Vorig jaar iets minder auto’s gestolen: 11.658 [updated]

Auteur: , 48 Reacties

Altijd even een schrikmomentje bij dit soort cijfers. Dagelijks werden er in 2011 gemiddeld 32 auto's ontvreemd.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft vandaag de cijfers over 2011 vrijgegeven (PDF) waaruit blijkt dat er een lichte daling is ingezet. Werden er in 2010 nog 11.733 auto’s ontvreemd, vorig jaar waren dat er 75 minder. Een te verwaarlozen aantal waarmee we kunnen zeggen dat de diefstalterreur onverminderd hoog blijft in Nederland. En ook slechts de helft van de onrechtmatig voor onbepaalde tijd geleende auto’s komt weer terug bij zijn eigenaar (daar kan iemand op de redactie over meepraten). Dat is volgens de stichting zorgwekkend, aangezien dit percentage in het jaar 2000 nog op 65% lag.

Duitsers triomferen als het gaat om de populariteit onder autodieven. Volkswagen staat wederom op nummer één als meest gegapt automerk in Nederland, gevolgd door BMW, Audi en Mercedes. Volgens SaV komt de minimale daling door een gebrek aan autoalarmsystemen, en wordt er nog steeds veelvuldig gehengeld naar autosleutels. Serieus mensen, hang je sleutels anders NIET aan dat IKEA-sleutelrekje in de gang.

Een kaart met het aantal gestolen voertuigen (ook busjes, vrachtwagens, etc.) per regio
Gestolen voertuigen in 2011

Goed nieuws is er voor de vrachtwagenbranche. Daar ging het aantal diefstallen omlaag met 30 procent en werden er nog ‘maar’ 167 trucks gestolen. De DAF’s waren het populairst (57), gevolgd door Mercedes (32) en Volvo (20). Ook enigszins opvallend: het aantal gejatte caravans steeg met 50 procent: 160 stuks in totaal. Waren jullie dat, Top Gear?

UPDATE: Niet geheel onbelangrijk en altijd nuttig om te noemen; vooral mensen met een VW Golf moeten zich heel onveilig voelen. Tabel afkomstig uit bovenstaande PDF.
Diefstal per type auto48 reacties

Wat een schrikbarend hoog cijfer, dit had ik nooit gedacht!

Ben ik toch redelijk blij dat ik in Zeeland woon.
Er zou bijna een nieuwe kleur in de legenda moeten voor Zeeland.
@C70_99: maar pas op, er zijn in zeeland minder auto’s gestolen, maar er zijn in zeeland ook minder auto’s.
het kan zijn dat het percentage aantal gestolen auto’s van het totale aantal auto’s wel gelijk is aan de rest van nl.
In Friesland werden niet zoveel auto’s gejat. Komt dat misschien omdat iedereen daar nog paard en wagen heeft? Ik wil geen vooroordelen over Amsterdam en Rotterdam hebben, maar deze foto bewijst toch maar weer een hoop….
@meneersander:

Dat er meer auto’s worden gestolen waar er meer auto’s staan?
@Jesper: Precies, dat dus. De regio’s met de meeste auto’s hebben de meeste diefstallen, heel vreemd…
@magetwan: hmm ik woon in hartje Rotterdam en rij BMW. Kan je nagaan als ik een VW had gereden, had ik ook zo’n slot moeten gebruiken!
@audir8v10: Dan had je inderdaad gewoon elke velg met kettingsloten aan lantaarnpalen kunnen vastmaken en dan was je VW nog gejat :P
@Jesper: nja dat is waar, maar volgens mij is dat niet de enige reden.
@meneersander: er wonen daar inderdaad gewoon veel meer tuig
-=edit: onnodige toevoeging. Niet meer doen graag.=-
@MAB: idd, geen vooroordelen.. maar misschien maakt het soort volk ook wat uit..
@MAB: Ik vind het geen onnodige toevoeging :P maar ook Nederlanders kunnen er wat van…
@meneersander: haha ja ik dacht ik ben zelf ook turks dan mag dat:P ja dat ook natuurlijk.
Als ze je auto echt willen pikken zijn ze er toch mee weg, maar Het helpt wel dat er een alarm in zit, en dat je ’s nachts je sleutels ergens in een schuif legt die NIET naast de voordeur staat.. (wat een domme mensen!)

OT: ik schrik ervan dat er nog zo veel gestolen word! Waarschijnlijk allemaal oudere auto’s die in het Oostblok of in Afrika een 2de leven krijgen.
@vale46: yup, meestal naar het oostblok.

Onder VW zijn et meestal de Golf 5 GTI’s.
@maheey: yeah right. Bijna 3000 VW’s gestolen vorig jaar, dus als ik jou mag geloven zijn er op z’n minst 1500 Golf 5 GTI’s gestolen. Dat betekent dus dat zo’n beetje iedere Golf 5 GTI die ik zie rijden, van diefstal afkomstig is.
@potver7: How about no.. Als er 20 types Volkswagen zijn, zal er 1 het meeste gestolen worden, dit hoeft dus niet de helft te zijn. Overigens geloof ik dat verhaal ook niet helemaal dat het de meeste Golf 5 GTI’s zijn. Die zijn te oud..
@potver7: maar wie zegt dat die gestolen auto’s nog hiero in NL rondrijden….? en ja misschien zie je ze wel, maar met een ander kleur nummerplaat ;)
@maheey: als dat zo is, dan zou ik al helemaal geen Golf 5 GTI’s meer tegen kunnen komen.
@potver7: Laat zeggen: ze zijn oververtegenwoordigd in verhouding tot hun gewone aantallen. Niet vreemd ook, zo’n GTI is waarschijnlijk niet veel beter beveiligd dan een 1.4, dus als je kan kiezen…
@vale46: “Vooral auto’s jonger dan drie jaar zijn populair onder dieven.” Bron: Spits. Dus toch geen oude auto’s die naar Afrika gaan.
ps. Vorg jaar?!?!?! Is dit serieus?
@roquez: Toch logisch dat die populairder is, een Porsche is bij mij ook populairder dan een Mazda.
Maar vertaalt zich dat ook in de cijfers?
@vale46: Als je even doorleest, dan zie je dat verreweg de meeste auto’s in Nederland worden teruggevonden, met Belie en Duitsland als goede tweede en derde. En daarna een heel end niks.

Van de 50% die niet is teruggevonden kan een gedeelte natuurlijk nog teruggevonden worden (2011 is nog maar net afgelopen) maar de kans is uiteraard vrij groot dat daarvan een relatief groot gedeelte inderdaad naar het buitenland is verdwenen. En dat vergroot de kans op terugvinden niet erg veel ben ik bang.
@potver7: Maar al degene die hier niet terug gevonden worden zijn weg hoor. Naar het Oostblok of Afrika.
Ik ben afgelopen jaar van Volkswagen op Audi overgestapt, dus ik heb nu iets minder kans dat mijn auto wordt gestolen :)
@magetwan: Er worden absoluut meer VW’s gestolen, maar relatief waarschijnlijk niet.
@sdk16420: Ik zou zeggen, lees het PDF artikel eens… Boven VW staan alleen exoten (d.w.z., een gestolen auto en je staat bovenaan). Van de volumemerken heeft VW echt het grootste risico op diefstal, gevolgd door Audi.
Zo, da’s wel even schrikken. Maarja, wat doe je eraan. Als ze echt willen, dan ben je em toch kwijt… :(

Ik ga denk ik een GPS tracker in mijn auto bouwen… :twisted:
@kliko: Om vervolgens in Polen gearresteerd te worden voor inbraak als je ja auto terughaalt net als die Duitser een aantal jaren geleden?
@kliko: GPS? Wat een lacher, met een jammer rijdt je lachend weg.
@Benz65: Die heeft de gemiddelde autojatter ook… -_-
@kliko: Ja, voor enkele honderden euro’s kun je een jammer al aanschaffen. En de gemiddelde autodief die auto’s uit de hogere klasse steelt heeft dat standaard in zijn tas. Het zijn geen Britste tieners die een auto stelen door gebruik te maken van een schroevendraaier.
“Vorg jaar” ?

Verder wel een akelig hoog getal inderdaad.
@Mairsil: idd mag hopen dat t een typfoutje was
mijn vriend zn golf 6 is ook paar weken geleden gestolen.. met uitgaan sleutel kwijt geraakt was overigens zijn reserve sleutel dus verzekering betaald ook geen cent!
@MAB: Tenzij zijn sleutel nog in de lag maak hij een hele goede kans om een vergoeding te krijgen.
@Benz65: in de wat lag?
Wat ik uit zeer betrouwbare bron weet(een monteur van een VAG product) is dat VW ontzettend makkelijk te stelen is. De handleiding staat met wat kundig zoekwerk ongeveer op het internet.

Ook het multimediasysteem van VW is makkelijk te jatten. Met een schroevendraaier is dat ding er zo uit te draaien. Waarom monteert VW zo iets? Misschien omdat het veel geld oplevert elke keer nieuwe multimediasystemen leveren van 3000 pleuro.
Voor VAG fanaten die nu achter hun pctje staan te steigeren van woede: ik heb dat niet zelf verzonnen. http://www.autoblog.nl/archive/2009/05/14/audio-navigatiesysteem-van-vw-een-hit-onder-autodieven
@mercs: Ze maken het zo makkelijk voor dieven omdat vrijwel alle volkswagens harstikke kaal nederland binnen komen. Zo bespaart de importeur flink belasting kosten! Vervolgens de opties achteraf inbouwen(lederen bekleding, navigatie, etc. Klant weet/merkt het niet & VW is er bij gebaat. Jammer dan dat een auto makkelijker te jatten is. Je moet er iets voor over hebben als je de grootste wilt worden!
@mercs:

Je kan het ook van een andere kant bekijken namelijk: Ze maken het de monteurs makkelijker om dingen los te kunnen loshalen, want bij de meeste nieuwe auto’s wordt het alleen maar moeilijk om uberhaupt bij onderdelen te komen laat staan loshalen. Over de handleiding tjah tegenwoordig kan je zowat alles op het internet vinden.
@mercs: VW heeft ze ook daarom zo gemaakt, een auto maker houd rekening met zoveel dingen maar niet met een multimedia systeem t.w.v. 3000? Ik heb hem ook in de passat maar niemand die het jat hierzo en anders heb ik wel een leuk verassing voor ze als ze het proberen..
mb via Android app
Twee weken terug is transporter van m’n zwager gestolen. Oostblokkers worden als dader gezien. Fijn ook zo’n achterlijke comfort stand van VW die automatisch je alarm uitschakeld.
Iedereen naar Zeeland dus…
Zo klein verschil stelt dus niets voor. Elke politicus die hier garen van wil spinnen verdient een schop onder z’n kont…
Bij de risico steden is de legenda vuurrood gekleurd. In de rustige provincies waar de rijke mensen wonen had ik ook rood verwacht. Zo zie je maar dat een ijzere hek en bewakingspersoneel zo gek nog niet is.
Nou rara waarom, sorry hoor ik ben geen racist maar kijk eens naar opsporing verzocht dan vertelt het al veel over welke groep het gaat. En wat een toeval dat deze figuren vooral in de grote steden wonen…
@amgpowerrr: Welke groep dan?
Kortom alle Opel Kadett’s in Nederland zijn gestolen. XD
Vannacht was de auto van mijn vader gestolen maar omdat de idioot(en) die hem gestolen had vanmorgen door onze straat reed is tie al weer terug.:D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).