Volvo 240 station V8 is de bruutste drifter ooit [video]

Auteur: , 46 Reacties

Nee, er is weinig waar je mij gelukkiger mee kan maken dan een goed uitgedoste en/of aangeklede eighties Volvo. Een station met een V6 turbo of V8? Dan heb je goud. Het geluid alleen al, heerlijk!

Ongekend sterk, achterwiel aangedreven en standaard heeft ‘ie al een ongekend grote stuuruitslag. Velen geloven het niet of willen het niet geloven maar een oude Volvo is een van de beste beginners drift-instrumenten denkbaar. Sleutelen is makkelijk, de techniek vergevingsgezind en je moet héél erg je best doen echt iets krom te rijden. Eenmaal begonnen met een Volvo dan raak je er aan verslingerd. Zo massief als de auto aanvoelt en zo stabiel als die op de weg ligt. Overstuur is fantastisch makkelijk te doseren, alleen het standaard vermogen valt vaak tegen.

Oplossingen om een Volvo sneller te maken zijn er gelukkig in overvloede. Liefhebbers van puur Zweeds staal houden de viercilinder en bouwen er een knoepert van een turbo op om het vermogen tot pakweg 500 pk te drukvullen. Meer liberaal denkende Volv-o-fielen gaan aan het werk met een Volvo vijfclinder (T5), zescilinder (960) of zelfs een 2JZ of V8 van willekeurige makelij. Onder de motorkap van een 240, 740 of 940 past het allemaal.

Deze Volvo 240 station heeft overduidelijk een “don’t hate my V8”. Genadeloos gebulder in een carrosserie met ervaring. Rat-style. De spatbordverbreders en grote wielen maken het plaatje compleet. Een meesterdrifter, enkel geëvenaard in coolheid door die oude Mercedes 300D driftmachine.46 reacties

oewhh coolheid = +1000
Zag de titel en dacht, Dit kan maar 1 geschreven hebben!

Jawel hoor, Alwood :D
Bij deze maakt het niet uit welke V8 erin zit. Het is gewoon altijd gaaf!
Beste Auto ooit…
@norge:

denk idd dat je er niet ver vandaan zit ..
@norge: bijna. Andere velgen en dan is het idd de beste…
@norge: gelul, veel te zware zwabberbak zul je bedoelen. Wat reden die dingen k*t zeg, zijwind en spoorgevoelig en ontzettende veel herrie van die te kleine blokken. Nooit begrepen waarom mensen dat ding graag wilden hebben.
@flippert: en dat is met de tijd nooit veranderd. De huidige containers zijn net zo. Kun je nagaan hoe een wat zwaarder (lees: gepantserd en de nodige boordapparatuur) uitgevoerd model het doet…met de standaard T5. En de V60 is niet veel beter.
Dikke drifter? Zeker weten. Dikste drifter? Nee, dat blijft voor mij persoonlijk toch Mad Mike’s RX7 met 4-rotor. Maar moet toegeven dat deze zeker op nummer 2 of 3 staat. Overigens zie ik zo’n 240 liever met een opgepept Redblock dan zo’n V8. Of als er dan toch een ander blok in moet komen, doe dan zo’n lekkere B5234T3 of B5234T4 (850/V70 Classic blokken), die klinken fantastisch. Maar sowieso is een opgepepte Volvo altijd +100!
@ej20g: ik heb veel bewondering voor je motorenkennis, ik wou dat ik zoveel erover wist…
@laulau: best makkelijk bij volvo

b = benzine
dan bij de blokken vanaf ~92 (6-lijn, 5-lijn):
eerste getal = cilinders
tweede en derde getal = motorinhoud deciliters
laatste getal = aantal kleppen

De redblocks (jaren ’80) zijn allemaal viercilinders en het eerste getal uit de voornoemde reeks ontbreekt in de codering, dus:
eerste 2 getallen = motorinhoud
laatste getal: 0 = 2 kleppen/cyl, 4 = 4 kleppen/cyl.

mocht je ooit nog wat met volvo’s willen doen… ;-)
@Alwood: Thanks Alwood! Heb zeker interesse in de oude volvo,s.. Heb je mss een tip over een boek fso? Wil er zeker meer van weten/leren. Idem voor de 2JZ en de rb26dett
@laulau: sowieso de Haynes doorbladeren voor de 240 en 740, hoewel dat vooral een knutselhandleiding is natuurlijk ;-)
verder veel info bij liefhebberssites. volvolvo.nl, volvo700vereniging.nl, volvokv.nl
@laulau:

wegblijven bij die stalkers van de 480 club iig ..
@laulau: als je iets wil leren over de RB26DETT’s (en daarnaast eventueel RB25DE’s en RB25DET’s) kan ik je Skylineclub.nl ZEKER aanraden. Een groot deel van mijn kennis over de Skyline in het algemeen en hun motoren heb ik daar vandaan. Ook over de Supra (en dus 2JZ-G(T)E) is daar veel te vinden gezien het Nederlandse Supra forum niet meer bestaat. Voor meer informatie over welke motor dan ook is ook op Speedhunters veel te vinden. Overigens is naar Google gaan en gewoon (niet bij Afbeeldingen, al werkt dat ook weleens) iets dergelijks als “700 hp RB26DETT” intypen ook een goede manier om informatie te vinden. Hetzelfde geldt voor Youtube. Klik links en filmpjes aan die je interessant lijken en lees en kijk veel. Daarnaast ben ik meer dan bereid je te voorzien van informatie, dus vragen mag altijd. Ik denk dat dat bij Alwood niet veel anders is. Mensen praten nou eenmaal graag over hun hobby’s!:)
@ej20g: Dank u zeer, meer info is altijd welkom & ik zal het onthouden als ik met vragen zit. Thanks! & @Alwood
@laulau: geen probleem natuurlijk.:)
@laulau:

als je ECHT iets er van wil leren .. dan doe je dat vanaf papier ..
koop om te beginnen wat Olyslager vraagbaak boekjes van marktplaats ofzo ..
kost en appel en een ei ..
@laulau: danku. Maar dat heeft ermee te maken dat ik al op vroege leeftijd mezelf moest vermaken met mijn grootste hobby: auto’s. Omdat ik nog zo jong was (12) en ik niet in de praktijk bezig kon, ben ik bezig gegaan met de theorie, immers, dat is ook belangrijk als je monteur wil worden. Ik ben nu 17, en kan me eindelijk goed bezig gaan houden met de praktijk. Op die manier kan ik alles goed samenvoegen, want de garage waar ik nu stage loop krijgt bijzonder veel bezoek van Volvo 240’s, S60’s, S80’s, V70 Classic’s en 850’s. Als liefhebber van Volvo’s kan ik me daar dus helemaal uitleven. Maar eerlijk is eerlijk, voor Volvo’s moet je niet bij mij zijn maar is Alwood de échte technisch specialist. Voor JDM (Japanese Domestic Market) moet je wel bij mij zijn, al zeg ik het zelf. Moet toegeven dat ik zéér veel bewondering heb voor Alwood’s algemene kennis over Volvo, de man is een lopende Volvo-encyclopedie.:) Maar zoals Alwood al zegt, bij Volvo is het niet bijzonder moeilijk, je moet het alleen even weten. Is met veel motorfamilies overigens zo.
@ej20g: mooi verhaal! ik zelf ben ook liefhebber van de oude ‘vierkante’ volvo’s & wil er graag meer over weten. Maar vooral zoals jezei JDM, daar heb ik een zwak voor! Ik ben nu 32 maar door omstandigheden (carriere, studie en prive) heb ik niet echt veel tijd gehad om. me erin te verdiepen. Heb je enkele tips om hier wegwijs in te geraken?
@laulau: tips.. Ja hoor. Kijk op het Nederlandse Skyline forum (zoals in mijn reactie hierboven staat) en zoek op Google en Youtube. Het Nederlandse Subaru forum is ook erg informatief (wel veel origineel Nederlands geleverde exemplaren maar daar leer je toch veel van) en bovendien is het soms wel handig om op de site van Japanese Car Trade en Trade Car View te kijken, dan zie je een beetje het aanbod. Ook is er veel informatie te vinden op Wikipedia, waarvan het meeste wel klopt wat erop staat. Civic Club Holland kan ook voor informatie zorgen, al kijk ik daar zelf niet zo vaak op (ben vooral zéér geïnteresseerd in Subaru) maar toch zou er veel informatie op kunnen staan dus waag eens een gokje.
@ej20g: haha, thanks, te veel eer ;-) maar de meeste volvo-vragen kan ik wel beantwoorden…
@ej20g:

Precies wat ik ook dacht. Het liefste gewoon met een redblock, T5 of T6. Dat vind ik altijd eindbaas. Neemt niet weg dat deze ongelooflijk bruut is..
@zakar36: exactly what I thought!
@ej20g: Een B6304 kan je ook met turbo uitrusten, wordt relatief weinig gedaan in verhouding tot vijfcilinders maar stiekem heb je dan ook een asociaal gewelddadig blok dat nog maar weinig tekort schiet tov een 2JZ.
@Alwood: daar sluit ik me helemaal bij aan. Als ik me niet vergis heb ik laatst nog aan een B6304 gewerkt, in een S80 als ik me niet vergis. Prachtig blok, zelfs als je alleen maar de motorkap open doet. Ik was behoorlijk verbaasd over hoe soepel dat type blok loopt, je voelt ‘m eigenlijk niet lopen als je je hand erop legt (voor zover dat kan bij een motor uiteraard) en dat zie ik weinig bij auto’s in onze werkplaats. Ik probeer ook altijd een opdracht aan één van de Volvo’s te krijgen als er een exemplaar binnenkomt, al helemaal als het een 850 betreft. Ik ben sinds de eerste keer dat ik bewust een 850 hoorde en zag helemaal verliefd op het model. Er zijn voor mij maar weinig merken of modellen die Volvo of de 850 overtreffen.
@ej20g:

de C70 T-5 zal toch wel overtreffen ??
@lincoln: nee. De C70 T5 is een prachtige auto en heb ik zeker een zwak voor, maar die kan in mijn ogen niet tippen aan de 850. Ook de V70 Classic kan niet aan de 850 tippen, ondanks dat dat geen extreem verschillende auto’s zijn.
@ej20g:

De S80 heeft geen B6304 motor(Zo ver ik weet). De T6(B6294T) is het “hoogste” blok qua cilinder inhoud. De B6304 kan je overigens wel in de 960, S90/V90 vinden. In zweden gebruiken ze ook vaak de 2.5 6 cilinder(B6254). Al met al genoeg mogelijkheden :D
@zakar36: nee je hebt gelijk. Ik was even vergeten dat de B6304 in de S80 B6294S (indien atmosferisch) heet en licht is aangepast voor de dwarse plaatsing en variabele kleptiming geniet. Ik heb dus aan zowel een B6294S (die S80) als B5244S (S60, die kwam een dag na de S80 binnen) gewerkt. Beide zijn fijne motoren om aan te werken vind ik persoonlijk. Klinken ook erg lekker, vooral het blok in de S60, die werd even in de toeren gejaagd.
@ej20g:

HAhaha ja klopt zijn inderdaad heerlijke motoren. Werk er elke dag aan en wil eigenlijk niet anders. Gaat nooit stuk en klinken gewoon fantastisch. Volvo For Life!
@zakar36: precies, dat is deels het plezier van het werken aan Volvo’s. Ik loop stage bij een universeel bedrijf, dus daar krijgen we eigenlijk alles wel binnen. Ik heb al veel kapot gezien. Vooral veel fuseekogels en stuurkogels, bijna allemaal Renault en Peugeot. De auto’s die weinig problemen hebben zijn Fords, Opels, Nissans en Volkswagen (de oude niet, de nieuwere echter wel). De auto’s die allemaal probleemloos blijken zijn Subaru’s, Toyota’s en je raadt het al, Volvo’s. We hebben tot nu toe 2 dingen “kapot” gehad aan Volvo’s: nummer 1 was een krukaskeerring van een S60 van mensen die extreem veel op de koppeling rijden kwamen we achter (oftewel, dat ding blijft de hele tijd optaters krijgen) en nummer 2 was het achterlicht relais van een Volvo 850. That’s it. De één heeft het begeven door een slechte rijstijl, het ander is een slijtageonderdeel.
Helemaal top <3__<3
als je dit bruut gaaf of cool dan ben je weinig gewend ..
heb in Zweden echt talloze van dit soort projecten gezien ..
en dit is echt niet spectaculair ofzo ..

de basis idd perfect ..
stijver en priemiejummer gaat het niet worden dan dat rigide kippenhok ..
al zullen er echt wel wat kruiswerkjes onder gelast zijn ..
@lincoln: zweden gaan altijd nog een stapje verder..
http://www.youtube.com/watch?&v=iOT4uO90tD0
@Alwood:

whaaaa .. de 960 ..
kraak noch smaak ..
en toch gaat mijn hartje net effe een beetje sneller kloppen van dat ding ..

ga meteen effe marktplaatsen ..
@lincoln: niet alleen in Zweden, in Nederland worden ook zieke Volvo’s gebouwd, bv bij van Kronenburg Autosport.
@crackdavid: klopt inderdaad. Ik heb pakweg 2 jaar terug een project gevolgd van iemand die, als ik het me goed herinner, een Volvo V70 van de 2de generatie had maar het vermogen niet genoeg vond. Dus besloot hij volledig zelf (alleen wat hulp van Kronenburg Autosport volgens mij voor de ECU) de 5-cilinder naar meer dan 500 pk te tillen. Schijnt er nog steeds mee rond te rijden overigens.
Als je goed kijkt, dan zie je dat ie een pijp rookt tijdens het driften! Het blijft een Volvo rijder hè..
@ Flippert ik weet één reden waarom ik ooit de 244 gl automaat gereden heb, uiterst betrouwbaar, oerdegelijk niet kapot te krijgen, ontzettend ruim, ow het aller aller belangrijkste verschrikkelijk veilig, en dat weet ik uit eerste hand wetende ikzelf, ben jaren geleden met deze 244gl automaat 1981 over kop gegaan ruim 100km/h en echt een flinke koprol gemaakt.
Schade gekneusde ribben en een gekneusd bovenbeen verder uitgestapt en verder gaan lopen.
Autoschade linkerzijkant glad geschaafd voorruit eruit dak lichtelijke beschadigd, neus stond 2 cm uit het lood naar links, alleen zichtbaar met de kap dicht…
“Liefhebbers van puur Zweeds staal houden de viercilinder en bouwen er een knoepert van een turbo op om het vermogen tot pakweg 500 pk te drukvullen..”

Yep. Dat heb ik met deze.. op één of andere manier heeft deze auto mij geraakt. Ik blijf dit filmpje altijd maar weer kijken. Mijn ultieme Volvo..

http://www.youtube.com/watch?v=SAfd7_xX-bw
Ben nu zelf bezig met een 240 uit ’76, B230FT met veel aanpassingen. Hou het voorlopig op 8V, geschat vermogen met vergelijkbare setups is 300 pk, min 12% aandrijfverlies is toch nog netjes. Grotere turbo (Holset) en custom header liggen al klaar voor de volgende stap haha.

Mocht je je interesseren voor snelle Volvo’s (2/7/9-serie), kijk dan op turbobricks.com en garaget.org.

Vooral de projecten met een 2JZ ombouw zijn super, blijven toch betere blokken dan de T6’en van Volvo zelf (bullitproof).
+10.000 voor deze blog eindelijk een blog zonder eindeloze discussies en ellelange ruzies!!!
Mijn vrij standaard 240 (met andere uitlaat en luchtfilter) is als het nat is toch best makkelijk dwars te krijgen. In de toekomst gaat er wel meer vermogen in komen, waarschijnlijk met een goeie ouwe redblock. En voor de liefhebbers, kijk inderdaad eens op volvolvo.nl Voor alle vierkante Volvo’s is er wel wat te vinden. En afgelopen zomer was er een Nürburgring meet georganiseerd wat ook mega tof was!
@madvillain Hoi Dennis :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).