Volkswagen Arteon: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

We gingen op stap met de nieuwe Volkswagen Arteon.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Toen afgelopen voorjaar in Genève door Volkswagen het doek van de Arteon getrokken werd, was ik oprecht verrast. Het was lang geleden dat ik zo’n fraai getekende auto uit Wolfsburg had zien komen. De Arteon moest meer worden dan alleen een fraaie Passat, zo vertelden de mensen van Volkswagen me. Dat geloven we, maar het kan ook marketingpraat zijn. Gevalletje “eerst zien, dan geloven” en dat moment is nu aangebroken.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

Qua uiterlijk valt de auto in ieder geval ook nu, in daglicht en productiespecificatie, niet tegen. De Arteon oogt prima in zwart of grijs, maar het optionele Kurkuma Gelb maakt er écht een blikvanger van. De horizontale lijnen in de neus geven de auto een breed voorkomen, de rand tussen de koplampen in carrosseriekleur verzorgt een lekker boze blik. De achterpartij is bijzonder clean, waarbij de langwerpige lampen in het oog springen. Het profiel is ook lekker, de aflopende daklijn staat de Arteon goed. In combinatie met alle contrasterende zwarte onderdelen van het R-Line pakket en de optionele 20 inch wielen staat er een dikke verschijning voor je neus. Ja, met dat exterieur zit het wel goed. Dat de Arteon groter lijkt is ook niet vreemd overigens, er is namelijk vijf centimeter meer wielbasis ten opzichte van de Passat. Die ruimte komt eigenlijk volledig ten goede aan de beenruimte van de achterpassagiers. Tijd om het interieur te checken dus.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

We beginnen op de achterbank: inderdaad ruimte genoeg. Ik kan ruimschoots achter mijzelf zitten. Zelfs achter de stoel van de veel langere cameraman kan ik zonder problemen plaatsnemen. Hoofdruimte is er door de aflopende daklijn misschien net iets minder dan in een reguliere Passat, ik raak het dak nét niet. Voorin vinden we veel vertrouwde Passat invloeden. Sterker nog, ik heb moeite überhaupt verschillen te ontdekken. Geen ramp overigens, het Passat-interieur ziet er keurig uit. Alleen dat ronde klokje dat de horizontale lijnen van de ventilatieroosters onderbreekt, blijf ik zonde vinden. Voor mijn neus een Active Info Display, dat inbegrepen zit in de immer populaire Business-pakketen van Volkswagen.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

Het infotainmentsysteem is ook vertrouwd Volkswagen. Er zijn wat mogelijkheden om zaken met handgebaren te bedienen, maar die mogelijkheden zijn zeer beperkt en in de praktijk zul je die waarschijnlijk niet gaan gebruiken. Verder werkt alles prima. Mooi blijft dat het scherm zoveel als mogelijk gebruikt wordt om je informatie te verschaffen en dat de bediening pas geactiveerd wordt als je met je vingers in de buurt van het touchscreen komt. Omdat we de R-Line hebben zijn onze stoelen overigens bekleed met een soort carbon-look leder, wat ik persoonlijk een fraaie touch vindt.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video
Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

De motorisering van de Volkswagen Arteon begint bij 150 pk voor zowel de diesels als de benzinevarianten. Alle diesels zijn 2.0 TDI’s, in 150, 190 en 240 pk. De 150 pk TSI is de nieuwe vierpitter 1.5 van Volkswagen, maar die is niet direct leverbaar. Wel direct leverbaar zijn de 2.0 varianten met 190 en 280 pk. De zeventraps DSG en 4motion vierwielaandrijving zijn standaard bij deze motor, net als in de zwaarste diesel. De overige varianten kunnen ook met handbak geleverd worden en met voorwielaandrijving. Wij hebben de 280 pk TSI bij ons, die tevens goed is voor een koppel van 350 Nm. Daardoor kunnen we in 5,6 seconden de 100 kilometer per uur bereiken, mits we gebruik maken van de launchcontrol. De topsnelheid is begrensd op 250 kilometer per uur.

En dat blok stelt niet teleur. De 280 pk voelen goed en hoewel we weten dat het geluid uit de speakers komt: in de Sport-modus klinkt de Arteon gewoon lekker. De combinatie met de DSG werkt ook prima. Of het komt doordat ik vaker met die bakken rijd, of doordat ze gewoon beter worden: we worden steeds betere vrienden. Het onderstel is in grote lijnen wel gelijk met de Passat, maar er zijn wel wat zaken herzien. Zo zijn er andere schokbrekers die er middels grotere ventielen voor moeten zorgen dat ze sneller en soepeler reageren op oneffenheden. Die heeft Volkswagen specifiek ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de auto op 20 inch lichtmetaal geleverd kon worden, zonder dat dit oncomfortabel wordt. Mission accomplished, we hebben echt niet het idee met zulke enorme wielen en bijbehorende platte bandjes onderweg te zijn. Kudos voor de onderstel-ingenieurs dus.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

Sturen doet de Arteon ook prima. Niks speciaals, geen sportwagengevoel of buitenaardse precisie, maar wel voorspelbaar, degelijk, gewoon goed. De Arteon voelt overall net even wat volwassener op de weg dan een Passat, maar is prima te plaatsen en gedraagt zich voorspelbaar. Onze testauto is uitgerust met Dynamic Chassis Control, dat variabele onderstelinstellingen kent voor comfortabel, sportief, of neutraal rijgedrag. De Sport-stand was op écht slecht asfalt soms wat dribbelig, maar over het algemeen houdt het onderstel zich prima. De auto is niet uitgesproken sportiever, eerder volwassen. Vraag is echter hoe lang we dit soort zaken nog gaan benoemen in rijtesten, want ook Volkswagen maakt stappen richting autonoom rijden, met bijbehorende nieuwe veiligheidsvoorzieningen.

Zo is er Cruise Control die op basis van GPS-signalen weet waar je bent en hoe hard je mag rijden. Zet je deze aan buiten de bebouwde kom (in Duitsland dus op 100 kilometer per uur) dan weet de auto al als je zo een dorp in gaat rijden en remt hij vast bij. Rijd je het dorp uit? Dan versnel je automatisch weer. Uiteraard allemaal zonder bij je voorliggers naar binnen te rijden. Het zou ook met bijvoorbeeld rotondes moeten werken, maar dat resulteerde bij ons in serieus sportief weggedrag omdat de auto niet afremde.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

De Lane Keep Assistent kan bovendien je auto helpen op de rijbaan te houden, maar je moet wel met regelmaat aan het stuur zitten om te zorgen dat hij dat blijft doen. Doe je dat niet, dan treden de veiligheidssystemen in werking. Eerst krijg je geluidssignalen om je aandacht te trekken, maar als dat niet werkt komt er een kleine remingreep en hardere geluidssignalen. Reageer je dan nog niet, dan kan de Arteon zichzelf zelfstandig stilzetten aan de kant van de weg.

De vraag is wat Volkswagen met deze auto voor ogen heeft. De enige logische concurrenten zitten eigenlijk in het “premium” gamma: de Audi A5 Sportback en BMW 4 Gran Coupé zijn de eersten die ons te binnen schieten. Maar de Arteon zit daar qua pricing echt een stukje onder: de 1.5 instapper gaat onder de €40.000 euro kosten, de 280 pk TSI die wij bij ons hebben begint bij €57.750 euro. En daarmee begeeft de Arteon zich een beetje in een niemandsland. Wat wil Volkswagen dan? Wij gokken op het wegsnoepen van klanten bij eerder genoemde premium merken. Dat hebben ze eerder geprobeerd met de Phaeton, maar dat was misschien iets te hoog gegrepen. In dit geval zie ik meer kans van slagen voor Volkswagen en ik zou het niet erg vinden: de Arteon is een fraaie auto die ik graag in ons straatbeeld zou zien verschijnen.

Volkswagen Arteon 2017 rijtest en video

De Arteon is alles bij elkaar een geslaagde auto te noemen. Natuurlijk kun je zuur doen en zeggen dat het gewoon een opgeleukte, dure Passat is. Maar daarmee doe je deze auto echt een beetje tekort. De Arteon geeft je namelijk het gevoel dat je met iets speciaals onderweg bent en hoe vaak ik ook in een Passat stap: datzelfde gevoel zal ik daarin nooit krijgen. Filmpje!48 reacties

Eigenlijk heb ik maar een ding op deze auto aan te merken en dat is dat het interieur een tikkeltje saai is, maar daar valt prima mee te leven. Ik zou deze sowieso verkiezen boven een A5 SB. De meerprijs is het niet waard in mijn ogen.
Zal wel populair worden in de lease en veel beter verkopen dan de Guilia. Maar VAG, dus iedereen op autoblog zal het wel de slechtste auto ooit vinden…
Ik begin hem steeds meer te waarderen. Dat R-line pakket hoeft voor mij niet zo, maar zeker schuin vanaf de achterkant en recht van voren gezien toch best wel een geslaagd ontwerp. Qua formaat valt de auto overigens precies tussen de A5 en A7 Sportback in, slimme positionering.
Al met al vind ik dit best een fraaie auto. Het is een geslaagde opvolger voor de Passat CC wat ik altijd wel een mooie auto heb gevonden. De Arteon is onderhuids voor 99% een Passat maar optisch gezien zijn er duidelijk verschillen. Gelukkig maar want de Passat is in mijn ogen een saai ogende auto. Deze auto oogt alles behalve saai. Vooral in deze knalkleur is hij best mooi. Zwarte velgen? Meehhh niet helemaal mijn ding maar het misstaat niet. Het interieur vind ik ook wel netjes en dan met name het grote navigatiescherm (daar hou ik echt van) en het nu welbekende display achter het stuur. Mooi stuur moet ik zeggen.

Ja, om naar te kijken vind ik dit best wel een mooie en vooral leuke Volkswagen en voor mij is dat al even geleden dat ik dat heb kunnen zeggen.
Ik vind het echt een knap ding. Goeie kleur ook. Jammer dat het interieur dan weer zo donker is. Maakt het er niet gezelliger op vind ik. ’t Ziet er verder wel netjes uit.
@e34m5touring: kijk er nog maar eens goed naar, die kleur, want de leasemaatschappijen dwingen hun klanten haast tot het kiezen van een exemplaar in antraciet, zilvergrijs of metallic zwart. Want restwaarde.
Mooie auto hoor; uit de mond van iemand die nooit anders gereden heeft dan BMW.
Ik snap alleen een ding niet: waarom heeft ie van die platgeslagen wielkasten vanaf de zijkant gezien? Spuuglelijk imo; is dat praktisch/goedkoop in de fabriek? Weet iemand dit, want veel auto’s hebben het tegenwoordig. Of ben ik de enige die dit vind.
@vindik: Dat is een kenmerkende VW design met die platgeslagen wielkast randen. Die is is ook in loop der jaren groter geworden. Inmiddels is het groot genoeg om een parkeersensor te huisvesten. :’-)
@automotivedesigner: *groot genoeg om een parkeersensor te huisvesten.
@vindik: Nee, je bent niet de enige. Ik stoor me er ook mateloos aan en doet het ontwerp in zijn geheel geen goed.
Oogt als een lompe wagen en persoonlijk vind ik deze kleur alleen geschikt voor 50 plussers (dan mag je je immers met mosterd associeren). Misschien is een gewone Passat eigenlijk wel mooier.
@vindik: t was me helemaal niet opgevallen maar sinds je opmerking kan ik het niet ‘unseen’… lelijk detail inderdaad
Ik vind ‘m schuin van achteren het mooist zoals op het laatste plaatje. Voorkant vind ik maar niks, het ziet er werkelijk waar niet uit. Er is geen indeling aanwezig, de koplampen en de grille gingen al langzaamaan naar elkaar toegroeien, nu vormen ze één groot geheel. Wie had dat gedacht… Grootste grap is dat de meeste donkere koel”gaten” die je aan de voorkant ziet allemaal hoogglans plastic is die moeten suggeren dat ze er zijn om een grote motor en remmen te koelen. Vervolgens doe je die grote motorkap open en zie je zo’n klein viercilinder torretje met enorm veel loze ruimte eromheen. Het is eigenlijk boerenbedrog. De auto klinkt overigens ook voor geen meter. Wel de looks maar niet geluiden die erbij horen. Als ik deze grote Volkswagen met een woord zou omschrijven is het pretentieus.
@automotivedesigner: Boerenbedrog?? Waar staat dat er een motor van 3 vierkante meter in zit? En het is heel normaal dat dit soort auto s 4 cilinders hebben . Daarbij 280 pk! Noem maar een auto die geen 4 cil heeft!
@dijan: BMW 340i, Mercedes C400, Jaguar XE-S, Infiniti Q50 3.0T.
@willeme: Gezien jouw kennis is dit wel een extreem beperkt lijstje…
@willeme: Zijn dan ook veel duurder!
@AutomotiveDesigner: VW overweegt nog een V6.
Voor een Volkswagen zeker geen verkeerde wagen. Alleen doodsaai interieur. En deze kekke lakkleur ga je op de weg natuurlijk ook niet terugzien. In stemmig grijs wordt het al snel allemaal wat minder. Maargoed, de “accountmanager” die geen Audi mag huren zal er waarschijnlijk dolgelukkig in worden.
En .. wat ga je allemaal doen met die beenruimte achterin ??

60 rooitjes voor just another MQB ding van VAG !!
Tis een prijzige Polo dan iig ..

Wel een prachtig voertuig .. dat wel ..
@lincoln: ja ze hadden beter het motorblok 5cm naar achteren kunnen schuiven. Als je dan toch iets “spannends” wil gaan neerzetten.
Wel een mooi ding maar wat een bizarre naden tussen de plaatdelen zeg. Vooral op die foto van de wielkast te zien. Alsof ik naar een pre-productie tesla zit te kijken.
Best een geslaagd model voor een Volkswagen. Als je graag een A5 SB wilt maar deze te prijzig vindt is het een mooi alternatief. Hetzelfde wanneer je A6 ruimte wilt voor de prijs van een A4.

Of wanneer je een Superb op het oog hebt maar nog enig (lease)budget over hebt om jezelf een iets sjieker uiterlijk te gunnen.

Echter zie ik vooral kannibalisering binnen de eigen merken. Met eventueel de verleiding naar amendement die een Insignia op het oog hebben.

De BMW 4GC kies je niet alleen omdat hij er zo uitziet, maar mogelijk ook omdat je er dikker motoren bij kan kiezen en er een heel ander weggedrag voor krijgt. In die zin staat dat model een stuk verder van de Arteon dan bovengenoemde modellen denk ik.
@karhengst: De 4GC’s die ik tegenkom rijden altijd heel rustig (haal ze altijd in, ben er nog nooit door ingehaald), dus dat weggedrag en vermogen is ook meer voor de heb dan dat er gebruik van wordt gemaakt.
Arteon Senna
Ik vind dit echt een dikke auto, en tegelijkertijd ook heel chique. En dat het interieur lijkt op dat van de passat, geen problemen mee. Ziet er in de passat ook mooi uit. Ik zou hier een A5 of 4-serie wel voor laten staan. 2.0TSI erin en mij hoor je niet klagen. Nice kleurtje ook
Echt een knappe wagen. Maar de schoonheid van de eerste Passat cc heeft hij niet.
Eindelijk weer een review van Casper. Een review van Wouter zet ik vaak na 2min al af door zn rare stemmetjes…

Ot: Wat is de arteon toch een lekker ding geworden!
@romeoalfa: Nice try, Martin!
@MartijnGizmo: Wie is Martin? :p
Onsamenhangend geheel. En weinig origineel. Veel stijlen van veel merken in de mix en hoppa … en dat quasi chique klokje .. kleur maakt de auto. Zet hem in het wit of zwart zonder Rdesign pakket en normale hoepels .. zzzzzzzz
Lief Autoblog,

Ik waardeer dat ik bij jullie kan kiezen tussen advertenties of een klein bedrag betalen.

Kheb met betalen zelf weinig voordeel. Op de app heb je weinig last van reclame en op de computer gebruik ik AdBlock.

Aangezien bij jullie de schoorsteen ook moet roken betaal ik toch die 15 euro.

Wat ik alleen het nare vind is dat de meest irritante vorm van reclame nog wel heb.

Namelijk die strontvervelend Hankook reclame. Pas dat eens aan!

Ik geloof er namelijk helemaal niks van dat dat doorlinken naar autojunk toevallig of per ongeluk gebeurt.
On-topic; gave bak! had eerst mijn twijfels maar ziet er toch behoorlijk fris uit. Mag hopen dat de uitvoeringen die we op de weg gaan tegenkomen ook een beetje goed uitgerust zijn.

Off-topic; @Autoblog, lieve redactie, Kunnen jullie alsjeblieft gewoon een YT-link in het artikel zetten, of anders zorgen dat je met de autojunk videospeler kunt casten naar Chromecast?!
@autodrop: Download de Google Home app en cast dan gewoon de ABHD-pagina of de AJ-pagina met de test.

Of maak een YouTube account, abbonneer je op t Autoblog-kanaal, optioneel: druk op t knopje voor meldingen wanneer Autoblog een video toevoegt op YouTube en dan casten via Youtube.

👌
Vanaf de golf 4 hebben ze al de zelfde dubbel din radio slots. Kom op VW kom eens met iets fatsoenlijks en niet zo iets makkelijks uitwisselbaars.
Even vergeten om tijdens het rijden op de binnenkant v/d deur te kloppen? Klop, Klop!
Leuke auto enzo. Maar vooral goede video! Zo veel leuker om te kijken dan een video van de heren van Autoweek!
Ik weet het, spreekt voor zich. Maar wilde het toch even laten weten.
@ekidey:

Ik mag Joep van klokje rond graag zien op AW.
@monsieurleloure: mee eens. Zijn leuke video’s tot de host weer komt vragen of de wagen door de keuring komt.
@ekidey: dank u, we doen ons best! :)
We hebben een lease winnaar! Helaas niet zo eerlijk als PON de leasemaatschappijen en de Nederlandse Staat paait. Wat nu al het geval is. Hoe vaak moet men bij lease nu iets uit de VAG stal kiezen.

Mij geld gaat naar de Kia Stinger….
Ben toevalig in de markt voor een nieuwe bolide. De A5 stond hoog op het lijstje, maar die viel direct af vanwege gebrek aan ruimte achterin. Dan blijft nog over de S90, 3GT/4GC, en nu dus deze erbij… De bmw’s rijden geweldig, opties zijn duur en duur, Volvo is erg compleet maar rijdt als een slagschip onhandige kofferklep, en dan deze Arteon waarbij je voor hetzelfde geld alle opties erbij kunt aanklikken. Slim gedaan VW! Enige wat nog rest is: hoe gaan de leasemaatschappijen om met pricing van de 20″ers…
Ziet er nou niet echt elegant uit dat typisch Teutoonse ontwerp. Ik vind hem erg aan de prijs voor wat je krijgt, het is maar een Volkswagentje. Ik neem aan dat deze beter in elkaar zit dan zijn voorganger die er bij de Amerikaanse botsproeven zeer slecht uitkwam. En weegt dit dikkertje echt zoveel? De Alfa Giulia laat zien dat het zoveel lichter kan.
Hele mooie auto. Alleen jammer van de zilveren raamlijsten, was een stuk mooier in het zwart geweest. De grill ook mogelijk.
Je zou bijna denken dat de ontwerpers van VW en Audi een soort van uitruildag hebben georganiseerd. De Arteon ziet er zoveel beter uit dan de hoger gepositioneerde A5. Exterieur van de Arteon met interieur van de A5 zou een ideale combinatie zijn.
Imho: t is wel een strakke wagen, zeker zo in t geel.

De prijskaartje voor de 280pk versie klinkt me anders toch wel gortig. Phaeton in spe?

Voor dat geld zou ik liever een Infiniti Q50 3.0t ofzo shoppen.
Spuuglelijk, ontwerpen kunnen ze bij VW echt niet
Beauty.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).