VW Golf & BMW 3 Serie zijn de populairste occasions

Auteur: , 95 Reacties

Opnieuw heeft de auto-afdeling van Marktplaats een statistiekenorgie gehouden om te kijken waar de voorkeuren liggen van tweedehands autokopers. Opvallende trend: we zijn steeds vaker opzoek naar een automaat.

Automaat niet langer bejaard
Vorig jaar werd uit cijfers van de site duidelijk dat tweedehandsjes steeds vaker in de kleur zwart werden gekocht. Het opvallende statistiekje dit jaar is dat we en masse opzoek zijn naar een automaat. Handmatig roeren in een bak vol tandwielen en synchromeshringen raakt uit de mode? Of is het omdat automaten van tegenwoordig -met name de bakken met dubbele koppelingen- gewoon veel beter werken dan de ouderwetse automaat met planetair tandwielstelsel? In 2011 werden pagina’s met het zoekwoord ‘automaat’ bijna 4,5 miljoen keer bekeken, terwijl ‘handgeschakeld’ niet verder kwam dan 3,2 miljoen keer.

Nog meer stijgers in de categorie zoekwoorden waren termen als ‘garantie‘. In 2011 steeg het aantal zoekopdrachten met 20,6%. En ja, ook dit jaar was zwart weer de meest populaire kleur op MP. Gevolgd door zilver/grijs en blauw.

Golfjes en Bimmers
Het klinkt al lang niet meer als een verrassing. De Volkswagen Golf is nog steeds de meest gezochte tweedehands auto van Nederland. Eenheidsworsten brengen nou eenmaal geld in het laatje. De tweede plek is wederom vergeven aan de BMW 3 Serie. Hoe ouder ze worden, hoe fouter het imago. Liefhebbers-exemplaren daargelaten. Toch willen we ze nog steeds graag hebben als tweedehandsje. De derde plek wordt ook bezet door een Beierse, maar dan in een iets groter formaat. De 5 Serie, die vorig jaar nog genoegen moest nemen met een vierde plek maar nu de Audi A4 van het podium heeft gekickt.

het blijkt maar weer dat MP overspoeld wordt door vaders. De meest gezochte carrosserievariant is namelijk de ….tromgeroffel… Stationwagon! Gevolgd door de sedan en de hatchback. Komen deze voorkeuren een beetje overeen met jullie beeld van de ideale occasion? Of heb je liever iets ander dan een zwarte VW Golf Variant met DSG-bak en 16 jaar garantie?95 reacties

Niemand wil een tweedehands Audi ? Tja onderhouds kosten he.
@norge: aaaaah… Ik heb wel met je te doen hoor…..
@norge: In het geval dat je komt te overlijden door een auto ongeluk, wat ik je overigens niet toewens, hoop ik wel dat het een 2e hands Audi is.

Zal bloedspetters verwijderen bij een Audi ook duurder zijn? Heb je dan premiumbloed?
@norge: Een BMW kost net zoveel, dus daar zal het niet aan liggen..
@jzaero: in onderhoud ? In de verste verte niet.
@faithnomore: Ok. Maar een grote beurt voor een BMW is al 600-800 euro en als er dingen vervangen moet worden, tjah dan praat je al helemaal over hoge bedragen.
Een Golf lijkt mij echt vreselijk…. Iedere keer als je naar je auto loopt dat gevoel van ontevredenheid het opgaan in de massa.gezellig met zn allen in de volks-wagen.. JAK NEE MIJ NIET GEZIEN NEver NOOIT NIET.
@tvrspeedsix: Hoi Golf hater! Misschien eerst eens keer in een golf gaan zitten/rijden! Dan praten we wel verder, want dat gevoel heb je echt totaal niet. (het is geen koreaan maar een DUITSER namelijk!)

M.V.G iemand die wel eens een golf 4,5,6 gereden heeft! :P
@lamborgfan: Hoi Golf-fanboy, veel plezierige en fijne KM’s toegewenst. Its just not my cup of thee.(waarom zou je er in moeten rijden als je juist niet dat gevoel wilt hebben van het op gaan in de massa??)
@tvrspeedsix: 1)Ik ben geen golf fanboy, 2) Je moet/hoeft er niet in te rijden. Alleen ik vind je comment nogal nutteloos net als de meeste VAG haters hier op autoblog. Dat heef toch niks met auto’s te maken? alleen met status!! En dat vind ik erg jammer, want(bijna) elke auto heeft zo zijn plus en min punten! En je basseert op 1 min punt gelijk (in mijn ogen want het lijkt je vreselijk om erin te rijden) dat het maar 3x niks is! Nee ff serieus zie jij jezelf al uitgelachen worden in TVR speed6? (ik wel) wel stoer natuurlijk omdat de buurman hem NIET heeft!
@lamborgfan: je hoeft je niet gelijk tegen je schenen getrapt te voelen…. Tja jij noemt mij een hater dan noem ik jou een fanboy. Maar ff serieus ik heb het niet over rij-eigenschappen. Dat zal ongetwijfeld wel goed zitten zoals je al beschrijft. Maar ja ik bedoelde eigenlijk het ontwerp ik kan er namelijk minder van genieten als iedereen net als je buurman dezelfde heilige koe heeft. Snappie??
@tvrspeedsix: Daar heb je gelijk in! ze zijn allemaal 6 tinten grijs of zwart als je ze tegen komt.. Ik zal hem zelf ook niet zo snel kopen/leasen, tenzij je heel veel extra opties zou kunnen krijgen voor een bak minder geld t.o.v de concurrentie. Maar anders.. ik vind een nieuwe astra sports tourer wel een stuk mooier. En qua oude auto’s heb ik iets meer met een honda civic (ik draag wel eens een petje ;P )
@lamborgfan: Nou, ik heb er wel in gereden. Niet bepaald een inspirerende ervaring, kan ik je melden. Dat stuurt net zo strak als een busje. Dus wat klets je nou eigenlijk?
@kevlard: ik ben geen golfhater or lover, maar als je zo’n hok met een sportonderstel hebt (Sportline) of de GTI dan rijdt en stuurt dat gewoon erg goed. Tuurlijk de 1.4 Comfortline en Highline zonder sportonderstellen zijn dweilen maar dat is ook zo bij de Astra en Megane. Focus daarentegen heeft ook een goed onderstel zoals iedereen weet.
@kevlard: Okee dat is natuurlijk mogelijk! welke golf-serie was dat? Misschien ben jij al wat luxer gewend maar naar mijn mening is met een golf niet veel mis mee! (spannend is het niet! maar voor woon/werk verkeer lijkt het mij wel prima) Ik moet wel zeggen het kan echt VEEEEl erger! 1 ervaring gehad met zo’n kia pic.. dinges en sjezus dat was pas een dweil!
ik wil wel een 2dehands blauwe BMW 5 serie (E39) of een zwarte 2dehands audi S8(D2)
@love4sportcars:

en waarom heb je ze niet dan ??
@lincoln: Niet iedereen is zo rijk als jij…
@Esprit_de_Flandre:

kwestie van wensen bijstellen richting betaalbare ..
@Esprit_de_Flandre: Oeps, beter een hrefje gebruikt. Staat wat eleganter…
@Esprit_de_Flandre:

Afghanen zijn gek op die dingen voor de export ..
die dingen hebben werkelijk alles mee ..

eeuwig respect voor de Alto ..
@lincoln: Same here. Echt niet sarcastisch bedoeld. Ik hou van dat soort underdog-bakskes. Met moeite 130 op de snelweg, maar je geraakt er ook mee tot in het zuiden van Spanje. En terug…
zijn van die wannabees ..

willen net doen of ze een lease-bak hebben ..
Ja volvo 850r station in het geel me die prachtige grijze 5-spaaks r-velgen :D
Dit wist ik niet, nu behoor ik officieel tot de mainstream.. :(.. Alhoewel, die van mij is 5 jaar oud, de gemiddelde 3er occassion is 15 jaar oud.
@kaasboerin: 3er is maar zo mainstream als je krijgen kan ;) Ford Mondeo was exclusiever in de tijd van de E46. Maar maakt het uit? Als je plezier van je auto hebt, dan is het alleen maar leuk. Ik zoek naar 8-11 jaar oude occasions, nog enigzins te overzien!
@jzaero: De E90 heeft voorlopig nog geen ‘petjes’-imago. Zodra die dat begint te krijgen hop ik gauw over naar de volgende BMW.
@kaasboerin: Een van de redenen waarom ik geen E36 wil. Al komt dat ook doordat ik de E46 veel mooier vind. Ach, een E90 kan nog lang door hoor! Het is ook wel een auto die zich daar minder voor leent. Hij is veel sierlijker!
@jzaero: En toch, je zult zien hoe hard ze erin zullen slagen om hem te vern**ken…
@Esprit_de_Flandre: Twijfel ik niet aan nee.
@kaasboerin: Haha, ik heb 2 3 serie’s… Behoor dan helemaal tot de middenmoot, overigens geen station of automaat ;)
Stap nog elke keer met plezier in m’n Golf II :)
@lincoln: nog wat sparen hé, het geld groeit iet op mijn rug. ik heb net een wagen gekocht voor “het normale leven”, nu nog eentje voor er zondag mee los te gaan.
@love4sportcars: laat me raden.. een Golf :P
Ik wil ook een BMW..
En als dat niet lukt wil ik ook best een Golfje, zo’n lekker fout Golfje II, plat op de grond en het geluid van een Ferrari.. is gewoon leuk, maar een Golfje III is ook welkom, IV dan weer niet.. Maar het liefst een BMW hoor, mooie E36, 320 of 325 Coupe.. heerlijk :) gewoon een mooi wagen..

een een wagon ? jaa zat ik ook al aan te denken, maar ik wil er dan een pickup van maken en dat zullen de meeste vaders wel niet doen.. al hoewel, een verlaagde golf III is ook wel leuk hoor.. is toch weer anders dan de rest..

nja, ik zal wel bij het foute petjes volk horen, ondertussen hou ik het meest van de Amerikanen..
Owja, wat betreft automaat, is best chill hoor.. heb er wel eens in gereden.. maar het heeft me inmiddels zoveel moeite gekost om toestemming te krijgen voor een gewoon rijbewijs dat ik echt niet automaat ga kopen.. pak ik die van mn ouders wel :)
@dennisr: het geluid van een Ferrari?????
@maseratiferrarilover: ik zeg ook maar wat.. :P

@kaasboering: geen idee, ik denk doorgaans voor mezelf en heb nog nooit een pet gedragen.. :)

zal het anders zeggen, plat op de grond met een mooi geluid :)
maar dan zonder de g..
@dennisr: Mooi geluid? Dat belachelijke gebrom met 1500 tpm? Je hoort direct dat dat tupperware betekend man.. Niet doen dus. ;)
@kaasboerin: belachelijk gebrom is geen mooi geluid.. dus dat bedoel ik niet :) is wel leuk geluid uit te krijgen..
@dennisr: Niet met de uitlaatjes die je vaak ziet, ook wel lastig hoor, een viercilinder met knalpot wordt algauw geassocieerd met petjesvolk. Er zijn wel mooie viercilinders geluidjes. Deze klinkt best goed:

http://www.youtube.com/watch?v=HHszhNf6QgY

En ook de nieuwe 328i:
http://www.youtube.com/watch?v=NIwlgQVMsxU

Maar goed, dan dwaal ik een beetje af, dit zijn natuurlijk geen normale tweedehandsjes
@jzaero: leuke geluidjes idd, is die nieuwe BMW geen geluid box ? :P

kost bij een oudere wagen wel iets meer moeite om er een soort gelijk geluid uit te krijgen.. zeker bij een Golf II..
@dennisr: Klopt, maar als je over oudere auto’s spreekt, hebben deze een nog veel rauwer geluid.. Pruttelende 4 en 6 cilinders die als je op het gas trapt hun uiterste best doen om een beetje power te leveren, tegelijk met een subliem geluid! Tegenwoordig heb je dat gevoel veel minder. Het lijkt gedistantieerd te zijn van de cabine én zelfs buiten is het soms te soft.
@dennisr: In short, ik houd wel van ‘subtiele’ viercilinders die neigen naar een 6 cilinder geluid, zoals autoblog al over de 328i zei.
@jzaero: Over rauw gesproken, ’t geluid van m’n 318i is pas rauw lager in de toeren, zodra je ’t gas intrapt.. K&N luchtfilter ftw.. :lol: :oops:
@kaasboerin: M3 CSL Airbox erop, hoppakeee
@dennisr: “zo’n lekker fout Golfje II, plat op de grond en het geluid van een Ferrari”… Hahahaha, dus dat denken al die petjes dus..! Hahahahaha.
@norrit,

Jouw favoriete merk gaat meteen door de shredder en dat is maar goed ook. Straatvuil moet je opruimen.
@blo3to3t: haha, nee hoor, een A6 :D
Momenteel aan het kijken voor een BMW E46 320Ci of een 320i sedan. Handbak, benzine. Begrijpelijk dat die auto’s erg gewild zijn. Een Golf is een veilige keuze, de BMW is een van de leukste ‘betaalbare’ auto’s die ook nog enigszins praktisch zijn. Er is veel ander leuk spul te krijgen, don’t get me wrong, maar een BMW 3 serie stuurt leuk, heeft redelijk veel ruimte en heerlijke motoren. Als we praten over auto’s van 5-10 jaar oud, dan hebben we het over een periode waar de 3 serie duidelijk klasseleider was. Het was de best verkochte middenklasser op dat moment. Niet gek dat er nu ook veel naar gezocht wordt. Bij mij is het een beetje voorliefde, maar ik kan mij ook voorstellen bij andere mensen dat ze wel zo eentje willen. Een Audi A3 is ook wel erg populair trouwens.
@jzaero: de A3, dat is een golf..
@dennisr: Tjah, ik ben geen Audi liefhebber, dus ik wilde dat niet zeggen =p Maar goed, het is inderdaad een Golf met vier ringen, maar juist daarom ook gewild. Veel mensen die ik ken willen er wel één. Maar ik sla de A3 over.
@jzaero: :P de E46, pracktige auto.. vind het gewoon de mooiste BMW tot nu toe.. zowel de Coupe, Station en Wagon.. alle 3 prachtig.. wil er zelf ook 1 bezitten, maar dat is voor later..
@jzaero: Correct, sterker nog, bij het uitzoeken van mijn 1e auto keek ik ook naar de A3. Achteraf nooit en te nimmer spijt gehad van mijn uiteindelijke keuze.
@kaasboerin: nooit en te bimmer..
@dennisr: Leuke woordspeling hahaha
@kaasboerin: Sowieso geen spijt.. Zeker als je van de officiële dealers koopt is het vaak een goede koop. Laatst een slechte ervaring met een bepaalde BMW dealer gehad, aantal keren over gesproken en niet goed opgelost. Na een enquete die we opgestuurd kregen van BMW Nederland, heeft de directeur ons opgebeld om het alsnog voor ons op te lossen. Uiteindelijk toch wel een beetje aftersale-service. Dit hoort erbij. De auto’s zijn prima, service is prima, wat willen we nog meer? Oké er zijn gevallen waar klanten minder blij mee zijn.. Maar dat is overal zo.
@jzaero: De service van de gemiddelde BMW Dealer is relatief gezien helaas beneden pijl, ik zeg er wel bij dat dit natuurlijk zeer verschillend is per dealer. Anyways, laat het me weten wanneer je je zoektocht naar een nieuwe bolide opstart, wil graag helpen, bovendien, auto uitzoeken.. Bijna niks leukers!
@kaasboerin: De dealers waar wij zijn geweest zijn op zich prima. Hans Severs is in ieder geval aan te raden. Het ligt ook wel aan je locatie..

We hadden dus een automatisch dimmende binnenspiegel besteld op onze auto. Deze bleek achteraf niet erop te zitten, terwijl ze bij de verkoop ons wel had verteld dat deze erop zou zitten. Als dit niet het geval was, hadden wij onze oude spiegel overgeplaatst. Hooguit dat we wat meer moeten betalen. Na veel getouwtrek kwamen we er niet uit en zei de dealer zelfs dat de spiegels niet voor het huidige model geschikt waren. De spiegel komt uit 2008, dus onmogelijk dat het niet past op een E60 2008 model. We hebben zelfs vanuit die ene dealer gebeld naar Hans Severs (waar wij onze oude spiegel hadden laten plaatsen) om te bevestigen dat het wel degelijk mogelijk is om zo’n spiegel te monteren. De verkoper kwam er niet omheen en heen na een aantal klachten niet meer op ons gereageerd. BMW Nederland heeft vervolgens een enquete gestuurd voor klanttevredenheid. Deze is naar eerlijkheid ingevuld en paar dagen later werden we gebeld door de directeur. Deze heeft besloten dat onze auto binnenkort opgehaald wordt, waarna de spiegel wordt gemonteerd én hij wordt ook weer teruggebracht. Beetje jammer dat het zo moeilijk moest gaan, maar toch aardig dat ze het proberen op te lossen..
Dan zou je verwachten dat je een mercedes CLK uit 2007 voor een prikkie op de kop kan tikken? aangezien iedereen een bmw/audi wil…
Dat valt dan wel weer een tikkie tegen.
@jorden: Voor die dingen betaal je nog steeds 18.000-25.000. Misschien is dat juist wel de reden waarom ze minder gekocht worden, omdat ze duur zijn.
@jzaero

Ja dat zal ongetwijfeld de reden zijn. Maar het onderzoek van Markt Plaats is gebaseerd op alleen zoektermen. MB niet geliefd bij markplaats bezoekers denk ik!
@jorden: Denk dat de Mercedessen van 5-10 jaar geleden ook niet de beste van die klasse zijn. Als je het over 2007+ hebt, je dan wel, maar dan zoek je vaak niet op marktplaats, maar op de Mercedes-dealer sites. Neem ik aan.
ik heb alles liever dan een golf. mot niet de grootste eenheids worst. wil iets dat niet iedereen heeft… zo maak je teminste onderscheid :P
@spykerboy: Die 325i E36 is ook niet echt onderscheidend ;)
@jzaero: weet je wat pa onderscheidend is? Een Saab! En wordt ook steeds onderscheidenerder… ;)
@Svenska_Aeroplan_AB: Klopt, respect :)
@Svenska_Aeroplan_AB: zowat al mijn buren rijden saab, het gebeurt vaak dat er vijf op een rij geparkeerd staan!

Als ik mij wil onderscheiden zal ik dus moeten verhuizen of mezelf een golf aanschaffen :)
@jzaero: klopt. maar wel in de kleur zoals de mijne :P en voor circuit gebruik is het goed gneoeg :P
“In 2011 werden pagina’s met het zoekwoord ‘automaat’ bijna 4,5 miljoen keer bekeken, terwijl ‘handgeschakeld’ niet verder kwam dan 3,2 miljoen keer.”

Zever! Gezever!

Dat bewijst HeLeMaal niet dat Automaat zoveel populairder is geworden. Om de simpele reden dat mensen die een handbak zoeken, dat niet als zoekterm gebruiken. Een handbak is zo gewoon dat als je een auto zoekt op een tweedehandssite, je gewoon het model intikt en er van uitgaat dat je nagenoeg allemaal handbakken krijgt voorgeschoteld. Het is pas als je een uitzondering zoek, een automaat dus, dat je die zoekterm ook gaat gebruiken, om alle handbakken eruit te filteren.

Om echt te weten hoeveel populairder een automaat is geworden, moet je het zoeken op automaat over de jaren vergelijken, niet in hetzelfde jaar met ‘handbak’ als zoekterm vergelijken…
@Esprit_de_Flandre: Een gelijkaardig fenomeen doet zich voor bij de zoekterm ‘stationwagen’ bvb. Als je een Golf vijfdeurs wil, zoek je op ‘Golf’. Als je een Golf Variant wil zoek je ‘Golf’+’station’…
Ik heb regelmatig in de golfjes 3 van mijn broer gereden. Ondanks dat het misschien petjes auto waren. Ze waren uitgerust met 6 cilinders. Dus zeker niet vervelend om mee te rijden.
.
Mijn BMW E39 zien je als sedan ook vaak als een sjonnie bak rond rijden. Ik vind het persoonlijk altijd gewoon zonde. Dat mensen zoveel afbreuk kunnen aanbrengen aan zo’n schitterende auto.
@Vreddy_B: Eens, een auto is standaard vaak zoveel mooier. Bij Japanners kan het, mits met mate, maar bij de meerderheid van de automerken vind ik het mooier standaard.
@jzaero:
Tuning kan wel, mits met originele merk onderdelen.. Helaas denken anderen daar anders over. Hoewel het is wel onderscheidend op straat en je kan af en toe nog eens lachen!
@Vreddy_B: OEM tuning zoals M-performance en Performance van BMW kan prima. Nismo en dat soort zaken ook! Maar tupperware crap hoeft van mij echt niet nee. Je hebt wel goede tuners er tussenzitten, G-Power vind ik wel kunnen, maar vaak gaat het mis.
@Vreddy_B: Precies.. ‘Tunen’ heeft eigenlijk verschillende kanten, zolang je alles OEM houdt is er niks aan de hand, maak het niet te extreem.
golfjes vind ik prettige auto’s,heb golf 3 t/m 6 gereden,ben er zeer tevreden over, alleen jammer dat je ze in elke straat vindt, hou meer van exclusiviteit. mijn broertje was een golf hater tot hij een golf 6 had gereden. was direct van mening veranderd.
@theblackdude:
Er is op zich niks mis met een auto. Het is een neutrale prima auto, niks meer en niks minder.
..een auto zoeken op Marktplaats.nl….damn ! XD
Nog ff in de AH vakkenvullen, en dan een BMW E46,
316i met M-logo, dikke bumpers en spoilers getinte ramen.
Dikke AMG velgen eronder (met BMW logo) en 4 uitlaten.
@marokkaanseheld: Hahahahaha.
@kaasboerin: 1 geluk, fouter dan hem word je nooit.. ook al bestaat je hele wagenpark uit 3-series en golfjes..
@kaasboerin: Lach je naar mij honneponnetje? :$
geloof het of niet.. als ik het geld had kocht ik deze: http://link.marktplaats.nl/509462339?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=47896

dan wel geen golfje, maar is toch vergelijkbaar.. en zo fout als maar kan :D
@dennisr: Koel! En dan, net als ik vorig jaar, meedoen met de Carbagerun ;) (ik meegedaan met een 4WD Civic Shuttle van ’89
@integraturbo: chill :o maar bij garbage run mag hij maximaal 500 euro waard zijn toch ? is zo’n honda zo goedkoop ? :P wel super vet om mee te doen zeker ? ik wil sowieso nog een keer meedoen, deze polo is er wel geschikt voor idd :D
@dennisr: Mwah, in eerste instantie is die 500 euro de max dagwaarde maar mocht dat meer zijn dan maken ze er zeker geen probleem van. ;) Ik zou eerstkomende keer (winter editie) weer meedoen maar gaat helaas niet door (koophuis).

De rit op zich is al een hele ervaring maar de foto of verzamel opdrachten maken het een stuk leuker! “Ga op de foto terwijl je aan het ontbijten bent bij een pools gezin” of “ga op de foto terwijl je brommer aan het rijden bent in slowakije” of ergens een 2e hands tv zoeken/kopen. Ga bij iemand in tsjechie in bad en maak er een foto van etc. :)
@integraturbo: En ja, bij al die keren was ik de lul en moest op de foto.. *_*
@integraturbo: wtf xD moet je serieus dat soort opdrachten doen ? wel heel gaaf, maar best een opgave.. niet elk gezin laat je zomaar binnen en je mag vast niet elke brommer even lenen..

moet het echt een keer meemaken xD keer met een vriend ofzo.. super vet :D
@dennisr: En die polo moet nog een tikkie lager, zodat de vonken er onderweg vliegen i.v.m. uitlaat tegen asfalt.
aanschaf bij een audi of een bmw van bouwjaar ’95 is nog wel te doen, maar het onderhoud daarvan is gewoon heel duur.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).