Vorig jaar kregen slechts 1400 mensen een alcoholslot

Auteur: , 61 Reacties

En dat terwijl er veel meer zijn uitgedeeld. Zo'n 4.200 alcomobilisten konden zich vorig jaar niet beheersen met drank en kregen van het CBR het bevel een blaasapparaatje in te laten bouwen. Opvallend hoe vaak daar niets van wordt aangetrokken.

Het ANP vroeg bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op hoeveel alcoholsloten er nou daadwerkelijk zijn ingebouwd, waaruit blijkt dat bijna 3.000 personen het anti-zuip-en-rij-apparaatje nog moeten krijgen. Reden? Sommigen staan in de wacht, anderen weigeren doodleuk om het apparaatje in te laten bouwen. Hoe de verhouding in cijfers ligt laat het CBR niet weten. Bij weigering wordt het rijbewijs voor vijf jaar afgenomen, wat schijnbaar geen probleem is voor drankrijders. Trek zelf uw conclusie. De prognose voor 2012 stond trouwens op 2.050 automobilisten.

Het 4.000 euro kostende alcoholslot, waarin soms ook tijdens de rit moet worden geblazen, wordt opgelegd vanaf 1,3 promille alcohol in het bloed. Voor beginnende bestuurders (dat ben je tot vijf jaar na ontvangst van een rijbewijs) is de grens op 1 promille vastgesteld. Vooral voor beroepschauffeurs die in de privéauto worden betrapt op hun alcoholisme een probleem, aangezien je geen enkel voertuig meer mag besturen zonder alcoholslot en dus vrijwel zeker je baan verliest, maar een rechter heeft een zielige trucker onlangs in het gelijk gesteld. De drinkebroeder kon zich niet meer in zijn levensonderhoud voorzien, en dat was volgens een rechter in Haarlem genoeg reden om het alcoholslot meteen te laten verwijderen. Zo rollen we in Nederland.

Cartooncredit: sjaak-klunder



61 reacties

Het is dus weer een regel van het niveau lik me vesje
*klik* mag ik 10000 bier?
Permanent het rijbewijs afnemen van die gasten!
@Bazzl: iemand die met drank achter het stuur kruipt, zal er ook schijt aan hebben, om te rijden zonder rijbewijs
@desoper: Opsluiten dan!
@Bazzl: en dan wel verplicht 12 uur per dag aan het werk zetten in werkkampen, anders kost het allemaal nog meer geld.
@desoper: Dat is een idee
of je nu wordt doodgereden door een zatlap in een vrachtwagen of door een diender die te arrogant was om een rij-training te volgen.
Hekel aan alcomobilisten.
Net zo’n hekel aan mensen die met legale versuffende medicijnen rondrijden.
Ik woon in Drenthe, en het is hier schering en inslag met al die oudjes die aan de legale dope zitten. Letterlijk. Ze slingeren rond en de politie doet er niets aan. Van die types die tergend langzaam 60 rijden op de 80-wegen, een dorp inslaan en daar ook gewoon 60 blijven rijden in de 30KM zones. Levensgevaarlijk.
@zdev:

je moet niet zo discrimineren ..

gewoon een hekel aan iedereen hebben ..
geen goed woord over voor mensen die met drank op rijden! Auto afpakken en bekeuring geven waar ze 10 jaar voor moeten werken nadat zet een poosje hebben vast gezeten en een werkstraf hebben gehad.
@gerjan:

goed zo knul .. “keihard aanpakken” zou Balkenende zeggen ..
@lincoln: Ah. Man, wat heb ik het gemist. Geen trollenvoederaar als @lincoln.
Zonder wat trollenvoer blijft hier niks anders over dan fanboyisme en vergelijkinsmongolen. Laten we hopen dat je er een paar kunt opvoeden voor de politiek correcte redactie ook jou in de permafrost bant.
Krijgen? Dat zou helemaal krankzinnig zijn, volgens mij draai je zelf voor de kosten op, en die zijn niet mals. Dit verklaart ook waarom een groot gedeelte dan domweg hun rijbewijs maar inlevert.
@bobb: en dan kun je dus gewoon alsnog met alcohol op, je auto gestart krijgen.
@desoper: Euh ja en elke willekeurige auto zonder alcoholslot.
@ricardo: Het verhaaltje klopt niet helemaal: voor reguliere bestuurders vanaf 1.3 promille en voor beginnende bestuurders tussen de 1.0 en 1.8 promille, huh ? Volgens mij krijgen beginnende bestuurders ‘m vanaf de 1.0 en ‘reguliere’ vanaf de 1.3 …
@dawwg:

Klopt, beginnend bestuurders bij 1,0 en geen promille meer
@dawwg: Thanks, heb het er iets duidelijker neergezet.
Alhoewel absoluut anti drank rijden, weet ik niet of zo’n drankslot nu echt een oplossing is.. Aan de andere kant props voor de overheid voor de poging de drankrijder zwaarder te straffen
@alassad:

Het is mijn inziens zeker een oplossing voor notoire drankrijders, of in ieder geval recidivisten..

Ken meerdere mensen met zo’n slot in de auto, en ik praat verder niks goed, maar ik weet zeker dat ze het ook wel hadden geleerd met een EMA-cursus o.i.d.

Kosten zijn trouwens buiten proportioneel, CBR & Dräger lachen zich kapot..
@rijbewijzer: lekkere kennissenkring dan ! Wahaha, 1400 hebben zo’n ding…en jij kent er direkt al een paar ? :)
@Megakix:

Tja sorry kan er ook niks aan doen..

Zegt wel wat natuurlijk, of ik ken gewoon veel mensen, of ik heb veel drankrijders in mijn kennisenkring zitten, u mag het zeggen ;)
@rijbewijzer: true…true…of je kent gewoon 80% van Nederland (ik ontken niks ! ^^)
@Megakix:

Haha nee zal wel toeval zijn denk ik.. drie van de vier die ik persoonlijk ken met zo’n slot zijn in ieder geval nog beginnend bestuurder, en ze zijn allemaal op een andere manier gepakt..

Pakkans ligt in de randstad denk ik wel hoger dan elders in het land maar goed dat terzijde
@rijbewijzer: ja, die pakkans ligt daar dus veel hoger !
Wat een hypocriet gedoe hier zeg. Net of iedereen hier braaf altijd nuchter achter het stuur zit. Ik weet zelf ook wel dat het gevaarlijk is als je jezelf de tering inzuipt om dan nog te gaan rijden, maar het hangt van zoveel factoren af of je nog fatsoenlijk, dus veilig, kunt rijden.

Maja, komt u maar met die haat berichten…
@jvdl1990: maar stel dat je met oud-en-nieuw (met een slok op) was gaan rijden. En je zou dan 17 mensen hebben aangereden die naar een vreugde-vuur aan het kijken waren.
@desoper: maakt het dan verschil of de bestuurder gedronken heeft of niet? Voor de mensen die het is overkomen is het sowieso erg.
@jvdl1990: De kans dat zoiets gebeurt als je totaal lam bent is wel wat groter denk je niet?
@FelixF: ik moet eerlijk zeggen dat ik dat betwijfel. Maar als je lam bent is je reactievermogen schijnbaar wel minder. Waardoor situaties minder goed ingeschat worden.

Desalniettemin vind ik dat je onder alle omstandigheden schade die je maakt, op de een of andere manier terug moet betalen. Dan maakt het niet uit of je dronken of nuchter was. Alleen als je iemand dood rijdt, of er een kastplantje van maakt, is iedere straf te laag.
@desoper:

Die mevrouw waar jij aan refereert had dus niets gedronken
en de alcoholsloten-leverancier zei nog “dit is het antwoord op uw probleem” ..

maar die kocht ze dan ook voor 150 euro per stuk in ..
@lincoln: Die lachen zich de ballen uit de broek.
Gewoon geen alcohol rijden als je moet drinken…… Zo moeilijk is dat toch niet?
@ropbp: of niet rijden als je alcohol moet drinken
Er gebeuren ook meer ongelukken zonder alcohol als met.
@norge: Er is ook meer lol zonder jou dan met. Maar dat neemt niet weg dat om een opmerking zo onzinnig als de jouwe, ik smakelijk kan lachen.
Punt is, dat iedereen nu ‘gewoon drinkt en daarna rijdt’, omdat persoonlijke meetgegevens niet voorhanden zijn. Die 2x dat ik mocht blazen konden de piet-petjes niet vertellen òf ik gedronken had…terwijl ik echt wou betalen..en dan vol doorkarren hoor ! ^^
lijkt idd meer op ‘handel’die alcohol sloten.

Ik vind trouwens nog meer zaken vreemd wat rijden onder invloed betreft.
Rijd je bezopen op een fiets, moet je toch een rijbewijs inleveren.
Ook dat is discriminatie van de meest zuivere vorm.

Om nog maar niet te spreken over de groep die zo stoned als een garnaal achter het stuur kruipen of die met medicijnen autorijden, die de rijvaardigheid beïnvloeden.

En nee, ik drink niet als ik moet rijden.
Vind het het allemaal niet waard.
Gezeik om die alcohol altijd, met drie of vier biertjes achter de kiezen rijd ik beter dan na 3 dagen met maar 12 uur slaap.
Maarja, dit is niet te controleren, dus geen geld op te verdienen en dus moet er ergens anders meer geld verdient worden.

Vanavond drink ik twee goudgele rakkers en rijd daarna gewoon naar huis, tegen de tijd dat ik op het bureau moet blazen is er niets meer aan de hand.

Bijna niemand zal het hier mee eens zijn, jammer, jou probleem.
@varln1991: Rijdt je jezelf tegen een boom te barsten…. Jouw probleem. Zelfde als je een kind aanrijdt…. Jouw probleem….. Rijdt je tegen mijn auto aan…. Jouw probleem. De kans is klein dat je dat laatste overleeft, maar dat is niet mijn probleem.
@moveyourmind: Hola. Heb jij dan helemaal geen compassie met die boom?
@varln1991: je hebt volkomen gelijk; er zijn teveel achterlijke mensen die zichzelf laten indoctrineren door ‘politieke verhaaltjes’. Maar achter elk verhaaltje steekt hetzelfde duiveltje, namelijk, zoveel mogelijk boetes innen. Schijnveiligheid is wat mensen willen ? Dan krijgen ze dat ! En ondertussen is het al zover, dat mensen ‘elkaar’ gaan lopen beklagen over ‘hun vermeend foute gedrag’…onder het mom van ‘lekker de buurman naaien met m’n popigereutel’. Hypocrisie alom !
@moveyourmind

Als je niet inhoudelijk op mijn reactie kan reageren, kan je beter niets zeggen.
@varln1991: okee, speciaal voor jou zal ik mijn reactie dan maar kort toelichten. Wat ik bedoel is dat het mij niet uitmaakt of jij met drie of vier biertjes achter het stuur gaat zitten. En als je door dat risico te nemen bij een ongeval betrokken raakt zal ik er geen seconde van wakker liggen zolang jij zelf het enige slachtoffer bent. Heel simpel, omdat het niet mijn probleem is dat jij je verantwoordelijkheid niet kan nemen. De mogelijke gevolgen zijn geheel voor jouw rekening.
@moveyourmind: geeft te denken over jouw besef van ‘leven’…door die ander in feite (half-)dood te wensen. Bemoediging is wellicht meer op z’n plaats, of een stimulansopmerking om NIET te drinken voor het rijden.
@Megakix: allereerst denk ik dat ik hem verkeerd begrepen heb, zie mijn reactie even verderop. Ik geef toe dat mijn reactie niet bepaald subtiel was en ik het anders had kunnen formuleren. Ik wilde alleen een opsommig van de mogelijke consequenties geven. De mogelijke gevolgen van rijden met drank op zijn nu eenmaal keihard, ik hoop juist dat hij of anderen dat niet hoeven te ondervinden.
@moveyourmind:

er worden meer lui doodgereden door nuchtere mensen dan door dronken mensen ..

dus wat is de consequentie van autorijden ??
Gewoon voor altijd rb afpakken
@moveyourmind

Ik stap met max 2 biertjes achter het stuur, bedoel er alleen mee te zeggen dat alcohol tegenwoordig wel een melkkoe voor justitie is geworden.

Natuurlijk is het niet recht te lullen als je met teveel alcohol achter het stuur kruipt.
Echter vind ik het wel vreemd dat ik amper 1 glas bier mag drinken voor het rijden en mijn vader wel 2 wijntjes.
Gezien de hoeveelheden alcohol die ik nuttig(tegenover die van hem), kan ik veel beter tegen alcohol.
De beste man is na 1 wijntje niet meer in staat om te rijden, terwijl ik dat na 2 bier absoluut nog ben.

Beetje scheef niet?

”Rijdt je tegen mijn auto aan…. Jouw probleem. De kans is klein dat je dat laatste overleeft, maar dat is niet mijn probleem.”

Je bedoelt hiermee toch niet dat, wanneer ik met alcohol in mijn bloed, tegen jou auto aan rijd, jij mij vermoord?
Beetje overdreven lijkt me, bovendien ben je zelf dan minstens net zo slecht bezig.
@varln1991: Mijn oprechte excuus als ik je verkeerd begrepen heb. Door je eerste zin wekte je bij mij de indruk dat je rustig met drie of vier biertjes achter het stuur gaat zitten. Als het er echt hooguit twee zijn wordt het al iets anders. Vermoorden doe ik je niet, maar heb een behoorlijk zware auto, daar rijdt je niet graag tegenaan. Tot slot, ik hoop echt dat je niet teveel risico’s neemt, voor je eigen bestwil.
@moveyourmind: Don’t worry, ben vanavond gewoon op de fiets naar de kroeg gegaan. ;)
Helemaal mee eens dat het rijbewijs afgepakt wordt van alcomobilisten! Tevens goed plan om voor de zekerheid een slot in te bouwen, maar vind het niet kunnen dat sommige mensen hierdoor niet meer hun werk kunnen doen. Wat nou als een vrachtwagenchauffeur hierdoor geen inkomen meer krijgt? Wat dan? Dikke pech? Ik vind van niet. Zo iemand wordt dan onevenredig hard gestraft en niet alleen hij, maar ook het gezin dat hij probeert te onderhouden.
Als je iemand anders laat blazen hoe weet dat ding dat dan?
@schellekens006:

Niet.. alleen tijdens het rijden krijg je vaak hertests, en dan?

En zeg nou niet dan laat je toch je vrouw blazen als die er naast zit, want dan had zij beter kunnen rijden..
Dus eigenlijk is de boete minimaal 4000,- euro. Is het niet allemaal een beetje uit zijn verband gerukt op deze manier. Begint op de USA te lijken hier…
@schellekens006: Tsja, ik vind het helemaal niet zo’n hoge boete voor drankrijden.

Zou jij het jezelf kunnen vergeven als je iemand aanrijdt terwijl je drank op hebt? Ik niet.

En waarom het gezelliger is om één biertje mee te drinken in plaats van gelijk een glas water/cola/sinas te pakken ontgaat mij eigenlijk ook. Dat biertje heeft toch weinig effect.
@schellekens006:

Wat ik dus bedoel: Je weet dat autorijden met drank op gevaarlijker is dan zonder, omdat je reactievermogen vertraagt. En er zullen heus meer dingen zijn die slecht zijn in het verkeer, maar van alcohol zijn de meeste mensen zich bewust dat het fout is. Iemand die zonder drank op al als een zombie rijdt, zal dat met drank op nog meer doen.

Iedere Nederlander hoort de wet te kennen, waar de RVV 1990 ook onder valt. Mensen met een rijbewijs in het bijzonder. En gezien de aandacht die het alcohol in het verkeer krijgt, zou duidelijk moeten zijn dat de straffen ‘zwaar’ zijn in de vorm van hoge boetes, duur alcoholslot, dure cursus.
Je kent dus de consequenties van je gedrag. Dan moet je ook niet miepen als je gepakt wordt met drank op achter het stuur. Je wist immers voor je ging drinken dat je moest rijden en je wist ook wel dat je gedronken had toen je in de auto stapte.
Dan moet je die gevolgen imho gewoon accepteren.

En dat is iets waar het in onze hele huidige maatschappij wat aan ontbreekt bij de gewone man: verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
ik vind het allemaal maar geldklopperij, als je geen auto hebt, moet je hem inbouwen in een ander zijn auto, stel je rijdt een keer in je moeders, je vaders, je vriendin haar, en je broer zijn auto. moet je maar ff 4 alcoholsloten aanschaffen, das toch wel weer 4x 4000 euro= 16000 euro.en nog een cursus van 800 euro. zij die het geld innen maken winst hoor. velen verliezen hiermee hun baan.dat interresseert degene die deze straf oplegt niet. rijbewijs een half jaar kwijt prima idee. zeker het is niet goed te praten om met alcohol achter het stuur te gaan zitten.
oh ja en als je moeder ff klanten(eigen bedrijf) mee moet nemen en er zit een alcoholslot in de auto, dan is het wegklanten. moet moeder eerst ff blazen, belachelijk, zij wordt gestraft. het klopt toch niet . moeder rijd in haar eigen auto, zij heeft geen alcoholslot gekregen maar zoon, moet zij eerst blazen. en zoon rijd misschien 2x in de maand in haar auto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).