Roetaanslag op uitlaatpijpen

VraagbaakCategorie: AlgemeenRoetaanslag op uitlaatpijpen
Nick vroeg 3 jaar geleden

Overlaatst merkte iemand op dat mijn uitlaten nogal zwart waren en vond dat ietwat abnormaal. Ik ben me daarvan bewust en kuis ze zeer regelmatig zodat het roet niet invreet. Is dit een normaal kwaaltje dat voorkomt bij elke wagen, of enkel bij een naft/ diesel. Is het een gevolg van verbranding van olie of waaraan ligt het juist? Is het een verschijnsel dat meer bij trage rijstijl voorkomt, of net meer bij sportievere rijstijl (omdat je dan het roet verder wegblaast)?

2 Antwoorden
Beste Antwoord
reistje 3 jaar geleden beantwoord

Roet komt door onvolledige verbranding van diesel. Alle diesels hebben er in meer of mindere maten mee te maken. Zelfs als het mengsel nog arm is beginnen diesels al te roken (roeten), dit is met de ontwikkeling van injectie de laatste 20/30 jaar al enorm afgenomen maar het is er zeker nog wel. Bij een koude motor, hoge last of acceleratie is die onvolledige brandstof het hoogst. We kennen allemaal wel die diesel die optrekt met een wolk rook, of op de snelweg volle gas geeft en een wolk rook achter zich laat.

Toch zie je de meeste problemen met roet bij langzame rijders en mensen die korte stukjes doen. Als je sportief rijd in een diesel creƫer je in principe meer roet, maar de temperaturen in de motor en uitlaatgassen zijn veel hoger waardoor de roet loskomt en zich niet opbouwt. Af en toe doortrekken in een diesel is ook zeker geen slecht idee. Dit is ook een van de simpelere trucs om je auto door de roetmeting van de APK te krijgen, eerst rustig warm rijden dan flink op zijn staart trappen en dan meteen een roetmeting.

3 jaar geleden beantwoord
Bedankt voor je antwoord, die trucs ken ik inderdaad. En bij een diesel is dit inderdaad een gekend fenomeen. Ik rijd op naft, maar uit de reactie hierboven blijkt het dus onoverkomelijk.
lincoln 3 jaar geleden beantwoord

Dit verschijnsel is net zo abnormaal als bandenslijtage of het teruglopen van je brandstofmeter ..
Een normale bijwerking van rijden met een auto dus ..
Keep on cleaning ..

Dasty .. Te koop bij de Wibra werkt denk het makkelijkst ..
Ook voor je velgen trouwens ..

straatzakelijk 3 jaar geleden beantwoord
Dasty is een echte aanrader!
Geef een antwoord:

Je moet ingelogd zijn om te antwoorden, registreren kan HIER (ook via Facebook).