Vrijstelling MRB oldtimers afgeschaft! [regeerakkoord]

Auteur: , 334 Reacties

Klassiekerliefhebbers- en rijders opgelet. Zojuist werd het regeerakkoord van Rutte II gepresenteerd, waarin specifiek staat dat de vrijstelling wordt af-ge-schaft. Dit wordt gedaan uit *proest* milieuoverweging.

Staatssecretaris Joop Atsma heeft het nog geprobeerd. Een wetswijziging waarmee de regeling blijft, maar oude auto’s voortaan geweerd worden uit de binnenstad. Was het maar zo’n feest, want in het kakelverse akkoord staat slechts het volgende:

De vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt vanuit milieu-overwegingen afgeschaft.

Right. Milieu-overwegingen. Er moet 16 miljard worden bezuinigd, sorry, omgebogen, en dit nieuwe kabinet van VVD & PvdA zag in de regeling om oldtimers te ontzien, en ze op die manier op de weg te houden, een extra speen om de automobilist weer iets verder uit te melken. Mercedes-dieseltjes die als daily driver worden gebruikt, jullie hebben het aardig verpest voor de rest.

Als de regeling wordt geschrapt levert dit de overheid jaarlijks 153 miljoen euro op.

Een andere maatregel omtrent autorijden is het niet invoeren van een kilometerheffing. “In plaats daarvan zetten we het programma Beter Benutten door dat een bijdrage levert aan het verminderen van files.” aldus Mark en Diederik.

Over mobiliteit komen we dit tegen in het akkoord:

Infrastructuur en bereikbaarheid zijn van doorslaggevend belang voor onze economie. Ook in de afgelopen jaren is de mobiliteit gegroeid, ondanks de economische crisis. Op twee manieren werken we aan het verbeteren van bereikbaarheid en doorstroming. Door te investeren, vooral in het aanpakken van fileknelpunten en de aanleg van ontbrekende schakels in hoofdverbindingen. En door de bestaande infrastructuur – weg, spoor en water – beter te benutten. Openbaar vervoer moet betrouwbaar, toegankelijk en efficient zijn. Spoor en andere vormen van openbaar vervoer moeten beter op elkaar aansluiten. De veiligheid op het spoor moet verder verbeteren. Het kabinet bevordert de ontwikkeling van de mainports Schiphol en Rotterdam vanwege hun grote belang voor de Nederlandse economie. Zij krijgen ruimte om te groeien, met blijvende aandacht voor een goed woon- en leefklimaat.

Dit zegt het akkoord over elektrisch rijden:

Elektrisch vervoer biedt veel kansen voor Nederland. Met netbeheerders, energiebedrijven en lokale overheden worden afspraken gemaakt over de laadinfrastructuur om de groei van elektrische mobiliteit verder te stimuleren.

Een pluspunt is dat de aanleg van nieuwe wegen minder omslachtig wordt. Slecht nieuws voor de diagonaal gestreepte korenwolf, goed nieuws voor de automobilist:

De besluitvorming over ruimtelijke projecten moet eenvoudiger en sneller, daarom stroomlijnen we de ruimtelijke wet- en regelgeving verder. In 2013 komen we met een wetsvoorstel omgevingswet ter vervanging van onder meer de wet op de ruimtelijke ordening en de waterwet.

Het complete regeerakkoord is hier na te lezen.

UPDATE: een column over de klassieker-regeling staat HIER!334 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Kun je ook als GOED nieuws lezen, minder vraag naar oldtimers, dalende prijzen. Daar betaal je je MRB mee.
@zanveld: Ik ga m’n schuur vullen:

http://www.mad4wheels.com/webpics/hires/00002649%20-%201993%20Mercedes-Benz%20E500%20(%20W124%20)/1993_Mercedes-Benz_E500_(_W124_)_006_1011.jpg

http://www.bestautophoto.com/images/mercedes-benz-190-d-20-04.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Mercedes-Benz_W123_T-Modell_rear_20090430.jpg/800px-Mercedes-Benz_W123_T-Modell_rear_20090430.jpg

Verder: Ik vind het altijd leuk om iemand te zien rijden in een youngtimer of oldtimer (in het bijzonder die van Mercedes) Echte liefhebbers zijn dan wel financiel genaaid maar een hobby kost nou eenmaal geld. Iedereen die het slechts deed voor een voordeeltje verkoopt z’n prachtbak nu en koop een Aygo? ben benieuwd… Als je ooit een goede klassieker hebt gereden wil je niet anders meer.
@eklasse: die 500E maakt mn dag weer goed! (:
@eklasse: Kijk kijk, DAT zijn liefhebberauto’s in liefhebberstaat.
@eklasse: En ja ik weet dat de bovenste twee foto’s persplaatjes zijn, maar zo hoort een liefhebber zijn auto ook te behouden.
@eklasse: Aah, die S123. Mijn opa had precies dezelfde ook in die kleur maar dan een 240TD. Ik was toen nog klein. Hij vertelde mij altijd dit is de beste auto op de wereld. En omdat het toen een enorme auto was en ook nog is een ster op de motorkap had vond ik dat al heel wat.
@zanveld: Goed nieuws?!!! Dit is gewoon de zoveelste naaistreek uit Den Haag. Er zijn zoveel alternatieve ( mildere) maatregelen die ze zouden kunnen treffen. Waarom bijvoorbeeld geen onderscheid in brandstof? Ik rij op LPG en dat is qua uitstoot de schoonste brandstof. (, en http://www.google.nl/imgres?q=bmw+3.0cs+middelburg&um=1&hl=nl&sa=N&biw=1280&bih=615&tbm=isch&tbnid=Wu4AT0Ke3eXE2M:&imgrefurl=http://www.autoweek.nl/forum/read.php%3F6,4871979,page%3D15&docid=8w9rD1YWnENTVM&imgurl=http://img41.imageshack.us/img41/1804/img0277ps.jpg&w=600&h=800&ei=QdKOUJ_JNvCU0QXe1oA4&zoom=1&iact=hc&vpx=610&vpy=2&dur=251&hovh=259&hovw=194&tx=132&ty=82&sig=115865013653829162738&page=2&tbnh=144&tbnw=115&start=21&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:20,i:142) Ik ga er nu netto 137 euro op achteruit per maand. Het is niet dat ik gierig ben, maar niet iedere oldtimerliefhebber is nou eenmaal een rijke jongen. En dat voor een auto die nu in de wintermaanden in de garage staat en ik voor de rest van het jaar ook al MRB betaal voor een daily driver. Overigens zal dit een gigantische klap zijn voor de oldtimerbranche.
Eens kijken hoeveel medelanders de diesel Benzjes op marktplaats gaan flikkeren. Toch jammer, want het gros staat natuurlijk 9 maanden binnen. Ze moeten net als in Duitsland een klassiekerkenteken in gaan voeren, met de bijbehorende regelgeving. Dan heb je een plan wat je kan verdedigen. De echte klassiekers zijn gevrijwaard en die daily drivers worden wel belast (en terecht natuurlijk).
Met dank aan alle 190d rijders..
@flippert: Ben het helemaal met je eens, die verpesten het voor de lief hebbers
@timdrogt: Want 190d-rijders kunnen geen liefhebbers zijn?
@supermo: kan wel, alleen 90% rijd ze omdet ze geen MRB hoefen te betalen, en diesel zijn
@timdrogt: Dat heb je ff snel uitgezocht? Man man man, wat zijn we weer bevooroordeeld. Ach ja, de mens heeft nou eenmaal behoefte aan een zondebok. Dus de 190d-rijder heeft het gedaan. Mij best, als het jou goed gevoel geeft.
@supermo: Je naam zegt genoeg dat jij er waarschijnlijk ook eentje hebt.
@sjaakk: Hoezo bevooroordeeld?lol. Het enige wat ik heb is een ovkaart. Maar als ik er geld ervoor heb zal ik het absoluut niet laten om een w124 (of c124/a124) te halen. Ook al word ik scheef aangekeken door types als jou.
@sjaakk:
Doe normaal man !
Een vriend van me heeft een hele mooie 190D.

Als je de wagen goed bekijkt zie je dat het een schoonheid van een ontwerp is.
Hij is er bere zuinig op en gebruikt hem idd als dagelijks vervoer.
De man is tandarts van beroep en vindt dit gewoon het allermooiste wat Mercedes ooit heeft gemaakt.
Ding wordt ook nog eens dealer onderhouden.

En wat te denken van de 2.3 Cosworth 16 klepper?
Is dat GEEN klassieker?
@desjonnies: Ik zeg niet dat er geen mooie tussen zitten. Ik vind bijv. de evo ook een hele mooie. Wat hier meestal rond rijdt, al dan niet op zonnebloem olie, onder de roest en dergelijke, dat zijn dus zekerste weten geen liefhebbers auto’s.
@sjaakk: Sjaak: ik neem aan dat jij in die rode mazda van je fotootje rijdt. Ik ga toch ook niet zeggen dat jij geen liefhebber bent omdat het geen RX-8 in concoursstaat is.
@eklasse: Het is een Mazda MX-3. We weten beide dat liefhebbers een stuk beter met hun auto omgaan. Ze nemen negen van de 10 keer niet eens de moeite om hun auto te wassen. Tuurlijk een liefhebbers auto hoeft niet in concours staat te zijn, maar ze doen wel iets meer moeite dan normaal.
@desjonnies:
/quote Een vriend van me heeft een hele mooie 190D.
Als je de wagen goed bekijkt zie je dat het een schoonheid van een ontwerp is.
Hij is er bere zuinig op en gebruikt hem idd als dagelijks vervoer./unquote

Leuk, maar terecht dat ie nu moet betalen!
@supermo: Bewijs het tegendeel dan? Het gaat natuurlijk niet alleen om de 190D, maar ook om alle andere belastingvrije daily’s. Las hier net iets over de Duitse regelgeving. Klassiekerkenteken vrijgeven aan de hand van bepaalde voorwaarden (onderhoud, aantal km’s etc lijkt mij een goed plan).
@jzaero: Als je denkt dat het aan de dailys ligt ben je het dus eens met dit plan? Het ligt namelijk helemaal niet aan de dailys.. Die kosten slechts een gedeelte van de “153 miljoen”. Het ligt aan Griekenland!

Laat die 190 nou eens met rust!
Aygo rijders zijn het… allemaal!
@eklasse: Zeg ik niet, ik ben er niet mee eens, want ze scheren alles over één kam incl de echte liefhebbers.
@jzaero: Wat moet ik bewijzen? Dat allochtonen een voorliefde hebben voor mercedessen uit de jaren 80? Dat is zo ja, Volgens mij zegt dat genoeg.
@supermo: Nee, waarom de mensen wegenbelastingvrije auto’s kiezen.
@jzaero: Omdat mercedessen uit de jaren 80 meestal belastingvrij zijn mischien?? Die hele regeling bestaat 20 jaar of zo, en vertel mij eens hoelang al die door jou verfoeide allochtonen belastingvrije auto’s rijden? De volle 20 jaar dat deze hele regeling bestaat?
@timdrogt: En betrouwbare tijdloze auto’s zijn.
@eklasse: mijn kever heeft me nog niet 1keer laten staan
@timdrogt: wordt tijd, ik ken drie maten die een kever hebben. Alledrie hebben ze me al wel eens gebeld of ik ze even op kan halen met mijn betrouwbare MERCEDES, omdat hun Kever er de brui aan geeft. En ja, heel betrouwbaar, ja, haha.
@flippert: Met dank aan Griekenland ??

http://www.replicarhellas.com/images/wallpapers/wp_ReplicarHellas2_1.jpg

Als je het hebt over de geringe opbrengst van dit plan beteken dat je het ook eens moet zijn met de geringe kosten van de 190d rijder.. Griekenland lijkt mij een grotere boosdoener.
@eklasse: De EU dus.
@kaasboerin: Ik droom van een NEU, Scandinavische staten, NL, Den en DLD.

Eigen auto industrie, Eigen grenzen en verantwoorde begroting zodat 190d rijdens niet hoeven te zuchten onder de druk van Spanje, Italië en Griekenland waar ze nmog nooit van behoorlijk belasting betalen hebben gehoord.
Omdat ik in m’n oldtimer met 2000 km. per jaar vééél vervuilender ben dan Mark met z’n 2 ton per jaar in een gepantserde bak.
@Martinez: Omdat mensen in een oldtimer die 50k per jaar afleggen veel vervuilender zijn dan mensen die dat in een polo bluemotion doen. En dat zijn er véél!
@Martinez: Precies, dus BPM e.d. afschaffen, benzine keihard omhoog trappen.
Gebruiker betaalt, hoe simpel kan ’t zijn.
@kaasboerin: Aan de rand van Nederland ligt een soort lijn.. Moet je eens gaan kijken. Als je over die lijn gaat kun je heel goedkoop gaan tanken (als jouw plan doorgaat)
@eklasse: Correct, dan ook gewoon belasting over betalen tot hoever dat mogelijk is.
Een auto is daar immers ook 2x zo goedkoop (ff bij wijze van), dus het moet kunnen.
@kaasboerin: Douane aan binnengrens is bijna weg en jij wilt ze weer optoppen? Slecht plan. Doe maar zo’n kastje in een auto met ritten registratie.
@eklasse: Kan ook, je begrijpt m’n punt iig..
Nu is iedereen de lul door een handjevol..
Heb je vvd gestemd.. Dan ben je hard genaaid
Heb je pvda gestemd.Dan ben je hard genaaid

Ik geloof niet dat ze echt naar de belangen van de burgers hebben gekeken..
@lamborgfan:

Hoezo? Als je op de SP hebt gestemd gelden dezelfde regels hoor ;-)
@lamborgfan: Mocht het elke andere partij zijn geweest zal ook dan iedereen zich ‘genaaid’ voelen. Er moet nou eenmaal ingeleverd gaan worden en dat doet pijn. Zeker na jaren van groei is de omschakelijk groot.
@Pordon: *omschakeling
Het viel mij ook al op in het regeerakkoord. Het wordt ook meteen voor alle oldtimers afgeschaft.
Maar bovendien wordt miv 2014 de accijns verhoogd op een liter lpg (met 7 cent omhoog) en op een liter diesel (met 3 cent omhoog).
Ik wil absoluut niet discrimineren, maar de goede welwillende klassiekerliefhebber mag nu bloeden voor Ali en Youssef met hun oude rotte stink dieseltjes met rode umwelt stickers….
@jrk68:

Nou niet Ali en Youssef alleen hoor. Als ik hier in de stad rond rij. Dan rijden ook Jan & Henk in de Mercedes W124 250D roet uitstoters.
@Vreddy_B: ook henk en ingrid hoor!..
@bbroekde2e: Ingrid niet hoor, die vind die oude bak te zwaar sturen.
@Vreddy_B:
Ik moest vandaag de stad in en heb ze toevallig ff geturft,
Na 1 kilometer was ik er zo al 5 tegen gekomen en daar zaten Henk en Ingrid helaas niet bij, Maar het blijft een moment opname….
@jrk68: Je hebt ze geturft vandaag? rare hobby.
@eklasse:
Wat moet je anders in de file…?
Neuspeuteren staat ook zo raar….
@jrk68: Dat is waar. Heb je alleen Benzen geturft? Of turf je ook Caddilacs, Lancia’s en Porsches? Of turf je alles?

Heb je veel last van een verstopte neus? Kacheltje iets harder zetten in de Lotus!
@eklasse:
Daar ik bijna altijd open rij heb ik vaker een loopneus….
Ik was vandaag trouwens met het Smart roadstertje op pad.

Om op dat turven terug tekomen, het viel mij gewoon op en dan heb ik die tik weleens….
Met leuke auto’s turven heb je hier in 010 weinig te doen, dat is meer iets voor Laren….
@jrk68: Laren??
Vroeger misschien.
Enige wat je daar tegenwoordig aantreft – je voelt hem al aankomen – zijn Yussufs en Ali’s..
@jrk68: Ik wil absoluut niet discrimineren, maar…en dan volgt 9 van de 10x iets wat het eerste zinsdeel gelijk ongeloofwaardig maakt. Want Yousef en Ali kunnen geen liefhebbers zijn?
@supermo: De meeste auto’s waar zij (of Jan en Henk volgens Vreddy) in rijden zien er niet uit als auto’s onderhouden door liefhebbers… Meestal vol met roestplekken of gewoon helemaal dof vanwege gebrek aan aandacht voor de lak etc. En anders helemaal onder het stof. Dat zie je ook wel vaak.
@supermo:
Dat kan best maar een liefhebber rijdt niet rond in een afzichtelijk weggerot walmend hok…
@jrk68: Ben jij wel in NL geboren dan?
@kaasboerin:
Dat weet je best…, dat ik uit Bayern kom….
Maar ik heb die ouwe roetige rommel daar achter gelaten om ze jaren later als roetige, roestige rommel hier op een nieuw kenteken terug tezien….
@jrk68: ben het (nu eens) niet met je eens…het vermeende ‘probleem’ dat hier ter land opgestickerd is geworden, heeft geleid tot navenant gedrag; minder (willen) betalen…en geef Ali en Youssouf eens ongelijk hierin !
Nu ontstaat dus het gegeven, dat burgers onderling elkaar een veeg uit de pan gaan geven, terwijl dit NIETS met de oorspronkelijke gedachte te maken heeft. En niets is mooier voor een lamme politicus, dan dat burgers zichzelf zó hebben vastgenaaid in propaganda, dat ze uiteindelijk elkaar gaan ‘opvoeden’. Doeltreffend…maar zelfs op AB.nl werkt het (lees: autominners).
@jrk68:
/quote
Ik wil absoluut niet discrimineren, maar de goede welwillende klassiekerliefhebber mag nu bloeden voor Ali en Youssef met hun oude rotte stink dieseltjes met rode umwelt stickers….
/unquote
Klassieker rijden is een hobby. Hobbies kosten geld!
Jezus, 153 miljoen, waar hebben we het in godsnaam over. Laat die kleine groep mensen met hun mooie oldtimers gewoon hun hobby behouden…. Het percentage oldtimers is toch al minimaal en rijden jaarlijks waarschijnlijk ook minimaal aantal kilometers (op die verrotte afgedankte bakken na). Het kopje milieu slaat hier compleet de spijker mis.
@jzaero: op ieder punt heb je volledig gelijk. de cijfers zijn vrij makkelijk voor te rekenen en in eerdere artikelen heb ik ze genoemd. Helaas is opnieuw de symboolpolitiek wat telt…
Opnieuw schokkend hoe de Nederlandse politiek werkelijk alle tevredenheid en goodwill uit de bevolking probeert te slaan. Volledig liefhebbers negeren en jezelf rijk rekenen door te stellen ‘dat men wel in dezelfde oude hokken zal blijven rijden’. Niet nadenkend dat het veelvuldig rijden in en importeren van oude bakken uberhaupt begonnen is omdat iets nieuwers rijden zo verschrikkelijk duur is.

Died en Mark slaan gewoon zonder pardon keihard de ruiten in van liefhebbers om een enkeling die misbruik maakt van de regel te ‘pakken’. Want op het totaal van het Nederlands wagenpark is het aantal oldtimers nog steeds verschrikkelijk klein. Zo veel auto’s zijn er uberhaupt niet die de 25 en nu 30+ redden.

Erg jammer, ik, mijn MX-5 en m’n Volvo 740 redden het wel. Er zijn veel grotere zaken om je druk over te maken dan een suf oldtimer-regelingetje maar in tijden van crisis dit soort pleziertjes bij de stemmers vandaan trappen snap ik gewoon niet. Wat een misselijke, verdorven, ongeïnteresseerde figuren moeten dit bedacht hebben.
@Alwood: VVD -> stond <- idd met name achter "de gebruiker betaald".
Helaas doen ze nu precies het tegenovergestelde.
@kaasboerin:
Met dit punt ben ik het volmondig eens, en dat doet best pijn als VVDer.
@jrk68: Hier precies hetzelfde, maar helaas is geen enkele partij goed bezig…
@Alwood: Helemaal mee eens, het lijkt alsof ALLES wat aangekondigd wordt de afgelopen vijf jaar vanuit de politiek alleen maar negatief is geweest. Alles moet maar slaan op meer heffingen etc. Waarom kunnen zij hun burgers niet een beetje plezier gunnen terwijl alles maar uit onze handen te trekken? Juist dit zijn punten waarop je respect kan winnen, maar nee hoor. Het percentage is al klein en toch moeten we even flink aangepakt worden. 153miljoen op weet ik veel hoeveel miljard die weggegooid zijn, denk eerst dan maar eens na voordat we weer onnodige missies naar Afghanistan gaan organiseren waar jij en ik niks van zien en of we dáár wel het geld wel voor hebben. Dan had je dat laatste beetje plezier van oldtimerbezitters nog kunnen gunnen.
@jzaero: Euh, doen we al tientallen jaren toch?
Heffen heffen heffen, lekker makkelijk.
@Alwood: HUILIE
@Alwood:

precies alwood, je kent me en ook ik met m’n magere 5000 km’s per jaar in mijn Volvo Amazon, ben nu dus zwaar de lul. nu moet ik dus flink gaan zwoegen om m’n oldtimer na 3 jaar te kunnen behouden, laat staan dat ik straks nog één keer in de week een stukje snelweg kan doen a 30 km.

en waar betaal ik als (24 jarige) student automotive straks die belasting mee?

JUIST, MIJN STUFI.

m’n dag en de rest van deze week is dus wel flink naar de HIV geholpen met deze bullshit, ik stel dan ook een staatsgreep voor zodat we die idioten eens een paar opnuchterende tikken kunnen verkopen.
vuile parasieten.
@Alwood: zie mijn (na jouw geposte reactie van hierboven…(1 op 1 gelijk)
“Mercedes-dieseltjes die als daily driver worden gebruikt, jullie hebben het aardig verpest voor de rest.”
Niet meer en niet minder. Al moet gezegd dat net nu er een europees offensief is om dit soort ‘over 1 kam’ scenarios te vermijden en in overleg met liefhebberverenigingen vast te leggen wat een klassieker is en hoe die te beschermen. Blijkbaar heeft de nederlandse tak de kaart van de cheapo’s getrokken en verloren. Though luck, no cigar.
En niet meer dan terecht dat het afgeschaft wordt. Als je van ’s heeren wegen wil genieten dan mag je er ook voor betalen.
@Rick-dos: ook geen verkeerde stelling, maar dan zou ik graag weten wie ik aan moet schrijven om mijn opcenten terug te claimen? Voorzover ik weet geld waar de automobilist niks van terugziet en vooral extra bureaucratie in de lucht houdt.
@Alwood: Maar dan hebben wij een hele andere discussie.

De discussie is nu dat er überhaupt een schifting is tussen een oldtimer en de andere auto’s.
@Rick-dos: Het verschil is dat een echte klassieker liefhebber slechts op mooie dagen zijn prachtige wagen uit de stal haalt. Die staat meer stil in de garage om alles weer schoon te poetsen dan dat hij er echt mee rijdt. Die ene keer dat hij op en neer gaat naar een evenement is verwaarloosbaar klein. Tegenover die 190D Mercs kan dan weer wat anders gezegd worden… Maar nu wordt alles over één kam gescheerd terwijl het in mijn ogen niet nodig is (is al jaren niet zo dus waarom nu wel).
@jzaero: Als hij meer stilstaat dan op de weg is dan kun je je auto altijd laten schorsen ben je van die verplichtingen af. Wil je dat niet dan moet je gewoon de consequentie dragen dat er aan je hobby kosten verbonden zitten. Ik heb ook zo mijn hobbies waar vaste kosten aan zijn verbonden terwijl ik er ook niet dagelijks gebruik van maak. Dat is nou eenmaal een gegeven dat ik incalculeer en accepteer.
@Rick-dos: ik kon mij wel vinden in de inmiddels ouderwetse ‘coulance’ tegenover oude auto’s. Mijn ervaring is dat ze genoeg kosten in reparaties en brandstof en daarmee nog een aardige bijdrage leveren aan de grote pot met geld waar men ook de wegenbelasting doorheen roert.

Omdat de aantallen zo klein zijn (ook met alle 190d’s) mag die schifting tussen oud en nieuw er van mij best zijn. Heel ‘eerlijk’ is het niet…
@Alwood: Eindelijk een verstandig inzicht.
@Alwood: Dan nog heb je flexibele factoren. Je gaat er dan van uit dat er reparaties nodig zijn en of iemand die reparatie uitvoert of laat uitvoeren.

Als je jouw denkrichting wil volgen dan zou je op rekeningrijden uitkomen. Iets waar ik groot voorstander van ben. Dan heb je dit geneuzel ook niet meer.
@Rick-dos: het idee achter rekeningrijden is helemaal niet verkeerd. de uitvoering zoals die een tijdje terug op tafel lag vond ik dramatisch.

verder is de belasting op brandstof in nederland (zeker na de laatste btw verhoging) zo hoog dat we al lang aan rekening rijden doen. rekeningrijden in zijn meest pure vorm zelfs: de vervuiler én de kilometervreter betalen. het heet alleen anders en je betaalt er veelal wegenbelasting bij.
@Rick-dos: dus een kever op lpg, die zo groen is als een elektra auto. moet gaan betalen sorry hoor
@toeter11: Ik stel nergens dat groene auto’s niet hoeven te betalen.
@Rick-dos: klopt, het idee imo was destijds dat auto\’s waar 25 jaar al wegenbelasting is betaald hun bijdrage aan het onderhoud van de weg hebben geleverd en dusdanig weinig rijden dat de volle wegenbelasting uit verhouding is met het gebruik. Waarom geïmporteerde oldtimers dus belastingvrij zijn is mij altijd al een raadsel geweest.
@SjoerdMini: en er zat een gedachte ‘behoud van cultureel erfgoed’ achter.

Blijkbaar interesseert niemand zich tegenwoordig meer in ‘dingen van vroeger’. Hoog tijd om voordeeltjes voor monumenten ook maar af te schaffen, AOW af te schaffen, mensen hun eigen pensioen te laten regelen en omdat ze er zo vaak zitten, de oudjes extra te laten betalen voor de huisarts en zorg in het algemeen.
@Alwood: Behoud van cultureel erfgoed? Give me a break hoor. Als dat echt de gedachte is die er achter zit dan is dat op z’n zachts gezegd lachwekkend.

Welk cultureel erfgoed dan? Die auto’s zijn in Nederland gebouwd ofzo zoals bijvoorbeeld de monumenten….
@Rick-dos:
Dus een van Gogh die in het Guggenheim in NY hangt is geen cultureel erfgoed?
Give me a break…..please.
@desjonnies: Appels en peren, Sjonnies. Appels en peren…

En je gaat een van Gogh dus echt vergelijken met een 190E?

Gimme a break hoor…
@Rick-dos: van gogh, karakteristieke kerkjes in de bible-belt, de batavia, bejaarden uberhaupt en oldtimers… alleen maar behouden om nostalgische redenen. echt nuttig zijn ze allemaal niet meer. wereldwijd zou men een hoop geld besparen als we het allemaal niet hadden.

Oh, laten we doorgaan met de chinese muur, piramides, kinderdijk, ferrari’s 250 gto, ‘traditioneel gebrouwen bier’, het reinheitsgebot, landsgrenzen, paarden en de verbrandingsmotor. gewoon mee kappen, allemaal, als er al geen alternatieven zijn is het goedkoper om het gewoon niet te doen.
@Alwood: Huizen, flatgebouwen uit de jaren ’70 en ’80 worden met de grond gelijk gemaakt omdat we niet meer in “betonwijken” willen wonen. Die behouden wij ook niet uit nostalgische redenen. De meeste oldtimers die rondrijden zijn niet anders.

Een Ferrari 250GTO, van Gogh, Pyramides verzorgen we niet alleen uit nostalgische redenen maar vooral hetgeen waar ze voor staan.

Daarnaast denk ik ook dat iemand die een 250GTO kan betalen niet zit te zeiken om die paar euro die ze jaarlijks aan MRB moeten betalen. Dat zijn dan immers de kosten niet meer voor je hobby.
@Rick-dos: ach… wat dat betreft zal ik nog heel lang blijven zeiken want ik heb het liefst zo veel mogelijk auto’s in de straat/tuin staan. altijd meer dan de draagkracht op dat moment toelaat.
Kijkend met een jaloers oog naar de VS bijvoorbeeld, waar zowel grond als ‘heb’ helemaal niks kosten..
@Rick-dos:
Een Citroën Ds staat wel in het New Yorkse museum of modern art.
Hebben ook een Range Rover.
Ik begrijp jouw mening best wel, ik wordt van menig klassieker ook niet warm, maar het is wel een stukje auto-historie dat deel uitmaakt van onze beschaving.

En ik kan een mooie strakke 190 best wel waarderen, ik heb het altijd 1 van Mercedes beste designs gevonden.
De C klasse die daarna kwam vind ik meer om te gaan huilen. Qua design dan.
@desjonnies: Er zijn genoeg auto’s die je naar mijn mening als kunst kunt bestempelen. Echter zijn dit de uitzonderingen.

Ik zie het hebben van een klassieke auto vooral in de hobby sfeer. Prima en leuk voor eenieder die zo’n hobby heeft maar zoals ik al eerder schreef moet je de kosten er van ook accepteren.
@Rick-dos: nouja… ik vind het wel leuk om oude auto’s rond te zien rijden. Er is in de afgelopen 120 jaar veel leuks gebouwd en een beetje stimulans om wat blik te behouden vind ik niet verkeerd.

Behoud van erfgoed was slechts een deel van het verhaal ooit bij de invoering voorzover ik heb meegekregen.
@Alwood: Voor zover ik weet heeft @sjoerdmini gelijk dat dat de gedachtegang was van de afschaffing.

Maar kan het verkeerd hebben.
@Rick-dos: maar het ‘erfgoed’ was de mooie uitleg om het bij meer mensen door de strot te duwen…
@Alwood: Of heb jij het zo begrepen? ;)
@Rick-dos:
Nee, dat heeft hij zo niet “begrepen”. Dat is destijds zo gecommuniceerd….
@jrk68:

Kun je dat ook onderbouwen met een bron of is het vooral bij klassieke autoliefhebbers het argument geworden.

Als ik zo struin dan zijn er toch echt andere meer plausibeler afwegingen geweest….

De vrijstelling is al een aantal keren geëvalueerd door de regering. Voor de eerste keer in 1998 / 1999, de laatste keer in 2007. Net als in 1998 / 1999 luidde de conclusie in 2007 dat de vrijstelling gerechtvaardigd is. Het belangrijkste argument daarbij was de vaststelling dat voertuigen van 25 jaar en ouder inderdaad zeer beperkt worden gebruikt.

Citaat uit de rapportage van 2007 (op basis van cijfers van 2004): Meer dan 50% van de auto’s die minder dan 2.500 km. rijdt, is ouder dan 25 jaar. Per jaargang betreft het circa 6.000 à 8.000 personenauto’s. Van de auto’s jonger dan 25 jaar rijdt 4,3% minder dan 2.500 km. Het rapport toonde tevens aan dat de voertuigen uit de bouwjaren 1970-1979 slechts 0,4% van alle personenauto-kilometers bij elkaar reed.
@Rick-dos:
Jij haalt nu een argument bij invoering door elkaar met een tussentijdse evaluatie….
Ik adviseer je een een weekje te gaan spitten in oude staats couranten, dan ben je fijn van de straat en ga je het heus wel vinden….
@jrk68: Dus met andere woorden kun je het niet onderbouwen maar probeert het met een zwakte bod af te schuiven.

Jaja…
@Rick-dos:
Nee hoor, ik weet dat het een van de redenen was bij de invoering. Ik heb gewoon geen zin om voor een betwetertje het citaat op tezoeken.
Dat mag je dus fijn zelf doen, of je neemt het gewoon aan.
@jrk68: Hou nou maar op. Je argumentatie is lachwekkend “ik weet het dus is het zo”. En dan iemand anders een betwetertje noemen…Good one.
@Rick-dos:
Het verschil is dat ik niet de enige ben met die lezing.
Ook Alwood beschreef het al.
Maar goed ik zou als ik jou was een tv show beginnen “Ricky weet het beter” of iets van die strekking….
Mij kan het niet boeien….
@jrk68: Een lezing hebben van iets en feiten zijn twee totaal verschillende zaken. Maar goed, dat is aan jou niet uit te leggen want “jij weet het dus is het zo”.

Ik stel trouwens nergens dat ik het beter weet, ik onderbouw het alleen beter dan dat jij dat doet. Hoef je het ook allemaal niet zo kinderachtig en persoonlijk te maken zoals jij dat doet.
@jrk68 & @Rick-dos: volg jullie discussie even…en daaruit kan ik alleen maar concluderen dat het steeds lastiger wordt om je ‘eigen gelijk’ te krijgen, als je alleen maar gebruik maakt van internetbabbels. Ben zelf behoorlijk ‘belezen’ en weet verdomd veel van diverse dingen af…maar het onherroepelijk aantonen (met behulp van internetjournalisten) is voor mij ook niet altijd een koud kunstje. Kennis ten opzichte van gestolen / geleende kennis..daar zit de bottle-neck tussen jullie.

/modus Vader Abraham uit ^^
@SjoerdMini: dit is pertinent onjuist! Enige reden van invoer vrijstelling was effectieve lobby van klassiekerkliefhebbers, NIET een groep mensen die vond dat ze na 25 jaar wel genoeg hadden bijgedragen, wat een kolderidee!
@Rick-dos: Ik betaal al wegenbelasting, via mijn dagelijks vervoer. Mijn hobby auto rijd alleen 2 a 3000km/jaar. Die kan ik dus alleen rijden als die andere auto niet rijd. Ik kan immers niet met twee auto\’s tegelijk rijden.

De MRB betaal je per jaar en niet per afgelegde kilometer. Met dat in gedachte genomen is het dus belachelijk dat ik nu twee keer MRB moet betalen, terwijl ik maar 1x MRB gebruik/afneem.

Daarnaast blijft het een feit dat het milieu technisch en economisch gezien beter is om met een oude auto door te rijden. Naar de sloop brengen en een nieuwe auto kopen (en dus laten produceren uit moeilijk bereikbare grondstoffen) is namelijk veel schadelijker voor het milieu.

Tot slot is het ook nog zo dat in de grondwet geschreven staat dat je als simpele burger moet kunnen vertrouwen op de overheid. Wat dus inhoud dat de overheid niet zomaar achteraf een wet terug kan draaien. Dat doen ze nu wel.

Ze kunnen wel de wet wijzigen en stellen dat alle auto\’s die vanaf vandaag nieuw verkocht worden nooit meer MRB ontheffing kunnen krijgen. Maar zoiets toepassen met terugwerkende kracht op een auto die nu al oldtimer is, dan kan feitelijk gezien niet.

Dus het is tijd voor een petitie/rechtzaak. Want achteraf in de kont gen*ukt worden door je eigen regering is nooit leuk.

Als ze het goed en eerlijk willen oplossen dan moeten ze overstappen naar kilometerheffing, dat is pas eerlijk! Waarbij dan wel gesteld moet worden dat een doorsnee rijder (laten we zeggen 20.000km/jaar) onder de streep even duur uit is. M.a.w. dan is jet voor iedereen te betalen. Maak je meer kilometers als 20k? Dan is er 80% kans dat dit voor je baas is, en dan word het tijd voor een nieuwe salaris bespreking.

Hoe het ook zij, deze maatregel is belachelijk en moet aangevochten worden…
@rubend: Zoals ik al ergens hierboven ook al schreef; ik ben voorstander van rekeningrijden. Dan ben je van dit geneuzel af en is het voor iedereen eerlijk verdeeld.

Echter is dat niet de realiteit. Feit is dat het voor jou een hobby is. Ik heb ook zo mijn hobby’s maak ik ook niet altijd gebruik van. Moet ik nu dan maar vrijgesteld worden van bijvoorbeeld de BTW? Nee. Zo ook niet met mrb.

Je verwijzing naar het vertrouwen op de overheid en dat dit in de grondwet is geregeld klopt niet. Je bedoelt, neem ik aan, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en dan met name de vertrouwensbeginsel. Die moet je maar goed doorlezen want wat er feitelijk staat en wat jij denkt zit een verschil in. Daarnaast kan ik het gelijkheidsbeginsel erbij pakken uit die zelfde wet. Daarin staat: De overheid moet gelijke gevallen op gelijke wijze behandelen. Immers word ik anders behandeld dan iemand met een klassieke auto. Die regel in die wet staat wel in de Grondwet. Echter wordt ook hier iets anders bedoeld.
@Rick-dos: Ik snap dat je de vergelijk BTW-MRB maakt, maar die klopt natuurlijk niet. Ik moet nog steeds tanken met mijn hobby auto, onderdelen moet ik ook nog steeds gewoon betalen.

Maar waarom zou ik 2x MRB betalen, als 1 maar in 1 auto tegelijkertijd kan rijden? Zo hebben ze in Duitsland de mogelijkheid om meerdere auto’s op 1 kenteken te zetten -> 1x verzekeren + 1x MRB. Je kan immers als 1 persoon niet in twee auto’s tegelijk rijden.

Maar wat voor vaste kosten heb jij dan bij je hobbies die je nu dankzij de overheid moet betalen, maar die eigenlijk niet eerlijk zijn?

En ik doelde met dat “vertrouwen” op het rechtszekerheidsbeginsel. M.a.w. je maakte keuzes op basis van de huidige wetgeving. Met in het achterhoofd het gegeven dat niets met terugwerkende kracht gewijzigd kan worden.

Anders kun je nergens meer op vertrouwen.

Maar nu word er wel iets met terugwerkende kracht gewijzigd, namelijk de MRB ontheffing.

Zelfde geld voor HRA op lopende hypotheken & de langstudeerboete voor studenten die al aan het studeren waren voordat de boete werd “uitgevonden”.
@rubend: Ik moet ook mijn spullen voor mijn hobby’s. Ik moet elk jaar lidmaatschap betalen echter maak ik daar niet constant gebruik van.

Ik heb ook een motor en twee auto’s voor de deur zijn alleen geen klassiekers en toch betaal ik er mrb voor. Als ik jou redenering zou volgen dan zou dat ook niet hoeven alleen zijn het geen oldtimers dus dan moet ik wel weer mrb betalen volgens jou?

Rechtszekerheidsbeginsel heeft hier al helemaal niets mee te maken. Tenminste het is niet zoals jij het uitlegt. In dat beginsel staat alleen dat besluiten zo geschreven moeten zijn dat de burger weet waar het aan toe is of wat er van hem/haar verlangt wordt.

Maar je redenering klopt sowieso niet. Als het zo zou zijn zoals jij het voorstelt dan kunnen wetten en besluiten nooit gewijzigd worden.
@Rick-dos: De wet kan altijd gewijzigd worden, alleen kan een wetswijziging niet gelden op gisteren, wel op vandaag en morgen.

En nee, ik vind niet dat alleen oldtimers MRB ontheffing moeten hebben. Ik ben voorstander van kilometerheffing. Dan zijn we van al het gezeik en scheefheden in de wetgeving af.

En kan jij dus even duur 1 of 3 voertuigen rijden (naast elkaar, niet tegelijkertijd).

Zoals gezegt, ook ik koop materiaal voor mijn hobby en betaal daar zonder probleem voor. Maar ik o.a. een oldtimer gekozen voor het niet hoeven betalen van de MRB, scheelt weet iets. Als dit niet zo was geweest dan had ik waarschijnlijk een jongere auto gehaald.

Zoals gezegd, deze wetswijziging word met terugwerkende kracht ingevoerd, dat kan feitelijk gezien niet.

Zoals je het zelf al zegt: Rechtszekerheidsbeginsel zorgt er voor dat de burger weet waar hij aan toe is en waar hij op kan vertrouwen.

Met deze wijziging (die met terugwerkende kracht word toegepast, want oldtimers hebben ineens geen ontheffing meer) is het Rechtszekerheidsbeginsel in geding gekomen. Men weet namelijk niet meer waar hij aan toe is.

Maar wat heeft lidmaatschapskosten te maken met een andere belasting als BTW? Dat zie ik even niet.
@rubend: Zoals ik ook al zei: ik ben ook voor rekeningrijden of in ieder geval een vorm ervan. Mijn probleem ligt meer bij de BPM dan bij de mrb. Alhoewel het daarin ook vreemd blijft dat er opcenten in zijn verwerkt. Maar goed, dat is een andere discussie.

Dat dit met terugwerkende kracht wordt ingevoerd klopt niet. Terugwerkende kracht zou betekenen dat het bijvoorbeeld per 1-1-12 ingevoerd wordt en dat je die gehele periode nog mag betalen en dat is niet zo. Er zal een datum bepaald worden (meestal 1-1 van het volgende jaar nadat deze maatregel is aangenomen) en dan moet je pas gaan betalen. Ze zullen dit kenbaar maken en vervolgens voldoen ze aan het rechtszekerheidsbeginsel, want hierin staat dat zij hun besluiten zo moeten formuleren dat de burger weet waar ze aan toe zijn. Dat schreef ik eerder ook al alleen liet jij het stuk van formuleren van besluiten eruit. Hiermee wordt niet meer en niet minder gezegd dat zij het besluit tot het afschaffen van de vrijstelling zo moeten formuleren dat iedereen weet waar ze aan toe zijn of wat de regering van ze verlangt. Dit is heel iets anders dan zoals jij het interpreteert.

Bedoelde met mijn lidmaatschap kosten te zeggen dat ik daar ook btw over betaal. Echter maak ik er niet altijd gebruik van. Moet ik dan ook vrijstelling krijgen van die btw betaling?
@Rick-dos: Als de politiek één ding goed kan, is dat wel de lol uit ons leven halen. De stelling dat lpg-oldtimers per definitie veelrijders zijn is kortzichtig en discriminerend. Ik heb 5 jaar geleden een gasinstallatie in m’n golfje cabrio laten leggen en er sindsdien zo’n 3000km per jaar in gereden. Natuurlijk is er een financiële afweging geweest, maar die was ook gebaseerd op het voornemen nooit afscheid te zullen nemen van dit heerlijke wagentje. De overheid toont nu z’n onbetrouwbaarheid. De vrijstellingsverklaring die ik 5,5 jaar geleden ontving, blijkt nu een wassen neus. De gasinstallatie (waar de overheid óók aan heeft verdiend) mag er weer uit. Die €120 per jaar is niet zo’n ramp, maar de enorme kapitaalvernieting voor lpg- en vooral dieseloldtimers is in mijn ogen misdadig! De overheid heeft ons dus voorgelogen met de wetten waardoor er zoveel oldtimers zijn aangeschafd. De winst van de inbouw van lpg-installaties en de restauratie van oldtimers hebben ze binnen, en nu laten ze hun ware gezicht zien. Ik walg ervan. Ik pleit voor massale burgerlijke ongehoorzaamheid, nu de overheid toont totaal onbetrouwbaar te zijn !!!
Hier in het Oosten zijn het ook meest Hassan jasan en Achmed ook met’s hoor.
Als je een 30 jaar oude pickup of G of Defender nu kwijt wil geef ik hem een goed pensioen in Norge. Wel tegen een “vriendenprijsje” natuurlijk…
K*t diesel echt voor iets voor die 190d’s, stel dan alleen diesel in wegenbelasting. en laat de rest met rust, k*t mercedes
@toeter11: Ik wist niet dat ook echt hele domme jongens hier mochten komen. enfin, Dat diesel heeft er weinig mee te maken. Er rijden ook mensen rond met een LPG oldtimer. (Wil je die ook verbieden? Zullen de amerikanen liefhebbers leuk vinden)

Plaatje om je huilie huilie goed te maken:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/1979-1991_Mercedes-Benz_W126_500_SEC_and_560_SEL.jpg/800px-1979-1991_Mercedes-Benz_W126_500_SEC_and_560_SEL.jpg
@eklasse:
Nee, want van LPG worden ze alleen maar schoner….
Wel een mooie SEC op die foto trouwens….
@jrk68: Jij trapt dus in het milieu argument.
@eklasse: rij zelf een lpg kever heb er 3, vind mercedes sowieso al geen mooie auto vooral die niet
@toeter11: Terug naar de basisschool jij.
Echt waar, mensen. Echt? Zelfs dit onderwerp gaan we even aan de allochtonen ophangen.

Te achterlijk voor woorden gewoon.
@Rick-dos: Het is gewoon zo makkelijk. Gemak is waar de Nederlander naar streeft.
Laat ze maar jaarlijks kijken wat al die 14% bijtelling kanonnen echt verbruikt hebben. En daar een naheffing op gooien. Wedden dat je meer ophaalt dan 153 miljoen. En is makkelijk te controleren aan de hand van tankpas gegevens en lease gegevens. Rij je 1:13 met je Prius of 1:15 met je Ecodiesel (die volgens de folder 1:25,3 doet) lekker bijbetalen. Wil ik wel is zien hoeveel van de Priii je met 160 voorbij komt blazen.
@E34M5Touring: Neh, is een keer ECHT bezuinigen i.p.v. (wederom) meer heffen.
Bijv. werkeloze om 8 uur ’s ochtens aanwezig laten zijn bij de lokale stadshuis.
Hele dag sollicitatiebrieven schrijven.
Ken mensen die werken in winkels.
Ze komen gewoon langs je in de winkel en vragen een stempel aan de medewerker.
En daarmee klaar, hebben ze bewijs dat ze hun “werk” hebben gedaan.

….. Om maar is wat op te noemen.
@kaasboerin: Ja, goed. Maar als je dan toch een groep automobilisten wilt aanpakken…. Prima dat je goedkoop uit wilt zijn met je leasekar, maar als de regels gelden om een bepaalde reden (verbruik, uitstoot etc) en vervolgens gaat iedereen er mee lopen planken waardoor die waarden fictief zijn….. Tja, dan schiet dat zijn doel enorm voorbij. En dan ga je de groep die misschien 2mnd per jaar op de weg zitten met hun klassieker laten schuiven. Het is voor velen de kans iets te rijden waar je vroeger geen geld voor had (ouwe S klasses, muscle cars etc) en dat zijn meestal geen lichtgewichten. Als jij 400,- per 3 maand kwijt bent voor een auto die nauwelijks gebruikt wordt…. Net als mensen met classic Range Rovers ofzo. Die betalen zich straks helemaal een ongeluk.
@kaasboerin: Dan heb je alsnog wel de Hooijmaaiers en de Van Rey’s van deze wereld. Die Hooijmaaiers schijnt 1,5 miljoen te hebben gefraudeerd…
@mdemooistelettervanhetalfabet: Van Rey is nog niet veroordeeld.
@mdemooistelettervanhetalfabet: Ik zeg ook niet dat hij is veroordeeld. Wel schijnt hij zich op zijn minst niet al te netjes te hebben gedragen.
@E34M5Touring: Dat zou echt eerlijker zijn inderdaad. Dan pak je echt mensen op hun ‘belastingvoordeel’. Hypocriete mensen die zo’n ding kopen alleen maar om goedkoper af te zijn maar ondertussen wel overal volgas rijden. Mijn gemiddeld verbruik over 13000km met de 328i? 1:10,5 (fabrieksopgave 1:11). Dan doe ik al veel moeite om zuinig aan te doen, maar ik zie er niks van terug, terwijl mensen maar door blijven knallen met hun mueslibak. Tijd om die mensen met hun Priiiiiiii of welke andere diesel dan ook aan te pakken.
@jzaero: Ik haal met de Alfa 900km op een tank (55 liter). Dan doe ik mijn best om een beetje zuunig te rijden. Dat deed mijn DS3 Eco dieseltje niet. Zelfs niet als je er voor gaat zitten. Allemaal leuk die bijtelling cijfers maar het zegt niks over de daadwerkelijke uitstoot, terwijl dat gemakkelijk te meten is aan de hand van het gem verbruik van de betreffende auto. Dan denk ik belast dat dan. Mensen gaan er zuiniger van rijden en dan hebben die auto’s tenminste zin.
@E34M5Touring: je hebt helemaal gelijk, het hele gezeik is begonnen met het feit dat Nederland het schoonste van de EU wilde zijn. Ze zijn daarna met het \”gratis\” weggeven van die truttenschudders en scootmobielen begonnen. Sinds dien is er kennelijk geen weg meer terug.

Want zeg nu zelf: Dat was toen een fantastisch besluit, wie had nu ooit kunnen voorzien dat werkelijk alle zunige Nederlanders daar gebruik van zouden maken?

En oeps, wat ontdekken we dan ineens? Er komt steeds minder MRB binnen, want alle auto\’s van 10 jaar oud zijn ingeruild op zo\’n nieuwerwetse truttenschudder (die stiekem gewoon 1:11 staat weg te draaien).

Dus wat doe je dan, je gaat ergens anders geld inzamelen…
@jzaero: Haha. Hoe negatief het kabinet het ook mag zijn de oud Nederlandsche jaloerheid kunnen ze je niet afpakken! Hun hebben een goedkope leaseauto en ikke nie, das nie eerlijk. Kom op zeg. De leaserijders zijn de belastingbetalers van Nederland! Je zou respect moeten hebben en de linkerstrook voor ze moeten vrijhouden!
@mashell: gelul, een leaseauto in de bijtelling is momenteel goedkoper als een privé auto van 10 jaar oud, waar je alle reparaties, wegbelaating etc over betaald.
@mashell:
Ik ben niet jaloers op jouw beperkte keuze vrijheid bij het uitzoeken van een nieuwe auto, maar kom niet met dat gelul aan dat het duur is.
Gewoon eerlijk zijn, voor het leasebedrag van een A3 kan je particulier nog geen UP rijden….
En daar heb ik ansich geen moeite mee, ik kan rijden waar ik zin in heb en reken gewoon mijn kilometers door….
@mashell: Ik? Jaloers? Op een Prius? Meen je dat nou? Ik kan dan geen 335i F30 betalen, maar ben anders ruim tevreden met mijn huidige ride hoor…. Je hoort mij niet klagen over mijn auto tegenover die van hun. Waarom hebben zij belastingvoordelen bij aankoop van nieuwe auto’s? Subsidie die door de overheid betaald wordt maar eenmaal bij tekorten dus weer bij de burger afgepakt worden. Dat terwijl een groot deel van die mensen niet eens echt zuinig rijden. Je zegt wel belastingbetalend volk, maar in feite betalen zij dus minder belasting. Meet maar eens het gemiddelde verbruik. Daaroverheen belasten zou pas echt reëel zijn, en ze gaan er ook nog eens zuiniger rijden en hebben die auto’s zin.
‘Elektrisch vervoer biedt veel kansen voor Nederland’
Man man man……. daardoor moeten meer fabrieken komen om die k*t batterijen te maken. plus het maken van energie! word nog wat met het afbreken van die gevaarlijke stoffen… nog een reden om toch te emigreren naar Duitsland!
GE-WEL-DIG
Het nieuwe ‘kabinet’ is nog niet eens aangetreden of ze geven al een BREVET VAN ONVERMOGEN af.
Mijn 1968 Peugeot 404 staat al twintig jaar BINNEN in een verwarmde garage IN MIJN HUIS.
Die auto doet niemand kwaad en nu mag ik gaan betalen om hem af te melden

Goddank staat de Renault R8S nog altijd op zijn Italiaanse kenteken (ik wilde hem nooit laten keuren omdat ik die oude zwarte Italiaanse ‘maffia’ plaatjes zo schattig vind)
Oh ja ik heb de Renault R8S (zwakker Gordini zusje) alleen voor de HEB.

Als deze regenten BALLEN hadden gehad, dan hadden ze deze maatregel alleen maar ingevoerd voor oude DIESELS; dat was aanneembaar geweest en was te verdedigen.

Ooit waren we jongens van Jan de Wit en Michiel de Ruyter en stonden we ergens voor, nu zijn we een zootje laffe blaffers geworden.
Het schoothondje van de VS en van de EU.

BAH.
@desjonnies:
Yep, je hebt helemaal gelijk.
Het probleem met dit “politiek correcte” landje is dat als ze alleen die oude dieseltjes aangepakt hadden, dan had Den Haag volgestaan met 190d paupers die om het hardst “disciminazi” hadden geroepen….
En dat kan natuurlijk echt niet in de oogjes van Samsom….
Hoevaak rijdt een echte oldtimer nou? Alleen met goed weer en evenementen. Jammer dat sommige het blijkbaar dus kunnen verpesten voor de rest. 2012, we gaan er allemaal aan :(
Het aanbod van -BELASTINGVRIJE!!!- MB 190’s neemt al toe, het werkt wel. Maar ik ben er met m’n DS23 niet blij mee.
@bungabungastig: Je legt nogal nadruk op de vrijstelling van belasting.
Van welke belasting zijn ze vrijgesteld?
– Overdacht?
– Assurantie-belasting?
– BPM?
– Accijns / btw op brandstof?
– MRB?
Ik ben dol op vrijstellingen. Roep het eens?
@mout: “BELASTINGVRIJE!!!” komt letterlijk uit een vanmiddag geplaatste advertentie. Niet door mij, dus geen idee.
@bungabungastig: Ah, vandaar. AdBlock rules!!
Afgeschaft? Ook voor alle oldtimers of enkel voor auto’s die de oldtimer status nog moeten halen, m.a.w. de regeling wordt vanaf nu stopgezet?
Sterkte voor alle Mercedes diesel rijders, waarde is ook in 1 keer gereduceerd tot oudijzerprijs.
@bobb: Dat is hun verdiende loon
@nurburgring12: Ben zelf nu ook de klos met 1 van onze auto’s, maar dat is met denk ik 80euro/3mnd nog te overzien.
@nurburgring12: Geldt dat ook voor mijn Corvette C4 uit 1984?! Pffff….
Toch maar eens vragen aan mijn buurman wat hij nu met die 6 Toyota Starlet gaat doen….
@awesome:
Autocrossen…?
Dan heeft hij in elk geval nog een hoop lol van zijn investering….
@awesome: Dit:

Dit vind ik heel treurig. Aangezien ik nog vrij jong ben moet ik rond komen van een klein salaris. Ik woon in de stad waar de huizen doorgaans relatief duur zijn, desondanks zou ik nooit willen vertrekken. Dankzij de recessie mocht ik een nieuwe baan gaan zoeken en de auto die ik zakelijk heb gereden inleveren. Nu ik een nieuwe baan heb, niet ver van mijn huis en zonder auto van de zaak zag ik de 190d helemaal zitten. Zo’n oude Mercedes is toch leuk! Maar nu gaat het mij als liefhebber heel veel geld kosten terwijl ik weinig afstanden maak…daar gaat mn 190d droom!!
@leuiken: jij snapt er echt helemaal niets van. Zie mijn comment onderstaand. Die MRB vrijstelling was er niet voor zielige sloebers, die was er voor liefhebbers van klassiekers!!Als je geen auto kunt betalen moet je gaan fietsen of de bus nemen en niet gaan lopen miauwen dat je zo zielig bent. Als je je best doet op je werk (en niet zoals 90% van Nederland de kantjes eraf gaat lopen en toch zeuren over hoe weinig je verdient), dan kan je gewoon snel een leuke auto kopen.
@flippert: Er staat 190 droom… droom is droom. Niet jouw visie.
@flippert:
shit, je gaat toch niet TWEE verstandige comments per dag plaatsen he??????????????????????????
@desjonnies: ja sorry, sorry, ben mezelf niet helemaal dezelfde tijd..
@leuiken: Och, je hebt geen auto vd zaak en je moet effe wat verder wonen..
Wat heb jij het moeilijk zeg…………..
Sjonge jonge jonge, met deze mentaliteit verbaasd ’t me niks dat er crisis is.
Sorry, kan het toch niet laten om hard te lachen om al die faalhazen die de afgelopen jaren dachten ontzettend slim te zijn door een 25 plus stinkdiesel te kopen (ongeacht welk merk):
1. eerst net als alle andere kuddedieren 10 keer teveel betaald voor een auto puur en alleen vanwege de MRB vrijstelling (de handelaren zeggen: bedankt!);
2. denken dat je goedkoper uit bent dankzij die MRB vrijstelling, maar in werkelijkheid het driedubbele kwijt zijn door een veelvoud aan onderhoud (want een 25+ auto rijdt per definitie niet ‘goedkoop’.. Alle onderhouds garages zeggen: ‘bedankt!’);
3. diezelfde auto in dagwaarde sinds vandaag zien verkruimelen tot slechts een fractie van de aanschafwaarde, zijnde de werkelijk waarde: 50 euro van de sloop (de autosloperij zegt ‘bedankt’!)

Wahaa!! Hoezo pennywise, poundfoolish. Hoop dat het een wijze levensles was, net zoiets als aandelen Worldonline of Facebook kopen. Nooit de kudde achterna lopen..

Vind het evengoed wel K voor de echte klassiekerliefhebbers.
@flippert: Rijdt dat nou lekker zo’n Prius?
@eklasse: haha, mis! NOOIT een Prius, ik ben een petrolhead-extremist en autoliefhebber en zal nooit en dan ook nooit een auto met minder dan zes pitten gaan rijden, al komt Greenpeace me ’s nachts van mijn bed lichten..
@flippert: Zou je niet zeggen gezien je nogal “autoloze” mening.
@eklasse: in een totaal verrotte 190d rijden puur en alleen vanwege de MRB vrijstelling, dat is pas autoloos!
@flippert: Liever een 190 dan een Prius
@flippert: Liever één 190 dan 2 Priussen
@flippert: Mag ik doorgaan? Liever één 190 in totaal verrotte staat , zonder APK, zonder banden dan 3 Priussen.
@eklasse: njet, 190 is echt de ultieme, ultieme Beidermann sloeberbak. Hoe sneu moet je zijn om daar in te gaan rijden? Maar je hebt gelijk: een Prius is net zo erg.
@flippert: BIEdermann that is..
@eklasse: Helemaal met je eens!
Tijd om een partij van de autoliefhebber op te richten?
En ik niet heet Youssef!!
Daar gaat mijn plan om een leuk hobby-oldtimertje te scoern.
@pjotr: Zo dacht ik precies hetzelfde over.
@michelyman: hoezo?? Zie bijdrage 1 hierboven: in de aanschaf worden ze zó goedkoop dat je voor hetzelfde geld zo’n ding mét MRB kunt rijden: je moet dus juist nu je slag slaan en je droomklassieker kopen voor ze allemaal de shredder ingaan, of terug naar het oostblok :-)
Het wordt nog veeel erger…
http://www.youtube.com/watch?v=ypErWjLlWIs
@spylegion: Enkel voor de faalhazen. Het geld is op. Dat schept kansen voor mensen met kloten en armen aan hun lijf, en dat gaat de losers kom-pleet door de mangel halen. Iemand die zijn echte klassieker nu van de hand wil doen krijgt daar buiten NL nog een correcte prijs voor. Het 190D volkje, tja. Fout gegokt. Geen nationale ramp, gewoon pech.
Bizarre maatregel, een eventuele invoering (of toeslag) van de wegenbelastingvrije diesels lijkt mij fair en ook prima uit te leggen i.v.m. de duidelijk hogere uitstoot en kilometrages per jaar.
Voor mij als student/autoliefhebber met 2 oldtimers (mk1 cabrio en mk1 gti) is dit echter een flinke strop.
Deze goed onderhouden auto’s rijden nog geen 500km per jaar, wat ongeveer neerkomt op zo’n €1,- per km! Dit alleen door de iets hogere co2. En dan nog niet eens de waardevermindering meegenomen. Naar mijn inzicht een veel te makkelijk genomen besluit welke puur gericht is om de begroting weer een beetje te dichten. Waar blijven straks de echte oldtimers ?
Hier wordt ik echt misselijk van, dit is zo krom als een hoepel. Ik rijd 5000 km per jaar met mijn Kever, en nou moet ik daar meer belasting voor gaan betalen als die lui in een Bluemotion die 50000 km rijden? Bizar..
@72bug: Tsja, dat probleem heeft iedereen die geen bluemotion o.i.d. rijdt, ongeacht wat het is.
@72bug: Ik rij nog geen 2500km per jaar met mijn saabje… En stop er wel geld in om em te laten lopen en zelfs 2,5l/100km zuiniger te maken! Balen :(…!
Inderdaad jammer dat die mrb-vrijstelling wordt afgeschaft, maar dat komt inderdaad door het misbruik dat ervan wordt gemaakt door mensen die ze als daily gebruiken en zo veel belasting ontwijken…

Dus je hobby gaat toch wat duurder worden als je oldtimerliefhebber bent…

Overigens zou kilometerheffing perfect zijn hiervoor; dan wordt wegenbelasting omgeslagen naar kilometerprijs en worden de oldtimerliefhebber die per jaar maar 500 km rijdt én de oldtimerrijder die per jaar 25.000 km rijdt evenredig getroffen, en dan is een oldtimer rijden vanwege CO2- en partikeluitstoot juist weer duurder.
@flippert Ik verdien boven modaal en ik heb heel wat jaartjes opleiding achter de rug. Ik haal altijd veel plezier uit mijn werk waar ik niet de kantjes er vanaf loop. Leuk leven is duur. Kom je nog wel achter! En anders veel succes met je zuinige saaie leven. Ik vind de prijs die ik moet betalen voor het incidenteel rijden van een auto erg hoog liggen. Gelukkig staat er snel weer gewoon een leuke auto voor de deur, dan maar een paar wijntjes en sigaretten minder.
Vind het lullig voor de liefhebbers, maar wellicht komt er inderdaad nog een klassiekerregeling voor auto’s die minder dan x000 km/j rijden.

Voor de kniepers, centenschrapers en zwartwerkers-met-uitkering: dikke pech, koop maar een Alto. Ook goedkoop en plek voor vier. Of neem controle over je eigen leven als je jezelf zielig vindt.
Daar baal ik wel van. Die paar plezier ritjes die ik per jaar maak… Ach ja het is voor mij maar 34,00 per kwartaal Mag nog van geluk spreken dat ik geen zware auto rijdt.
Ik lees niets over vrijstelling van belasting op zuinige diesels. Verdwijnt dit nu echt in 2014 ? Worden die schone diesels nu eindelijk eens niet gestraft met een belachelijk hoge MRB ?
@bertuss: dat zullen ze waarschijnlijk voor een volgende prinsjesdag bewaren. vanaf 2014 veranderen de belastingregels voor zuinige auto’s sowieso. wat het gaat worden is (helaas) nog steeds niet bekend. Een apart tarief voor auto’s met lage CO2 uitstoot lijkt voor de hand te liggen.
Kan er dan niet een soort keuring voor oldtimers komen waar naar de technische en vooral optische staat gekeken wordt en daarna beslist kan worden of het belastingvrij gereden kan worden of niet? Lijkt me wel handig. Dat je een bewijs hebt dat je in aanmerking komt om belastingvrij te rijden en als je dat niet hebt je dan moet dokken? Dat je verzekering je er aan verplicht om te laten keuren ofzo….??
De aanschaf van van een oldtimer zal, afhankelijk van het merk en type, wel voordeliger worden. Er worden nu soms de meest idiote prijzen voor gevraagd, alleen maar omdat ze wegenbelastingvrij zijn. Wel erg jammer dat sommige klassiekers een enorm dure hobby gaan worden. Je zou maar een Land Rover Defender op diesel hebben, of een Range Rover V8 of Cadillac op Lpg.
@Homer55 zodat ze weer heel veel geld aan die keuringen kunnen verdienen? Je zou zo de politiek in kunnen!! ;)
@leuiken: Ja ik heb geen oldtimer en heb geen verstand van heel die belastingvrij gebeuren. De auto die ik rijd betaal ik gewoon belasting over terwijl er genoeg belastingvrije versies van rondrijden en te koop staan. Mensen vinden mij dom omdat ik niet voor een belastingvrije ben gegaan maar dat boeit mij helemaal niks. De rede voor aankoop is meer technisch dan dat het om de kosten gaat…
Dit is IDIOOT.
Autoblog neem voortouw en organiseer een actie! Benader iedereen van autoweek tot autoclubs.
Ben het helemaal ZAT met dit regeltjes land. Brandstof 2€ de liter, MRB, …
Ik wil actie & ben niet de enige.. Nu moeten we onze stem laten horen. Ik ben een liefhebber & heb daar wat voor over. Dit kunnen ze niet maken!
@Melvivio: Ga je in de rij staan bij: zielige B-acteurs, luie leraren, luie studenten, wereld vreemde vegetariers, Afrika-geweten-afkopers etc etc
@Melvivio: Ow, en nooit in gebiedendewijs verzoeken om: voortouw nemen. Dat is echt te “idioot”. Denk over dat laatste maar eens na.
@eklasse: Een man kan geen verschil maken. Niet in dit land. Als jij dat denkt mag jij nog eens nadenken in welk land je woont. Ik heb geen idee of jij alles zomaar slikt, maar daar lijkt het wel op.
[
Jij werkt zeker om geld te hebben. Jij hebt geen hobbies? Nooit plezier ergens in zeker. Wat als door bezuinigingen jij ineens niet meer in een eklasse kan rijden omdat de regering ineens onredelijk beargumenteerd iets verzonnen heeft wat maatschappelijk verantwoord zou zijn.
[
Je hebt vast ook iets waar mensen vanaf moeten blijven. Als dat ineens zwaar belast word weet ik zeker dat ook jij van een hoog dak zal schreeuwen om de recht te behalen.
[
En nog iets. Wat hebben die andere beroepen er mee te maken? Omdat ik me ergens hard voor wil maken & steun zoek moet ik me aansluiten bij wat jij overduidelijk mindere mensen vind? Lekker sociaal moet jij zijn zeg.
@Melvivio: Het merendeel van de reageerders hier heeft geen oldtimer en zeurt om niks. Als je echt liefhebber bent is die 1200 euro die je moet gaan betalen klote. Niet meer niet minder. De prijzen van oldtimers zullen dalen dus voor de koopmarkt is het prettig. De Daily drivers zullen voor een gedeelte overstappen op een Aygo of zoiets.

Ik vind het erger dat ze die niet aanpakken dan dat ik het erg vind dat oldtimers nu iets meer moeten betalen.

Overal vallen klappen… dus ga niet het zielepietje van de klas uithangen over een ultieme luxe hobby project.

Benzine duurder maken? ik moet nu al elke keer huilen als ik 60 liter wegtank. Slecht plan dus. Kilometer registratie is de enige oplossing. Voor alle auto’s incl. oldtimers, incl Priussen.
@Melvivio: Eigenlijk vind ik alleen de brandstof te duur, dat iedereen netjes MRB betaald is niet meer dan logisch..
@dennisr: wel graag een schappelijk bedrag maken van de MRB. Wat je voor auto’s van meer dan 1200 kg betaalt is echt absurd. benzine, diesel en lpg mogen verder ook allemaal hetzelfde MRB-tarief gebruiken en natuurlijk moeten de laag-CO2 wondertjes ook betalen.
@Alwood: Klopt, daar mogen ze idd wel en beetje in snijden, wat ook best mogelijk is als de oldtimers ook weer gaan betalen, dan kan alles prima een beetje naar beneden,.

ik betaal voor 855 kilo geloof ik 25 per maand dus persoonlijk heb ik niks te klagen..
@dennisr: Kaasboerin geeft de oplossing. Alle belastingen weg & hoog brandstof tarief. Verbruiker betaald. En tegen iedereen die grenstanken als bedreiging ziet wil ik zeggen: Daar hebben we toch politie voor die daarop controleert? En gaat iemand uit Utrecht werkelijk naar de grens rijden om daar dan maar te tanken? Nee.
@Melvivio: De politie controleerd op grenstanken? In welk artikel staat dat dat strafbaar is? En aan welke grens zie jij Politie?

De mensen in Utrecht gaan allemaal huilie huilie doen omdat zij te ver moeten rijden om te tanken in DLD of BE omdat het daar 2 euro minder kost.
Als ik de tabel op pagina 75 van het regeerakkoord goed lees, gaat de maatregel in per 1 januari 2014.

We kunnen dus ruim een jaar belastingvrij rondrijden. Wel aardig van Rutte en co.
Hoe zit het dan als je nu al die vrijstelling hebt? Wordt ook dat terug gedraaid? Of gaat het alleen om mensen die nu een oldtimer aanschaffen, dat zij gaan betalen?
@sprint: hahaha wat denk je zelf?
Vraag me af wat het verschil in uitstoot is tussen een 4 cilinder 190d en een nieuwe mercedes V6 turbodiesel die als warme broodjes de fabriek uit rijden…
@tierelier:
Simpel.
Die 190D’s zijn betaald.
Die nieuwe V6 turbo diesels NIET.
@tierelier:
Kilo’s fijnstof en NoX….
Dit komt dus neer op 804 euro per kwartaal! voor m’n ’86 Suburban die ik een 2 weken geleden heb aangeschaft en vorige week gas in heb laten bouwen.
Duur geintje…
@remivv: Ik kan er niet om lachen, remivv. Je wordt nu op een zeer asociale manier benadeeld.
Waarom krijgen de 190d’s hier het bij sommige mensen de schuld? ook bij de maker van dit NIEUWSbericht. Regel is er door de regering gekomen dus is iedereen vrij te doen wat tie wil met een belastingvrije auto, heel simpel jankerds, dat het word ‘verpest’ nu, komt meer omdat er dan gewoon meer geld binnenkomt voor het kabinet, simpel en niet vanwege millieu eisen blabla. Pak liever die moderne belastingvrije autos aan die in plaats van 1:30 1:18 rijden.
@jeanclaude: Juist! Makkelijk om zondebokken aan te wijzen. Het gaat gewoon puur om geld en we hebben met z’n allen gewoon teveel ouwe zooi in de garage staan, aldus Den Haag.
@jeanclaude: Eindelijk weer een verstandige reactie! Weg met de priussen en Aygo’s!
(De fiscale voordelen dan) –het bestaansrecht van deze auto’s–
@eklasse: nee, die auto’s moeten ook daadwerkelijk weg uit dit land, wordt gek van al die kleine k autootjes op de weg die voor geen meter vooruit komen, oprotten, ga maar fietsen
Oke. Belasting vrij -> 190D -> stink diesel.
De passatjes, golfjes, laguna’s zeker tot het bouwjaar 2006 roeten ook als de nete.
en gaat dit ook gelden voor al onze vriendelijke 2wielers-oldtimers?
het toch niet zo dat de auto die al oldtimer zijn in 2014 opeens wel moeten betalen?

gelukkig is mijn prelude 1000kg dus zal het wel meevallen met MRB. MAAR….. Dan gaat de verzekering ook weer omhoog. lekker!
@redneckdarian:
Gelukkig voor jou en de andere liefhebbers heeft de verzekering niks van doen met dit beleid.
Een oldtimer verzekering is zo goedkoop omdat de verzekerings maatschappijen het risico op claims gering vinden.
@jrk68: Ik denk dat er gedoeld wordt op de verhoging van de assurantiebelasting van 7% naar 21%…Dus toch wel een punt!
@FrankypankyV8:
Daar hebben we allemaal mee temaken, klassieker of niet.
En daar ging dit topic niet over dus die link had ik even niet gelegd….
De sloop gaaat dus vol zitten met lekkere autootjes van de tijd dat auto met gevoel en passie gedesigned werden…
Bijzonder voorstel. Ik rijd in een door jullie zo verfoeide 190D 2.5. Komt uit 1987, dus zou al niet belastingvrij worden, hooguit belasting-arm. Getaxeerd op 11,5K, slaapt altijd binnen, volledig origineel, veel opties af-fabriek en 122tkm. Mag ik mezelf in jullie ogen als liefhebber profileren, of ben ik ook een profiteur.

Vind de hele discussie nogal ‘wij tegen hen’, danwel ‘zij tegen ons’.
@defteling: Fout, alles t/m bouwjaar 1992 zou belasting vrij worden. Enkel zou er vanaf 1986 steeds een jaar bij komen.

M.a.w. een 92er is pas op zijn 30ste verjaardag MRB-vrij waar een 87er dat op 26jarige leeftijd al is…

En om je vraag te beantwoorden, hoeveel km/jaar maak je met die bolide? Ik rij zelf 2 a 3000km/jaar met mijn oldtimer (op super plus, minder mag hij niet hebben).
@rubend: Voor diesels en auto’s op LPG van na 1-1-1987 is belastingvrijheid niet van toepassing (geweest…). Deze auto’s (zouden…) betalen enkel de toeslag voor hun specifieke brandstof en dat gefaseerd richting 30 jaar ouderdom.
@rubend: Oh ja, ik rijd overigens zo’n 10.000km per jaar. Zit vaak veel vakantie en tripjes bij. Vind het gewoon een erg mooie auto en een diesel met automaat onthaast heerlijk. Absoluut economisch niet verantwoord om op diesel te rijden voor mij. Soit
@defteling: Ah, nu je het zegt, er begint weer een lampje te branden (ik heb zelf een benzine oldtimer, dus heb alleen onthouden wat voor mij belangrijk was…).

Maar het is dus wel je enige priveauto?
@rubend: Klopt. Ik woon op loopafstand van het werk en de vrouw heeft een… Aygo … Die geeft niets om auto’s en wil gewoon lekker droog zitten.
@rubend: Een echte klassieker lust geen super 98.
@eklasse: Dat mag jouw definitie zijn, maar ik zie dat anders ;)
@eklasse: Nu ik er over nadenk: Een EVO 16V zal toch ook het liefst 98 of hoger lusten…

Mijn 16v mag i.i.g. geen 95 hebben, vergrote kans op pingelen.
Jammer voor mensen die van oldtimers houden. maar ik heb toch een hekel aan oldtimers.
@maseratizzzzzzzz: dus iedere auto ouder dan 25 jaar heb je een hekel aan? Apart.
@911GT2: Volgens mij is @maseratizzzzzzzz nog wat aan de jonge kant. Als hij over diverse jaren een auto ziet, die hij nu helemaal het einde vind is dat stiekem toch een oldtimer geworden.

En dan -> is die “nieuwe” auto dan ook lelijk/heeft hij er dan een hekel aan? Denk het niet…
@rubend: Daar heb je inderdaad gelijk in, ik ben meer van 2000-heden.
@911GT2: Dat heb je goed gezien.
Staat er ook specifiek in het betreffende akkoord wanneer deze regeling ingaat?
Ook ik rij in een meer dan 25 jaar oude auto. BMW E21 323 uit 1981. Hier was ik al bang voor. We hebben allemaal de 190s en 200s invasie gezien en juist hierin moet onderscheid worden gemaakt. De bestuurders van zulk de 190 en 200 zijn niet de liefhebbers maar mensen die puur de belasting niet willen betalen. Noem het hinderlijk of vindingrijk, dat is een andere discussie. En het is niet een bepaalde bevolkingsgroep maar een ieder die zich wel in zo een bak ziet rijden. Besluit zoals die is genomen is voor mij niet geheel duidelijk. Is het dat de autos die al 25 zijn die vrijgesteld blijven? Of gaat iedereen al rij je een T-Ford belasting betalen. Er zou een criteria moeten zijn. 1. minimaal 25 jaar geleden ingevoerd 2. type brandstof. autos die nu ingevoerd worden om goedkoop te kunnen rijden aanpakken zodat de echte oldtimer liefhebbers om haar vorm, merk, erfenis of jeugdsetiment nog steeds hun geliefde autos kunnen koesteren. Men moet zich niet vergissen dat ook veel centen van oldtimers in het kas terecht komen. Restauratie, onderdelen, APK, aanschaf lpg tanks en dergelijke. Wat betreft een actie helemaal mee eens.
@xlnc: Hoe zie je dat? Als ik een W124 E500 koop in Zwitserland en genoeg geld heb om hem wekelijks vol te gooien met die veel te dure benzine? Waarom ben ik dan geen liefhebber? Je stelt onrealistische en onmeetbare maatstaven.
Hoe moet ik dit voor me zien? Ik betaal ieder jaar als een onnodige som geld om mijn kevertje geschorst te laten zijn. Als ik hem straks af heb heb ik er meer aan hem meteen te verkopen dan hem als 3de hobbyauto aan te houden. Heb ik daar al die tijd, moeite en geld in gestoken…
Ik ben een liefhebber, en heb een auto uit 1987. Deze is gerestaureerd en in goede staat. Ik heb deze nooit geschorst en betaal gewoon het hele jaar mrb. Eigenlijk zou deze dus volgend jaar MRB-vrij worden, maar nee dus.

Ik kan er niet echt wakker van liggen, betalen deed ik sowieso al, en ja de waarde zal niet zo snel stijgen als dat de auto MRB-vrij zou zijn, maar ik denk er niet aan om hem te verkopen.

Fuck politics.
Fijn, heel fijn…Heb ik daarvoor heel Europa afgecrosst op de vrachtwagen. Ruim twee jaar lang 6 dagen per week gewerkt, om eindelijk die Corvette C4 uit 1984 te kunnen kopen!

Ik heb de oude APK-papieren erbij gehaald. Amper 3000 km per jaar gereden. Afgelopen jaar zelfs slechts 945 kilometer gereden, wat mij meteen een kapotte wiellager kostte!

De Corvette stond al die tijd op dezelfde plek, en werd niet eventjes een eindje naar voren of achteren gerold. Dus wiellager kaduuk…

Altijd moeite noch kosten genomen om hem piekfijn eruit te laten zien. En dan komen Rutte en Samson ‘even graaien’?! Waarom de regeling niet geldend gemaakt voor origineel Nederlandse auto’s, aangezien het import een doorn in het oog is?

Mijn C4 is origineel Nederlands. De Golf 1 Gti uit 1981 van mijn broer ook.

xlnc schreef enkele criteria, waar ik mij in kan vinden. Maar ik zou de regeling intact laten voor origineel NL-auto’s van 25 jaar of ouder. En dan alleen ingevoerde auto’s van 40 jaar of ouder belastingvrij maken.

Want wie rijdt er dagelijks in een auto van meer dan 40 jaar oud?

Dit is echt niet leuk meer…

Bovendien heeft deze regeling zo’n kleine 20 jaar geduurd. In deze periode hebben mensen een hobby gekregen, hun geld geïnvesteerd in een mooie auto, anderen hebben gespecialiseerde bedrijven opgestart en er in geïnvesteerd.

Dat wordt nu in één keer de nek omgedraaid.


Ik snap best dat er uitwassen zijn, maar dat kan ook wat subtieler en geleidelijker worden opgelost. Maar aangezien we in Nederland zijn [zie ook de domme opmerkingen over vervuilende rotte bakken, want die vallen vanzelf weg.] zie ik het somber in….
@FrankypankyV8:
Dan weet je vast wel een mooie plek waar je belasting vriendelijk van die C4 kan genieten….
Mocht je nog zo’n plek weten met mooie bochtige weggetjes en bijvoorkeur bergachtig dan sta ik open voor tips….
@jrk68: Alvast bedankt voor je hulp…
@FrankypankyV8: rij niet meer dagelijks maar bijna dagelijks een krokante 1968 kever op lpg
Ik heb vorige week een kever cabrio gekocht uit 1973 leuk als hobby en als collecters item. Maar ik vind dit de meest belachelijke regel die dit kabinet tot nu toe maakt. Het is een benzine kevertje. Maar stel je hebt een oude diesel… Dan ga je meer accijns betalen en ook nog eens MRB… Word een duur geintje… Vind het een hele stomme zet… Zo verdwijnen de oldtimers uit het straatbeeld…
Iemand nog een Alfa Romeo Guilia ti te koop?…voor weinig?…want hier in Zweden zijn auto\’s van ouder dan 30 jaar nog gewoon belasting vrij:-P
@lastbiltekniker:
Lol, die zijn van echte liefhebbers met genoeg knikkers om de fooi die ze aan mrb kosten te betalen….
1 volle tank kost bijna meer dan een jaar belasting bij die dingen….
@jrk68: maar toch het proberen waard!
En uiteraard wordt de klassieke fout gemaakt om die 153M structureel alvast maar als inkomsten in te boeken. Ze gaan er blijkbaar vanuit dat al die klassiekers blijven rijden. De schorsingen zullen het RDW even bezig houden (tijd zat, die hoeven geen imports meer in te schrijven en keuren) en de slopers kunnen weer even vooruit. Dit is een “zero-sum” maatregel die maar zeer beperkt iets op zal leveren.

Oh wacht, het milieu natuurlijk. Dat gaat er met sprongen op vooruit met deze maatregel. Die 130km/h op de snelwegen moet natuurlijk nog even CO2 gecompenseerd worden.
@PolarWolf: Zeg niet dat het milieu er iets mee heeft te maken. Uitstoot CO2 door auto is verwaarloosbaar ten opzichte van industrieën.

Dit is gewoon een misselijkmakend vorm van geldklopperij.
@FrankypankyV8: Hmm, sarcasme is jouw vreemd? ;)
@PolarWolf: gelul, mensen blijven rijden en stappen over naar een Alto, dat is altijd nog beter dan dat ze niets afdragen. Oke, die 153 is mischien wat aan de hoge kant, maar toch..
@flippert: correctie, de 153 blijkt al gecorrigeerd op dit effect ( de auto wegdoen of een lichtere kopen ), het totaalresultaat voor correctie was zelfs 200 mln euro!!
Heb hierboven enkele comments gezien met: “ik rijd maar 5000km/jaar met mijn oldtimer”.

MAAR 5000km?!?! Vind het nogal behoorlijk voor een hobby auto. Dat is gemiddeld ca. 100km/week, weer of géén weer.
@jack_abarth: ?? Een ritje naar de Ardennen op en neer is al snel 500 km bij mij.
@eklasse:

Dan zul je dat nog bijna elke maand moeten doen om aan de 5.000km te komen. Sterker nog, wanneer we pakweg 5 maanden winterweer wegstrepen zul je zelfs bijna 2x per maand moeten gaan.
Sjit, ik zat de maanden al af te strepen tot mijn Midasje belastingvrij zou worden. Maar ach gelukkig heb ik een goede accountant. Zegt ie, wist jij dat je huursubsidie kan krijgen als je je box 3 vermogen wat omlaag brengt? Dus dat heb ik gedaan en nu vang ik 1700 euro per jaar subsidie. Fuck you Rutte en Samson. Ik pak het wel weer terug.
Ik blijf boos.

En wat zo raar is? Die @#$#@ muesli-karretjes mogen nog wel onbelast blijven rondtuffen. Zo’n EV is zonder subsidies niet te betalen, maar je pakt mensen die een hobby-op-vier-wielen hebben?!

Kunnen we alle hobbies opheffen. Klassieke motorfietsen, vrachtwagens stoomtreinen, sportvliegerij. Watersport.

Minder CO2? Doe de TV maar een jaar uit! Kan de meute weer gaan nadenken?

Allemaal vlakke bekkies die dezelfde kant uitkijken met een grijze staar. Vooral doen!

En nou hou ik, voordat ik uit elkaar plof…
Ik blijf boos.

En wat zo raar is? Die @#$#@ muesli-karretjes mogen nog wel onbelast blijven rondtuffen. Zo’n EV is zonder subsidies niet te betalen, maar je pakt mensen die een hobby-op-vier-wielen hebben?!

Kunnen we alle hobbies opheffen. Klassieke motorfietsen, vrachtwagens stoomtreinen, sportvliegerij. Watersport.

Minder CO2? Doe de TV maar een jaar uit! Kan de meute weer gaan nadenken?

Allemaal vlakke bekkies die dezelfde kant uitkijken met een grijze staar. Vooral doen!

En nou hou ik op, voordat ik uit elkaar plof…
“Some men just want to watch the dutch burn”
Laat de auto\’s die hier meer dan 25 jaar geleden op kenteken zijn gezet belastingvrij rondrijden. De import Benzen gewoon belasten. Ik hen net op Marktplaats gekeken en er zijn vandaag alleen al meerdere pagina\’s vol met import sterren erop gezet. Dit zijn de auto\’s die je moet pakken, 99% doet het om goedkoop rond te tuffen.
@Eklase
Ik denk als je mijn verhaal nog een keer leest je heus wel uit kan halen dat ik niet elke W124 eigenaar mee bedoel. Mijn buurman heeft er ook een. Ooit nieuw van de dealer gehaald en nog steeds in bezit. De vraag stellen of hij deze verkoopt? Hell no!!! Dat getuigt van liefde. Als jij de jouwe uit Zwitserland haalt omdat het je om de auto gaat NB E500 dat getuigt van liefde. Nogmaals het gaat niet om de W124 of 190 all in general. Ik vind een 190E amg ook supermooi. Maar ik koop deze niet om het belastingvrij rijden. En nog iets bijna iedere bestuurder is dol op zijn auto van welke jaar dan ook.
De soep zal wel niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend. Heb het niet door het CPB laten doorrekenen, maar volgens mij is de economische schade die het vernietigen van een complete bedrijfstak (oldtimerhandel, restaurateurs, taxateurs, importeurs, onderdelenleveranciers, enz, enz.) met zich meebrengt, groter dan de opbrengst van het beetje extra MRB. Buiten kijf staat wel dat de toestroom van stinkbenzen en andere profiteurs een halt moet worden toegewezen. Maar dat kan op een hoop andere, minder rigoureuze, manieren….

Voor mijzelf betekent dit grapje, LPG en 2400+ kilo, een toeslag van ruim 3000 euro per jaar. Per auto. Voor die 2000 km per jaar. Ik rij gewoon door, maar ik vrees wel dat er een hoop goed getaxeerd mobiel erfgoed spontaan in brand of in de plomp zal vliegen als dit zo doorgaat.
Goed zo… Dan heb ik geen geld meer voor een moderne, milieuvriendelijke auto ernaast en moet ik een LPG-tank in de MG gooien en kilometers gaan vreten. uit “mileu”oogmerk natuurlijk!
@mgmgb: ja, precies, en lekker al ribben breken op je ABS en Airbagloze kappers-MG. Eén keer een goede klapper maken en je bent genezen van veel kilometers willen maken in zo’n oud lijk zonder kreukelzones, als je het al overleeft. Huilie.
Als Ze mijn Mercedes willen hebben dan kunnen ze hem krijgen.. Ik ga er vanuit dat er acties worden georganiseerd ? zoniet dan jaag ik hem het Torentje in !
Jammer van de racistische opmerkingen van een stelletje leeghoofdige beterweters.

I.p.v. af te geven op Youssef en Achmed kunnen we beter kijken waar het probleem echt ligt, nl. bij Diederik en Mark. (yep, twee Nederlandse jongens)
moet ik nu de amazone verkopen en alleen met mijn 850 verder? :(
Dit gaat helemaal een groot probleem worden voor de berijders van oude Amerikanen. (Caddy Eldorado, Chevy impala etc) Die auto’s wegen vaak dik over de 2 ton, en lopen ook nog op LPG (om het nog een beetje betaalbaar te houden).

Gaat een duur geintje worden…
@meneersander: Of voor mijn slagschip verdomme. Ik ga geen wegenbelasting betalen voor mn 2 ton wegende benz!! die is gek!
even terug naar het begin,”de vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt vanuit MILIEU-overwegingen afgeschaft”.
dus als ik belasting ga betalen voor mijn suburban van 2500kg dan is dat goed voor het MILIEU.
ik rij 1000 km per half jaar op gas,dit gaat me incl. wegenbel.ong. 1850 euro kosten.(per half jaar).
Als ik er een benzinetank onderleg en 1000 km per half jaar rij ,kost dat me incl. wegenbel. ong. 1400 euro.
met benzine,ben ik dus per half jaar 450 euro goedkoper uit dan gas.
bij mijn weten is gas beter voor het MILIEU dan benzine.
maar voor 450 euro goedkoper rij ik wel op benzine.
Goede zaak dat dit afgeschaft wordt! De import van oude stinkhokken stopt en ze gaan weer terug naar Polen, Rusland en verderop.
Vervelend natuurlijk voor de ‘echte’ klassieker rijders, maar wees eens eerlijk, het is een hobby en een hobby kost geld!
Kun je het niet betalen, dan moet je het niet doen. De staat is er niet voor om dat te financieren.
De regeling zoals die bestond was dus sowieso al belachelijk.
Oude barrels het land uit!
@martijnvt: Het slaat nergens op dat je wegenbelasting moet gaan betalen voor de paar ritjes per jaar die je er mee maakt… Dat is gewoon keihard naaien, ze hadden de grens voor oldtimer gewoon moeten verhogen naar 30 of 35 jaar en ouder.
@knalfa: oneens. Je gebruikt de wegen net zo goed en daarnaast leveren die oude auto’s een hoop vervuiling, onveiligheid, ongelukken en rotzooi op. Moet mijn moeder die 2000 km per jaar rijdt in haar nieuwe Mazda dan ook gratis rijden? Dus gewoon betalen. Een leeftijdsgrens is niet objectief vast te stellen. Auto=auto=betalen.
@martijnvt: Onveiligheid en ongelukken van oude auto’s? Ik denk dat mijn oldtimer veiliger is dan menig koekblik hier op de weg. En echte oldtimer liefhebbers zijn voorzichter dan de meesten op de weg.

En je gebruikt de wegen inderdaad, maar niet dagelijks eerder seizoensgebonden net als een camper. In de winter ga je niet rondrijden met je klassieker, althans ik niet.

Ik was ook een voorstander van kilometerheffing, wat dus ook voordeliger zou zijn voor je moeder.
Vanaf ca. 1980 rij ik afwisselend Renault 16 (TX/TS/TL)
In 1989 toch maar een harde TS gekocht, nee…. gered van de sloop(!) in la douce. Leuke auto, zo zeer dat ik er een van 1966, een heel basic model naast wilde, ook van de sloop gered. 3/4 van het jaar gestald, af en toe knutselen en beetje rijden, lees… genieten. CO is gewoon laag op LPG en dat verbaast de APK keurmeester elk jaar weer. Oldtimers vuil? Ik had al 8 auto’s versleten/gesloopt (= milieu??) kunnen hebben.
Nee, dit gaat het kabinet weer om de centjes, eerst forensjes kweken en dan centjes halen.
153 miljoen reden genoeg om veel mensen hun auto-hobby duurder te maken.
Misschien ook maar eens kijken naar andere hobby`s… Ik weet niet wat het totaalplaatje is van de kosten VOOR DE OVERHEID rond het spelletje voetbal? Is aardig wat te halen lijkt me.
Terug naar de auto`s: naar mijn idee alles MET km-beperking per jaar zo laten, en de daily`s belasten. Ook de km-beperking is natuurlijk te omzeilen…
Niet eenvoudig allemaal!
@Knalfa: waarom de grens zo hoog? Ik rij met mijn 26 jaar oude Audi ook maar ca. 2500 km/jr…..voor de hobby.
Wanneer gaat nederland staatssteun aanvragen bij europa??
Hartelijk dank aan al die tering 190D’s… Super goed gedaan mensen! Zo’n hok komt door de smerige kut motor niet van z’n plaats maar produceert wel FF 500 gram roet per KM….
Sta ik dan met m’n mooie BMW 520i E28 uit ’83…..
@RobinM: Kun je nuanceren? Ken best wat mensen, zoals ik, die een 190D in de garage hebben staan, al dan niet belastingvrij, die een goed taxatiebedrag op hun naam hebben staan en die uitzonderlijk goed onderhouden worden. ‘Tering’ is natuurlijk ook al niet zo netjes, maar daar reageer ik misschien op omdat ik mensen ken die ‘tering’ hebben gekregen en eraan zijn overleden, zonder ook maar één seconde aan jouw Beemertje en die paar gemiste centen gedacht te hebben.
@defteling:
Ondanks dat er een handje vol 190D’s zijn die goed onderhouden worden blijft het overgrote deel rondrijden in sloopstaat. Binnen mijn reactie suggereerde ik niet dat alle 190D’s in slechte staat zijn maar dat de motor een oude, niet efficiënte diesel is die alleen goed is voor het produceren van veel, heel veel roet. Er zit geen vermogen in zo’n blokje. Dus snel ben je er niet mee maar je produceert wel voor 10 benzine auto’s roet. Dat noem ik nou gewoon klote.
Om trouwens op het woord ‘tering’ terug te komen: als jij boos bent, zeg je dan ‘Hè, wat vervelend!’? Of scheld jij toch ook stiekem wel een beetje met ziektes?
Overigens, reageer je ook als je hier ergens de slopende ziekte kanker leest? Ben benieuwd hoe je hier zelf mee omgaat.
Iedereen kan er voor kiezen om een oldtimer te gaan rijden of niet. Vervuiling? De invloed op de totale vervuiling van die paar oldtimers is nihil. Vergelijken met andere, nieuwe auto’s slaat nergens op. Autorijders unite! Niet tegen elkaar gaan lopen fitten hier. Nu zijn de oldtimerliefhebbers aan de beurt, morgen degenen die een Aygo oid hebben. Als iedereen straks meegaat met de wensen van de regering rijden we straks allemaal in eenheidsworst auto’s, zogenaamd goed voor het millieu en dan verzinnen ze weer iets nieuws! Oldtimerrijders die meer nu moeten gaan betalen en dat vervelend vinden zijn geen zeikerds. Als je eigen risico (ziektekosten) omhoog gaat, of de BTW dan gaan diegenen die oldtimer rijders zeikerds vinden ook uit hun dak. Stel nou dat iemand 5 jaar gespaard heeft voor zijn of haar lievelingsauto (oldtimer) en die persoon heeft m gisteren aangeschaft dan kan het zomaar zo zijn dat die persoon nu 2.500 euro per jaar extra moet betalenen en/of geconfronteerd wordt met een waardevermindering van 1000-en euro’s van de pas aangeschafte droomauto. Of iemand heeft na lang sparen een lpg installatie van €1.500 laten plaatsen, nu waardeloos en een kostenpost ipv eennbesparing!! Hoe kan iemand het daar in godsnaam mee eens zijn, met deze kapitaalvernietiging!! Dealers met showrooms vol oldtimers die ze aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen?

Nou en die 190D? Ik vind m ook niet mooi, maar zo iemand een vervuilende profiteur noemen? Elke 3 jaar een nieuwe leaseauto, waar blijft die oude? Zakelijk onaantrekkelijk om een 3 jaar oude 35k nieuwwaarde Golf te gaan rijden met een dagwaarde van 8k en bijtelling over 35k betalen… Doet dus niemand.. Prive incl MRB, VW mobilliteitsgarantie onderhoud en jaarlijks 2kmafschrijven zo’n Golf rijden is ook onbetaalbaar en kapitaalvernietiging… Duurzaam betekend toch ook “lang meegaan”?? Een w126 MB is niet kapot te krijgen en op LPG rijdend nauwelijks vervuilender dan een nieuwe TDI! Dat het niet eerlijk zou zijn dat oldtimerrijders “profiteren” slaat nergens op. iedereen kan er een kopen, het is toch goedkoop? Valt wel mee dus. Onderhoud, stalling, aanschaf van een goed exemplaar! Ik rijd nu zakelijk (zzp) een passat 2.0 tdi uit 2006. Bijtelling, afschrijving, VW mob garantie onderhoud, MBR en verzekering jaarlijks: om en nabij de 10.000 euro kosten per jaar voor een auto die nu 7k waard is! Ik reed er dagelijks mee, maar werk nu thuis. Ik heb alleen een auto in het weekend nodig eens in de 2 weken. Ik wilde morgen die passat inruilen voor een MB w126 op lpg… Nu niet meer dus, ik wordt gedwongen om een oerlelijke Aygo te gaan rijden. Waanzin… Waarom zijn hier mensen die dat steunen en vinden dat die Aygo een betere keuze voor mij is dan die Benz? Wie ziet er liever de hele dag Aygo’s voor zich? (grijs, blauw of zwart).

Kijk lekker voor je op de snelweg, rij wat je rijden wil, negeer die 190D en kap met dat oerhollandse gezeik over anderen en zie wat die kutkoppen in den haag werkelijk aan het doen zijn.
En we worden weer flink genaaid. Ik rij nu al twee jaar in een Volvo 240 uit ’86. Dat heeft twee redenen. Ik vind het ontzettend leuk, en ik rij er liever in dan welke moderne auto dan ook. Die auto is mijn hobby, en bijna iedere spaarcent wordt erin gestoken. De tweede reden is toch het kostenplaatje. Ik reis doordeweeks veel met het OV, en daarnaast gebruik ik de auto regelmatig. Het is nou eenmaal goedkoper qua vaste lasten dan een moderne auto. Is het dan soms een misdaad om een ietsiepietsie klein beetje te profiteren van een regel?

Een aanpassing om de centenkakkers aan te pakken zou ik dan een betere optie vinden. Daar zou ik ook best voor willen betalen. Maar om als student nou van €0,- wegenbelasting naar €450,- per kwartaal te gaan vind ik nogal wat. Op deze manier vrees ik dat er een groot aantal hobbyisten zijn die hun auto niet meer kunnen onderhouden en laten wegrotten of voor een paar euro moeten verkopen.

Misschien iets om met alle oldtimerliefhebbers eens in Den Haag te gaan staan?
@mr240: met z\’n allen in den Haag gaan staan met je oldtimert mag niet, is namelijk een MILIEUZONE
“levert dit de overheid jaarlijks 153 miljoen op”
iets met rijk rekenen & arm tellen voordat de beer geschoten is…

Mensen die goedkoop rijden zullen dat blijven doen. Die gaan nu met de fiets/scooter/OV, (wat den haag ziet als) belastingontduikers zullen nooit een belastingbetaler worden.
Damn…. was net van plan een mooi oude landcruiser te kopen om af en toe wat door de modder te baggeren en mee op vakantie te kunnen. Maaara als ik voor de handvol weken dat ik er per jaar in ga rijden wel het volle pond aan belasting mag betalen gaat dat feest niet door. Dan hou ik m’n westfield wel. Of ik blijf toch maar in Dubai en blijf m’n brullende, stinkende cherokee rijden.
Goddamn… Heb ik echt net een oldtimer gekocht… :(
@bmw-e30-7bh: heb je het bonnetje nog?
tja, het zat er wel een keer aan te komen,
echter als ik straks belasting moet betalen voor m’n oldtimers, dat is dan jammer maar helaas.
alsof het rijdend houden al geen geld kost van zo’n oud gebakje, daar wordt het door die paar centen belastinggeld niet veel anders van.
overigens, over het algemeen schors je die dingen in de winter, en je hebt nog altijd het voordeel dat je oldtimerverzekering betaald..
in ieder geval geen reden om nu zenuwachtig te worden en de spullen te verkopen..
eerst maar eens afwachten wat er allemaal gaat komen.
Klassiekers, alleen nog voor de betere inkomens.
Studeren, alleen nog voor de betere inkomen.
Een eigen huis, alleen nog voor de betere inkomens.
Gezond eten, alleen nog voor de betere inkomens.
Vakantie, alleen nog voor de betere inkomens.
Goede gezondheidszorg, alleen nog voor de betere inkomens, zo kan ik wel doorgaan.
@saabjes: jankerd, ga lekker in griekenland wonen met je krokodillentranen
@flippert: Daar is de gewone man ook de dupe van de rijke graaiers, waar jij blijkbaar ook toe behoort.
@saabjes: nog meer cliché\’s? Altijd maar klagen dat anderen je het leven onmogelijk maken en nooit de oorzaak eens bij jezelf zoeken voor je mislukte bestaan: typisch nederlands en bij uitstek het gevolg van het volledig doorslaan van de zorgstaat waar we in leven.
@flippert: Idd, dit is gvd 1 van de meest luilekkerlanden die er bestaat.
@saabjes: Shit man tevaak Robin Hood gekeken?
Zit je dan achter je mooie PC met je snelle internet. Wat heb jij het moeilijk, dondert op joh gauw.
FUCK !! Deze ongein gaat mij per jaar minimaal € 914,- kosten…. want m’n kampeerauto van 32 jaar, weegt ruim 2800 kg en stookt diesel…. was de afgelopen 7 jaar blij met de vrijstelling, kon van de MRB vrijstelling een aardig stukje van de vakantie betalen.
@406_v6:
Hoeft niet.
Volgens mij kunt je nog steeds een vorm van een 60 dagen kaart kopen en anders een Belgisch kenteken, tenminste als je ermee naar het buitenland op vakantie gaat.
Je zou dan kunnen overwegen om hem op iemand anders naam te zetten op Belgisch kenteken en hem van die persoon ‘te huren’
je mag volgens mij met huurwagens op een buitenlands kenteken rijden voor een zeer korte periode.
@desjonnies: De 60 dagen kaart bestaat al jaren niet meer, is destijds ingeruild voor het gemakkelijker kwartaal tarief; je betaald 1 kwartaal en je mag daarmee in principe het gehele jaar de weg op. (de overheid gaat er van uit dat je nooit langer als 1 kwartaal per jaar in je camper rijdt).
Op belgisch of duits kenteken zetten is leuk, maar daarmee mag je dus niet rijden in NL, zolang jij tenminste de eigenaar bent van deze camper; bij een controle wordt je nl. gepakt op ontduiking van de belastingen e.d.
Dus deze truc werkt ook niet.
dus laat ons met zen alle terug een paard en kar aanschaffen en de regering 2 keer naaien.. geen belastignen en geen btw op brandstof…
Tweetaktbrommertjes stoten 4x zoveel vuiligheid uit als al die oldtimers bij elkaar. Daar komen er steeds meer van, speciaal in de stad.
Hoe je het ook wend of keert, de echte liefhebber wordt gepakt en dan bedoel ik niet degenen die een in concoursstaat verkerende klassieker bezitten van 20.000 eurie of meer want die kunnen dat wel betalen. Nee ik bedoel de mensen voor wie het een hobby is om een klassieker in een mooie staat te houden zowel optisch als technisch en er bij mooi weer graag in rijden zodat ie ook op de weg te bewonderen is en men niet naar een museum hoeft om van mooi historische auto’s te kunnen genieten. Hiervoor zet de liefhebber elke cent opzij. Natuurlijk maakt hij een begroting van de kosten op basis van de geldende regels. Dat regels aangepast kunnen worden is niks nieuws maar dit is wel erg rigoureus en volgens mij zijn er alternatieven om de zogenaamde knakenrijders te scheiden van de liefhebbers. een goede optie lijkt me het volgende. Degene die zijn auto koestert zal er in de winter niet mee rijden. Hij/zij zal dus naast de oldtimer nog een auto bezitten waarvoor gewoon mrb wordt betaalt. Door nu de regeling zo aan te passen dat er in de winter niet mee gereden mag worden pak je dus de groep die het voor de liefhebber verpest. je dwingt ze op deze manier een andere auto er bij te nemen waar wel mrb voor betaald moet worden en is het voordeel van het belastingvrij rijden enkel en alleen voor de centen verleden tijd. Regeling is makkelijk door oom agent te controleren. Voor het gemak neem je de datums wanneer de zomer en wintertijd in gaat. Ziet een agent dus een oldtimer in de wintertijd op de weg is ie het haasje. Als je dit dan ook nog eens aanmerkt als economisch delict zijn de slecht onderhouden rokende en roestende auto;s in no time verdwenen.
De echte liefhebber kan zij centen dan weer in de auto steken.
@spenkie: die regeling bestaat al!! Je kunt je auto in de winter gewoon online schorsen op rdw.nl dus ophouden met huiliehuilie
-edit: nutteloze bijdrage-
-edit: nutteloze bijdrage-
@flippert: Snap je mijn verhaal nu echt niet of wil je het niet snappen. De essentie is dat als de oldtimer verplicht voor een lange periode van de weg wordt gehaald de bezitter ervan gedwongen wordt er een andere auto bij te nemen waarvoor WEL mrb moet worden betaald. Deze wagen zal hij in de zomer niet schorsen want dat is tegenwoordig ook niet goedkoop meer en GOEDKOOP is waar de knakenrijder op uit is.
Bovendien zal hij dan stallingsruimte moeten hebben of huren want een geschorste auto mag nu eenmaal niet gewoon in de straat geparkeerd staan.
Ik ben perplex. Mijn MB is van 1981. In dat jaar aangeschaft door mijn ouders. In jaren negentig van mijn vader overgenomen. Dit jaar voor duizenden euro’s opgeknapt na ruim een decennium stilstaan. De MB heeft zeer grote emotionele waarde. Vader is overleden, stiefloeder (heeft mijn vader van mijn moeder halverwege de jaren tachtig afgepakt) heeft alles geërfd en afgepakt. MB is enige wat ik heb van mijn vader, zelfs mijn jeugdfoto’s gunt dat wijf mij niet. Nu mijn baan net is vervallen door een reorganisatie en zelfs de stalling een zware last gaat worden wordt het herinvoeren van de belasting de doodsteek. Waarom worden oorspronkelijke bezitters net zo hard gepakt als belastingontduikers?
Leuk als je er meerdere bezit…. BAM komt die extra zak geld!
Weet je wat vervuilend is, een kolencentrale, waar de elektische auto’s mee worden opgeladen
Denkt er nu niemand na over het feit dat er ook nog een hele sub-economie achter de oldtimers hangt?

Restaurateurs
Veilingen
2de handsonderdelen
aftermarket onderdelen
Import
Taxateurs
Onderhoud
Stalling
Beurzen
Oldtimerdagen
Iedereen die ook maar iets verdiend aan die ‘oude hokken’ zal geraakt worden hierdoor. Wij zelf als bedrijf zijnde kijken met afschuwing naar deze afschaffing. En dan zijn wij nog maar een klein bedrijf. Wij werken weer samen met tientallen andere bedrijven waar weer honderden mensen werken die hun gezin kunnen onderhouden door deze ‘oude hokken’.

De ‘rijken’ hebben misschien 5 oldtimers en die kunnen het misschien de belasting wel betalen, maar ze zijn juist zo leuk omdat dat niet hoeft. En ze daarom ook niet kijken naar een garage van kapitaalvernietiging maar juist een investering. En die investering zorgt weer voor werkgelegenheid zodat Henk en Ingrid weer kunnen eten en de economie kunnen stimuleren.

Maar zo wordt er helaas niet gekeken…
*Naar restauratieobject Volvo GL 1300 Combi 1978 met nonnenkappenstoelen (laat op kenteken gezet, eigenlijk 1977 model) en huilt*
En wanneer gaat dit in, 2028 ofzo? Er staat geen datum bij. Hopelijk klapt dit klotekabinent binnen 2 maand en draait het volgende kabinet dit snel terug!
@Tommy2: 1 jan 2014
Heb je ooit seks gehad met een beroemdheid?
Ik ben genaaid door Mark Rutte, telt dat ook mee?
130 km per uur rijden is gelukkig wel goed voor het milieu (daar waar eerst veelal een km. beperking gold vanwege datzelfde milieu!!!!)Zo’n goed onderhouden oldtimer die weinig kms rijdt, is natuurlijk niet langer te tolereren; betalen dus, schorsen is ook niet echt fijn meer, want kost geloof inmiddels ook 71 euro!!!!!
@hortura: 130 rijden gaat ook veel makkelijker zonder al die slome oldtimers op de weg, dus twee vliegen in één klap
@flippert: Onzin kreet! 130 rijden mag maar op enkele stukjes weg, Waar jij wilt racen wordt je toch alleen maar door vrachtwagens die 80 mogen in de file tegengehouden.
Er zijn heel wat minder oldtimers op de weg dan vrachtauto’s ( op diesel!!)
Ik ben in het bezit van een BMW 600 uit 1958. Het wagentje heeft een 600cc 2 cilinder boxermotortje wat minder brandstof verbruikt dan de fabrieksopgave van een Prius. Jaarlijks rijdt ik zo’n 600 km in deze auto.

Het spijt me zeer, maar ik vind het echt totaal van de pot gerukt dat ik wegenbelasting moet gaan betalen. Het enige wat er dan nog op zit is een winterschorsing, echter heb ik begrepen dat hier ook weer kosten aan verbonden zijn.

Naast deze 600 heb ik overigens een 1-serie waar ik keurig 52 euro per maand voor betaal, en wekelijks voor 80 euro brandstof in giet. Ik ben het overigens eens met het feit dat er wel wegenbelasting betaald moet worden voor een Mercedes 190D, om maar eens een zijweg te noemen. Mensen die hard werken voor hun centen, betaling ook naar verhouding. Het zou te gek zijn om de autoliefhebber zo laf te moeten straffen met een ”milieutax”. Schandalig.
@P1m: schorsen kost €60 en als je binnen 12 maanden na ontschorsen weer schorst €120. Oftewel een veelvoud van de MRB op jouw gemotoriseerde rolschaats.

Ergo, schorsen heeft geen zin.
IPV te kutten op deze forum, moeten we snelwegen klem zetten en met zijn allen de 2de kamer in rijden. aaaahh jo fuck it….waar we in Nederland goed in zijn is anderen de schuld geven en vooral lullen op forums en maar accepteren…En niet alleen om de Mtb van oldtimers maar ook ziektekosten en hypotheek kosten gaan omhoog………..
Ik hoor een hoop mensen hierover vloeken.
Helaas heb ik die ziekte , kanker , en is mij hierdoor een hoop afgenomen.
Met veel moeite weet ik nog mijn oldtimer te poetsen en het nodige te investeren om deze netjes te onderhouden.
Deze laatste plezierigheid zal me ontnomen worden omdat ik
gewoonweg de 3520,- euro per jaar wegenbelasting
niet zal kunnen betalen.
wat zal mijn investering in deze hobby van ruim 17.000,- euro nog waard zijn???
bedankt
Arnold
Er is niemand te vinden die nog in de milieusmoes gelooft. Met die leugen tonen onze politici hun grove minachting voor de burger want het is onze politieke kleindenkers alleen om het geld te doen. Het is bovendien droevig dat zal blijken dat onze ambtenaren niet kunnen rekenen want ze zullen bij lange na niet de beoogde som geld binnenharken. Dat is natuurlijk geen echt nieuws want er kan nog geen gemeentehuis gebouwd worden zonder grof over budget te gaan.
Nederland heeft behoefte aan duidelijk en consistent beleid maar onze pollitieke dwergen grossieren in onduidelijkheid. Illustratief is de maximumsnelheid op de snelweg. We leven in een land ter grootte van een postzegel en het is volstrekt onduidelijk waar je nu met welke maximumsnelheid mag rijden. Er moet juist een einde komen aan het eindeloze gedifferentieer dat voor onduidelijkheid zorgt. Het laatste waar we dan ook behoefte aan hebben is deze domme hapsnap politiek.
leuk bedacht van de heren rutte/samsom het gaat aleen geen geld opleveren in de staatskas zijn ze daar nu echt zo dom ?

iedereen die in een old/youngtimer rijd koopt olie/benzine, onderdelen, laat werkzaamheden uitvoeren daar verdiend de staat altijd 21 % aan dat is meer dan de belastingregel opleverd ,temeer omdat er dan ook veel mensen zijn die de auto dan zullen schorsen of wegdoen daar kan je dan helemaal geen belasting meer over hebben

een simpele boer zoals ik zou het anders doen

1 apk weer terug naar elk jaar ook de auto,s van voor 1960 ( kassa)
2 katalysator/roetfilter verplichten lpg /aardgas juist stimuleren! beter voor het milieu en de werkgelegenheid ( dus weer die btw –3 maal kassa)

zo haal je de mensen die goedkoop in een oud barrel willen rijden eruit , die gaan toch niks in een aftandse oude auto investeren

technisch gezien kan dit alles al ( zie duitsland) ik rijd zelf dagelijks in een lelijke eend rond op AARDGAS en met een katalysator de auto heeft een uitstoot die onder die van menige moderne auto ligt

bovendien werkt het in mijn geval averechts moeten we werkelijk weer belasting gaan betalen voor onze oldtimers ( ik heb er 8) dan ga ik ze gebruiken ook !! dan gaan de huidige 2 moderne eruit en rijd ik aleen nog maar in oud spul rond

nee vplgens mij hebben ze tijdens de rekenles op de lagere school liggen slapen
Misschien al gezegd maar ik heb geen zin meer om door de ruzies te scrollen. Ik vind de term misbruik ongepast voor dagelijkse Mercedes diesel rijders (en Golfs en meer). Destijds bij het Grijs Kenteken werd ook over misbruik door particulieren gesproken. Onzin, iedereen mag gebruik maken van geboden legale mogelijkheden. Dan moet de overheid beter nadenken. Als de overheid anders gaat denken dan moet ze niet zomaar wat afschaffen. Daarmee pak je de zo graag genoemde hardwerkende Nederlander en ben je niet betrouwbaar wat de overheid zo graag wil zijn heb ik begrepen. Bovendien rekent men zich rijk want die Mercedessen en de rest gaan weer terug naar het buitenland of worden een groot deel van het jaar geschorst (net als de dubbele cabine busjes). Ik ben positief over dit kabinet (vergeleken met de afgelopen 10 jaar) maar dit is niet netjes. Ik heb zelf overigens geen oldtimer maar had er graag één willen hebben, nu niet meer. Ik kijk naar het totale plaatje. Geen MRB is leuk maar je onderhoud is duurder en verbruik vaak hoger. Een oldtimer moet van mij minimaal even “goedkoop” zijn als een gewone occasion. Dan heb ik de extra zorg over voor een auto met (meer) karakter.
Jammer dat de Mercedes rijder hier de schuld van in de schoenen wordt geschoven omdat daar simpelweg de meeste oldtimers van rond rijden op de Nederlandse wegen
Dit bewijst wel weer de kwaliteit van deze auto,s.

Zelf ben ik oldtimer liefhebber van a-ford tot trabant

Mensen die leven van de minima kunnen op deze manier ook een leuke grotere auto rijden
wie een beetje handig is met auto,s komt een heel eind
koop een Mercedes 190d Of Volkswagen golf met LPG installatie en geniet van deze regeling wat ik inmiddels ook als 7 jaar doe.
Dit wordt deze groep mensen straks ook weer afgepakt
erg jammer..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).