We krijgen nieuwe verkeersborden, met witte lijntjes

Auteur: , 27 Reacties

Wanneer je na 1 oktober ineens een rare waas om verkeersborden ziet, dan betekent dat niet dat je te veel gezopen hebt (hoewel dat natuurlijk wel kan), maar dat je tegen een nieuwe layout van de bebording aankijkt.

De verkeersborden van de toekomst krijgen mogelijk een dunne witte rand die er nu nog niet is. De reden? Kleurenblinden schijnen de borden zo beter te kunnen begrijpen, en bovendien vallen de borden met deze layout voor iedereen beter op, zo stelt de overheid. Lees alles hierover in deze post.

Rode elementen in een blauw vlak zijn niet te onderscheiden door mensen die kleurenblind zijn. Een witte bies tussen de kleuren verhelpt dit probleem. Dit maakt verkeersborden beter herkenbaar.

Let wel duidelijk op het woordje mogelijk. Het kán doorgevoerd worden in de verkeersborden, maar dat betekent niet dat het ook overal gebeurt. Per 1 oktober 2012 gaat deze nieuwe stijl in, zo besloot de ministerraad vandaag. Tot zover dit niet heel erg spannende, maar wel nieuwswaardige weetje. Wist u trouwens dat er in NL 700.000 kleurenblinden rondlopen? Dat is best veel..

Toen wij aangaande deze aanstaande wijziging de straat op gingen om te onderzoeken wat de Nederlandse bevolking hier eigenlijk van vindt, bleek deze faliekant voor te zijn. Onze populatie, die bestond uit verslaafden buiten het lokale drugspand, reageerde onverdeeld enthousiast op de vraag ‘wat vindt u van witte lijnen op een bord?’ Doorvoeren dus!27 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
leuk en aardig maar dit wil niet zeggen dat het ook maar enige invloed heeft op thorie-examens (iig niet voor 2013) toch? *hoopt van niet*
@bigcar: Jawel, vanaf dan moet je verplicht kleurenblind zijn.
Hoelang zou het duren voor de eerste knuppel met een snuifbuis probeert z’n gram te halen?
@moondustfocus: Dan moet je wel een aardig bord voor je kop hebben. Of eronder..
@sir_smokalot: Sterk
Ik ben kleurenblind, het zou inderdaad een stuk fijner zijn.
@RudyV: 1 op de 12 mannen schijnt kleurenblind te zijn, ik ook. Maar ik heb nooit echt last gehad van het niet kunnen lezen van verkeersborden. Al moet ik toegeven dat dit wel fijner is. Blauw op rood is niet zo fijn.
@RudyV:
Ik ben ook kleurenblind en ik heb geen enkel probleem met de huidige borden. Daarom vraag ik me af hoeveel van die 700.000 kleurenblinden ook daadwerkelijk problemen met rood en blauw hebben?
Ik krijg hier weer een ernstig ‘beste jongetje van de klas’ gevoel bij… In half Italië heb je niet eens verkeersborden. Ofwel: kosda??
Ach ja, als het helpt vind ik het allicht goed.
700 000 kleurenblinden is veel, maar de meeste gevallen zijn mensen die paren kleuren niet uit elkaar kunnen houden (groen-blauw, rood-oranje, blauw-paars etc.). Daarmee ben je voor de medische wereld en dus de overheid al kleurenblind. Omdat je dus al vrij snel in die klasse valt, zijn er ook zoveel kleurenblinden, al zijn die niet geheel blind voor kleuren. Er zijn maar weinig die echt geen kleuren zien, zeker geen 700 000.
@gijsso: Heet het zwart/wit zien niet anders? Ikzelf ben ook kleurenblind, of kleurenarm, geen idee wat de naam is eigenlijk. Ik zie in ieder geval niet alleen maar grijstinten.
nou wil ik niet een kleurenblinde in het zere oog schoppen..

maar kost dit niet een beetje veel? ik bedoel, die parkeerboete die ze dan krijgen, als je tenminste praat over bovenstaand bord, die kunnen ze dan toch wel gewoon weer opsturen met bezwaar?

lijkt me op dit moment niet echt verstandig om daar geld aan uit te geven..
@dennisr: Het valt misschien niet zo op, maar verkeersborden hebben een beperkte levensduur. Verkleuren, roesten, worden vaag enz. Er worden dus voortdurend borden vervangen. Als de nieuwe borden de witte scheidingslijntjes hebben kost dat erg weinig extra.
@dennisr:

in dit geval gaat het enkel om parkeren, maar ik kan me ook voorstellen dat er andere borden zijn die misschien een groter probleem kunnen zijn

Bovendien is het gewoon de bedoeling dat iedereen de borden kan lezen (scheelt alleen al een hoop irritatie).

Ik hoop alleen dat ze het geleidelijk vervangen volgens de normale ‘vervang cyclus’ van de borden. Dan hoeft het amper meer geld te kosten. Als ze nu in een slag alles gaan vervangen kost het een godsvermogen
oud nieuws toch?
Kunnen we geen stickers met witte strepen over de bestaande borden plakken?
De enige vraag die mij nog rest.. Hoeveel gaat het nu weer kosten? Grappig deze regering. Bezuinigen voor dingen die ertoe doen zoals ziektekosten, eigen risico etc. etc.

En tussendoor de domste uitgaven aan een haven / steiger in het buitenland waarvan de inwoners beweerde dat die wat meer naar rechts of links gelegd moest worden i.v.m. het dichtslibben van de haven / steiger. Maar nee.. Nl’ers weten beter.

Verkeersborden aanpassen voor “kleurenblinden”

De welbekende / beruchte “regenboogroute” op de A12 a 120.000,- euro

Alles wordt duurder, oke. Maatschappij wordt slechter, oke.
Maar serieus wat een kut-uitbestedingen heeft de NL overheid.
@euro95: Waarom niet? We betalen al zat aan ‘wegenbelasting’. Nou wordt het tenminste goed besteed en niet in die bodemloze putten.. wees blij.
tja zo komen we nooit van het drugs tourisme af.

“Nederland investeert in witte lijntjes”
Hoezo moeten we weer klagen wat dat weer gaat kosten? Dat beetje extra witte inkt is heus niet zo duur hoor. Lees > Borden worden pas vervangen als ze aan vervanging toe zijn en niet ineens alle borden nationaal…
Een how- to geld weggooien…
Streepjes trekken met tipex ? Of heeft Nederland zo veel geld te over?
Dus de gene die wel kleur zien, zien het minder goed?
Belachelijk, gewoon weer een fabrikant die goede vriendjes heeft in de regering. Da’s alles meer moet je er niet achter zoeken.

Die idioten in de kamer zullen er nu ook nooit eens aan denken wat dat allemaal gaat kosten. Ziek gewoon. Echt ziek.
Deze borden (snelheid 100) staan al op de plekken rond de grote steden waar sinds vorige week de snelheid verhoogd is.
@erwh: Ook gezien idd. Ziet er een beetje Duitsig uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).