Vrees voor crisis-asfalt door bezuinigingen

Auteur: , 46 Reacties

Wegenbouwers in het nieuws. Vandaag komen ze in de media met een paniekverhaal over de erbarmelijke omstandigheden van het Nederlandse wegdek. Provinciale en lokale wegen zouden namelijk steeds slechter worden. Gooi daar nog wat aangekondigde bezuinigingen overheen en we rijden binnenkort door een post-apocalyptisch landschap. Ongeveer dan.

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, waarschuwt dat er steeds minder geld in de spaarpot voor wegenbouw zit. Daarmee doelen ze niet op ’s lands A-wegen, maar op al het overige asfalt. Sinds 2009 zou het budget dat gemeenten hieraan besteden namelijk met 15% zijn gekrompen. Gevolg: het gatenkaas-gehalte neemt toe.

Ook denkt Bouwend Nederland dat de aankomende bezuinigingen een negatief effect hebben op het geld dat richting aannemers gaat om provinciale wegen te onderhouden of aan te leggen. En dus moet er gelobbyd worden. Sterker nog, Elco Brinkman, voorzitter van die club, roept elke Nederlander op “massaal aan de bel moeten trekken als de kwaliteit van provinciale en lokale wegen te wensen overlaat”. Ook lieten ze een onderzoek uitvoeren onder automobilisten (bron).

In opdracht van Bouwend Nederland heeft TNS NIPO in februari 2012 onderzoek gedaan onder automobilisten naar de kwaliteitsbeleving van het Nederlandse wegennet. Een kleine 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat de kwaliteit van regionale en lokale wegen (zwaar) achterblijft bij die van de rijkswegen. Een overgrote meerderheid van 90 procent is dan ook van mening dat er niet beknibbeld mag worden op onderhoud van de provinciale en lokale wegen, maar dat hier juist meer geld voor moet worden uitgetrokken.

Als jullie, afgezien van de snelwegen, een cijfer zouden moeten geven aan het lokale asfalt, wat zou dat dan zijn? En wie krijgt de indruk dat het onderhoud c.q. de kwaliteit in de loop der jaren is afgenomen? Laat het weten in de poll.46 reacties

Het asfalt zelf een 8, de begaanbaarheid van wegen algemeen (met de unieke hoeveelheid drempels die we hier hebben) een 6
@Dakana: inderdaad, met slechts 90mm bodemspeling heb ik daar vaak problemen mee
Valt toch best mee, of heb ik het mis. Ik zeg een 8
wie wel eens in andere landen heeft gereden weet dat het nederlandse asfalt tot het beste van het beste behoort (ik heb alleen nog nooit in scandinavië gereden,misschien is het daar nog beter, weet niet) maar ik geef een 10!
Ze zijn gek, asfalt is goed zat… Beter dan op verschillende autobahnen waar je ongelimiteerd op mag… Maar ja, er zal wel iemand belang bij hebben… Diep triest aan het worden stelletje zeurpieten!
@mbfanatic: begrijp je het wel? ze hebben het niet zo zeer over het asfalt van nu.. ze zijn bang voor een klote wegdek over een paar jaar, en dat zou zomaar kunnen als ze er minder geld aan uit willen geven..
Heb een 8 gegeven, asfalt is over het algemeen gewoon super, hier en daar een lekker stuk nieuw wegdek om geruisloos over heen te glijden :lol:

maar wat iemand al zei, met die drempels ertussen? ook al liggen die meer op klinkerweggetjes maar goed.. een 3.. kut drempels!
Niets kan op tegen het Belgische asfalt!
Als je van gebroken wervels houdt.
@trigger565: Belgisch asfalt? kasseien en beton zul je bedoelen.
@eklasse: er lag eerst asfalt maar omdat die kasseien daar nog onder liggen, krijg je die terug meer en meer te zien. :D
Dat onderzoek vind ik een beetje raar, tuurlijk zegt men dat er nog meer naar geld naartoe moet, die zijn immers partijdig want ze rijden er zelf overheen. Zelf vind ik het asfalt prima, al zijn er af en toe plekken waarbij het drama is, maar dat meestal i.v.m. die klote wegwerkzaamheden. Een 8.
Gemeentes geven toch alleen maar geld uit aan 30 borden, drempels en gevaarlijke obstakels.
Nederlands asfalt is het allerbeste wat ik ken, België, Duitsland, Frankrijk je kan het zo gek niet verzinnen of het is minder, inclusief de veel bejubelde Duitse Autobahnen, met hun hobbel en eeuwige werkzaamheden!
Tuurlijk gaat er wel eens wat kapot, maar over het algemeen wordt dat redelijk snel opgelapt. Nee, wij hebben niks te klagen!
@stationcar: Het gaat niet over snelwegen. Die worden landelijk verzorgd. Het gaat om N-wegen van provincies en wegen van gemeenten. Die zijn overigens nog beter dan die van omliggende landen.
@stationcar: Frankrijk slechter dan Nederland!? Ik vind dat asfalt veel beter, wel veel werkzaamheden idd.
@stationcar: Frankrijk is juist prima vind ik, zowel de A, RN en D-wegen hebben een prima kwaliteit. Enkel rond sommige dorpjes kan het nog wel eens hobbelen worden.
@RoT___: en @ anderen:
Frankrijk is primna, dat klopt, met name de snelwegen, maar in NL is het beter, ook als je naar lokale wegen kijkt, vind ik.
Alleen de sporen is wel eens minder trouwens, ken een aantal wegen waar het dramatisch is, maar verder niks te klagen.
Ik merk er nog weinig van. Aangezien voor mijn gevoel zo’n beetje alle provinciale wegen en de wegen buiten de bebouwde kom in het algemeen, worden gedowngrade naar 60km/h wegen, dubbele doorgetrokken strepen en meer van dat soort mickey mouse maatregelen met bijbehorende vervanging van de toplaag, valt het nog wel mee met de staat van de wegen. De lol en zelf een beetje verantwoordelijkheid voor veiligheid nemen wordt er echter wel uitgeslagen en in dat opzicht kunnen we een voorbeeld nemen aan Duitsland…
Dat slechte asfalt is al langer te merken, ze kunnen geeneens strak plat asfalt neerleggen! Overal obstakels, kuilen en vooral veel verhogingen met witte strepen erover heen.
In vergelijking met België krijgen jullie van mij een 8!
(Belgische wegen zou ik een 6 geven)

Maar ik hoop dat jullie overheid niet te hard bespaart op wegen want dan krijg je net hetzelfde beeld als bij ons: overal putten!
Mooi! Tijd om na te gaan denken over minder asfalt zou ik dan zeggen.
We hebben prima asfalt en per strekkende meter passen er nog wel meer auto’s op ook.

Beginnen met de overheid gratis adaptive cruise control weg te laten geven ipv asfalt betalen.

Verder een proef met electronische voertuiggeleiding. Het Julianaplein in Groningen zou een goede start zijn.

Meer nerds en minder stratemakers!
De kwaliteit van het asfalt is nu prima, als het minder wordt is er dus nog geen man overboord. Waar ik me meer aan stoor is dat steeds meer wegen worden afgewaardeerd tot 60km zone. Er worden ook steeds meer inhaalverboden ingesteld, zelfs op de meest overzichtelijke wegen. Liever 80 en in mogen halen dan achter iemand aan sukkelen op een biljartlaken.
Een 8 lijkt me een prima waardering. De wegen liggen er nu in elk geval nog netjes bij. Oké hier en daar heb je af en toe weleens een stukje dat het minder is, maar dat kan altijd wel voorkomen.
Ik ben laatst in Frankrijk geweest, en als ik kijk naar de wegen daar… Nederland heeft ook wel goede asfalt, alleen de banen zijn té krap. Als je op de A2 110 km/h rijd, dan haal je bijna iedereen in…
De kwaliteit van het Nederlandse asfalt is belachelijk goed. Er kan veel geld bespaard worden door minder onderhoud uit te voeren. Het komt regelmatig voor dat wegen rigoreus worden aangepakt (uiteraard het liefst in combinatie met een verlaging van de maximumsnelheid en het bouwen van heel veel drempels) zonder dat de kwaliteit van het asfalt daar aanleiding toegeeft.

In Duitsland doet men ten eerste niet aan de onzin om het hele buitengebied vol te leggen met drempels (is ook niet nodig want zodra je van de Bundesstrasse afwijkt kom je op een karrespoor dat verhard is met gravel of iets dat ooit een aaneengesloten stuk asfalt is geweest, dat haalt de snelheid er automatisch uit). Men gaat ook veel minder snel over tot compleet nieuw asfalteren maar zal het bestaande asfalt zo lang mogelijk blijven patchen. Het grappige is dat ik Duitse wegen desonanks vaak als comfortabeler ervaar. Wellicht komt het door het ontbreken van die kutdrempels waar je strontziek en agressief van wordt in Nederland.
Hahaha, we hebben het ook zó slecht qua wegdek hier.

Dat ze overal maar betonplaten neerleggen ofzo. Dat dure zachte pap-zoab waar overal gaten invallen werkt in ieder geval ook niet. Gewoon goedkoop hard asfalt neerleggen is prima.

Enige kleine aanmerking op de huidige wegen: ken nog een aantal plaatsen waar nog steeds geen vorst-schade is hersteld. Dat levert toch venijnige gaten in de weg op. Gemiddeld genomen krijgen de NL wegen natuurlijk een (onnodige) dikke 10.
@Alwood: Inderdaad, Nederland heeft prima asfalt. Vooral het nieuwe asfalt cruised heerlijk, geruisloos met 120km/u. Er zitten nog wel wat barstjes in de weg, maar voor de rest valt het reuze mee! Heb ook een 9 gegeven >>>>
Betalen verdomme meer dan een euro per liter en betalen die klote wegenbelasting en nog raken de wegen verrot.

En maar zeggen dat ze echt veel geld van alles hierin steken. Stelletje prutsers.
Wanneer ik als Belg in Nederland rondrijd dan is dit voor mij een verademing. De wegen in Vlaanderen zijn slecht en de wegen in Wallonië kan je in veel gevallen geen wegen meer noemen, die zijn gewoon erbarmelijk. Dat er over de toekomstige kwaliteit van de wegen in Nederland moet gewaakt worden daar ben ik het mee eens.
the-budel-guy via iPhone app
Als je 2 weken lang in Ierland met je eigen vertrouwde auto rond rijd. Geeft je zelfs de Belgisch wegen een 10
dan gaan jullie ook eens weten wat het is om elke dag in Belgie te rijden!
de wegen kunnen alleen nog wat platter soms. verder top zoals het hoort
Alsnog vind ik de infrastrucuur in Nederland ondanks de bezuinigingen e.d. het beste in Europa. Kijkende naar bijv. de vangrail, bewegwijzering, condities asfalt, oftewel we hoeven nog niet te klagen, in België moet je ook maar afwachten of je wel de grens wel haalt!
Idd wegen liggen er prachtig bij. Behalve al die onnodige dremnpels maak er maar een mooie chicane van als je de snelheid er uit wilt.
Als woonachtige in België geef ik de Nederlandse wegen een 10.

goed bezig!
Nou hier in Eindhoven kan ik zo 10 plekken opnoemen die al minstens een jaar meer kapot zijn dan heel, of waar ze alle scheuren hebben “dicht gelijmd” met die prut. En ook minstens 5 velgen vervangende kuilen.
@aallex: klopt vlakbij de berenkuil onder de viaducten op de ring zitten een paar kuilen in dat vind mijn auto echt niet leuk :(
Ik zie ze in Nederland wegen herstellen die zich in een betere staat bevinden dan net heraangelegde wegen hier in België. 8/10
Een 8/9 ongeveer. Het ziet er allemaal netjes uit en roept geen vragen op. Dat is in andere landen nog wel eens het geval met vage kruispunten of korte invoegstroken. En je kan in NL lekker doorrijden, zelfs als het redelijk druk is(behalve in de randstad natuurlijk maar daar kom ik nooit).
Ik betaal me blauw aan provinciale opcenten. Hoe kunnen ze dan roepen dat er te weinig geld is voor onderhoud van lokale wegen? Huichelaars zijn het.
De wegen in NL zijn op zeer hoog niveau. Dit kost uiteraard heel veel geld. Gaten moeten natuurlijk gedicht worden maar ik kan me goed voorstellen dat wegen worden gerepareerd i.p.v. het gehele asfalt te vervangen. Zeker in deze tijd…
Hier in de straat? Een 1, overal gaten en zelfs in de bochten. Echt niet normaal, en het is een vrij drukke weg voor een wijk in de bebouwde kom..
8 (breda en omgeving,rotterdam)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).