Zelfbouw auto. Reglementen EU (typegoedkeuring

VraagbaakCategorie: AlgemeenZelfbouw auto. Reglementen EU (typegoedkeuring
basbasbas vroeg 3 maanden geleden

Beste lezers.

Vier bekenden van mij zijn met de ontwikkeling bezig van een eigenbouw elektrische auto. Zij hebben ervaring met de eigenbouw van circuitvoertuigen. Als jurist ben ik gedoken in de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot vereisten voor een typegoedkeuring.

De vraag waar ik niet uit kom is als volgt: de te bouwen auto betreft een elektrische cabrio voor de zomerse dagen. De auto heeft dan ook geen deuren. Wij autokenners kunnen legio voorbeelden noemen van auto’s zonder deuren zoals de Jeep CJ7 en de Mehari.

In de regelgeving staan de eisen voor deuren, hang en sluitwerk vermeld. (zie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/ALL/?uri=celex%3A32007L0046 overweging 9). Echter kan ik niet vinden of deuren als geheel vereist zijn. Daarnaast kan ik ook niet vinden of deuren niet-vereist zijn.

Is er hier iemand die ervaring heeft met dit onderwerp, weet waar ik dit kan vinden of tot wie ik mij moet wenden? Ik hoor het graag.

Bas

1 Antwoorden
willeme Staf 3 maanden geleden beantwoord

Hallo Bas,

Dat is een zeer interessante vraagstelling! Deuren zijn niet verplicht, naar mijn weten. Wel zijn er diverse eisen waaraan een auto aan moet voldoen, denk aan veiligheideisen waardoor deuren bijna onmisbaar zijn. Voor niche producten geldt dat niet.

Ons advies is om het met de RDW op te nemen. Zij gaan waarschijnlijk de auto ook keuren en voorzien van gele platen.

Mochten jullie ons op de hoogte willen houden van het project, heel graag! Waarschijnlijk is het ook een leuk idee voor een interessant artikel!

Informatie en afbeeldingen kun je (mochten jullie het willen) sturen naar tips@autoblog.nl

basbasbas 3 maanden geleden beantwoord
Dag Willem, dank voor je reactie. De prototypes zijn 70 procent klaar. Kunnen zij eventueel contact opnemen als ze klaar zijn om te kijken of zij en jullie iets voor elkaar kunnen betekenen? Zou ik een emailadres of telefoonnummer kunnen krijgen? Is een Privebericht bij deze site mogelijk? Groet en dank voor de reactie
Geef een antwoord:

Je moet ingelogd zijn om te antwoorden, registreren kan HIER (ook via Facebook).