Volgende Ford Focus ST en Fiesta ST met driecilinder?

Auteur: , 37 Reacties

Ecoboosten doet Ford al langer, maar de driecilinder is vrij nieuw. We kennen hem inmiddels uit de Ford Focus 1.0 Ecoboost. Het blokje blijkt prima op te voeren en Ford wil er blijkbaar zelf ook mee aan de gang.

Er zit in meerdere richtingen ‘rek’ in de nieuwe driecilinder Ecoboost van Ford. Het huidige blok presteert nog lang niet naar zijn maximale kunnen en Ford kan de inhoud nog flink vergroten. Deze ‘ruimte’ is het blok aangemeten om hem in een zo groot mogelijk deel van de wereld aantrekkelijk te maken. Landen waar de cilinderinhoud telt (qua kosten) zullen de 1.0-versie houden maar elders willen ze de driecilinder ook met inhoud van 1,5 liter aanbieden.

De standaard 1.0 driecilinder Ecoboost kan volgens Ford zelfs tot 220 pk produceren. Dan werk je pas op de grens van betrouwbaarheid. Voorlopig zal Ford de 1.0 daarom nog niet met dergelijke vermogens aanbieden. Als ze met een 1.5-variant komen van het blok kan die een betrouwbare 200 pk produceren.

Ondanks een niet ideaal lijkende cilinder-configuratie lopen de driecilinders dus rap op de viercilinders in. Het oneven aantal cilinders zorgt bovendien voor een ‘opvallend’ geluid. We hebben net een Ford Focus ST minus 1 cilinder gekregen, maar Ford zou dit trucje prima opnieuw toe kunnen passen in de volgende generatie. Een nieuwe Fiësta ST maakt op dit moment zijn opwachting met een al bijna achterhaalde 180 pk 1.6 viercilinder. Ook daar kan Ford op termijn goed een kwart af slijpen.

Op dit moment zit er ongeveer 7 jaar tussen opvolgende ST-modellen. Een officiële sportversie met driecilinder is dus nog even wachten. Dat betekent niet dat Ford het aandeel 1.0-1.5 liter motoren sterk zal gaan uitbreiden. Wie weet stoten ze dan (lokaal) Volkswagen nog van de nr. 1 qua autoverkopen. Dat deed Ford afgelopen maand al met een marktaandeel van 10,7%. (via thetruthaboutcars.com)37 reacties

Een drie cilinder lijkt mij meer iets voor een Ka ST….
@jrk68: das eigenlijk best een goed idee, een ka met 150-160 pk ofzoiets.
@alltimer: gewoon een 1.4 multiair van een abarth of punto nemen :D (ford ka=fiat 500)
Het blijft wennen dat downsizen.. Maarja we zullen er maar mee moeten leren leven vrees ik:(
Een auto die snel hoort te zijn met een 3 cilinder???? Are you kidding me ford?!?!
De ST van Super Turbo.
Liever twee driecilinders aan elkaar lassen, lijkt me 400 peeka wel grappig in een Fordje.
@norge: En of dat een leuk wagentje is.

http://fordauthority.com/wp-content/gallery/2011-ford-fiesta-wrc-rally-sweden/2011-ford-fiesta-wrc-rally-sweden-1.jpg
@gijsso: Daar zitten toch maar 4 cilinders in?
@alcantara: Klopt. Het ging er ook meer om een Fordje met lekker veel trappelende paardjes.
@gijsso: *kuch* WRC max 300pk!
@MARS: en met 300 pk is het behelpen… Maar ik snap je punt, ik ben ook niet meer onder de indruk van 300 pk. wat zeg ik, zelfs niet meer van 600 pk. Erin zitten terwijl die paarden losgelaten worden is natuurlijk iets anders.
@ej20g: Die van ome Ken heeft toch 650 pk? 1,9 sec naar de honderd is toch wel snel zat lijkt me.. Dat stond in een van zijn filmpjes dacht ik, correct me if im wrong..
@straatpiraat: voor zover ik weet heeft hij een Impreza GD “Hawk Eye” (2005-2007) met 560 pk en een Impreza GH (2007-2011) met 380 pk. Daarnaast heeft hij nog een Ford Fiesta Mark 6 met inderdaad 650 pk, deze gebruikt hij nu. Het blok kan 750 pk leveren maar is om betrouwbaarheidsredenen begrensd op 650 pk. Het gebruikte blok is in de basis een 2.0 Duratec maar dan natuurlijk met volledig vervangen binnenwerk. Vooral niet vergeten dat dit géén WRC auto is. Wel is de auto zoals eigenlijk alle rallywagens straat legaal omdat dat in veel (alle?) landen verplicht is omdat rally’s op openbare wegen verreden worden.
@ej20g: Een 2 liter die begrenst is op 650 pk, dat noem ik nog eens downsizing! Thanks voor info!
@straatpiraat: my thoughts exactly! En geen probleem, vind het leuk om informatie te delen.
@ej20g: ach, die Loeb rijdt iedereen hier zoek met z’n 300pk. Of je nou 400, 600 of 900pk mee zou brengen. Ook als je Ken Block heet.

Dus ik denk niet dat de WRC-jongens echt wakker zullen liggen van jullie bedenkingen. ;)
@mrs250: welke bedenkingen? Loeb is een bovengemiddeld coureur, fantastisch om naar te kijken ook. Maar het is niet het vermogen wat de WRC auto’s zo snel maakt, maar het koppel. Terwijl het vermogen maximaal 300 pk mag bedragen zit er geen limiet op het toegestane koppel. En dat is waar de teams hun snelheid halen, want de meeste WRC auto’s zitten om en nabij de 800-850 Nm koppel.
@ej20g: Als ze 800Nm halen (wat me sterk lijkt) draaien ze in ieder geval zeer weinig toeren (max 3000) om niet boven die 300pk te komen. En dat betwijfel ik.
@alcantara: turbodruk denk ik. Weet niet precies hoe ze het doen, maar dit is wat ik ervan gehoord heb. Ik geloof ooit eens in een rallyprogramma gehoord…
@ej20g: Wat heb je aan zoveel koppel als je toch niet boven de 300pk mag uitkomen?
@alcantara: koppel = trekkracht. Oftewel, op de ondergronden waar WRC auto’s het meest rijden (gravel, modder) heb je het liefst koppel als je snel vooruit wil komen.
@ej20g: De 2011 WRC spec Ford Fiesta RS 1.6T heeft ~450Nm, geen 800. De Ken Block spec Fiesta RS heeft een 2.0T en heeft in ‘quick demo / qualify’ setup bijna 900Nm.
@dawwg: dan is dat veranderd, of het was niet de WRC waar ze het over hadden. Het was in ieder geval een klasse met maximaal 300 pk en waar het koppel soms over de 800 Nm ging. Kan niet met zekerheid meer zeggen welke klasse dat was.
@ej20g:
Idd, koppel zorgt voor de “duw” in je rug.
PK’s zijn alleen van nut voor een hoge topsnelheid die je in de praktijk toch bijna nooit kan rijden maar waar de pubertjes hier wel op geilen….
@jrk68: exact!
Tjah als Ford denkt genoeg vermogen te hosselen met een bruikbare torque band, waarom niet?
@billy911: och ze krijgen in de motor industrie vaak betere koppelkromme en vermogen uit de 3 cilinders dan de 4 cilinders als het gaat om onder en midden gebied
Nou, wat downsizen betreft, liever downsizen en turbo-geluid dan het gezoem horen van een electromotor!
@lowbird: Plus, die 3 cylinders klinken eigenlijk nog zo slecht niet hoor. Ze klinken vaak leuker dan de gemiddelde 4 cylinder.
Enkel geschikt voor kleine stadsauto’s. Stop je deze motoren in een wat grotere wagen dan schiet het verbruik te hoogte in. Zelfs 4 cylinders met grotere inhoud doen het dan zuiniger in de praktijk.
@speedie: *cilinders
@speedie: Volgens spritmonitor verbruikt ie 1l/100km (-15%) minder dan de 1.6 in de Focus en de huidige tank staat nu op 5,5l/100km (eerste rustige tank ;-) ). En de motor is véél fijner. Dus ik geef jou ongelijk.
3 cilinders is toch echt niks hoor, de meeste auto ermee trillen uit elkaar wanneer ze stationeer draaien. Zelf vind ik dat er storend, doe mij maar minimaal 4.
@flutterby: Rij eerst eens zo een Ford 3-pitter en kom dan nog eens commentaar geven.
Ow mai gawd dat ding is echt heel mooi! Echt een bommetje!
Zolang ze er wat turbo’s op schroeven kan het wel :)
De mijne heeft nu 145pk en kan zeggen dat het een heel fijn motortje is, 180pk zal ook prima gaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).