Welke Nederlandse stad kent de meeste files?

Auteur: , 41 Reacties

Ik hoor u zeggen: 'dat zal toch zeker wel een compleet verstopte agglomeratie ergens in de Randstad zijn?'. Fout!

Elk kwartaal brengt navigatieboer TomTom een Congestion Index uit. Hierin wordt een analyse gemaakt van de verkeersopstoppingen tijdens de spitsuren, die vervolgens naast de rustige tijden wordt gelegd. Groningen, parel van het noorden, komt hier in Q2 als drukste Nederlandse stad uit.

In de hoofdstad van de gelijknamige provincie ben je in de spits gemiddeld twintig procent langer onderweg. Uitschieter is de ochtendspits met vijftig procent meer reistijd.

De drukte in Groningen zal er mee te maken hebben dat al het verkeer dat de stad uit gaat via de zuidkant loopt (de A7 horizontaal, en de A28 verticaal), aangezien er ten noorden van Groningen eenvoudigweg geen hol te beleven is. Daarnaast zijn er door het geringere aantal inwoners scherpere pieken en dalen dan in een drukbevolkter gebied, waar de verkeersintensiteit gedurende de hele dag wat hoger is (dit zijn allebei eigen aannames).

De complete top 10 is als volgt (klik voor groot):

CI Q2

De resultaten van het vorige kwartaal staan in dit artikel. Een troost: in de Europese top 10 komt geen enkele Nederlandse stad voor. Dit zal niet als een verrassing komen voor eenieder die zich wel eens tijdens het spitsuur door een miljoenenstad als Warschau of Boedapest heeft moeten wurmen. De drukste ‘Europese’ stad is Istanbul. Een top 10:

1. Istanbul 57 %
2. Warschau 45 %
3. Marseille 42 %
4. Palermo 40 %
5. Rome 34 %
6. Paris 34 %
7. Stuttgart 33 %
8. Brussel 33 %
9. Hamburg 32 %
10. Stockholm 30 %

Meer lezen over de Congestion Index? HIER vind je alle achtergrondinformatie. Een Europese top 50 uit 2011 vind je DAAR.41 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Rijd elke week zo’n twee keer langs het punt(A28, A7) dat in het artikel besproken wordt, maar sta er nooit lang vast.
@varln1991: Op de maandag en vrijdag zeker ;)
@leftlane: Verschilt per week, maar het gaat hooguit om het stukje bij de A28/A7.
Heb in Groningen meer last van flitskasten dan van files in ieder geval.
Ik ga dit bericht hard op voorlezen als ik morgenochtend in de file sta, wellicht een oppepper!
Lol.. Nooit gedacht dat daar zo veel te doen was!
@solmatje
Echt wel! Facebookfeestrellen in een klein dorpje onder de rook van deze metropool.
Ik fietste vorige week nog in de file, langs het kanaal, waar de boten ook in file voerden. Dat was overigens niet in Groningen.
Ja met in totaal 3 locals
ipv van 10 minuten reistijd doe je er nu 50% langer over, dus wel een heel kwartier!!!
Zo kan ik ook nog wel wat statistiekjes verzinnen “schudnee”. Een van de grootste ergernissen ligt nog altijd tussen Nijmegen en Arnhem.
@TDI-goeroe: De heerlijk drukke A325 tussen beide steden, vooral Nijmegen in via de Waalbrug is daar een ramp zodra het enigszins druk wordt. Uitwijken via de A50 is voorlopig ook geen optie, want daar rij je je ook compleet vast. Als local maar een paar kleine weggetjes pakken helpt.
@RoT___:
Kun je wel bij Lent meteen af, maar je moet toch het water over.
@Hubert: ik woon in Lent en het heeft nog maar weinig nut. Als je vanaf Arnhem bij de eerste afslag (bij het Thermion gebouw) in Lent links af gaat en zo door Lent rijdt (via de 3 rotondes en de dijk) is er een grote kans op controles, waar je alleen ongestraft doorheen komt als je kunt bewijzen dat je inwoner van Lent bent. Niet dat het veel nut heeft, want ik schat (4 jaar over de Waalbrug gefietst elke ochtend) dat voor ongeveer elke 4 auto’s er 1 door Lent gaat. Resultaat: de oprit naar de Waalbrug vanaf de dijk is net zo verstopt als de “snelweg” die rechtstreeks vanuit Arnhem loopt. Tijdwinst: absoluut 0. Kan alleen maar hopen dat de tweede brug snel af is, het kan zo echt niet doorgaan.
Groningen ? Worden paard en wagen dan ook als file geteld?
’t is een wonder dat Driebergen niet in dit rijtje staat. Misschien omdat het geen stad is…
@bashjuh: Dat is vooral het probleem vanwege de spoorlijn die daar loopt. Elke keer weer een gigantische file voor die afrit, keer de boel op de schop gooien kan daar geen kwaad.
@RoT___: Groningen staat aan de vooravond van een flinke ingreep m.b.t. de zuidelijke infrastructuur wat een paar jaar gaat duren. Het zal eerst ‘erger’ worden om vervolgens de problemen te verhelpen: http://www.aanpakringzuid.nl/
Ik was dit jaar op vakantie in Turkije, en het duurde 7 uur voordat ik in Bursa was aangekomen. Normaal duurt dit met een privéauto zo’n 3/4 uur. Dat was echt zweten tot je kontgat.
Blijft nog steeds verbazend hoe afschuwelijk slecht Nijmegen haar verkeer kan regelen. Zo veel auto\’s komen daar ook weer niet voorbij maar met het absurde 50-km beleid op alle wegen binnen de gemeente staat het bij \’drukte\’ direct vast.
Maar goed dat GL nu even helemaal niks te zeggen heeft over landelijke politiek en verkeer ;-)
@Alwood: Voor mij een van de redenen om Nijmegen te vermijden. In plaats van op te letten op het overige verkeer is het daar continu staren naar de snelheidsmeter. Druk hem daar ook vaak zat op de begrenzer, 54km/u en niet harder.
@RoT___: zelfs met de fiets is het vreselijk. Zelfs met de fiets rijd ik regelmatig in een soort file. Maar met de auto…tsjah, ik laat me alleen brengen als het echt moet om één of andere reden. Naar de stad ga ik met de fiets en als we met de auto naar iets van een stad gaan, gaan we naar Arnhem (Kronenburg).
@Alwood: goddamn hippies!
Ik woon in Marseille, de Nederlandse ‘verkeers chaos’ waar iedereen zo over zeurt is een lachertje in vergelijking met deze stad. Hebt medelijden.
@walpot: Zuid Europeaans verkeer, blijft prachtig.
@RoT___: Yup volgens mij typerend voor Zuid-Europanen ze maken overal een potje van.
Heb in Sao Paulo en Willemstad gewoond, dan blijkt dat het hier best wel meevalt.
Gewoon over je heen laten gaan, scheelt een hoop stress.
Vraag me af waar Londen is gebleven, die stond eerst op 3.
Als je eenmaal het verkeer van Istanbul hebt meegmeaakt stelt de rest niks voor. Dan zeur ik niet eens meer over de files in Nederland.
Dit is gewoon een lijstje van de 10 grootste steden in Nederland op volgorde van verkeersopstopping. Desondanks is Groningen wel verrassend te noemen (voor de leek althans, ik kom er nooit in de buurt).
En daarom mijdt ik Groningen dus als de pest…
@potver7: Als Westlander ligt het gelukkig niet bij mij in de buurt. Alleen ik heb dan weer last van Den Haag en R’dam.
Kan dit niet een vertekend beeld zijn omdat vooral prive auto\’s nog Tomtoms hebben en leasewagens meestal ingebouwde navi van een andere kaartenboer?
Ik sta er van te kijken dat Londen er niet tussen staat.
Toen ik de kop zag dacht ik al dat het ‘Groningen’ zou zijn. /me woont in deze stad en kan aangeven dat het op spits tijden wel eens flink druk kan zijn maar vergeleken steden in de Randstad valt het nog wel mee. Alhoewel vanaf Drachten naar Groningen kon wel eens geen grap zijn. Het is wel verstandig om wat vroeger naar je werk te gaan. En anders: koop een motor. Want wat is er leuker om een file tegen te komen met de motor. Geeft mij altijd een glimlach…
gelukkig fiets ik door groningen, maar het aantal files is wel veel maar ze zijn nauwlijks langer dan 10 min.
Ik woon in Groningen en de A28 is een probleem maar daar zijn ze al druk mee bezig. Maar als je in Hanoi in Viëtnam bent geweest dan weet je wat file is dat is echt complete chaos!!!
In de vakantie in turkije geweest met de auto, we gingen naar istanbul het was 1 uur snachts en er was nog steeds file op de brug.
@MAB:

zuurpruim ben jij ook .. serieus ..
@lincoln: haha ik vond het niet erg dus dat valt wel mee;)
Moeha ik rijd ’s ochtends de stad uit en ’s avonds weer in.
Nooir problemen dus :)
Een snelweg die horizontaal loopt, vooruit. Al niet wordt dat niet bedoeld. Maar verticaal?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).