VW verbant e-mail op Blackberry buiten werktijd

Auteur: , 33 Reacties

VW lijkt de Christmas Spirit helemaal te pakken te hebben. Om de scheidslijn tussen werk en privé wat duidelijker te maken houden de VW-Blackberry-servers het e-mailverkeer buiten de kantooruren tegen. Dit om te voorkomen dat mensen hun werk te veel naar huis nemen.

De actie is niet helemaal nobel en onbaatzuchtig, want vastgesteld in overleg met de vakbonden, maar toch lijkt het me voor de ‘blue collar’ werknemers een prettige ontwikkeling. De vervlechting tussen werk en privé is door de komst van smartphones en andere technologie een heet issue de laatste jaren. Reuters bericht dat er een marge van een half uur (voor en na kantoortijd) wordt aangehouden, en dat daarna de server voor bedrijfs-Blackberry’s op zwart gaat.

De maatregel is van toepassing op iedereen, behalve het hogere management. Het zou ook wat raar zijn als Martin Winterkorn of een andere hoge ome na zes uur niet meer een mailtje kon sturen, want dit soort mensen maakt nou niet bepaald werkweken van 40 uur. Is dit een goed idee, of moet je als werknemer zelf kunnen bepalen of je tot 2 uur ’s nachts nog mails op je telefoon loopt te tikken? De mobiele website, die gisteren nog ververst werd, zal ongetwijfeld wel gewoon 24/7 bereikbaar zijn.

In ander leuk nieuws voor VW: Martin Winterkorn is door het (Duitse) Handelsblatt uitgeroepen tot “manager van het jaar 2011”, en afgelopen dinsdag rolde de 8 miljoenste VW van dit jaar van de band. Dat aantal hebben ze dus mooi gehaald. Hoera.33 reacties

Ze zijn volgens mij bang voor privé gebruik, cheap.
Belachelijke maatregel voor een internationaal bedrijf! Het communiceren tussen medewerkers in verschillende tijdzones wordt hierdoor onmogelijk.
Niet echt handig.. Die apparaten zijn juist bedacht om na werktijd en ‘buiten kabtoor’ tóch bereikbaar te zijn. Als zo’n ding na werktijd niet werkt kun je dat kreng toch beter inleveren?? In werktijd mailen doe je dan maar weer via pc!
@sir_smokalot: ontbreken er niet een aantal woorden in het stukje tussen de komma’s van de 2e alinea? Zoals want het is vastgelegd bijvoorbeeld…
OT: rare maatregel, wie weet krijgt een werknemer buiten kantooruren een belangrijke mail. (Oproep bijvoorbeeld)
@toyotafortuner: Nee hoor. Wat loopt er niet volgens jou?
@sir_smokalot: het stukje ‘want…vastgelopen’. Of het kan gewoon zijn dat IK ‘m niet snap :s Kan het in het laatste geval dan ff worden toegelicht?
@toyotafortuner: Misschien zelf nadenken? Ik snap hem wel in ieder geval ;-)
Dan is het hele nut van die mobiel weg, die is juist ervoor om na werktijd te gebruiken.
@GaIIardo: het is maar voor 1 dag hoor…
@Svenska_Aeroplan_AB: zucht, tijd om te gaan slapen…
Goeie ontwikkeling. 90% van de mails kunnen echt wel wachten tot de volgende morgen! De andere 10% zijn nieuwsbrieven spam en andersoort onzin, dus lijkt mij helemaal geen dom plan! Waarom zou je je in je eigen tijd met je werk bezig houden? Er zijn niet voor niets werktijden!
Als ik de reacties boven lees dan begrijpen mensen blijkbaar het hele punt niet. Het is de bedoeling dat je NIET bereikbaar bent voor werk buiten kantooruren. Is dat zo moeilijk te begrijpen? Leuk dat er tijdzones verschillen zijn, maar het hele punt is dat je je werk thuis laat. Als iemand vanuit een ander werelddeel je iets te vertellen heeft, dan lees je het de volgende dag wel.
@Relief:

Inderdaad!
@Relief: ondergewaardeerde workaholics die niet deelnemen aan bedrijfsfeestjes en netwerkbeheerders van een stap of 3 hoger op de ladder om 2u43 ’s nachts laten weten dat hun configuratie inzake authorisatie van alien servers op geen bal trekt en daar vervolgens voor ontslagen worden wegens “zich moeien met zaken boven hun paygrade”? Je weet wel, die mensen die al hun geld after-hours spenderen aan hoeren en drugs wegens fucking bored en eenzaam en die ’s morgens op kantoor toekomen, ruikend naar whiskey en pussy-juice, completely hung over, but yet er vervolgens nog steeds in slagen om zonder ook maar de minste moeite de rest van hun collega’s als een stelletje prutsers te doen overkomen.

Mensen voor wie geen plaats blijkt te zijn binnen de maatschappij en die denken dat hun talenten ten dienste stellen van een bedrijf hen zal vooruit helpen terwijl je eigenlijk alleen maar knoeiers tegenkomt die enkel en alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen plekje op de bedrijfsladder en het veiligstellen daarvan, zonder ook maar een seconde stil te staan bij het feit dat “we” allemaal voor hetzelfde bedrijf werken.

De mensen die vervolgens vreemd aangekeken worden omdat ze ondanks, of net omwille van, hun aanzienlijk hoger dan bovengemiddelde IQ toch voor criminaliteit kiezen. En dan niet eens omwille van het geld maar omwille van “een statement maken”.

Dat soort mensen. Maar waarom zouden ze ook, er is toch geen kat die het weet te apprecïeren. En je dan maar afvragen waarom dat soort mensen je tegen de sterren op naait.
Ideaal! Bij mijn bedrijf kunnen mensen niet stoppen met mailen onderling na werktijd. Gevolg is dat mensen geen echt vakantie hebben, en telkens worden geacht mails te beantwoorden en daar actie op te ondernemen. Als men elkaar echt moet hebben, is er ook zoiets als naar een mobiel/huisnummer bellen.

Anderzijds, je kan altijd nog jeinternet van je Blackberry uitzetten als je het echt nodig vind.
@joosthoeve: precies. Mensen doen het vaak zelf. Een baas kan echt niet van jou verwachten dat je continu bereikbaar bent. Als je meteen aangeeft dat je na een bepaalde tijd de mail toch niet meer leest dan stoppen ze vanzelf met mailen en komt het een dag later wel weer op gang tijdens werktijden.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen voor mensen met een 6 cijferig salaris (voor de komma) :-)
Welke invloed is dit nou weer?!..
Blackberries zijn sowieso voor paupers.
@robbie: heerlijke reactie robje! Jij hebt een Android zie ik? Das ook net geen iPhone hè? :D
@sebasjuhh: +1
@robbie: Maar wel ideaal voor werkgelegenheden
Belachelijke beslissing! Op het werk gebruik je een snelle PC en naast het werk brengt die smartphone de gewenste info tot in je broekzak… Wat heb je nog aan zo’n blackberry als zelfs dat is uitgeschakeld…
wie van de personen die gereageerd hebben heeft daadwerkelijk ook een werktelefoon?
@baasbas:

Nieuwe mails consulteren wil nog niet zeggen: START schiet nu in actie! En als dat met uw ‘werktelefoon’ wel het geval is dan, dan heb jij een probleem! Het is in -weldra- 2012 toch fijn om ook tijdens off-work time gewoon alleen al mails te zien binnenkomen? Je kan voordat je ook maar actie onderneemt goed het overzicht bewaren en je herneemt je werk op een later tijdstip meteen met de meest prioritaire zaken. En ja, ik heb een ‘werktelefoon’ ;-) Grtz
Prima idee. Het 24 uur per dag beschikbaar zijn voor je werk is absoluut onzinnig, onnodig en een aanslag op je bormale leven. Daarnaast is het asociaal omdat collega’s die geen eigen leven hebben dat van anderen ook verwachten. Met deze maatregel neem je als werkgever je werknexmers serieus als mensen en niet alleen als resources.
@Griffin: allemaal schijn. Een werknemer is per definitie een “resource”. Alsof het high management een enkele fuck geeft om jouw privé-leven. En gelijk hebben ze.
Goed idee van VW, maar zelf neem ik telefoon niet zomaar op als ik thuis ben, en mijn e-mails van het werk lees ik ook niet. Je hebt zo’n dingen zelf onder controle.
Wel grappig is dat ik deze week nog een Microsoft filmpje zag hoe zij de wereld probeerden wijs te maken dat ze ze juist bij VW in de US met Lync (zakelijke versie van Live Messenger) constant online waren en altijd bereikbaar zijn. Bad timing? http://t.co/4qmKlrsU
De Blackberry Blue Motion; Werkt alleen tussen de feestdagen :)
@Supra1981: Krijgt die dan ook 4 wielen en een motortje? Dan wil ik em hebben :D
Mensen die bij VW met een Blackberry rondlopen is vaak middenkader en rent dus de hele dag van de ene naar de andere vergadering. Dáárom hebben ze een Blackberry zodat ze TIJDENS werktijd real-time overzicht hebben over hun mail en zo nodig meteen kunnen reageren. De belissing om BB-verkeer na werktijd uit te schakelen lijkt me (voor de meeste mensen) heel gezond.
@espanjool: Helemaal mee eens. Voor mails e.d. snap ik het. Maar iedereen die roept, “je mag niet bereikbaar zijn na je werk..” die snappen het niet helemaal.

Denk maar aan deze site. We zitten nu lekker met kerst erop. Wat als nou de server dadelijk omvalt (figuurlijk.. zo heet dat bij ons in werktaal..)? Alle AB-ertjes balen.. dussssss.. jep.. daar gaat de systeembeheerder.. die rijdt al aan..
Het gaat hier alleen om de emails!!!! Als het belangrijk is kan je mekaar bellen. Atos wil interne emails binnenkort helemaal afschaffen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).