Vrijdag de 13e: Benzineprijs bereikt een nieuw record

Auteur: , 105 Reacties

Accijnzen die per 1 januari omhoog gingen, stampvoetende politici in Iran en de VS, onlusten in Syrië, Henk Bleker met een groen blaadje. Nee, er is niet veel voor nodig om de prijs van ruwe olie -en daarmee een litertje benzine- flink op te drijven. het probleem: echt hard zakken zal het voorlopig niet meer doen.

De prijsrecords aan de pomp volgen elkaar in een rap tempo op. Het vorige stamt nog maar uit april 2011, toen de gemiddelde adviesprijs aan de pomp 1,747 per liter bedroeg. Vandaag gaan we daar keihard overheen met een landelijke adviesprijs van €1,757. Per liter. Niet dat u dit bedrag ook daadwerkelijk aan de pomp kwijt bent, daar krijgt u namelijk altijd korting. Dat was in april ook het geval, en waren de kortingen niet wezenlijk anders.

En om nog maar even wat extra haatzout in de open wond van de melkkoe te strooien: van elke liter benzine gaat inmiddels meer dan één euro naar de Schatkist in de vorm van BTW, accijnzen en andere overheidsheffingen. Hierdoor verwacht Paul van Selms van UnitedConsumers dat er weinig hoop is voor alternatieve brandstoffen qua prijs: “Als we morgen op water zouden kunnen rijden, dan zou de overheid zeer snel manieren vinden om 1 liter water als benzine te belasten met minimaal dezelfde euro belastingdruk die nu op benzine zit.” Open deur, we weten het. Maar soms moeten ze ingetrapt worden.

Ter volledigheid: ook diesel en LPG staan niet ver van een nieuw prijsrecord af. Beëlzebubs brandstof heeft sinds vandaag een adviesprijs van 1,493 euro, terwijl het record uit juli 2008 €1,503 bedraagt. LPG noteert 0,817 per liter, dat zit nog iets verder van het record dat in januari 2011 werd gevestigd (€0,857).

De Twee Euro-grens, hoe lang nog?105 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Gelukkig gisteren de tank nog vol gegooid á €1,41/ltr! Vind dat het kwartje van Kok wat inmiddels al wel dik is opgelopen er weer af mag. Heb die kerel nog nooit gemogen :-p
@visconty: waar kun je nog tanken voor 1,41?
@nickds: Wat dacht je van diesel?
@Joerek: het was nog vroeg :) sorry
@visconty: Mijn auto staat al stil sinds de €1,69 van afgelopen maandag, vandaag toch maar weer een heerlijke lange rit gereden.
Ja en wat doen de makke Nederlanders hier aan? Precies! Niets! Ik Frankrijk was men al lang de straat op gegaan… Wij blijven lekker dokken, maar ondertussen wel lekker Griekenland spekken! Goed gedaan jongens!
@911GT2:
In Frankrijk hebben ze ook tijd genoeg voor dit soort onzin.
@911GT2: In frankrij betalen ze ondertussen ook zoiets als hier dus dat is niet anders.
@The360box:

Dat mag misschien waar zijn maar daar zit de WEGENBELASTING in de benzineprijs en niet net zoals hier die je nog eens apart moet betalen.
@zakar36: Klopt, en ik weet ookwel dat het hier echt een stel debielen aan de macht zijn. Alleen maar geld bij maar af ho maar.
@911GT2:

Nou, wij doen hier toch ook nuttige dingen? Groene auto’s afzeiken, initiatieven t.a.v. nieuwe energiebronnen voor lul zetten en iedereen geitenwollensok noemen. Me dunkt ;-)
@kevlard: Even advocaat van de duivel, cq Den Haag.
Mij best om de brandstoffenprijzen te halveren. Leveren jullie wel allemaal in op AOW, & gaat de regeling werken tot 67 omhoog naar 69 met onmiddelijke ingang.
[
Er lopen hopen dingen niet efficient in Nederland, dus laten we daarvoor pleiten ipv die brandstofprijzen naar beneden te halen. Ik zie liever dat er goede dingen met belastinggeld gebeuren ipv lagere pompprijzen & een doorsukkelend politiek systeem!
@Melvivio: geen probleem met lang werken. Ik wil gewoon iets over houden aan het eind van de maand. Wanneer gaan we protesteren dan?
Ik heb altijd begrepen dat wat de overheid ontvangt een vast bedrag is per liter (op de BTW na dan).
Dus de extreme verhogingen komen dus echt van de brandstofmaatschappijen.
En nu kost de benzine meer als toen een vat op 140 dollar stond.
Hoe kan dat???
Gelukkig is er een ‘onafhankelijk’ onderzoek geweest dat er geen sprake is van kartelvorming e.d.
Jaja…
@Hubert: iedereen wil op zich betalen voor producten waar een ‘ton aan energie’ in gestoken is om het te produceren…maar ‘lafjes’ achterover leunen in het pluche en daarme méér dan de hardwerkende oliejongens vangen = verkeerde overheid.
@Hubert:
Nee hoor, accijns is ook een percentage. Dus geen vast bedrag
@RudyV: Nee, accijns is in NL een vast bedrag dat geïndexeerd wordt jaarlijks op inflatie:

“De accijns is een vast bedrag per 1000 liter en dus onafhankelijk van prijsstijgingen”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Benzineaccijns
@RudyV:
Goh, even rondgekeken en vind deze zin : De accijns is een vast bedrag per 1000 liter en dus onafhankelijk van prijsstijgingen.
(Bron Wikipedia, ze weten niet alles maar wel veel)
@Hubert:
Foutje bedankt ;-)
ik zie de transportorganisatie nog niet in atie komen. Wat is er aan de hand?
@TDI-goeroe:
Alle logistieke bedrijven hebben allang DOT-clausule (Diesel Olie Toeslag) in hun contracten opgenomen. De verhoging in de brandstofprijs wordt rechtstreeks doorgerekend naar de klant.
@TDI-goeroe:

Die kunnen niet gaan staken, die zijn al blij dat ze überhaubt een ritje tegen kostprijs hebben…
hou op, ik word verdrietig
@rubenpriest: Daar is het dan ook vrijdag de 13e voor ;)
@visconty: hier op t werk is er ook al ellende :P
@rubenpriest: FANTASTISCHE DAG! :lol:
-edit: nutteloze bijdrage-
Gelukkig vallen de prijzen hier in Deutschland ook nog wel mee… Hier lopen ze al te klagen dat de benzine 1.43 is! Nou, dan wrijf ik in m’n handjes! :D
Nog even en we gaan door de 4(!) gulden grens heen, om het even in perspectief te zetten.
@Initial_D:
Hoeveel ducaten is dat???
(We zitten in 2012!!)
@Hubert: straks betaal je weer met de gulden, dus wen er maar aan.
@Initial_D: Hoop het niet!
Is veel te duur om terug te gaan.
Dan heb ik liever de Euro opgesplitst in Noord-west Euro’s en zuid-Euro’s.
@Hubert: Hey dat is minstens 20 bloembollen en een paar klompen. Gewoon om het even in perspectief te zetten ;)
@E34M5Touring: Of vijf grote zakken snoep, om het in mijn perspectief van 1992 te zetten.
@jzaero: Of 2 biertjes in de studentsoos in het jaar 2000. Dan zou ik toch voor die 2 biertjes gaan! :)
@cupsport: Haha, helaas betaal ik nu de hoofdprijs als student.. :(
@cupsport: €2 p.b. om maar even iets te noemen, neem nu andere goederen, bloemkool f6,60!
Als de onrust in het Midden Oosten niet verandert, zal de prijs blijven stijgen (geldt natuurlijk ook voor de Euro Crisis en US credit crunch). Ik vrees dat we de 2eu de liter prijs einde van dit jaar gaan zien. Als je 98 tankt (zoals ik) ben je waarschijnlijk al eerder aan de beurt.
@E34M5Touring: Ik moet het helaas in m’n hobby-auto ook tanken.. maar dat is niet leuk meer om dan lange ritten te gaan rijden :( Kan me vergissen, maar zat vorige week ergens op 1.78 voor litertje euro98.

Blij dat m’n dagelijkse auto erg zuinig is (diesel).
@geertjan: Heb aan de snelweg al tegen dat bedrag aangezeten inderdaad. Met 90l in mijn geval, komt dat vaak neer op 130eu per tank tegen een verbruik van 1 op 5/6 dus dat is duur rijden. Maar wel Leuk
@E34M5Touring: verbuikt zo’n ding zoveel? Daar zit een 850csi ook aan en een e28 m5 is zuiniger, makkelijk 1:8
@undifined1: Geloof me ze zeggen zoveel. Dat red je nooit, als ik echt rustig rijd, 90 ofzo zit ie tegen de 1 op 8 maar dat is echt het beste wat ik ooit op de boordcomputer heb gehad. En een E28 is kleiner qua motorinhoud en een stuk lichter dan mijne (1780kg voor mijn Touring) ook is mijne een 5 bak waardoor hij relatief veel toeren draait op de snelweg. Voordeel is dat hij enorm goed wegtrekt bij zeg maar 130-140.
@E34M5Touring: Ja ende Neen. Onrust in het midden-Oosten zorgt wel voor prijsdruk, maar crisis in Europa en Amerika niet per sé. Als de economie in belangrijke werelddelen niet lekker draait is er minder vraag naar olie, dus een minder hoge prijs. Aan de andere kant is het dan weer wel zo dat als het in Amerika beter gaat en in Europa niet de dollar stijgt tov de Euro en we in Euros meer kwijt zijn aan de pomp (omdat we het zwarte goud in $ moeten betalen).
De duurste tankstations hebben de meeste klanten en derhalve omzet . Er is voor ONS nog veel te doen…
Ongeacht alle crisissen hoeft het helemaal niet zo duur te zijn, andere landen verkopen hun brandstof veel goedkoper! Maar in NL is het blijkbaar zo makkelijk om ongegeneerd uit de ruif te vreten als grote instantie/bedrijf.
Vanochtend idd op het nieuws en dan zegt de regering nog van dat er sprake was van onderlinge afspraken! Alsof dt nog uitmaakt, en zichzelf maar indekken met die €1 aan accijns, tis te gek voor woorden…
Ik heb mijn paard en wagen al bij de dealer besteld.
Pak aan overheidsdieven!!
Jip kijkt naar wat benzine nu echt kost. Wij meten elke dag wat Nederland gemiddeld heeft betaald: het Nationaal Prijspeil. Dit Nationaal Prijspeil ligt structureel een stuk lager dan de GLA (gemiddeld zon’n 7 cent per liter) die ons gegeven wordt. Benzine kan dus veel goedkoper!
Kijk met onze app waar je bij jou in de buurt het goedkoopst kan tanken! http://www.jip.nl/benzine/

Ga naar de app-store: http://itunes.apple.com/nl/app/benzine-jip/id472373319?mt=8

Er is al veel over geschreven de afgelopen weken!
http://www.iphoneclub.nl/157821/benzine-jip-kijk-waar-je-het-goedkoopst-tankt-met-de-iphone/

http://www.frankwatching.com/archive/2012/01/06/betaal-nooit-meer-teveel-voor-een-volle-tank/

Succes! Hopelijk kunnen we samen werken aan meer transparantie op de brandstofmarkt en daardoor ook een acceptabeler prijspeil.
Gewoon lekker gaan fietsen met z’n allen, kijken hoe de overheid daar extra belasting op wil gaan heffen (wegenbelasting voor de fiets? Accijns per aantal pedaalomwentelingen? LOL)
@pier: We kunnen wel leuk andere dingen gaan verzinnen maar wat het probleem is zijn de mensen die altijd met de auto naar het werk gaan maar met de trein gaan ho maar. Wat we moeten doen is massaal niet betalen voor het tanken. Enige manier.
Jezusss wanneer breken we de boel eens af zeg. Dit word toch gewoon te gek.

Klootjesvolk zijn wij nederlanders toch waarom compenseert die grafregering geen klote?

Alle prijzen van alles en nog wat schieten de lucht in als het zo doorgaat dan is het onleefbaar hier om te wonen, kan je met een normaal loontje nauwelijks je vaste lasten voldoen.

Wel 1000′ en polen een uitkering geven die hier niks te zoeken hebben maar wel zeggen dat ze de accijnzen van de brandstoffen nodig hebben voor de inkomsten en de balansen.

De bpm etc ik word er zo droevig van helemaal als ik een amerikaanse review bekijk van een dikke bak die daar gewoon 45% van de prijs hier is.

Bah wat een k’t land.
@amgpowerrr: Het staat iedereen vrij om te emigreren!

Hogere prijzen worden alleen maar voor dat mensen eens bewust gaan nadenken over hun auto gebruik :)
@widodh: Tuurlijk..
@widodh: ja mensen zoals ik die de metro pakken naar werk elke dag en per jaar net 12.000 kilometer rijden ja hoor.

@amgpowerrr: Het staat iedereen vrij om in actie te komen tegen de hoge accijns en er iets aan proberen te doen, dat hoeft niet altijd een ANDER te doen.

Persoonlijk heb ik weinig last van de brandstof prijzen, mijn auto doet 30k per jaar en betaal de brandstof gewoon.

Als het geld niet via de accijns binnen komt, dan moet het ergens vandaan komen, linksom óf rechtsom.

Prima! Alle accijns op brandstof weg, maar dan gaat je inkomstenbelasting omhoog of de BTW van 19 naar 21%.

We blijven maar zeuren, zeuren, zeuren, zeuren, want daar zijn we zó goed in, maar even een keer willen begrijpen dat het geld ergens vandaan moet komen gaat er niet in.

In Venezuela kan je tanken voor 10ct/liter, maar hebben ze daar ook mooi asfalt liggen? Een goede algemene infrastructuur en een opzich best goed geregeld land?

We kunnen zeiken over Nederland wat we willen, maar intussen hebben we het verdomd goed hier met zijn allen.
@widodh: ja hoor zeg ik dat het geheel weg moet gaan dan nee toch?! Brandstof is op het moment een goudkraantje wat niet op lijkt te gaan hier.

Kom me nou niks uitleggen hoe alles in elkaar steekt, blijkbaar weet je niet dat het merendeel van de autobelastingen naar alles behalve auto’s gaan.

Maar goed jij weet het blijkbaar behoorlijk :-)

Kijk maar ff naar duitsland wat daar aan alles word betaald en zie de autobahn zijn ook niet echt karige wegen of wel.

Hun bewijzen dat het goedkoper kan ja ze zijn met meer maar wij zijn veel kleiner.
@amgpowerrr: Klopt, brandstof is idd de melkkoe die nu wordt gebruikt. De auto in zijn geheel.

Maar wanneer de accijns weg gaat of verminderd wordt moet dat geld ergens vandaan komen. Zoals ik zei: linksom óf rechtsom.

Als er in een jaar 1 miljard minder binnen komt (fictief) aan accijns, dan moet dat gat ergens gedicht worden in de begroting. Wie betaald daar uiteindelijk voor? De belasting betaler.

In Duitsland is het ook echt niet allemaal koek en ei. Ik kom met regelmaat in Oost-Duitsland en daar loopt het echt niet allemaal rooskleurig.
@amgpowerrr:

Het is dat ze de 3 en de 61 eindelijk eens aan hebben gepakt. Want die waren toch verdomd slecht geworden de laatste jaren.
@widodh: ow en verdomd goed? Voedselbanken houden het niet bij tegenwoordig en schulden en ontslagen hoor je elke steeds meer.

Maar kruip maar weer in je rood wit blauwe schel en zing het volkslied elke ochtens want dit land gaat langzaam naar de klote we zijn pas weer aardig gezakt op de lijst van gezonde economien.
@amgpowerrr:

Voor wat betreft die lijst, heb jij die deze week gezien op Nu.nl?
Zo ja, dan zakken we van plaats 7 naar plaats 24 volgens dat stuk.
Wanneer je het volledige bericht leest en niet alleen de kop, zul je ook zien dat we het over het jaar 2050(!!) hebben.
@amgpowerrr: 1000 polen? maak er maar gerust 10.000 van…
@cupsport: 100.000 inmiddels..
NET RIJBEWIJS GEHAALD!! MUAHAHAHA :D benzine prijs boeit me even niet :)

@raphael: http://cache.hyves-static.net/images/smilies/default/smiley_tongue_fingersear.gif
@dennisr: Congrats dude nou mag je eindelijk je mening geven hahahahahaha
@dennisr: *Koos Spee doet facepalm* .. Geintje, congrats mang..
@dennisr:

Gefeliciteerd! Mooiste papiertje wat je maar kunt halen ;-)
@Vreddy_B: nou….. Ik ruil m graag in voor een papiertje met het nummer van b.v. Megan Fox (om er maar 1 te noemen) in.
@dennisr: Eindelijk maar toch, gefeliciteerd!
@dennisr: Van harte! Mooi moment.
@dennisr:
Gewoon zorgen dat de tank vol is als je de auto van pa meeneemt. (en weer leeg teruggeven natuurlijk)
Je zult zien, geen gestress aan de pomp.
Bedankt allemaal! :) en @Hubert: ik heb de reservesleutel gekregen! dus het kan! :D

en ik heb idd spreekrecht nu.. :lol:
@dennisr: Rijbewijs op vrijdag de 13e.. Wist je dat verzekeraars dan 200% premie vragen?
@kaasboerin: doen ze be mij waarschijnlijk toch al :P

@Smokalot en @agera: dank :D trakteren doe ik alleen digitaal, alstublieft :P

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRz8T-KZKghO0G5sYzEQgT4e6IOS9pMw7vDACqUA7aHBQGPVD_xqZXyHdn2jg

ach dat jaartal slaat nergens op, verder wel grappig en toevallig :lol:
@dennisr: Ook nog eens een mustang, wat gezellig! Maarre, ja.. Premie gaat pijn doen.. Reken op zo’n 2000-2500 p/j. Ik zou lekker in die van papa blijven rijden..
@kaasboerin: en ik heb 3 jarig rijbewijs he.. wegens omstandigheden, zullen ze ook wel meerekenen, eerst maar op naam van mn ouders, komende zomer ergens een auto kopen, eerst even sparen :)
@dennisr:

Beetje aan de late kan maar gefeliciteerd jongen! :D Rij voorzichtig hea :P
@zakar36: geeft toch nie, danke :D en ik zal er zuinig op zijn! :P
@dennisr: Gefeliciteerd jongen :P waar is de traktatie :P
Felicitados!
Bekijk nog eens het artikel van afgelopen zaterdag over de prijsverschillen op de brandstofmarkt!
http://www.jip.nl/wp-content/uploads/2012/01/NRC-benzine-pdf_4.pdf
Eigenlijk is het toch belachelijk dat de overheid gewoon 1euro per liter opstrijkt….
ik kan me nog herinneren aan mijn vakantie in Dubai dat je een volle tank had voor 10 euro…. (in de tijd dat de Euro sterk was en de brandstofprijzen daar nog lager)
Moet je een keer de prijzen zien van de canarische eilanden! haha 50 tot 60cent per liter benzine!! Ik schrok me dood toen ik daar was dacht dat de tank kapot was ofzo
Het Kwartje van Kok bestaat al lang niet meer. Lees voor meer: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kwartje_van_Kok

De accijns is een vast bedrag, de BTW op brandstof een percentage. Meer informatie op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/btw-en-accijns/accijns-en-verbruiksbelasting/accijns-op-minerale-olien

Wie klaagt dat de Nederlanders niet in actie komen, moet zich eens afvragen wat hij zelf doet. Waarom moeten anderen voor jou een actie starten?
Ik probeer nog steeds te tanken voor <€1,60 per liter en dat lukte tot nu toe altijd.. misschien is het ook goedkoper in het noorden?
@kevinc3: Lukt hier ook, grensstreek en beetje zoeken naar de goede pomp.
Voortaan tank ik mijn auto nog maar half vol, dat zal die ratten leren, HA!
@RoT___:
Ja of ide mensen die zeggen:” maakt mij niet uit, ik tank altijd voor 20€”.
@RudyV: Sjonge wat schraal is dat.
Autorijden is een van mijn weinige hobby’s, de lol gaat er wel snel af zo..
Heb er eigenlijk nooit zo’n last van. Ik rij gas en tank altijd voor 30 euro.
Ff serieus mensen. Word tijd dat we de auto op water laten rijden. Daar kan de overheid moeilijk zulke aczijns op gaan heffen. Doen ze dit wel dan zet ik wel een paar regentonnen in de tuin.
@jackass266: Dan doen ze een kleurstofje in het water dat aan de pomp wordt verkocht o.i.d. en zetten ze matennaaiers neer op parkeerplaatsen naast de snelweg om de ‘criminelen’ die hun eigen water in de tank gooien een gepaste boete/veroordeling te geven.

(als in ‘rode’ diesel dus).
In 2008 op vakantie in Noorwegen was de benzine omgerekend 2.11 euro :O 2.11!!!!!!
Ja hoor. Heb ik weer precies dit weekend gekozen om de bob te zijn. En met een auto die met een beetje geluk 1 op 7 rijdt.
Verdomme! Ik rijd 2 BMWs en beide 6 cilinder.. Moet niet nog gekker worden met de benzine prijzen! de ene bimmer is diesel dus dat valt mee, maar de andere rijd ik 1 op 5 (korte afstanden)
@isobmw: gewoon de onbemande pompjes opzoeken, zit je nog rond de 1.64.. ook een belachelijke prijs maar voor jouw al een groot verschil..
@dennisr: Afgelopen maandag zelfs nog voor 1,60 bij een onbemande witte pomp getankt (voor degenen die in de omgeving Sneek wonen, Joontjes op industrieterrein de Hemmen). Maar ik zal blij zijn als mijn Midasje van 1 op 10 naar 1 op 16 gaat met het nieuwe blok.
@midasracer: dat zou zeker fijn zijn! ik woon ongeveer 40km van Sneek dus dat levert niks op, ik geloof dat de goedkoopste hier in de buurt 1.64 is maar zou zo 1.60 kunnen zijn.. mocht ik ooit tanken in Sneek dan zal ik even dit artikel terugkijken voor de naam :P
ah, meneer de Jager reageert ook op de hoge benzine prijs, hij heeft er een oplossing voor.. een zuinige auto!
NO SHIT! http://cache.hyves-static.net/images/smilies/default/smiley_sherlock.gif
en daarmee is bewezen, dat iedereen in de politiek kan.. wat een helder antwoord..
@dennisr: opstappen met hem
Ik rijd m’n auto meer voor plezier dan dat het m’n vervoersmiddel is, hoef geen lelijke zuinige auto :-)
en dan gek vind dat brandstof word gejat bij het leven gewoon waanzin die pijzen hier kijk naar de koningin even pullman mercedes taxi model xxxxxxl gekocht van ons geld en dan zeggen mensen we moeten zuinigaan gaan doen gewoon te gelk voor woorden
@silverline:

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij rijdt de koningin al een aantal jaar in de S80 limo.
GVD! Nu wordt de 335i me waarschijnlijk te duur om te rijden. :( Moet ik ’n 325i of 320i gaan overwegen…
@Emile_Benz: hoezo? De 335i zuipt toch niet zoo gek veel?
Op papier zijn die 335i zuiniger als mijn e36 328i..
@isobmw: Relatief gezien drinkt zij toch wel een flinke borrel hoor… Vooral met in een file en de stad. Maak dan veel kilometers (maar net te weinig om lonend te kunnen dieselen) en je betaalt flink per maand. En die km-vergoedingen zijn ook karig (geen lease-auto). Dan toch maar OV overwegen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).