tegenstelling tot een turbomotor vanaf elk toerental aanspreekbaar. Achterbanden laten roken en zijwaarts glijden wordt dus ook in de driftscene het territorium van de V8. En met name de LS V8 van General Motors, die dankzij zijn betrouwbaarheid en koningstatus gretig aftrek vind bij glijdertjes in de VS. Dit onfeilbare blok wordt niet voor niets in elke wannabee supercar gehangen.

Een nadeel wat bij ons direct opkomt is het forsere gewicht van de V8’s, maar dat schijnt volgens Vaughn Gittin Jr niet veel te verschillen met een vier- of zescilinder met een turbo en bijbehortend buizenstelsel. En daar heeft ‘ie wellicht een punt, waarmee je zou kunnen zeggen dat men in Japan op den duur ook overstapt naar de V8.

Na deze video van 25 minuten weet je in ieder geval waarom de gehele driftscene in de VS de V8 omarmt.40 reacties

En chauvinisme heeft er dus natuurlijk niets mee te maken?
Goedkoop bakkie , turbo erop , oude bandjes , driften maar.
Wordt met zo’n V8 nooit hetzelfde ,misschien in de States waar ze alleen maar van big ( vet) houden.
enkele weken terug nog naar die formula drift zitten kijken op extreme sports of eurosport ofzo, was nog wel in orde, maar niet voor meer dan een uurtje
Hier in Nederland is ook iemand die drift met een skyline R33 met Corvette V8 :)
@dennisr:
En Remmo Niesen met een V8 in een m3.
@dennisr: dat ding rijdt al een paar jaar niet meer. Hij wordt nu opgeknapt.
@Ra1kkoneN: paar jaar al niet meer? ik weet dat hij momenteel aan het bouwen is idd maar dat het al een paar jaar was wist ik dan weer niet..

hoop dat die snel weer rijd, levert mooie filmpjes op :)
@dennisr: in 2010 kreeg hij een tik in het blok, daarna geen tijd gehad en nu rustig aan weer aan het opbouwen.
@dennisr: http://www.youtube.com/watch?v=WtYIGfcySRw

Daar doet hij het trouwens nog wel.
@Ra1kkoneN: Die had ik tijdje terug idd ook gezien, mooi geluid! :D had alleen niet door dat dat alweer 2 jaar geleden is, niet zo op gelet :)
@dennisr: remmo niezen met bmw V8, dennis prijt met bmw V8, bas met een LS powered 350Z, dat zijn ze wel zn beetje hier in NL..
Het is meer een kunst om te driften met “japanners” dan met bullebakken V8. Bewijst maar weer dat amerikanen alleen maar op ’t gas kunnen stampen!
@MARS: v8 is alleen makkelijk als je banden nieuwe zijn en veel grip hebben.. Na 20 seconden is het tering moeilijk om dat ding in bedwang te houden in tegenstelling tot d 6-inlijn die minder trekkracht heeft en makkelijker te doseren is…
Dat maakt het driften veel eenvoudiger natuurlijk…
Die driftbakken zien er wel altijd vet uit.
‘Murica!

Verkrachten ook alles…
Amerika is V8, V8 is Amerika. Logische evolutie voor de driftsport aldaar lijkt mij. Het is wel leuk om de japanners met V8 te horen brullen :)
Vaak zijn V8 blokken van aluminium, dus dat gewicht valt erg mee. En ze zijn korter dus het gewicht ligt lager en verder naar achter.
Voor een Amerikaan moet het alleen maar makkelijk zijn, de kunst van het driften telt niet, makkelijk driften, hoe gemakkelijker, hoe liever.
@fortuna: kan jij me uitleggen waarom je per se een 6 in leen met desnoods turbo’s nodig hebt om ‘de kunst van het driften’ onder de knie te krijgen? Nietzo huilen, lekker boeien wat voor motor onder de kap ligt.
@lambo4all: des te minder koppel je hebt des te moeilijker het wordt: het ziet er niet vetter uit maar het geeft wel meer voldoening als je op vaardigheid je drift voor elkaar krijgt
Maar aangezien er geen topic over is, maar het wel degelijk een belangrijke race is (en ook nog eens in NL wordt verreden) hier een livestream van de Masters of Formula 3:

http://www.cpz.nl/Page?contentid=141&languageId=1&videoID=17219
Natuurlijk zijn de V8’s en onderdelen in de USA meer voorhanden dan Japanse onderdelen. In Japan en omstreken is het echter andersom denk ik.

En wellicht zijn er ook nadelen aan een V8? Gewicht bijvoorbeeld.

Zijn er vast nog meer te bedenken.
@knalfa: het blok is veelal van aluminium gemaakt, dus vaak minder sterk dan de gietijzeren variant uit Japan.
Het is begonnen, omdat er over het algemeen moeilijker aan 6 cilinder blokken te komen is en er v8 blokken in overvloed zijn.
Maar een v8 in een R33 leggen is naar mijn mening heiligschennis..
@Corrado16v: aan de ene kant wel, zou het zelf nooit doen, maar levert wel mooi geluid en mooie filmpjes op :)

uiteindelijk hoort er natuurlijk zo’n heerlijke 6-in-lijn in :)
Ook is Vaughn Gittin Jr. partner met Ford racing.. een v8 lijkt me dan nog al logisch.
Manabu Orido (Japanse coureur) drift ook al met een V8 in een Toyota GT-86.
Driften is leuk voor 1 x maar om hier nu dagelijks aan mee te doen, nee. Het een sport noemen vind ik net wat te ver gaan want het is eigenlijk hetzelfde als een potje verpissen. I.t.t. bijv. F1 of zelfs rondjes rijden..
@The360box: ieder zn mening, ik blijf wel lekker in het nederlandse driftwereldje :)
Driften met een Amerikaan?
Rechtuit rijden met een Amerikaan, da’s een kunst !
Vind het erg leuk om te zien dat er tegenwoordig steeds meer Amerikaanse V8 bakken meedoen, maar wat me wél dwars zit is dat er ook steeds vaker Amerikaanse 8 cilinders (LS2 vooral) in Silvia’s e.d. verschijnen. Niks dan heiligschennis als je het mij vraagt, een SR20DET is met de juiste aanpassingen prima in staat tot 600+ pk’s. Kost wat meer, maar is beter naar mijn mening. Blijf driften wel fantastisch vinden om te zien!
@ej20g: het verschil is dat zo’n SR20DET dan op zn limiet loopt, en zo’n Amerikaans blok kan vanaf 600 nog wel wat hebben..

Zoals ze ook in het filmpje lieten weten is het met een Amerikaan betrouwbaarder..

Om die V8 dan in zo’n Silvia te bouwen is idd wat jammer, maar goed.. :)
@dennisr: Dan altijd nog liever een 2JZ, RB26DETT of een 13B dan een Amerikaanse V8 naar mijn mening
@Corrado16v: Double that. Om aan te vullen: een 20B, 1JZ of zelfs een 3S-GTE zie ik graag. Deze laatste wordt steeds vaker gebruikt in Toyota AE86’s. 2JZ’s en zelfs 13B’s vinden hun weg ook steeds vaker naar de AE86’s.
Veel Silvia’s maken gebruik van een RB25DET met zo nu en dan een RB26DETT. Leuk spul blijft het!
@dennisr: Dat klopt inderdaad, maar dan zie ik nog steeds liever een SR20DET. Betrouwbaarheid, ach, dat is natuurlijk ook maar hoe je het ziet. Met onderdelen van hoge kwaliteit hoef je niks in te leveren aan betrouwbaarheid, een groot verschil is echter wel dat er aan de SR20DET veel meer onderdelen kapot kunnen gaan. Maar goed, ondanks dat die Amerikaanse blokken zo hun charmes hebben, ben ik al sinds jaar en dag gek op Japanse blokken en die zie ik dus liever.
Na al die domme opmerkingen over rechtdoor ,bochten nemen, ect wat al lang achterhaalt is ,ga eens op onderzoek uit? de v8 word gebruikt omdat het veel koppel heeft , de zakt ook niet snel terug, en de corvette mororen(gm) dus , zijn zeer betrouwbaar en houden het zeer lang uit, door de lage toeren! . zijn minder aan slijtage onderhevig.
Dit ga je steeds meer zien. Ook in Nederland. Atectuning heeft ook voor een klant een RX7 en (dacht ik) een 350Z staan met corvette V8. Technisch zeer simpel en niet kapot te krijgen. Logische overstap. Beter lineair vermogen en gaat minder snel( nooit) kapot.
@jeffreym3: En voor vermogen/koppel hoef je het niet te doen. Zo’n 6 in lijn loopt op 500pk met een shitload aan koppel. Dit is immers nodig om te driften, pk’s is voor snelheid weten we nog?

De enige reden dat ze met V8 blokken rijden is dus een centenkwestie en betrouwbaarheid. Die LS blokken blijven gewoon heel en kosten (in verhouding met opgefokte 6 pitters) geen drol. Dat anti-amerika gelul moet maar is afgelopen zijn. Als het ///M V8’s waren hoor je niemand klagen.
@jeffreym3 wat ik wel leuk vind is dat de gm v8 uiteindelijk wel geprezen word , om juist? de eenvoud die het blok zo betrouwbaar maakt, en wat een v8 wel heeft is dat het koppel niet snel wegzakt kwa toeren , en dat zonder turbo,s of whatever .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).