Volkswagen Golf GTE: rijtest en video

Auteur: , 60 Reacties

Volkswagens eerste plug-in hybride vormt groot nieuws, ondanks dat Audi met de A3 e-tron de primeur kreeg om dezelfde aandrijflijn te gebruiken. De Golf GTE laat zien waar het Volkswagen Concern technologisch toe in staat is, maar het zal de leaserijders worst zijn, die kiezen de Golf GTE wegens 7% bijtelling.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De technologie
De Golf GTE maakt gebruik van de bekende 1.4 TSI motor met directe injectie en een turbo, welke 150 pk en 250 Nm te leveren heeft. De 102 pk sterke elektromotor is gemonteerd aan de voorzijde van de zestraps DSG-bak (in dit geval met drie koppelingen!). De additionele derde koppeling wordt gebruikt om de TSI-motor te ontkoppelen wanneer deze niet nodig is, wat uiteraard weer gunstig is voor het verbruik.

Volkswagen Golf GTE

Het is interessant om te zien dat er qua elektrificatie duidelijke kampen ontstaan die kiezen voor verschillende technologische oplossingen voor hetzelfde probleem. Er zijn elektrische auto’s met range-extender (Ampera, i3), pluginhybrides met CVT bak (C-max, Prius), de Outlander PHEV met nog weer volledige andere techniek en de V60 D6 die de elektromotor louter de achterwielen laten aandrijven.

Volkswagen Golf GTE

Het totale systeemvermogen komt op een gezonde 204 pk uit, terwijl het maximum beschikbare koppel 350 Nm is. Qua prestaties maakt de GTE de letters G en T dan ook zonder meer waar: de standaardsprint naar de 100 duurt 7,6 seconden en de topsnelheid bedraagt 222 km/u. Een uur lang blazen met 222 km/u zit er echter weer niet in, het is namelijk de topsnelheid met boostfunctie waardoor er tijdelijk net wat extra vermogen uit de elektromotor wordt geperst. Zodra dat feest over is, moet de GTE nog 217 km/u halen.

Volkswagen Golf GTE

Het accupakket
De elektromotor krijgt zijn sap uit een 8.7kWu grote lithium-ion accupakket dat onder de achterbank is gemonteerd. Bij Golfs met een conventionelere aandrijflijn zit daar de brandstoftank, maar die verhuist naar een plek onder de verhoogde vloer van de kofferbak. De tank heeft bovendien een kleinere capaciteit: 40 liter in plaats van 50 liter.
Ook qua bagageruimte levert de GTE rijder in: er is 108 liter minder beschikbaar, totaal heeft de GTE nog 272 liter bagageruimte over en de bank kan nog steeds plat.

Volkswagen Golf GTE

GTE, GTI, GTD.
De type-aanduiding GTE is niet voor niets gekozen, Volkswagen positioneert hun eerste plug-in hybride duidelijk als sportieveling. Deels maakt de Golf GTE dit ook waar, het uiterlijk is lekker dik en de blauwe accenten in koplamp, grille en interieur geven de Golf wat meer karakter.

Volkswagen Golf GTE

Een GTI met 7% bijtelling?
Nein. Zeker met de komst van de Golf 7 GTI met Performance pakket en mechanisch sperdifferentieel mag de GTI niet meer op de shortlist van de fanatieke bestuurder ontbreken. De Golf GTE is niet zo goed, dat deze op dezelfde lijst een plek verdient. Het weggedrag is niet slecht, maar op een lekkere bergweg kan ik in een Golf GTI Performance rijden tot de vellen aan de banden of aan mijn handen hangen. Met de GTE is één keer dezelfde weg over helemaal prima en daarna doe ik liever nog een espressootje ergens in de zon. De scherpte in het onderstel is er niet, het mechanische sperdifferentieel ontbreekt, maar het belangrijkste minpunt is het eco-karakter van de aandrijflijn. Anders dan bij sommige ander hybrides is er geen stand om de verbrandingsmotor en elektromotor altijd aan en paraat te laten zijn. Er is een speciale GTE-stand die het beste in de aandrijflijn naar voren zou moeten halen, maar om het verbruik te drukken wordt de TSI dan ook regelmatig ontkoppelt en uitgezet. Fantastisch voor het verbruik, maar minder fantastisch voor de gretigheid waarmee je de GTE over een bochtig parcours jaagt.

Volkswagen Golf GTE

Voordat je begint te steigeren over de irrelevantie van deze opmerking: je hebt helemaal gelijk. In Nederland zijn weinig bergwegen en de gemiddelde koper zal het worst zijn dat je in hairpins meer lol hebt in een GTI dan in de GTE. Voor Nederland (en België) waar we “gezegend” zijn met veel rechte (snel)wegen met soms een flauwe knik met zevenentwintig waarschuwingsborden, is de GTE een heerlijke auto.

Volkswagen Golf GTE

7% bijtelling en 37 mille
Het zijn de belangrijke eigenschappen van de GTE, samen met de 204 pk die beloofd worden. De magische 7% bijtelling haalt de GTE dankzij een normverbruik van 1,5 liter per 100 kilometer (35 gram CO2 per km). Die haal je in de praktijk nooit, tenzij je net als in de testcyclus altijd licht heuvel af, zonder tegenwind en met uitgeschakelde airco rijdt. Als dan na 50 kilometer de accu leeg is, moet je binnen 25 km weer volledig opladen. Zo zit de testcyclus voor plugin hybrides namelijk in elkaar.

Volkswagen Golf GTE

Wat jouw verbruik wordt is altijd lastig te bepalen met plug-in hybrides. Als je netjes iedere rit oplaadt en die rit niet meer eens dan 30 kilometer, dan zou je wekenlang de verbrandingsmotor niet hoeven gebruiken. Rijdt je langere afstanden of laad je minder op, dan kan je er vanuit gaan dat de GTE minimaal het verbruik haalt wat een reguliere Golf 1.4 TSI scoort. Dat is zo’n 6,9 liter per 100 km, waarbij de GTE dankzij regeneratief remmen waarbij elektriciteit wordt opgewekt nog wel beter zal scoren.

Concurrentie
De belangrijkste concurrent komt uit eigen stal in de vorm van de Audi A3 e-tron, daar zullen ze in München nog wel een traantje om laten. BMW had graag meegespeeld met de i3, maar ondanks het radicale design en innovatieve materiaalgebruik is de i3 een veel minder praktische auto met onder andere minder binnenruimte en een veel kleinere actieradius. De Golf GTE brengt 1599 kilogram in de schaal en dat komt akelig dichtbij de veel kleinere en duidelijk smallere i3 die 1315 kilogram weegt met range extender. Ook de andere met een stekker uitgeruste auto’s zijn te veel muesli en te weinig reguliere auto, dus veel hoeft de Golf GTE niet (meer) te duchten van de Prius plug-in en Ampera.

Ondanks de best forse aanschafprijs en het feit dat ene Wouter Karssen het geen echte GTI vindt, zullen de Golf GTE’s de showroom uitvliegen. Met het huidige fiscale beleid is dat terecht, want de GTE is een fijne, snelle en dik uitziende Golf met een in Nederland prettig financieel plaatje. Filmpje60 reacties

De Golf GTE laat zien waar het Volkswagen Concern technologisch toe in staat is, niet bijster veel dus.
Bij Toyota kunnen ze dit al meer dan tien jaar..
@tupperware: Kampioen zijn van de recalls, dat kunnen ze bij Toyota ook al 10 jaar…
@pjp911: Ja en ondertussen met je golfje verder rijden waar je gratis een optekkende ketting cadeau krijgt…recall kent men niet bij vag blijkbaar.
@redbeams:
Yep, ik had trouwens liever een test van de nieuwe Twingo gezien, stukken interessanter dan deze depressie tank.
Dat zwarte plastic interieur alleen al….
@tupperware: onzin, plugin hybrides heeft Toyota pas vanaf 2012. En dan alleen in combinatie met troosteloze Prius carrosserie waar iedereen noodgedwongen voor koos in de lease omdat er geen alternatief was. Geen hond die nog een prius gaat bestellen nu je voor hetzelfde geld een Golf of A3 kunt bestellen in de 7% klasse.
@tupperware: haha you made my day!
via Android app
@tupperware: deze golf is ruimer, praktischer, sneller en geen prius. Typisch geval ‘wet van de remmende voorsprong’. (tenzij de volgende prius weer flink over deze golf heen gaat natuurlijk)
@knipperlichtje: ik zou zonder twijfel voor de Prius gaan. Dan rij ik maar voor lul, daarin is de Prius niet erger dan deze Golf. Als ik dan toch voor lul moet rijden, dan doe ik dat liever met bewezen betrouwbaarheid en een verfijndere aandrijflijn (want daar is de Prius koning in). Maar eerlijk is eerlijk, zolang het nog kan blijf ik gewoon gemiddeld 9.8 liter benzine per 100 km verstoken.
@ej20g:
Zuiniger dan 1:10 met die 5 cilinder? Dat doe je erg netjes.
@jrk68: ik moet bekennen dat het wel 80% snelweg kilometers zijn. Dagelijks op en neer naar school, om de dag een keer flink doortrekken. Dan vind ik die +- 1 op 10 zeker acceptabel. Zeker als je ziet dat een klasgenoot van mij gemiddeld 1 op 5 rijdt met zijn Fiat Coupe 2.0 16V Turbo…
@knipperlichtje: Golf is niet ruimer.
@tupperware: vw was in de jaren 90 eel een absolute pionier met de lupo 3L, en later met de vw xl1. Dus je kan niet ontkennen dat het met technische vooruitstrevendheid wel goed zit.
Goodbye Foutlander..
@parker: Je bedoelt de Failkswagen golf gte ;)
Zo zonde van het interieur weer…
Wat een saaiheid. Het is geen stuurmans auto en geen extreem zuinige auto. Doe dan maar gewoon een lekker luxe CT200h.
@paulaner: en dan dubbele maandlasten? Niemand die dat nog gaat doen. Lexus kan wel inpakken met z’n 14% CT200h
@parker: Puur leasetechnisch gezien, ja. Gewoon uit mijn oogpunt vind ik het allemaal net niet met deze auto.
@parker:
U is pennenlikker in Leusden?
@tupperware: zeker niet, maar wel een realist. En de waarheid is dat dit een ongelofelijke leasetopper gaat worden die ervoor zorgt dat Toyota geen Prius meer verkoopt in 2014 en 2015..
@parker: Alleen tot augustus al zijn er in nederland een kleine 250 prius/prius wagons afgeleverd…je fantasieverhaal klapt nu al uit elkaar en het jaar is niet eens voorbij ;)
@paulaner: CT200h. Opwindend? Nee. Stuurmans-auto? Nee. Extreem zuinig? Nee.
Bijtelling? 14% Prius aandrijflijn die je in 11 seconden naar de 100 toe loeit met constant 5000tpm? Ja.

Toegegeven voor Japanse begrippen is de CT best mooi afgewerkt van binnen en zal vast van bijna alle speeltjes van binnen voorzien zijn. Maar de GTE is ook niet kaal te noemen.
Gooi er nog 500 euro tegenaan en je kan in de file je krantje gaan zitten lezen.

Als je tot 40k mag leasen zou ik je keuze voor de CT200h niet begrijpen in ieder geval.
@torsen: Ik vind beide auto’s niet boeiend, maar puur uit wat je krijgt voor je geld zo ik voor de Lexus gaan. Dan denk ik niet aan prestaties maar wel aan uitrusting.
Als ik voor een GTI achtige zou moeten kijken zou ik hands down voor de Megane RS gaan.
Met de naam GTE lijkt het wel alsof er een stuurmansauto staat, wat dus niet is.
Verder niks tegen de GTI.
@paulaner: noem dan eens iets wezenlijks dat wel op de 200 zit en niet op de Golf?
@parker: Op de Golf weet ik wel iets, een extra 10k.
@paulaner: Voor dat geld krijg je als eco-gekkie bij Lexus nog steeds geen plug-in.
Haalt maar 50km/u volledig elektrisch en het bereik daarmee geven ze niet eens op.
De golf kun je tot 130km/u volledig elektrisch rijden en komt qua werkelijk bereik rond de 30 km uit.

Dan kun je altijd nog bij Toyota gaan shoppen en een €2k duurdere Prius Plug-in kopen.
@parker:
Knipperlichten?
Heb ‘m besteld, zonder er in te hebben gereden, ben benieuwd.. Nog 4 weken…
@snodaard: waarom koop je dan niet een gti? of als je aardig veel rijd een gtd?
@henkhupelschoten: Ik lease, en dan scheelt dat me €300 in de maand.
@snodaard: ahaa zo. begrijpelijk haha
@snodaard:
Aha, we hebben er weer eentje, zo’n krentenkakker die zich voordoet als autoliefhebber..proest..
@tupperware: zeg je dat ook van een liefhebber van Picasso die geen echte thuis heeft hangen?
@tupperware: Ah, wat een hokjes gedrag! Ik rijd een Model S, ben ik dan ook geen auto liefhebber?

Mijn dagelijkse kilometers (50k per jaar!) gaan in de Model S, maar daarnaast kan ik heerlijk genieten van een brullende V8. Maar dat hoeft echt niet elke dag. Nutteloos, duur en niet schoon.
@widodh:
Nope, ondanks dat het een EV is staat Tesla bij mij wel in het liefhebbers hokje, om in die “hokjesgeest” te blijven.
Je wilt jouw Model S toch niet gelijk schalen met een Golfje, toch?
@tupperware: Nee, dat wil ik zeker niet. Kwa performance rijd die Model S de meeste auto’s op de Nederlandse wegen zoek.

Alleen is het een EV en lage (lees: geen) bijtelling, dus was even benieuwd in welk hokje hij ging.
De klasse en stijl van deze GTE zal VW nooit kunnen overtreffen!

http://motorsreunited.co.uk/wp-content/uploads/2013/03/Opel-Manta-GTE-Coupe-and-Hatchback.jpg
@gash: blijft een geweldige bak!
@gash: Je bedoelde de Ferrari 599 GTE, toch?
@pjp911: Ik hoop het iedergeval
@pjp911: 599 GTE? Is dat een hybride van de GTO?
@gash:
Dat gaat zelfs voor deze GTE op..
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6eycZQoHfdW88z7sxEFYdI25o8oGb1ciTdWci_F3NclYWr1_jvw
@tupperware:

Leuk he. Is zelfs één van mijn eerste auto’s geweest, een blauwe met een Recaro interieur. Heb ik helaas een spookrijder mee gekopt.
@gash: http://static.autoblog.nl/images/wp2011/Opel_Manta_New_Kids_01.jpg

Dit was al een sjonnie bak toen die nieuw was….
Ziet er ieder geval beter uit dan de PHEVjes die overal in de buurt staan, bring it on!
Ik rijd regelmatig een golf voor het werk, degelijke auto, maar oersaai. Deze is iets leuker aangekleed, maar het ruitjespatroon heb ik nu wel een beetje gezien…

De V40 D4 met 190pk en 14 % bijtelling zou hoger op mijn lijstje staan, maar deze is helaas in zeer beperkte uitvoering beschikbaar (geen automaat, geen R-design)

Favoriet bij mij blijft de V60, maar deze is natuurlijk wel iets duurder.
@RickS: r-design d4 kan gewoon?
@jeroen13: Fopje! Ik zie het inderdaad, keus is gemaakt dus! :)
Is het niet het zal ze worst wezen ?
Typisch VW, te weinig, te laat.
Nog iets meer dan een jaar leuk voor de statistieken en daarna onverkoopbaar.
Wie gaat zich dan nog straffen met 25% bijtelling voor een Golf met een stekker….
@jrk68: tip: prinsjesdag afwachten. Nog niemand heeft gemeld dat de 7% voor pih’s verdwijnt..
@parker:
Ik las ergens dat jij jezelf een realist vond en dan vertrouw je op Den Haag??
Realistischer is dat juist de PHEV een doorn in hun oog is, die hokken blijven het verst van hun opgegeven verbruik. Ik kijk er dan ook niet vanop als ze die categorie (volledig terecht i.m.o.) gaan schrappen.
Zozo!
Dat is toch een pittige concurrent voor de Prius!
(modeljaar 1997)
Net als de A3 E-tron een leuke auto met mooie techniek. Maandje geleden in de E-tron gereden en die reed heerlijk. Heel stil, soepel en snel. Nadeel was de ruimte in de achterbak (kleiner dan huidige Polo) aangezien er een kleine op komst is. Hopelijk komt er nog een A3 Sedan E-tron of Golf Variant GTE…

Ander nadeeltje, levertijd voor E-tron en Golf GTE allebei >maart 2015. Derhalve voor de Outlander PHEV gegaan. Ietsje duurder dan de VAG wagens en wat minder afgewerkt binnenin maar wel heel veel (stoere) auto voor je geld.
@Rossi: Met een kleine zou ik ruimte niet in een sedan zoeken. Bedjes en kinderwagens hebben niet zozeer liters nodig, als wel een grote laadopening.
Ik denk dat je met een Golf beter bediend bent dan met een A3 sedan. Maar een station is natuurlijk het lekkerst.
GVD autoblog, ik ga het filmpje bij jullie concullega’s van autoweek wel kijken! Daar kan ik tenminste wel het scherm draaien zonder dat alles vastloopt! (Android app, HTC one)
@alassad: Oké, doei!
Goede test duidelijke taal!. Denk dat deze auto na 2/3 jaar fijn in de onderhoudspapieren loopt, nee dank u. GTE grand tourismo electric hahahahaha incl. 25+ bijtelling
De filmpjes lopen inderdaad Rete TRAAG(de laatste tijd) GVD.
Gezien de GT badge zou je toch inderdaad wat meer mogen verwachten… al was het maar omdat de auto relatief wel heel erg duur is… ( bruggetje met de etron is wel heeeel erg klein imho )
Ik vraag me alleen serieus af of het nu uiteindelijk écht zo goedkoop zal rijden.

Tuurlijk is 7% bijtelling erg fijn maar die betaal je wel over een hele ruige basisprijs.
Op een beetje diesel golf betaal je dan wel 14% maar de aanschafprijs is dan ook al snel 1/3 lager…
Sure ; dan heb je niet al die pk’s maar daar is dit de auto toch ook niet voor ?
Anders kun je net zo goed een 7% bluemotion gevalletje pakken ( en nog meer besparen op de instapprijs … ) en goedkoop rondrijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).