Volkswagen Polo BlueGT: Rijtest en video

Auteur: , 72 Reacties

De hamvraag: is deze wegenbelastingvrije warm-hatch leuk genoeg om op je shortlist te zetten?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het woord lauw-warm klinkt wellicht wat negatief, want 140 pk in een kleine hatchback lijkt niet onaardig. Dat was ook zo, in het vorige decennium, maar er zijn nu twee ontwikkelingen die noodzakelijk maken dat er meer pk’s voor de gepeperde versies beschikbaar zijn. Ten eerste zijn auto’s de afgelopen jaren groter geworden en (mede daardoor) zwaarder geworden. Om een acceptabele pk-kg verhouding te houden zijn er simpelweg meer paardjes nodig. Dat was het slechte nieuws van deze boodschap, want goed nieuws, dat is er ook. De kleine hot-hatches zijn simpelweg sneller geworden de afgelopen 10 jaar, dus de lat ligt hoger. De sprinttijd naar 100 van de kleine heethoofden duikt al onder de zeven seconden, terwijl de Clio Williams daar in de jaren negentig nog bijna 8 seconden voor nodig had. De huidige Polo GTI en de “oude” Clio RS doen dat in 6,9 seconden.

Volkswagen Polo BlueGT

Wegenbelastingvrij door cilinderuitschakeling
Wegenbelasting (en BPM) vrij, dat is de Polo BlueGT (voorlopig) ook nog. Om de BlueGT zo zuinig te krijgen, trok Volkswagen de trukendoos behoorlijk open. De 1.4 TSI was al een zuinige knaap, het blok is de eerste van een reeks die ook een nieuwe motorcode meekrijgt: EA211. Vooral door de cilinderuitschakeling is de 1.4 TSI behoorlijk zuiniger geworden. Bij zwaardere belasting werken alle vier de cilinders mee, maar zodra er minder gevraagd wordt, krijgen cilinders twee en drie geen brandstof meer. Zolang het toerengebied tussen 1.250 en 4.000 t.p.m. ligt en de belasting laag is (benodigd koppel: tussen 25 en 100 Nm) worden twee cilinders uitgeschakeld. In eerste instantie merk je er niet zo veel van, behalve dat er in het display tussen de meters een melding wordt getoond. Zodra je beter gaat opletten, valt op dat het motorgeluid verandert. Het is alsof je op een veerboot zit, rijdend op twee cilinders genereert de 1.4 TSI een laag en zwaar geluid. Storend wordt het niet, maar mocht je gevoelig zijn voor geluid, regel dan een proefrit voor je tot aankoop overgaat.

Volkswagen Polo BlueGT

Volkswagen Polo BlueGT

De totale besparing door cilinderuitschakeling (ACT) is 0,4 tot 1,0 liter per 100 km en het scheelt tot 8 gram CO2 uitstoot per kilometer. Samen met start-stop, remenergie recuperatie en beter thermisch management haalt de Polo BlueGT een gemiddeld verbruik van 1:21,3 (CO2: 108 g/km), met de optionele DSG-transmissie daalt dat naar 1:22,2 (CO2: 105 g/km).

Volkswagen Polo BlueGT

Lauwe of warme hatch?
Dat de Polo BlueGT zuuuunig is, dat geloven we dan wel. De letters GT in de naam beloven echter ook prestaties. Op papier ziet het er veelbelovend uit: maximaal perst de 1.4 er 140 pk uit (tussen 4500-6000 tpm) en ook het maximum koppel van 250 Nm (beschikbaar tussen 1500 en 3500 tpm) mag er zijn. De Polo BlueGT sprint dan ook in 7,9 seconden naar de 100 en voelt meer dan vlot genoeg aan voor zo’n relatief kleintje. De respons van de 1.4 TSI (zeker met DSG-bak) is razendsnel: het ene moment tokkel je nog op twee cilinders, het volgende jaagt de naald van de toerenteller richting de rode lijn. De topsnelheid van 210 km/u is ook geen waarde om over te klagen. Lauw is de Polo BlueGT dus niet, de benaming warm hatch past hem beter.

Volkswagen Polo BlueGT

Sturen
De eerste meters lijkt de BlueGT een straffe jongen met een lekker stevig onderstel, maar schijn lijkt een beetje te bedriegen. Zodra er wat meer van vering en demping gevraagd wordt, blijkt het onderstel toch soepeler dan verwacht. Het zou een goede setup voor de Nurburgring kunnen zijn, hoewel je daar tussen de echte kanonnen ongetwijfeld al gauw hunkert naar wat meer vermogen. Het onderstel is een allemansvriendje, comfortabel genoeg met een klein vleugje sportiviteit. Dat betekent ongetwijfeld ook dat de echte die-hards niet helemaal bediend worden. Het zal een bewuste keuze zijn van VW en dat is verder prima. Minder prima is de besturing, die simpelweg te licht is. Het is daardoor lastig om zuiver te sturen, vooral als het asfalt niet zo glad als een biljartlaken.

Volkswagen Polo BlueGT

Volkswagen Polo BlueGT

Hothatch looks
Het uiterlijk is lekker dik en best te pruimen, mits je überhaupt van VW’s en Polo’s houdt. De BlueGT krijgt veel van de uiterlijke kenmerken van de Polo GTI mee. Zo is het onderstel 15mm verlaagd, worden er 17-inch lichtmetalen velgen, een achterspoiler, sideskirts en een achterbumper met diffuser gemonteerd. Een aantal details in de grille en bijvoorbeeld de spiegelkappen zijn glimmend zwart, de blauwe kleur van de testauto is een speciale voor de BlueGT. Het is een tint blauw die precies tussen de typische BlueMotion (yek bah) en de Volkswagen R kleur in zit.

Volkswagen Polo BlueGT

Prijs & bijtelling
Een officieel prijskaartje heeft de Polo BlueGT nog niet, er is door PON een richtprijs van rond de twintig mille afgegeven. Als PON dat weet waar te maken wordt de BlueGT een scherpe aanbieding. Voor een paar mille meer zijn er al wel concurrenten die zich qua prestaties kunnen meten. Die hebben dan geen 20% bijtelling, dus voor de zakelijk rijder die wat pit zoekt voor een kleiner budget, vormt de Polo BlueGT een interessant alternatief. Filmpje!72 reacties

De kleur is beter dan die verkrachte blue motion. En verder is hij beter dan de normale
@tompeperkamp: mooi filmpje! Leuk om de verandering in film-stijl te zien! Ga zo door AB!
Aah heerlijk een informatief stukje , mooi ga zo door.
@norge:
Niet teleurgesteld dat het toch niet over de i40 gaat.
@jrk68: Nee hoor……….beetje.
@jrk68: Geef toe, jij had em ook verwacht? :P
Nog best een aardig karretje, die stoelen zijn wel erg lelijk!
utr1984 via Android app
“Die hebben dan geen 20% bijtelling”

De PoloGT toch ook niet? Ik lees in de test wegenbelastingvrij e.d., dus deze valt in de 14%?
@utr1984: Tot 1 juli wel, helaas het is nu de 9de dus nu niet meer.
Die velgen zijn top, kleur top, stoelen geen porum !
Zelfde vraag als bij het start-stop systeem. Hoe zit dat nou als je een stukje voluit hebt gereden en hij vervolgens 2 cilinders uitschakelt. Is dit niet slecht voor die 2 zuigers wat betreft temperatuur?
@jeffreym3: Neuh.. koeling loopt nog onverminderd door met de waterpomp en de smering is ook geregeld omdat de zuigers nog bewegen…
@baasbas: Ja ok, maar ze doen ineens niks meer. Ja, ze bewegen, maar er is geen ontbranding meer. Ik vraag me af wat dat doet op de koppen van de zuigers op langer termijn.
@jeffreym3: welke gedachtegang heb je daarbij? Want ik zie het probleem eigenlijk niet. In principe het niet meedoen van cilinders dan. Want het systeem zal wel elektrisch geactiveerd worden ofzo en daar kunnen vast storingen in optreden of iets dergelijks..
@jeffreym3: Volgens mij is het enige lange termijn effect (> 100 000km) dat cilinder 1 en 4 ‘meer’ slijten dan 2 & 3 omdat die nooit uitgeschakeld worden. Maar met de juiste legering zou dat ook geen problemen moeten zijn.

Smering & koeling an sich hoeft geen enkel probleem te vormen bij cilinder uitschakeling.
€20000!! vind ik opzich nog best veel geld voor zo’n auto. Kan je nagaan dat dit dus de prijs is zonder bpm. Denk dat PON best veel marge heeft op deze auto. Verder wel mooie auto.
@Stijnson:
Prijs is inclusief bpm, de norm voor vrijstelling is per 1 juli verlaagd naar 102g/km voor benzine en 95g/km voor diesel.
Wegenbelasting vrijstelling geld nog tot 31 december 2013.
Op de achtergrond staat een leuker dieseltje
@moondustfocus: en vervolgens lees ik er compleet overheen, het is een benzine autootje
Leuk autoje!en mooie techniek voor dit segment. Jammer dat ie bij mij overkomt als te perfect, er is nergens maar ook een klein beetje flair of speelsheid in het overall design.
Ongelofelijk saai hok, doe mij maar een Mito QV
Heeft een mito nu ook 20% bijtelling en een catalogusprijs van 20 mille… oh wacht die is gewoon 25% en 27 mille, dat is dus 35% duurder! denk na! Kan ik net zo goed zeggen poeh ik heb voor dat geld liever een DB9….

En weer een die niet kan rekenen (tip leen veel geld dat is slim), een polo Gti is 25 mille 25% duurder = niet dezelfde prijsklasse, zucht!
@SDM: twinair en 1.3jtd zijn nog steeds 14%.
1,4 multiair is 20%
j00rs via iPhone app
@SDM: De Mito QV heeft 170 pk en 20% bijtelling en is idd iets duurder. Maar dat neemt niet weg dat ik de Mito gewoon verkies boven dat saaie VW hok.
En ik weet bijna zeker dat ik beter kan rekenen dan jij.
@j00rs: Pas op met opscheppen over je rekenskills. Een MiTo qv is 27 duizend en zit helaas voor jou in de 25% klasse. Uiteraard kan je nog steeds gelijk hebben dat je beter kan rekenen dan hij, dat wel, maar dat komt zo niet over als een feit :-)
De laatste zin van het artikel heeft het over kleiner budget en de reclame van van VW bedrijfswagens ook, grappig. Blijkbaar is dit de ideale bedrijfswagen voor de junior leaserijders.
nette auto gewoon
Mooie review!
20.000 euro. LOL heb net een Polo TSI R-line :P G*dver#*$(#)@*#(#
Zo zuinig is hij toch niet in het filmpje, hij heeft namelijk een verbruik van over de 10l/100.
@bsxc2: Dan weet je hoe hard ze liggen planken hebben met dat ding. Al bij al wel een leuke review!
perfect @wouter ..
ik werd zomaar effies enthousiast gemaakt voor een VW Polo .. thumbs up ..

de cijfers liegen er niet om ..
al zal die 1 op 22.2 niet snel gehaald worden ..
@wouter: Hoe zit het met de duurzaamheid en betrouwbaarheid van deze nieuwe generatie 1.4TSI’s? Zijn de bekende problemen inmiddels opgelost, of ben je na pak ‘m beet 50.000km nog steeds de Sjaak?
@CapsLock: Dat vraag ik mij ook af, deze 1.4 is nog verder opgefokt dus ik vermoed dat het alleen maar minder is.
@CapsLock:

Als het goed is zijn de nieuwe generatie’s TSI-motoren uit gerust met een Distributie RIEM i.p.v. ketting. Dus dan heb ik er wel vertrouwen in dat ze het hebben opgelost.

OT: Complimenten Autoblog!!! Heel goed gefilmd en erg informatief. Film stijl ook leuk gedaan :D Blijf zo door gaan !
@ wouter,

Het valt me op dat je het woord ‘LEKKER’ toch al snel 3 keer in de mond bij iedere review. Is het je zelf nog nooit opgevallen?
@ralf: Je zegt het verkeerd. Het is ‘lekerrrrrrrr’ ;-)
Leuke test, zeker zo leuk als die van de 911’s, R8en en dat soort dingen. En de wagen is zeker zo relevant voor het AB publiek.
Klinkt goed, strakke koets, geen overbodige disco shit à la Franse auto’s en waar Ford ook n handje van heeft, stoelen moet je wsl in t echt zien om ze goed te kunnen beoordelen, ben daar vooralsnog gematigd positief over. Prijs valt reuze mee!
Genoeg power om rijden leuk te maken, en voldoende voordeeltjes om rijden leuk te houden.
Ik ben onder de indruk. En dat gebeurt me niet gauw bij een VW.
En tenslotte is ook de aankleding goed geregeld. Met deze bumpers en velgen smoelt ie goed. Terwijl ik van de standaard versie toch echt heel treurig wordt. De klachten over de stoelen die ik hierboven lees deel ik niet.
Blijft over dat ik niets in dit segment te zoeken heb, en dat ik een erg lage dunk heb van PON. Over de risico’s achter de reactie van @CapsLock denk ik niet klein.
Grappig! Ik reed zaterdag langs die locatie waar die Polo op dat houten plateau staat (ergens in de buurt van Putten). Toen viel me al op dat die Polo daarzo stond en er anders uitzag dan andere Polo’s. Maar ik kon mijn vinger er niet opleggen wat het was.
Als ik geen haast had gehad, was ik wel even gaan kijken.
@quincy: Jammer trouwens dat ie niet net 3 extra g/km mist. In 14% had het veel meer een overweging geweest dan dat het nu zou zijn.
Maar dat is ook afhankelijk van de prijs straks. Wanneer komt ie eigenlijk officieel naar Nederland?
Goed en zuinig karretje
@jordy14: of het goed is moeten we nog even afwachten.
Kartonnen stoelen zijn tegenwoordig ook een optie bij VW? :D
Ziet er netjes af uit, maar nog steeds een enge Big-Brother-Bak.
Ik snap nog steeds niet waarom de berijder van dit hok niet voor z’n parkeerplaats op de A1 hoeft te betalen en ik wel.
Blijft een knap bakje, die nieuwe Polo. Alleen jammer dat de meesten zo’n schrale uitvoering nemen. Neem gewoon zoiets, met alles er op en er aan. Nu ziet hij er ook ‘af’ uit.
@Tommy2: We hebben niet allemaal zoveel geld over voor een kleine auto als jij.
@bsxc2: Neem dan een Up! (Y)
Erg leuke auto voor een beginnende lease-rijder!
Liever een Alfa of een DS3, die zien er vele malen beter uit.
Vanaf prijs van 20.000,-? dan betaal ik liever een duizende of 2 meer voor de Polo GTI met 190pk’s. Wel weer een leuke auto voor de leasers.
@civicfk3:

Je zegt het al, voor de lease rijders. Persoonlijk zou ik het waarschijnlijk ook hebben gedaan(als je toch 20 % bijtelling hebt kan je net zo goed gelijk genieten dus een GTI). Maar de kopers die deze auto prive gaan rijden hebben hier meer voordeel mee dan de GTI.
Denk ook niet de de prive kopers het aantal vermogen een rol speelt, eerder hoe “zuinig” de auto is en of hij MRB vrij is.
@civicfk3: GTI is vanaf 25.000 en heeft 180pk. De GT en de GTI hebben beide 250 nm koppel, maar de GT vanaf 1500 tpm en de GTI vanaf 2000….

@zakar36: ALs je gaat rekenen: GTI valt in de 25% regeling. Op een modaal inkomen kost de GTI je dus 234 euro aan bijtelling per maand en deze GT kost je 149.

Dat scheelt je bijna 1000 euro per jaar… netto dus. Gemiddeld leasecontract van 4 jaar… Is een GTI rijden 4000 euro meer geld waard dan deze GT? Mwah.. daar kan je over discussiëren :-)
@baasbas:

Hmm, dacht dat hij in de 20 % zat. Scheelt inderdaad nogal ja, maar goed het is natuurlijk wat je wilt. Als je een leuke speeltje wilt dan denk je dat je die, voor nog geen 100 euro per maand erbij, wel voor lief neemt( betere besturing, onderstel etc) Thnks voor de duidelijkheid !
@zakar36: Klopt hoor.. Beide keuzes zijn te verdedigen. Maar ik zou voor de GT gaan. Ja je mist 40pk en dat merk je vast heel goed. Maar ik denk dat er voldoende power overblijft voor een speels ritje. Naast dat je 40pk mist win je dat het koppel al bij 1500 toeren beschikbaar is. (GTI vanaf 2000) En zo’n 7traps DSG laat het toerental behoorlijk zakken als je rustig rijdt, zeker tot ruim onder de 2000 tpm. Kan goed dat de GT net ietsje lekkerder oppakt dus. Maar dat laatste is papieren waarden vergelijken. Ik heb niet met de GT gereden dus dat zijn maar aannames
@baasbas:

Uitstoot GTI: CO2-emissie gecombineerd 139 g/km / C
Is dus nog 1gram onder de 25% dus de GTI is nog gewoon 20% bijtelling.
@civicfk3: Helaas, we leven na 1 juli 2012.. De GTI is naar de 25% a.k.a. milieukillers-categorie verbannen…

http://www.autoblog.nl/bijtelling-na-1-juli-2012-2
Leuk wagentje met goede specs en damn wat zuinig.
Hopelijk dat deze generatie TSI wel heel blijft voor VAG.
Al die kapotte TSI motoren heeft en gaat ze veel klanten kosten vrees ik voor hun.
@bofkont: Heb het hierboven al gepost,

De nieuwe TSI-motoren hebben een distributie riem i.p.v. een ketting. Denk dus dat het wel goed komt.
Wouter komt wat beter uit de verf als hij kleine saaie autootjes test. Hoe duurder en sneller de auto, hoe minder hij er over te melden heeft. (dus dan gaat ie maar gummen) :)
Anders sta je even bij de VSM in Beekbergen:-)
Cilinder..UIT..schakeling ?!

Nee, hier ben ik echt te oud voor.
Het tart elke logica in mijn …

Als ik hoor/voel/merk dat 1 cilinder hikt, stuur ik mijn auto direct in de berm. Pak mijn gereedschap. Repareer.
En rij zachtjes verder. Als ik hoor/voel/merk dat 2 cilinders hikken. Dan verkoop ik dat ding. Direct.

Vraag is of ik kan horen dat deze VW iets uitschakelt.

Het is zo te zien best een aardig VW dingetje.
Maar.. dan koop ik zonder twijfel liever de Volvo S60 TTA.
Oh sorry, ik bedoel de Volvo C30 Polestar.

De Polestar kleur is echt veel mooier.
Werkelijk waar onwijs goed gefilmd en ongelooflijk goed gemonteerd. Ongekend hoog niveau, hulde!!
@camber24: dank u! :)
Mijn mening: Wouter gaat elk filmpje vervelender praten :-(
Wanneer gaan.jullie die filmpjes embedden in de app? Overswitchen naar een internetsite op je smartphone sucks…
@alassad: KPN netwerk, nooit nemen! F#ckin t-mobile werkt nog beter!
mooie auto! nu nog even op de prijs wachten….
Jammer dat ze de sedan Polo sedan niet voeren in NL, zeker in een BlueGT uitvoering leuk voor de lease.. let je even op PON?!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).