Volvo S60 Polestar: Rijtest en video

Auteur: , 103 Reacties

Een verlaten vliegveld in Noord-Zweden, een overnachting in de oude kazerne, grauw-grijs weer, en dat alles in een omgeving die in de zomer vast heel inspirerend is. Nu niet, maar het maakt allemaal niet uit. Een S60 met vijfhonderd-en-acht paarden staat op ons te wachten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Meer dan vijfhonderd pk in een S60. Denk er gerust eens over na, want dat is fors meer vermogen dan wat de Duitse concurrentie in hun kleinste sedans aanbiedt. Het verraadt ook wel iets van de Zweedse volksaard: de meeste tijd rustig, ingetogen en verstandig. Totdat ze het niet meer zijn en dan gáán ze echt los. Het verhaal van Polestar leest ook meer als een jongensboek dan als een kroniek over een bedrijf. De roots liggen in de racerij, waarin ze, met succes, nog steeds actief zijn. Een andere bron van inkomsten is het “chiptunen” van Volvo’s, met fabrieksgarantie. Tot zover niet veel bijzonders, pas toen Polestar ook zelf auto’s ging bouwen begint het verhaal erg af te wijken van wat de norm is. De C30 Polestar was niet zo heftig door kleur, grotere velgen of de andere spoilers. Ja, die waren ook leuk, maar vooral de technologie maakte indruk. Niet alleen werd het vermogen van de T5 opgepompt naar stratosferische hoogte (400+ pk), maar ook bouwde Polestar de C30 om naar vierwielaandrijving.

Volvo S60 Polestar

Function over form
Dan lijkt de S60 Polestar iets normaler, minder heftig aangepakt, maar niets is minder waar. Er zijn een aantal overeenkomsten met de S60 T6, maar evenveel verschillen. Nog een leuk detail: alle aanpassingen dienen het enige doel waarom de S60 Polestar op aarde is gezet: heel snel zijn. Een voorbeeldje: de voor- en achterbumper zien er niet alleen anders uit, maar zijn van het lichtere carbonfiber gemaakt, net als de voorste spatborden. De spoiler op de kofferklep is ook van carbon en groter dan wat Volvo tot nu toe leverde. De S60 Polestar slecht de grens van 300 km/u en op dat soort snelheden gaf de oude spoiler lift in plaats van downforce. Nog een voorbeeld dan: de sportuitlaat met pijpjes links en rechts ziet er indrukwekkend uit, maar levert ook een wezenlijke bijdrage aan de vermogensstijging. Van voor tot achter is namelijk een RVS buis van 3,5 inch gebruikt, voor de downpipes zelfs 4 inch en de reguliere katalysator mocht wijken voor een sport-exemplaar.

Volvo S60 Polestar

Volvo S60 Polestar

De Zweedse sloophamer
Deze tekst kun je letterlijk nemen, want de S60 Polestar vrat tijdens ons korte uitje op het vliegveld de standaard aandrijfasjes alsof de hongerwinter voor de deur stond. De leverancier van sterkere assen had even moeite gehad om het Polestar hoofdkwartier in Gotenborg te vinden, dus het is gelukkig een tijdelijk issue. Los van dit kleine probleempje heeft de S60 Polestar een snelheidspotentieel die de klasse van sportsedans herdefinieert. In 3,9 seconden zet de S60 Polestar 100 op de klok! Een tijd waar eerder de R8 dan de RS5 aan kan tippen. Bij Mercedes wordt het dan de SLS, de C63 heeft immers 4,5 tel nodig voor de standaardsprint. In München moet er een tweewieler aan te pas komen om dat bij te houden, bij de vierwielers is er niets wat in de buurt komt. De S60 Polestar is de snelste vierdeurs van het moment, hoewel de kroon voor de snelste vierzitter nog niet binnen is. De Ferrari FF sprint in 3,7 seconden naar de 100, maar het feit dat die bij een vergelijking van een Volvo moet worden gehaald is al heel bijzonder. Het statement over de topsnelheid reflecteert de Zweede coolheid: meer dan 300 km/u. Daar moeten we het mee doen.

Volvo S60 Polestar

De extra pk’s kwamen niet zomaar uit het T6 blok rollen. Standaard krijgt de zes-in-lijn 300 pk mee, met eeh Polestar chipkuurtje komt het vermogen op 329 pk. Dat er nu een gezonde 508 pk uit drieliter wordt gehaald is te danken aan een grotere Garret turbo, een volledig ander inlaattraject, een grotere intercooler en het al eerder aangehaalde uitlaattraject. Het leidt tot een specifiek vermogen van 169 pk per liter, ook al weer zo’n recordwaarde. Het maximumkoppel van 575 Nm is al even indrukwekkend. Het krachtpakket is gekoppeld aan een zestraps handbak, een aangepaste versie van die uit de D5.

Volvo S60 Polestar

Volvo S60 Polestar

Power versus control
Polestar hield niet op bij het aanpassen van de motor en carrosserie. Velgen (19”) en banden (265/30) werden een maatje groter dan Volvo normaal gesproken levert, maar dat zijn niet de meest belangrijke aanpassingen. Het hele onderstel werd ingrijpend opgestrakt onder leiding van coureur Robert Dahlgren. Er zijn Öhlins schokdempers gemonteerd en het chassis is 30mm verlaagd. Eveneens zijn X-members toegevoegd, werden veel van de bussen omgewisseld voor hardere exemplaren en er zijn dikkere stabi’s gemonteerd. Het vierwielaandrijving systeem is van Haldex net als in de S60 T6, maar er is nog een elektronisch aangestuurd (e-LSD) sperdifferentieel toegevoegd. Het resultaat van al deze aanpassingen en het vele afstelwerk is een vergaand neutraal onderstel. Je kunt heel vroeg in de bocht op het gas, waarna de achterkant geleidelijk iets naar buiten komt.

Volvo S60 Polestar

De lijst met aanpassingen is nog veel langer; zo werden er bijvoorbeeld grotere remmen gemonteerd. Voor zitten er 380mm grote Brembo schijven op met zespots zuigers, achter zijn het Polestar-Volvo exemplaren van 302mm. De accu verhuisde naar de achterbak voor een betere gewichtsverdeling. Het leeggewicht van 1640 kg lijkt wellicht aan de hoge kant, maar de ook vierwielaangedreven RS4 Avant en Ferrari FF zijn ruim 100 kg zwaarder.

Volvo S60 Polestar

Kopen dan maar?
Tja, ergens moest ik nog wat nadelen aanstippen. De status van de S60 Polestar is op dit punt wat onduidelijk: in de showroom zal je hem niet aantreffen, maar het eerste exemplaar is wel al verkocht. Mocht je je in Gotenborg melden met een vette cheque, dan is de kans vrij groot dat je dit Volvo pretpakket zo mee mag nemen. Dan is er nog de prijs: 300.000 euro, dat was het bedrag wat de koper van het eerste exemplaar moest neerleggen. Als er genoeg vraag is, dan zou serieproductie mogelijk zijn, hopelijk gecombineerd met een vriendelijker prijskaartje. Dus doe maar doorkomen met die vraag, want de S60 Polestar is pure porno op wielen. Filmpje!103 reacties

Ik vraag me af waar je heen ging toen je de richtingaanwijzer naar links deed. -Ja, ik ben nog aan het kijken-
Commerciëel maken die handel. Eindelijk eens iets op die duitse zooi mee te pesten!
@zed: Zou wel lachen zijn.. benieuwd wat hij dan kost.. Panamera turbo s is sneller ;)
@solmatje: en lelijker
Je kunt er wel vanuit gaan dat er vele malen meer dan €300k aan ontwikkelkosten inzit, dus wat dat betreft is het een koopje.
‘In München moet er een tweewieler aan te pas komen om dat bij te houden’ Ik dacht dat de nieuwe M6 de honderd in 4.2 seconden haalde? Is toch aardig in de buurt?
@jipino: ja precies, in de buurt. net zoals Vettel gisteravond in de buurt van Hamilton zat toen hij als eerste over de streep rolde :)
@lambo4all: Ja want straatauto’s en formule 1 zijn inderdaad volledig vergelijkbaar. Best wel ironisch dat jij mijn reactie afkraakt omdat het een slechte vergelijking zou zijn.
@jipino: 3,94s voor de M5 van 0-100..
@Megakix: nog altijd trager dan GTR :p
Moet je dit monster niet vergelijken met een M5/M6? In theorie staan de 3 serie en de S40 toch naast elkaar? Dan is dit toch 5 serie materiaal?
@mylvan: een v40 is meer 1serie rivaal. Een s60 moet je toch echt tegenover een 3 zetten
@mylvan: welke s40? die is er al jaren niet meer. De nieuwe V40 staat gelijk aan de BMW 1 serie (premium C segment). De V/S 60 kan je beter vergelijken met een 3 serie alhoewel een Volvo aardig goedkoper zal zijn.

De V70 komt meer in het vaarwater van de 5 serie.
@civicfk3: Al jaren? Pardon, de s40 is nog maar sinds 14 mei 2012 uit productie. De basisprijs van de Volvo s60 en de BMW 3 serie verschillen niet veel. In opties zal de Volvo uiteindelijk wel goedkoper zijn.
@civicfk3: “Die is er al jaren niet meer.” Lul niet, die is nog tot juli dit jaar gemaakt.
@autobart: Praat je ook zo tegen je moeder bart? Foutje van mijn kant, ik ging ervan uit dat de s40 er niet meer was maar ik wist niet dat volvo de S40 en V50 beide een ander nummer had gegeven. Ik was dus in de veronderstelling dat de sedan versie een S50 was.
@mylvan: De S40 lag altijd een beetje moeilijk in de markt. Het was qua prijsstelling een concurrent van de 1 serie, maar was een sedan. Maar was ook weer kleiner dan een 3 serie. Volvo heeft dat nu een beetje recht getrokken. De S40 is opgevolgd door de V40(1 serie concurrent nu). De s60 is een 3 serie concurrent. De v60 is de opvolger van de V50, maar dan wat hoger in de markt gezet en is eigenlijk de stationwagon variant van de s60. De s80 is een 5 serie concurrent.
@mylvan: De s40 is meer te vergelijken met een skoda octavia hatchback. zelfde maten ongeveer, dacht ik.
En Alwood moest thuis blijven?
@sr71: ja…z’n Volvo startte weer n’s niet :)
@Megakix: bestaat dat, een Volvo die niet start?
@ej20g: Als de accu leeg is, de motor zal nooit opgeven…
@autobart: oké daar heb je me.
@autobart: brandstofrelais… ook een erg vervelend kwaaltje van vooral de 740 en 940 ;)
@Alwood: 103? Ook bekend….eh berucht in de 850 en V70 Classic..

Vervangen is 3 minuten werk, de ellende die je er van hebben des te erger
@sr71: :-(
Is het niet gewoon zo dat carbon het nieuwe glasfiber is? In kleine series, in de fase van ontwerpen en bij one-offs is het de enig logische keuze. Want de meerprijs zit ‘m vooral in de uurtjes, en die ben je toch kwijt in die gevallen.
Zo’n polestar valt te vergelijken met een c63 AMG Black series. Dan nog is de s60 sneller, maar dan houd je wel even 140000 euro in je zak. En ja ik weet dat de C63 BS niet meer te koop is, maar dat is de Polestar ook niet
@mercs: Ik heb liever een 6-in-lijn dan een V8 hoor… Geef mij de volvo maar!
@mercs: Normaal geef ik je gelijk, maar een V8 die even AMG heeft bezocht klinkt fantastisch!
In het artikel zag ik T5 voorbijkomen, maar het gaat om een T6. Verder, man man, wat een ultieme sleeper als je zoiets in een kleur zou hebben die minder opvalt.
@Bio88: En ik zie dat dat ging om de oude variant. Ik neem mn opmerking terug, moet leren lezen.
Ik denk dat we Volvo ook Premium kunnen vinden
Om er klanten voor te vinden moet er nog wel wat gebeuren: half-subtiele optische dingetjes.
De ‘kieuwen’ van de M, zilveren spiegelkapjes van de RS, diffuser-looks methode AMG. Och, als ze de verf van de carbon delen afhalen zijn ze al op de helft. Binnen nog wat alcantara en carbon, en een ander kleurtje wijzerplaten. Dan is de basis af, en is het alleen nog zaak om ‘personalisatie’ te bieden.
@mout:
Je wilt er een sjonnie-bak van maken?? Neen danke! Niks meer aan veranderen, is perfect zo.
@Rob: Maar ik vráág hier niet om, ik benoem wat de andere concurrentie doet. Die krijgen er ook niet eentje de showroom uit in basistrim.
@mout: dan wordt het net een premium tractor. Nee bedankt!!!
de achterkant van de auto vind ik nu eindelijk goed in balans, eerst was het een beetje mager
Ja, deze schatje is snel, maar blijft een oma/opa’s auto, wie wil er een snelle Volvo nou?!
@mark88: je bent niet goed!
@mark88: al wakker? Ik denk dat dit toch een behoorlijk snelle sedan is. Eentje die van alle sedans die je kunt kopen gehakt maakt!
@rufctr01: Jij bent dan weer té wakker denk ik..
@mark88: k bezit een T5R mark en die rijd rondjes om jouw driewieler/skelter/ petjes-auto!!!
@850t5r: volledig mee eens. Fantastische auto’s. En die 5 cilinder, jammie!
@ej20g: die 5 cylinder zorgt dat iedere dag met een smile over de A7 dender!
@850t5r: blij dat te horen. Veel plezier met je prachtige Volvo, koester ‘m goed!
@850t5r: in z’n achteruit ook nog :)
@mark88: een tip van mij voor jou: zoek eens op:
– Volvo 850 T5-R (opa bak? Vandaar dat Porsche meehielp met de ontwikkeling van de T5-R!)
– Volvo 850R
– Volvo V70 T5
– Volvo V70 R (Front Wheel Drive)
– Volvo V70 R (All Wheel Drive)

Als je daarover het fijne weet, kom dan maar terug. Overigens zijn het niet de drukste auto’s om te zien, oké, maar saai? Rijdt er maar eens in, dan ben je voor altijd verkocht. Is het niet de acceleratie dan is het wel de roffel van de 5 cilinder onder de kap. Zelfs in de lichtste variant (850 2.0 10V) klinkt de 5 cilinder verslavend lekker! Overigens vind ik ze ook buitengewoon mooi en tijdloos.
@ej20g: Ik ken iemand met een XC90 R… dat is echt de grootste wolf in schapenkleren.
@xilver: XC90 R, klinkt mij in de oren als de V8? Dat is overigens ook een heerlijk (klinkend) blok.
@mark88: met jou prachtige zinsbouw bezit jij sowieso een petjesauto!
mooi hoor, een wolf in schaapskleren, dat is hoe het moet
@2jzpower: Schaapskleren. Rebel blue. Geen schaapskleren…
Die kleur is gewoon *%^<* goed.
en na een jaartje kan je een nieuwe motor plaatsen want de peekaatjes vreten ook het motorblok op !

Geef mijn dan maar een wagen waarvan de motor ontwikkeld is om zo’n vermogen aan te kunnen !
@gorre: het is een Volvo, geen Volkswagen.
@gorre: Als er 1 ding is dat je van Volvo kan zeggen dan is het wel degelijkheid, dat ding is op en top Zweedse kwaliteit.
Wat apparaat zeg, echt indrukwekkend. Maar wel wat aan de prijs.

Wat kost zo’n enorme turbo en wat doet een regenpijp tegenwoordig?
Dan kun je in ieder geval al hard rechtuit voor een fractie van het geld. Ok, bochten en remmen moet je dan niet willen, maar he, dat maakt het wel spannend he..
Wat een supergave auto ! En het geluid is hemelsch ! Jammer dat er nu pas 2 van gebouwd zijn…en dat de produktie hiervan (wellicht) nooit rondkomt.
Eindelijk weer iets spannends van Volvo! En die roffel in de uitlaat is heerlijk.
Volvo S60 Pornstar…wat een gave bak ;-)
Echt een zeer bruut apparaat.
Ben benieuwd wat deze voor cijfers op de ring neer zet.
Snel in rechte lijn is van dat niet zo bijzonder.
Maar kwa handling schijnt dit ding ook geweldig te zijn.
snelste Tank EVAH.
En toch zou ik voor een M5 gaan!
@thewillempiej: Ik niet, hier heb je een handbak, een 6-in-lijn die NIET gerobotiseerd klinkt en een Zweeds merk!
@autobart: helemaal mee eens. Ik zou bijna durven zeggen dat deze Polestar klinkt als een Porsche 911 Carrera S. En dat is natuurlijk een hele andere auto, maar zeker een compliment aangezien de 6 cilinder boxer van Porsche (vooral in atmosferische variant) hemels klinkt.
Geweldige auto! Als ik deze auto had zou ik alleen maar BMW, Audi and de rest gaan trollen.
@heelveelpk: 16 jaar ??
@bofkont: Wat maakt dat nou uit, als 16-jarige kun je ook dromen..
deze staat toch wel in mijn top 3, lekker ding!
Eehhh, is dit niet de auto waarvan Volvo hem met 300PK al niet in productie wilde nemen, maar die nog wel even door Topgear getest is?

Of ben ik nou in de war met een andere?

Kan me niet voorstellen dat het politiek correcte Volvo met zoiets op de markt komt.

En grootste nadeel van Volvo is dat ze zo ongeveer hofleverancier van de vijand zijn :D
@johnny23:
Volgens mij heb je iets gemist….
Pon is hofleverancier van de vijhand….
@jrk68: Niet om het een of ander maar de snellere varianten komen toch echt bij volvo vandaan
@johnny23: S60 met 300 pk T6 wordt gewoon gemaakt.
Hoe gaaf ik een BMW M3/M5 ook vind, ik zou toch dit kiezen.
Te veel geld voor zo’n auto. Maar wel een leuk speeltje!
Hadden ze deze niet gemaakt exclusief op vraag van een klant? En gezegd dat bij voldoende interesse deze nog wel verkrijgbaar zou zijn?
Ik vind hem in elk geval verdomd lekker! Echt wel een understatement car als je hem zo ziet! Prima werk van de Zweden.
Een snelle Volvo?? Dat slaat toch als een tang op een varken! Kan niks zijn, worden ontworpen voor pijprokers, niet voor petjes.
@flippert: Nee dat van die petjes zeg je goed. Laat hen toch in godsnaam rondrijden in aftandse A3’s, A4’s of 3 serie’s!
Dikke wagen en mooie kleur
3k leuk, 2e hands Quattroporte Sport GTS & 458.
prachtige auto maar 3 ton daar koop je ook een mooie brabus c klasse of een G-power m3 voor
het blijft toch altijd bij eerst kijken, niet lezen.

mooie kleur
Ik zeg: produceren die handel !
Als de prijs meevalt (iets minder dan M3) koop ik hem meteen.
@DirkZandvliet: 300k kost tie…
Eentje voor @Alwood ?
Velgen een half maatje groter en hij is perfect!!
Heerlijke bak, maar die 3.9 seconden naar de 100 haalt die bij alle engelse en duitste testen niet, het gaat eerder naar de 4.6/4.7sec. Voor de rest wel een bruut ding natuurlijk.
Maar hoe rijdt ie nou? In het artikel en de video worden alle cijfertjes genoemd, maar die kan ik zelf ook nalezen. Had graag geweten wat het rijgevoel is in vergelijking met een M3 of RS3. Hoe schakelt ie, hoe zijn de remmen, onderstuur/overstuur etc.?
Tja, en…? Is er nou niets meer te melden over deze auto?
Vreemde rijtest.
hoop dat die polestar in productie komen , altijd leuk om een m3 te kijken te zetten . groeten van een v40 t4 driver
Jammer dat deze niet in productie komt. Wat een monster is dit. En wat een gave kleur! Maar in een onopvallende kleur nog leuker, bijna niemand die doorheeft wat voor auto dit is totdat je het gaspedaal heel iets intrapt.
Spolvo
3ton valt best mee denk er is over na wat deze auto over 10 jaar gaat kosten als je de enige bent met deze wagen naast volvo zelf
Handgeschakeld!! Daarvoor alleen al. Ik hou van Volvo.
Dat geluid..
Van mij mogen ze hem wel bouwen. alleen wel raar, bijna niemand heeft zo even 300k in ze zak.

een nissan GTR is 2 x goedkoper, en bijna indentiek.
Zijn er meerdere kleuren te verkrijgen deze s60 en tevens een R-Design pakket erop, wat houd pretpakket in die je krijgt.
Ku je hemn met hogere kofferbak spoiler krijgen misschien en x-enon lampen.
Wat een ding zeg, je zou je huis en vrouw of man ervoor weg willen doen. Mijn slapeloze nachten zijn aangbroken, om er 1 te bestellen.
Doe maar V60. Meer Volvo en meer gewicht op zijn gat.
Bwoah, deze kan hem nog bijhouden: http://www.youtube.com/watch?v=pii-HsNFIno

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).