Volvo steekt $11 miljard in nieuw platform & motoren

Auteur: , 32 Reacties

Volvo is eigendom van Geely, en deze Chinese autobouwer doesn't f#ck around. Volvo laat namelijk weten tot 2015 een bedrag van 11 miljard dollar vrij te maken voor een nieuw flexibel platform waarop bijna alle auto's kunnen worden gebouwd. Daarnaast gaat een groot deel van het geld op aan de VEA (Volvo Engine Architecture).

Volvo heeft geen zin meer om voor elk model een apart & duur platform te ontwikkelen, en dat is logisch. Een flexibel platform, dat omgedoopt is tot Scalable Product Architecture, moet uitkomst bieden. Hierop kunnen “de meeste toekomstige Volvo’s worden gebouwd” en dat zegt wat over de flexibiliteit. Denk dus aan een modulair platform dat in de breedte en lengte kan groeien of krimpen. Een manier van denken die we eerder bij het MQB-platform van de Volkswagen Group zagen. Volvo’s nieuwe platform debuteerde overigens in conceptvorm op de Concept Universe

Volgens Volvo-topman Peter Mertens gaat het om tweederde van de toekomstige modellen en zullen 40% van de onderdelen uitgewisseld kunnen worden. Eenheidsworstificatie zegt u? Wel, het is nu nog wat vroeg om daar iets over te zeggen. Laten we eerst kijken waar ze mee op de markt komen, en hoezeer dat uiterlijk afwijkt van elkaar of juist Audi-trekjes vertoont, al denken we niet dat Volvo die richting optrekt. In 2014 komt het eerste model op het SPA-platform al uit, en dat wordt de nieuwe XC90.

De Volvo Engine Architecture (VEA) is eigenlijk slecht nieuws voor de liefhebbers van T5’jes, maar goed nieuws voor de CO2-uitstootcijfers van de modellenvloot. Volvo richt zich namelijk op viercilinders met drukvulling als vervanging van de veelcilinders. De bouw van deze motorenfamilie zal plaatsvinden in het Zweedse Skövde. (En dus niet in China.) De Torslanda-fabriek in Gothenburg is de plek waar auto & aandrijflijn samenkomen. En ja, daar zullen ook hybride-aandrijflijnen bij zitten.32 reacties

11 Miljard, als Volvo zijnde?

Die jongens doen het beter als ik dacht :)
( niet alles is VW natuurlijk )
@MLTB: beter DAN ik dacht
@flippert: Get a life
@dheep: Iedereen die een beetje Nederlands kan ziet die fout. Niets get a life dus, gewoon correcte grammatica.
@hahahi20: ‘nederlands KENT’.. Niet ‘KAN’…
@BrutaalAapje: nee dus, ongeschoolde aap. Het is iedereen die (nederlands)praten KAN of iedereen die Japie KENT, niet ‘iedereen die praten kent’. Tenzij je in een Vogelaar wijk woont. En ‘als ich dacht’ mag je zeggen als je in Duitsland woont. Nee, niks taalnazi..
@jrk68: dank je, Jerky, alles in het landsbelang hè..
@flippert: Hahaha, touché, Ik was ook niet zo zeker van mijn zaak. Van mij mag je iedereen verbeteren, hoor. Als ik je een tip mag geven: Probeer eens wat meer met humor te werken. Schelden schiet niet op…
@BrutaalAapje: Eh..humor? dat is toch iets met lachen en zo?? Hè gèt, nee!
@flippert:
Kennen is de veiligste keuze: ‘De buurvrouw kent al goed Nederlands.’

Van de combinatie kunnen plus een taalnaam werd altijd gezegd dat die niet goed was, want kunnen is een hulpwerkwoord en er hoort dus nog een ander werkwoord in de zin te staan, zoals spreken: ‘De buurvrouw kan al goed Nederlands spreken.’ Maar dat argument gaat niet helemaal op: je kunt ook zinnen maken als ‘Je kunt het wel!’ en ‘Dat kan makkelijk.’

Kennen wordt ook wel gecombineerd met de naam van een taal als lijdend voorwerp. Dit gebruik is echter niet geheel onproblematisch. Bij constructies als Ik ken Engels of Ik ken een beetje Italiaans kan vaak een (verzwegen) infinitief worden gedacht, net als in combinaties als een kunstje kennen: Ik ken een kunstje = Ik kan een kunstje doen; Ik ken Engels = Ik kan Engels spreken. Sommige taalgebruikers twijfelen in deze gevallen dan ook over de keuze tussen kunnen en kennen. Voorbeelden:

(1) Ze spreekt vloeiend Frans en Italiaans, maar Spaans kan/kent ze niet. (dit is een nevenschikking, dus het werkwoord kunnen is hier ook correct)

(2) Hij kan/kent Duits als de beste. (Dit is geen nevenschikking. Je kan aan het einde van de zin zelf wel een infinitief bedenken, maar zelf vind ik dat minder net dan “Hij kent Duits als de beste”. Of het ook incorrect is om het werkwoord kunnen te gebruiken is mij niet duidelijk)

(3) Hij kan niet zo goed Engels. (naast: Hij kent geen Engels.)
@flippert: Tenzij hij bedoelt dat Volvo het beter doet als hij nadenkt. Maar de logica daarvan lijkt ver te zoeken.
@flippert: Krijgen jullie allemaal aids hieronder
Zozo, geld verdienen doe ze niet dus dat is mooi van pappa Geely
@norge: ja, alle pijprokers onder ons weer blij.. Labradors ook.
Maar eh.. Als ik het goed begrijp is Volvo dus gewoon goedkope rommel uit China?? Een soort Landwind in een Knäckebrød verpakking? Lekker dan..
@flippert: Als jij goed gelezen had, had je gezien dat dit platform gewoon in zweden gebouwd wordt…
@wimmm: Als IK goed gelezen had had ik gezien dat de motoren in zweden gebouwd worden… over de platforms is nix gezegd. :P
@wimmm: ik wil geen platform, ik wil een auto. Met een platform kun je niet in de file staan.
@flippert: Je begrijpt het dus niet goed. En je schrijft knäckebröd zo. Geef mij maar Krisprolls trouwens.
@WinkeB: waar rook is, is vuur. En dit riekt naar veel en goedkoop chinees imitatie-plastic..
@flippert:
Volgens mij doel jij nu meer op VAG….
@flippert: Geely, Ford, Tata,…. tegenwoordig maakt het niet meer uit waar het merk zit. De knowhow is er en deze zal zo goed mogelijk gebruikt worden. Aston Martin, Land Rover en Jaguar zijn er toch ook niet op achteruit gegaan?

Binnen 15 jaar voldoen de chinezen ook aan de Europese eisen (in tegenstelling tot de USofA)
Als ze bij Volveu dan maar niet dat lelijke ding van de plaatjes gaan bouwen. Dat lijkt wel een Saab en daar kun je beter niet in investeren :-)
Wel heel goed van Vulveu dat ze er nu al achter komen dat het goedkoper is om één basisplatform te ontwikkelen…. Die Zweuden zijn zo gek nog niet, hooguit een beetje treug :-)
@ropbp: Je wordt wel traag van uw tekst te lezeuhn?:p
Ik las telkens Vulva…. Ik denk dat elke grote fabrikant trouwens naar een modulair platform gaat overschakelen. Anders creeren ze een achterstand op concurrent VAG.
Whuaa die Volvo op dat plaatje lijkt op de Saab 9-5 als je naar de achterste zijruitjes kijkt.

Dit gaat fout, Volvo. :p
@Christiaanvdd: Ik zie niet in wat er mis is met de lijnen van de laatste Saab 9-5.
Als Volvo nou eens terug ging naar de P1800… graag!
@Griffin: Inderdaad graag! En dan ook de ES weer retour! Alleen wie gaat ze kopen? Roger Moore? Ik zou er wel een willen maar denk niet dat Volvo ooit nog weer met zoiets komt. Simpelweg de klantenkring niet meer voor denk ik. Helaas. Waar is de tijd van de T5-R in kanariegeel met een turbogat waarin je een krant kan lezen.
Die Universe Concept is echt een beauty! Producer0n!
audi a7 by volvo lol die universe
@KaCh1ng: NEE… STOP MAAR!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).