Wat is de langste file waar je ooit in hebt gestaan?

Auteur: , 69 Reacties

Files zijn het helemaal dit jaar. Dankzij de grote trek naar het zuiden staat half Europa vast maar zo extreem als in China is het hier nog niet. Een file van 12 dagen.

Een file van 100 km die 12 dagen duurt. De langste file in de geschiedenis. Een gevolg van de immer groeiende automarkt in China en in dit geval ook weer het vrachtverkeer dat tussen de vele auto’s en wegwerkzaamheden zijn weg moet vinden. De snelweg in kwestie loopt van Tibet naar Beijing. Er waren wegwerkzaamheden, vrachtwagens die kolen moesten vervoeren en heel veel auto’s. Toen we er in 2010 over schreven duurde de file al 9 dagen. Uiteindelijk kostte het nog (bijna) een halve week om de chaos weer op te lossen.

In Europa kost het al de grootste moeite om het immer groeiende wagenpark in beweging te houden. Het Chinese wagenpark is nog veel harder gegroeid de afgelopen jaren. Daar is niet tegenop te bouwen en bovendien maken de wegwerkzaamheden het rijden vaak nog moeilijker.

Afgelopen week ging het goed mis op de A50. Een vrachtwagen en wat auto’s reden op elkaar bij een wegversmalling door werkzaamheden. Er was door de werkzaamheden geen vluchtstrook aanwezig en de snelweg moest ter hoogte van knooppunt Valburg een paar uur dicht. Vele kilometers file waren het gevolg.

Nu gaan de maatregelen om files te voorkomen steeds verder. Signalering lijkt langzaamaan inderdaad zijn werk te doen en alleen al in Nederland liggen er grote nieuwe lappen asfalt. Er komt zelfs een tweede Gotthard tunnel. Hebben we het ergste dan toch achter de rug? De file-veroorzakende snelheidsverschillen tussen vrachtwagens, oudere en yuppen blijven voorlopig maar het ‘managen’ van het beschikbare asfalt gaat steeds beter. Wanneer kwam jij je ergste file tot nu toe tegen? (via autoevolution.com)69 reacties

In Istanbul was dat jaren terug letterlijk 4,5 uur vastgestaan zonder maar een cm te bewegen. Die dag vergeet ik ook niet zo snel, ik had gelijk nergens meer zin in die avond.
in mijn studentijd ging ik met een bus op skiverlof in Tignes en onderweg hebben we 7uur gedaan over 8km.In totaal 30uur voor een goede 1000km.Eenmaal terplaatse scheen de zon , de sneeuw was ideaal en het gezelschap top, gelukkig maar.
1x staand in de bus een km of 2, voor de rest altijd zittend in de auto.
@alcantara: Staand lijkt mij helemaal klote, was je niet aan het schelden ofzo :)
@alcantara: Ik ook een keer staand in de bus. Toen deden we 2 uur over 5km…
Was toen een keer in de winter met erge sneeuwval
1 keer 3 uur bezig geweest om bij Fussen de grens over te komen.
Oorzaak: Nederlanders die op de grens stopten en uitstapten om in de winkel op de grens een Autobahn fignet te kopen.
@jrk68: bij Fussen was het destijds de tunnel die per keer/om en om 100 auto’s heen en 100 terug door liet. Dit om
de vervuiling van uitlaatgassen te beperken. Gelukkig flikken ze dit geintje niet meer sinds de snelweg verlengd is en je niet meer 40km lang door dorpjes heen moet rijden.
@ThomasBol:
Dit was in de tijd dat die tunnel er nog niet was.
Ik rij trouwens al jaren via Lindau/Bregenz dat gaat een stuk vlotter.
Wel zorgen dat je dan ’s nachts rijdt en om een uur of 7 bij de grens bent anders ben je bij Bludenz als nog het bokje.
Vorig jaar toen met die overval op een brinks transportwagen. Reed om 6.15 de a59 (rosmalen) op om vervolgens om 11 uur in amstelveen te komen. Ipv de a2 te nemen, eerst 20+ km in de file gestaan tot aan.waalwijk, vervolgens hetzelfde aantal tussen waalwijk en utrecht (a27)6 uur gedaan over een stuk wat normaal 50 minuten kost… Vorig jaar in die enorme sneeuwstorm
Achter het stuur heb ik het nooit zo erg gehad. Half uurtje hooguit volgens mij. Op de bijrijdersstoel als kind wel erger meegemaakt op vakantie.
6 uur voor de gotthart gestaan… Ik ga er voortaan wel overheen:p
@dragspert: ik 4 uur. Dramaaaa
Ik heb “nog” nooit langer dan 10 minuten in de file gestaan.
Wel in de supermarkt, maar dat is een andere soort file ;-)
@Dreumeltje: Kom je wel eens buiten het dorp? :P
@Bwlian: Dat is nou het juist.
Ik kom heel weinig buiten het dorp.
En het werk is fiets afstand (5km)
Heerlijk om hier in het noorden te wonen. Heb net nog even opgezocht wat “file” eigenlijk betekent. Ik schrik al als ik 20 minuten moet wachten als ik sporadisch in het westen ben.
@maferick74: Je zou maar in het noorden wonen van Nederland. Vreselijk daar.
@e550: Rijd jij maar eens elke dag over de A1 tussen Apeldoorn en Bathmen (Deventer ligt er tussenin). Élke dag (zelfs 1-2 keer per maand op zondag) staat daar file rond 18.00u. 3-4 keer per week komt dat door een ongeluk.
Er zit daar zo’n invoegstrook die iedereen tot op de laatste milimeter (zo niet verder) wil pakken. En dan vinden ze het vreemd dat ze een ongeluk krijgen.

Er zijn zelfs vrachtwagen-chauffeurs die dit doen, terwijl dat tussen 16.00-19.00u niet eens mág .. En dan luister je de file informatie (op het moment dat je 10km max verwijderd bent van ‘plaats delict’) dat er weer een vrachtwagen tegen de vangrail is aan gereden … :| FML ..
@JaxDryke: het is een goed gebruik de invoegstrook tot de laatste mm te gebruiken, elke mm asfalt die niet gebruikt wordt zorgt voor langere files. In het bijzonder daar bij Deventer Oost is het verstandig dat te doen. Rechts is helemaal dicht met vrachtwagens, midden wordt er telkens om onduidelijke redenen geremd en links kun je heel lang nog veilig en rustig doorrijden. Maar pas na het invoegen komt het gevaar, het duurt tot minstens Rijssen voordat het verkeer zich stabiliseert en aan de 2 rijstroken gewend geraakt is, daar zit het echte gevaar.
@e550:
doe mij maar lekekr het noorden, met 10km vrijuitzicht voor de deur zonder dat het verpest wordt door bomen of steden. Verder is het op veel platsen waar geen steden zijn, dat er veel bomen zijn, dus dan heb je nog geen uitzicht.

De pannen vliegen soms wel eens van het dak omdat het zo hard waait, maar dat is maar een sind e 3 jaar.

Wat wel een nadeel is dat als het hard waait, er gewoon een laagje zout op de auto zit als hij buiten staat
@undifined1: Friesland en Groningen zijn ze vreselijk depressief.
@e550: héérlijk!
@maferick74: naja geld natuurlijk niet voor het hele noorden, rondom de stad Groningen is het ook niks aan..

maarja ik zeur hieronder over een file van 10 min dus kun je wel nagaan dat het hier verder meevalt idd :P
Ehm, zo’n 3 uur over de brenner pas gedaan, waarvan 2 uur compleet stilgestaan en de rest langzaam gereden. Dan weet je pas hoe vermoeiend filerijden is
Ik sta elke dag 2km voordat ik thuis ben in de file, ene keer net wat erger als andere keer, en het is gewoon voor een stoplicht, en de eerste keer is het niet erg, maar inmiddels paard maand verder en elke dag 10 min in die zelfde file gaat aardig irriteren..

Loop die 2km dan hoor ik u denken.. dat heb ik overwogen.. maar eenmaal kijkend naar het buskaartje dat 4 euro koste verdomde ik het om eerder uit te stappen dan nodig..
Toen met die sneeuw heb ik 5 uur over Breda-Utrecht gedaan. Ik kon wel janken. Ik wist hoe het was om in de cel te zitten ineens.
3 uur stil gestaan in Soest, op de derde verjaardag van mijn zoon. Verse sneeuw, en auto’s die het spoor niet over konden komen (weg loopt daar iets omhoog). Man, wat was ik toen chagrijnig…
@CRX:
Discussies over het nut van winterbanden beginnen zo weer!
24 Maart 1999. Weet het nog goed, die gedachte gaat ook niet meer weg. We reden nét de tunnel in, toen op dat moment de welbekende en veel over geschreven vrachtwagen met boter enzo in de fik vloog. Dus stonden we ineens vast. Ik denk dat de totale file hierdoor een kleine 80km betrof, maar wij moesten onze auto (en zo ongeveer alles wat we bij ons hadden) verlaten.

Onze auto hebben we nooit meer teruggevonden, gelukkig kunnen we het alledrie nog navertellen.

We komen heel vaak in Argentière (nabij Chamonix) om te mountainbiken en te kamperen, tot 2009 heb ik NIET in de buurt van de Mont-Blanc tunnel durven komen. Sindsdien rijd ik er weer doorheen.In 2004 op weg naar de wintersport, nabij Bischofshofen, stonden we ook INEENS stil ivm een ongeluk 30km verderop .. en jawel, we stonden in een fckng tunnel stil. En dát zo’n 4km voor de afslag. Dat was een totale file van 190 kilometer in totaal (zeg maar de winterse zwarte zaterdag). Heeft 9 uur geduurd :( ..
@JaxDryke: Pff, lijkt me dan toch ook dat je meteen weer de beelden van ’99 ziet op het moment dat je in een tunnel tot stilstand komt? Goed dat jullie er destijds goed vanaf zijn gekomen, het blik is nog te vervangen, een mens niet.
10 april 1997, op de A28 tussen Nijkerk en Amersfoort. Vooraan in de nogal mistige file zaten 50 botsautootjes, zal gauw een uur of vier geduurd hebben.
3 dagen, grensovergang van Roemenië naar Bulgarije, we waren onderweg naar Turkije. Ik was een klein kind vond het niet zo erg (kon spelen met andere kinderen die ook in de file stonden) maar mijn paps was er minder blij mee.
Héél lang geleden de ergste, denk ik. In 1977 in Parijs op de Bd. Périphérique, tussen de oprit Neuilly-sur-Seine en de afrit bij Seine-Saint-Denis.
Ik reed er op een vrijdag om ong. 16.00uur op, om na een paar honderd meter in de file aan te sluiten. Na ca. 2,5 uur gewacht te hebben, ben ik uitgestapt, heb de auto afgesloten en ben teruggelopen naar de laatste oprit. Ik heb toen een “tabac” gezocht om naar huis te kunnen bellen om te melden, dat het wel eens heel erg laat zou kunnen worden. (Ja jongens, mobieltjes waren er nog niet)
Toen weer teruggelopen naar mijn auto. Iedereen stond nog op precies dezelfde plaats, zodat niemand zich had hoeven ergeren aan die verlaten auto uit Nederland. Om ca. half elf reed ik langs het vliegveld Charles de Gaulle en om twee uur ’s nachts was ik thuis. Het werd een prettig weekend.
@9000cse: Ondanks dat de situatie alles behalve mooi zal zijn geweest vind ik het toch schitterend klinken, kan het me op een of andere manier voorstellen hoe het gegaan zal zijn.
nog maar1 keer langer dan een uur, was een ongeluk gebeurt en de bus waarin ik zat moest (net als iedereen) over een landweggetje dat net iets te smal was, anderhalf uur over 5 km (kvond het nog meevallen)
De langste heb ik geen idee meer van maar de meest akelige nog wel. Toen was de weg geblokkeer door een ongeval en stonden we in een dal dat aan het vollopen was. Tegen dat we wegkonden stond het water al een halve meter hoog.
De recordfile van belgie op 3 Februari 2012. 1275km…

http://i49.tinypic.com/5jsg07.jpg
@pjp911: hebben ze nog zoveel asfalt daar dan ? Ik hoor dingen over ’t Belgische wegdek .. :)
@JaxDryke: Wel, als ik de verhalen van mijn vader mag geloven heeft er ooit asfalt in België gelegen.

Wanneer hij verteld over “de goeie oude tijd”, ondertussen toch ook weer meer dan 50 jaar geleden, reden er nog maar zeer weinig auto’s rond. Paard en kar waren meer dan gebruikelijk, en slechts een enkeling ( een of andere rijke meneer ) had een wagen.

Natuurlijk, zo’n kar heeft houten wielen, beslagen met ijzer, en toen de auto’s in opmars kwamen, is men in een recordtempo de kasseien beginnen te asfalteren.

Waar men niet mee rekening heeft gehouden, is dat het nog zeer lang zou duren eer het grootste deel van de bevolking hun kar zou wegdoen, waardoor het reeds gelegde asfalt feitelijk direct weer werd kapot gereden door de karren.

Nu meer dan een halve eeuw later rijdt men nog steeds op het gehavende asfalt, en naar het schijnt moet er nog ergens in een praktisch autoloos dorpje in Limburg, een ongehavend stuk asfalt liggen van een paar km lang. De stad is een heuse trekpleister voor toeristen geworden omdat men daar nog onaangeroerd asfalt kan aanschouwen…en sindsdien is het zelfs verboden om met je auto door het dorp te rijden.
@pjp911: De eerste sneeuw in België en gelijk het land compleet vast, die ben ik niet vergeten. Ik werkte toen vlak bij Gent en moest naar Nederland. Ben eerst op het werk een paar uur gaan overwerken en toen via Terneuzen er langs geglipt.
Werkelijk nergens last van gehad. ;-)
Stond trouwens samen met mijn broer (ja, broers die samen op vakantie gaan om te skiën, het bestaat nog =] !!) in Duitsland in de file naar een brandende auto te kijken in 2010. Dacht je dat er een brandweerwagen kwam, politie of een ziekenauto ? Nee dus. We hebben er 2-3 uur gestaan, op zo’n 500mtr afstand.

Afgezien van dit vakantietripje, ik rijd zo’n 80.000km per jaar, dus ik sta vaak zat in de file. Soms denk ik wel eens –> waarom heb ik eigenlijk niet voor een automaat gekozen ? Maar ja .. dan denk ik, een schakelbak vind ik tóch fijner.
@JaxDryke: dat is juist de reden dat mijn vader een automaat heeft genomen die rijd er tussen de 90 en de 100 duizend per jaar. hij wil ook nooit meer terug naar een handbak
@JaxDryke: Ondanks dat ik tot nu toe slechts 10-15d km per jaar maak ben ik er toch achter dat voor de dagelijkse auto een automaat echt een uitkomst is. Als ik zelf een auto zou kunnen kopen zou ik ook zeker een automaat overwegen.
Met de familie op vakantie in Italië, we wilden een dagje Rome meepakken (was normaal gesproken 3 uur rijden). 2 Lamborghini’s scheurden tussen alle auto’s door, wij gingen verderop even eten. Toen we klaar waren was het wel erg rustig op de weg. Bleek er verderop een vrachtwagen gekanteld te zijn dankzij een inhaalmanoeuvre (of gebrek daaraan) van de Lambo’s. Gevolg: 4 uur stil gestaan in een bloedhete zon. Er kwamen al ingehuurde auto’s langs via de vluchtstrook met water voor de pechvogels in die file.
Als ik zo sommige van de verhalen hier lees heb ik geluk gehad tot dusver.
De ergste file die ik heb meegemaakt was in april terugkomend vanuit Puerto Vallarta in Mexico onderweg naar Guadalajara. Bij het dorpje Guayabitos bijna drie uur stilgestaan. Nog nooit zo blij geweest met airconditioning.
@Jazzie: Bij het lezen van de verhalen is vaak een hoop zout nodig ;)
Lang leve het wonen in Drenthe!! De enige file die ik ken is een zalmfile… :D
Oh ja, heb afgelopen 2 jaar wel’s in Dld tussen Bremen en Hamburg in een file gestaan op reis richting Zweden. De welbekende ”Baustelles”.
@156v6power: de gevreesde 70km Baustelle op de A1. Tot 2014 ga ik niet meer naar Hamburg en als ik wel moet dan rijd ik om via Hannover.
De langste file die ik heb mee gemaakt was in de zomer van 2004 op Zaterdag 31 juli. We waren op weg naar Kroatië. Bij Maribor (Slovenië) stonden we al stil in het centrum. Vanaf daar was het nog 42 km tot de grens met Kroatië. Dat stukje heeft 13 uur gekost. Heel frustreren die gebeurtenis. Ik rij vanaf toen ook nooit meer in het weekend, maar ga nu altijd door de week.
langste file ooit?
toen ik naar het toilet moest na Duitsland-Nederland in een café in Valkenswaard, want iedereen had de afgang
Uhm de langste tijd stilgestaan was zo’n 5 jaar geleden, terug vanuit Sölden in de herfstvakantie… Er was vlak voor ons een ongeluk gebeurt en de weg was compleet geblokkeerd. 4 uur stilgestaan. Gelukkig stonden we bijna vooraan bij de plek waar het was gebeurd dus daarna konden we even flink doorrijden.
1x nog voor de ring van Eindhoven verbreed was. 4.5 uur stil gestaan voor niks!!!!
wel leuk om eens over de snelweg te lopen en op de vangrail te zitten :D het was 25 graden en zon dus mij hoorde je niet klagen!
@the-budel-guy: Dat blijft toch apart inderdaad. Als kind ook in Frankrijk meegemaakt, gerust even over de vangrail kunnen stappen en de struiken opzoeken. Enkel altijd bij de vluchtstrook uitkijken.
niet een lange file, maar wel een mazzel moment.

Een paar jaar geleden ergens op een autobahn in noord Duitsland( was nog maar 7 jaar ofzo, dus weet niet meer precies waar, volgens mij ergens voor Bremen) Wij reden met een auto-ambu en het was heel slecht weer, allemaal mist en regen enz. Toen kwamen 2 auto’s ons met een rotgang voorbijzetten.

En een kilomter of 5 later stonden ze beide in de vangrail, maar er was gelukkig nog geen politie, dus was er ook nog geen file.
Marlboro Masters in het jaar dat Arie Luijdendijk een demo kwam geven, ca 80000 man op circuit, bloedheet weer, dus 100000 man naar het strand en een jazzfestival ergens halverwege de belangrijkste afvoerroutes. ca 6 uur over gedaan om thuis te komen, 2,5 uur in 1 straat gestaan, helemaal dramatisch.
In de winter van 2010 op de A12. Er was die avond meer dan 15cm sneeuw gevallen, en door wat ongelukken met vrachtwagens resulteerde dit in een A12 die vanaf Arnhem tot aan Den Haag vast stond. Volgens officiële bronnen waren dit meerdere kleinere files. Maar mijn eigen ervaring en de beelden op TV lieten toch iets anders zien. Ben uiteindelijk vanuit Utrecht tot aan Woerden gekomen en heb toen besloten om om te keren en maar een vrij dag te nemen (ik moest naar Den Haag). Heb over het stukje Utrecht Woerden ruim 3,5 uur gedaan.
Toen ik nog een klein jongentje was, we kwamen vlak voor kerst terug uit Oost-Duitsland, hevige ijzel zorgde er toen voor dat we over 100 kilometer meer dan 5 uur deden. Zal ergens rond 2000-2004 geweest zijn denk ik.
Verder een keer in de file gestaan met schoolreis, ik mijn ouders opbellen dat we niet om de afgesproken tijd weer terug zouden zijn, komt er net een ambulance vast te staan naast mij. Het enigste wat mijn ouders konden horen waren sirenes, konden ze niet om lachen op dat moment….
Heb zo toch zeker eens 30 seconden gedaan over een stuk waar ik normaal in de helft van de tijd doorheen ben.

Slecht geplaatste dozen in mijn gang was de oorzaak. ( Woon boven mijn werk )
Ik ben 19(vandaag) en heb mijn auto puur voor de lol, dus ik heb ook nooit file gestaan! Ik blijf het wel raar vinden dat dit gewoon een dagelijkse probleem is. En dat het als normaal wordt gezien
De ergste file die ik sinds mijn rijbewijs mee heb gemaakt was meteen de engste. Lekker met 180km/u onderweg in Duitsland, om na een bocht een zooi alarm lichten aan te treffen. Was voor de bocht geen enkel teken dat het om de hoek stil zou staan. Vervolgens er ook dik 1,5u stil gestaan. Wat de reden was heb ik nooit geweten, het begon zonder enig voorteken weer te rijden. Heeft me er wel weer eens goed op gewezen dat 180km/u toch goed hard is en je niet zomaar even stil staat.
4 uur op terugweg van parijs door sneeuw. Was zelf niet aan het rijden omdat ik nog maar 13 was ofzo iets.
Ruim een jaar geleden vanuit Parijs terug naar Nederland; dodelijk ongeluk in België. Twee uur stil gestaan, toen via een oprit er af en vervolgens twee en een half uur over zeven kilometer omleiding gedaan door allerlei mooie kleine dorpjes.
Een keer bijna heel lang voor de Gorcumse brug gestaan omdat die niet meer dicht wou. Ben toen weer via de invoegstrook de snelweg af gegaan ,want dat geintje ging mij iets te lang duren.
Dagelijks Drenthe – Utrecht/Amsterdam..
Ik kan geen file meer zien!
Mijn ergste file was in Parijs, 3 uur over een stuk van 700 m of soiets. Maar 12 dagen?? Dat slaat alles.
Vorige week A1 1,2 km, 15 min. Vertraging!
Hongarije, vakantie 2009. 6 uur lang stilstand, motor uit. Later bleek wegwerkzaamheden te zijn. We waren allen uitgedorst en uitgehongerd. De eerste benzinestations waren leeggeroofd door de hongerige reizigers. Iedereen sliep overal, duizenden mensen… Mooiste file ervaring uit mij leven en ik ben geen 16 meer!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).