Supercharger op bmw met turbo's

VraagbaakCategorie: TechniekSupercharger op bmw met turbo's
imarinos vroeg 7 maanden geleden

Er zijn verschillende vormen van tuning, ik ben aan het rondkijken voor mijn M550d. Powerbox valt af, chiptuning ligt voor de hand maar ik vraag me af of het mogelijk is om een supercharger in te bouwen?

Iemand die hier verstand van heeft of wellicht ervaring?
Lijkt mij dat je dan echt een bizarre vermogensstijging kunt krijgen.

2 Antwoorden
willeme Staf 7 maanden geleden beantwoord

Hallo Imarinos,

In principe is alles mogelijk. Of het aan te raden is, is een tweede. De BMW M550d is een auto met een hoog specifiek vermogen: minimaal 381 pk is enorm veel voor een drieliter dieselmotor. Dat wordt behaald mede door het gebruik van meerdere turbo’s. Drie op de F10 en zelfs vier stuks bij de G30.

Dit is al een complexe motor. Daarom is het zeker niet aan te raden om de vullingsgraad te verbeteren door nóg een vorm van geforceerde inductie toe te voegen. Ten eerste gaat het weinig uitmaken, de supercharger werkt voornamelijk bij lage toeren. In het geval van de BMW zijn er een of twee turbo’s die dat doen. Je zal nauwelijks winst kunnen halen qua koppel. Echter kan er wel veel meer kapot, zeker omdat de hitte toe zal nemen. Je hebt meer draaiende delen.

Sowieso is diesel en een supercharger geen goed recept. Op een enkele uitzondering na wordt het eigenlijk niet toegepast.

Wil je een snellere 550d, kijk dan naar wat tuners als G-Power, AC Schnitzer en Hamann in de aanbieding hebben.

Succes met de auto!!

imarinos 7 maanden geleden beantwoord
Wie anders dan legende @willeme kan deze vraag beantwoorden. Dank je!

Ik heb een M550d F11 met 3 turbo’s, vergeten te vermelden.
De uitleg is duidelijk. Ik vind het leuk om een eigen draai te geven aan mijn auto, los van een paar cosmetische aanpassingen wil ik graag wat meer vermogen. Niet omdat ik dat dagelijks nodig heb, maar het is gewoon leuk.

Online kun je diverse tuners vinden die deze auto onder handen nemen maar de reactie’s zijn wisselend, los van de beperkte garantie. Maar als ik jouw verhaal lees is chiptuning de beste optie dus ga ik me daar verder in verdiepen.

Bedankt en ik geniet!
imarinos 6 maanden geleden beantwoord

Kleine update… inmiddels de auto laten chiptunen en ik ben zo blij als een klein kind dat voor het eerst bij Jamin komt! Wat een verschil qua beleving, geluid en prestatie.

Gegarandeerd van 381 naar 420 pk en van 740 naar 800 Nm maar dat kan in het echt meer zijn. Ieder motor is anders en pakt dit anders op. Ik ben erg nieuwsgierig dus wil hem binnenkort ergens op een AWD testbank zetten om het vermogen te testen.

Verder nog gekeken naar een downpope maar lees wisselende verhalen. Levert ongeveer 10-15 pk op en ook wat extra Nm maar je krijgt er wel een dieselpluim bij achter de auto en daar zit ik niet op te wachten.

Geef een antwoord:

Je moet ingelogd zijn om te antwoorden, registreren kan HIER (ook via Facebook).