Volgend jaar krijgen we een “slimme snelweg”

Auteur: , 36 Reacties

Glow-in-the-dark belijning, dynamische verf en interactieve lichtjes; je moet er maar op komen.

Studio Roosegaarde en Heleen Herbert van Heijmans Infrastructure presenteerden het prototype van de Smart Highway tijdens de Dutch Design Awards. Hun doel is om met de laatste technieken wegen aan te leggen die duurzamer, veiliger en interactief zijn voor zowel bestuurder als wegwerker.

Het systeem creëert wegen die interactief worden met behulp van licht, energie en verkeersborden die zich automatisch aanpassen naar gelang de verschillende verkeerssituaties. Zo gaan de lampen alleen bij toenadering branden, daar waar er geen glow-in-the-dark lijnen 10 uur lang de banen scheiden en de windlichtjes vrolijk draaien. Verkeersinformatie wordt doorgegeven door middel van dynamische verf, die onder bepaalde omstandigheden activeert. Bijvoorbeeld bij vorst verschijnen gestileerde sneeuwvlokken op de weg om te waarschuwen voor mogelijke gladheid. Veel preciezer dan een landelijke waarschuwing. Ook kunnen elektrische auto’s op de daarvoor aangewezen baan hun accu’s laden via inductie. Zo kom je dus nooit meer zonder stroom te staan.

Erg handig. Dat vonden de juryleden ook, want het Smart Highway concept werd samen met acht andere projecten benoemd tot Best Future Concept. Zien jullie het ook zitten? Volgend jaar kun je het uitproberen. De exacte locatie is nog niet bekend, maar medio 2013 moet het eerste stukje slim wegdek aangelegd worden.36 reacties

LOL.. samen met 8 anderen benoemd tot beste?

lekker nuttig, zo’n jury..


Wel vet plan, alleen wegen de kosten wel op tegen wat je ermee bezuinigd?
@dennisr: Misschien kan de straatverlichting 50% minder met al die fancy lichtjes en glow-in-the-dark dingen. Dan verdienen we t waarschijnlijk heel snel terug :)
“Ook kunnen elektrische auto’s op de daarvoor aangewezen baan hun accu’s laden via inductie. Zo kom je dus nooit meer zonder stroom te staan”
En om de 100 meter een pot met gouden munten en om de vijfhonderd benzine die vanzelf je tank in kruipt en geen snelheids controle.
Allemaal nog wel erg dromerig.. Volgens mij is zelfs de inductie bij stilstaan op een plaat als de auto niet gebruikt word niet enorm effectief, kan me niet voorstellen dat hij bij rijden dan wel enorm goed werkt terwijl de accu’s tegelijk ook gebruikt worden..
En dan nog uitzoeken wie de stroom betaald uiteraard
@darkpluisje: Stroom wordt natuurlijk gewoon opgewekt door de weg zelf. http://www.autoblog.nl/archive/2008/12/14/weg-kan-binnenkort-zelf-stroom-opwekken
@vondeyck: werkt dan alleen als de gewone auto’s er ook overheen rijden om op te laden want je zal altijd energie verliezen bij het omzetten :P
glow in the dark heb ik me altijd al afgevraagd waarom dat er niet is
die lichtjes zijn ook wel grappig maar ze zouden ook iets moeten verzinnen op overstekende beesten want het is echt niet om aan te zien wat er allemaal langs de weg ligt
@Flamingo: ik vind dat juist altijd wel leuk, al die dooie beesten. Zie je toch een hoop natuur zonder dat je d\’r helemaal het bos voor in moet..
@flippert: lol ik zal jou eens doodrijdenm dan kijken hoe leuk dat is
@Flamingo: pvdd?
die glow in the dark lijntjes kunnen nog wel, de rest vind ik best onzinnig
@rsvbf1: valt wel mee wij doen altijd groot licht aan (als er geen tegenliggers komen) op een donkere weg maar als er een lichtje in de verte gaat branden hoeft dat niet meer!
@rsvbf1: ik bedoel gewone verlichtig schijnt zo omlaag, je ziet gewoon niet ver
Lijkt me een beetje onzin en kan me niet voorstellen dat het uit kan
@badsaying: glow-in-the-dark kan inderdaad niet uit.
Ik vind dat we sowieso wel mogen korten op de verlichting op sommige trajecten alleen op kruispunten en bochten. In Duitsland bijv. rijden ze met 200+ in het pikkedonker voor je voorbij..
Leuk maar los je hier dan ook het fileprobleem mee op?
@bullgod76: nee juist niet.. alle Ev’s komen daar om op te laden :P
@bullgod76: dat wordt al opgelost door meer wegen aan te leggen en verbreden
maar een slimme oplossing zou miss handiger zijn maar die is er nog niet blijkbaar
@bullgod76: welk fileprobleem? De crisis heeft zijn werk gedaan and is working on a solution as we type….
Ik krijg toch ook geen gratis benzine op de snelweg, maar moet wel belasting betalen voor een cadeautje voor de groentjes !
@chrizzl97: Dat heb ik niet in het artikel gelezen. Wel dat er met inductie opgeladen kon worden, maar dan weer niet dat t gratis zou zijn…

OT: heel gave concepten, de een wat dichter bij uitvoerbaar dan de ander, maar naarmate de tijd verstrijkt zullen vast steeds meer van deze ideeën in de praktijk toegepast worden.
@wheelzzz: In het plan zouden elektrische auto’s middels inductie tijdens het rijden opgeladen kunnen worden, of het überhaupt mogelijk is, don’t know. Oftewel, wij benzine-heads betalen ons dubbel en dwars en zij schaden de weg net zo hard en betalen nopz en krijgen gratis stroom..
Goed plan, die rijbaan met inductie. Misschien nog slimmer om rails neer te leggen en de stroom via een bovenleiding aan te voeren. O nee, dat bestaat al. Denk ik.
@burp: wauw wat een goed idee laten we het een veel mensen in bakjes vervoer systeem noemen.
Gaan we weer. \”Nederland investeert in glow in the dark lijntjes\” zo krijg je het drugs tourisme wel naar Nederland.
Komt dit niet op de n329 bij Oss? Ze hebben het hier de.hele.tijd over de weg van.de.toekomst etc..
@alassad: a nee dat ligt haast in belgie
Leuk! Al die oudjes achter het stuur die een lichtshow te zien krijgen…
voorspelling: medio 2013 aangelegd en januario 2014 kapotgevroren
En dan zo presenteren? Neem dan even de moeite het perpectief passend bij de auto te maken!!
wat is er het nut van behalve dat het er leuk uitziet het is gewoon verspilling van ons belasting geld
Prima, maar wegenbelasting voor EV’s dan wel omhoog natuurlijk.
Daar gaan wij petrolheads natuurlijk niet voor betalen..
Leuk die glow in the dark etc, maar je hebt er niets aan als er sneeuw op ligt… wegschuiven zijn ze in NL niet heel goed in.
Mooi. Nu nog zo’n laadbaan even financieren voor miljoen+ de meter snelweg
Als het sneeuwt dan zijn er dan zonnetjes op de weg te zien die de sneeuw doet smelten als sneeuw voor de zon?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).